Hae
Prime Life by Umppu

Suomessa ei saa olla onnellinen edes jouluna

Törmäsin eilen somessa mielipiteitä jakavaan keskusteluun joulusta ja se viettämisestä. Keskustelu liittyi tavallaan joulupaineisiin ja siihen kuinka kaikilla ei ole varaa viettää joulua. Kuinka joku kokee paineita, kun toiset leipoo ja toiset saa lahjoja ja kun se ei ole kaikille mahdollista. Toisilla on upeat kuuset ja toisilla ei ole siihen edes varaa. Mää ymmärrän tän asian täysin, mutta taas toisaalta en ymmärrä. Nää keskustelut on usein sitä, että toisen tekemisiä moititaan ja sitten se oma tekeminen on jotenkin parempaa, ekologisempaa ja hyväksyttävämpää. Vaikka joulu on ja tulee varmasti olemaan kulutusjuhla niin nään siinä kuluttamisessa todella paljon hyvää. Tässä hallitsevassa tilanteessa mun mielestä juurikin niiden kenellä siihen kuluttamiseen on mahdollisuus on kulutettava, koska sitä rahaa todellakin tarvitaan tän korona episodin ylipääsemiseen. Yrityksiä kaatuu kun sieniä sateella ja tässä ei ole vielä kaikki, niin se että me lopetetaan vielä kuluttaminen on se viimeinen niitti.

Musta on hassua että jopa siitä saadaan joku tuntemaan huonoa omaatuntoa jos vuokraa kuusen, mikä oli ainakin mulle ihan uusi tieto, että sellaista edes voi tehdä. Tällä hetkellä mää itse toivoiasin että kaikki laittais kaikkensa peliin, jotta saataisiin koronan leviäminen hidastettua, koska ei me oikein voida muutakaan. Keskitytään siihen omaan tekemiseen. Joulu on ainakin mulle tän vuoden yks valopilkkuja, koska sitä ei ole kielletty.

Mitä sillä on väliä jos joku influeceri postaa instaan ihania joulukuvia tai kuvia joululahjoista? Jos se on asia mikä hänet tekee onnelliseksi? Mitä sillä on väliä jos naapurin Maija leipoo upeita jouluherkkuja vaikka joka hiton päivä ja postaa niistä kuvia someen. Kumpikaan niistä ei vaikuta mun elämään eikä mun tunteisiin ja jos vaikuttais niin voisin lopettaa näiden tilien seuraamisen. On se asia mikä tahansa niin varmasti aiheuttaa jollekin mielipahaa. Jotain voi ärsyttää toisen onnellinen parisuhde tai mikä tahansa.

Mää en ole itse koskaan elämäni aikana saanut mitään muuta tukia kun lapsilisää ja äitiyspäivärahaa. En voi henkilökohtaisesti sanoa yhtään mitään mistään tukiviidakosta. Kuitenkin ihmettelen että toisilla on samoilla tuilla mahdollisuus tehdä vaikka mitä ja toisilla ei. Mitenkä se asia voi niin olla? Kertokaa mulle joku viisaampi, sillä sama järjestelmä on ympäri Suomen..  Musta tuntuu että etenkin nyt joulun alla aina tää asia korostuu. Mää en enää tiedä mitenkä ihmisiä vois auttaa… Olen kuukausilahjoittaja, olen osallistunut useampaan joulupuu ja hopen joulukeräykseen, olen lahjoittanut vaatteita, tukenut Suomalaisia yrityksiä ja kyllä voin rehellisesti myöntää, että kuulun siihen ”etuoiketettuun porukkaan” kenellä on varaa viettää joulua.

Musta on välillä ahdistavaa olla täällä kun tavallaan et saa olla sitä mitä oikeesti olet, koska sun pitää kokoajan miettiä loukkaatko sun tekemisellä jotain tai aiheutatko jollekkin toiselle pahaa mieltä. Ihan sama mitä teet niin joku loukaantuu aina.  Ihan sama jos mää laitan kuvan vaikka omasta työstäni someen, niin joku voi kokea sen loukkaavana koska juuri hänellä ei ole varaa kampaajalle ja jollain toisella on. Joku postaa kuvan kun kelluu keskellä järveä suplaudalla, niin joku loukkaantuu siitä, koska hänellä ei ole suplautaa… Tää on toisaalta ikuinen suo ja siitä tuskin koskaan on ulospääsyä. Suomessa harrastetaan myös älyttömän paljon sijaisloukkaantumista, eli loukkaanutaan jonkun muun puolesta, koska oletetaan se loukkaavan jotain.

Moni varmaan ajattelee, että hyvähän ton tossa on puhua kun ei tajua mistään mitään ja en varmaan tajuakkaan, mutta sen tiedän, että ainakin itse oon tehnyt aivan helvetisti duunia sen, etteen että olen se ”etuoikeutettu” ihminen viettään sitä joulua. Mää oon aina rakastanut joulua ja sen fiilistelyä ja musta on aivan perseestä etten sitä sais fiilistellä ihan vaan siitä syystä että se tuntuu jostain toisesta pahalta. Loppupeleissä varmaan kaikki olis paremmin kun ei olis koko internettiä niin ihmiset ei niin paljon kadehtis toisiaan. Mun mielestä joulussa nimenomaan parasta on se antaminen eikä saaminen koska antaminen tuo mulle enemmän hyvää mieltä, kun saaminen. Musta on ihana ilahduttaa ihmisiä, mutta toki koko Suomen kansaa en voi pelastaa.

Jotenkin toivoisin tässäkin asiassa että kaikkien kukkien kukkia. On ihmisillä rahaa tai ei niin niitä ongelmia on ihan jokaisella. On asioita mitä sillä rahalle ei saa ja sekin on hyvä asia ymmärtää. Antakaa pliis ihmisten olla onnellisia…..

Musta se sananlasku se kenel onni on se onnen kätkeköön kuvastaa vaan jotenkin niin meidän maata ja toivoisin että ihmiset sais ihan oikeesti olla julkisesti just niin sellaisia kun on. Kun painotetaan tasa-arvoa joka siassa niin mun mielestä sen pitäis koskea ihan jokaista asiaa. Jos herra X on ostanut itsellee Ferrarin ja haluaa ajella sillä pitkin keskustan katuja niin muualla sanotaan ”wow nice car” ja Suomessa: Jaahas tohon toi tuli taas lesoileen tolla  uudella mun…n jatkeella ”varmaan velaks ostettu”….. Kaikkeen asiaan suhtaudutaan aina todella negatiivisesti ja kyllä mää uskon että tässäkin se perimäinen asia on se että toisella on jotain mitä itse haluaisit sinulla oleva, muttei ole.

Ja mää en todellakaan jaksa tässä kohtaa että tämä mun kirjoitus väännetään väkisin väärin. Mää haluan että jokainen ajattelee jokaisessa suhteessa sitä omaa käytöstä ja miettii mitenkä itse reagoi asiaan. Toivon että ihan jokainen kenellä on mahdollisuus auttaa niin auttaa, sillä ihan jokaisella on yhtälainen oikeus viettää sitä joulua. Onni tulee ihan oikeesti ihan muusta kun siitä joulukuusesta ja niistä lahjapaketeista. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen omaan onneensa myös ja uskokaa että se onni kantaa tässä maailmassa eniten eikä se raha tai materia…

-Umppu

8 kommenttia

 1. Mira kirjoitti:

  Aamen!??

 2. Jenna kirjoitti:

  Mä niin samaistun tähän. Sen joulun ei todellakaan tarvitse olla kulutusjuhlaa. Itselle tärkeimmät on se että saa viettää perheen kanssa yhdessä aikaa ja käydään yhdessä haudoille viemässä kynttilät. Varsinkin nyt kun olen ollut 3 viimeisintä joulua töissä niin on ihanaa että ei tartte herätä aikaste tekeen ruokaa ja sitten olla vielä yö töissä.

 3. Mie kirjoitti:

  SIIS TÄYSIN SAMAA MIELTÄ. Hyvä Umppu!

 4. Jennni kirjoitti:

  Samaa mieltä! Ihmiset keskittyy liikaa muiden tekemisiin sen sijaan että satsaisivat omaan elämään.

 5. Stiina kirjoitti:

  Ai että, tää on niin totta. Inhoan tuota sanontaa kun se on niin väärin, koska jokaisen pitää saada olla onnellinen, ja saada vaikka hehkuttaa sitä onneaan asiassa kuin asiassa. Sen hienon Mersun ajaja on aina tehnyt asioita, et se on sen saanut, tai jolla on valtavasti omaisuutta ja rahaa on keskimäärin sen työllään ansainnut. Itse haluan vain ihailla niitä jotka ovat olleet ahkeria unelmiensa suhteen ja päässeet pitkälle, se on inspiroivaa.

 6. Minna kirjoitti:

  Teksti täyttä asiaa. Jossain maassa lapsia ja ystäviä paljon enemmän kehutaan kaikesta heidän aikaansaannoksistaan. Työ, harrastus, ihan mistä vaan. Suomessa ei valitettavasti kuulu kehua. Ylpistyy vaan… Ja tosiaan jos jossain onnistaa tai on onnellinen se kätkettäköön. Tai että itse kehuisi itseään, se vasta kamalaa on.

 7. Maria kirjoitti:

  Ai että, niin samaa mieltä. Saman keskustelun lukeneena tulin todella surulliseksi. Jos me jätettäisi kaikki ilon, onnen ja riemun näyttäminen esim. somesta pois, mitä jäisi jäljelle? Harmaa massa, jossa mitään ei voisi näyttää koska aina on joku, joka ei jollain tavalla voi saavuttaa samaa.

  Ymmärrän toki eriarvoisuuden ongelman ja työskentelenkin aihetta koskettavien ihmisten parissa. Silti toisen ilon ei ikinä pitäisi olla toiselta pois eikä ikinä kaivattaisi tällaista syyttelyä ja ankeuden lisäämistä hyvää mieltään ja iloaan jakavia ihmisistä kohtaan. Jos keskitytään jakamaan hyvää, se lisää hyvää. Ja toisin päin. Ei muutos tule sillä että kaikki uppoa samaan suohon. Keskustelun eriarvoisuudesta voisi yhdistää ihan muihin paikkoihin kuin yksityisten ihmisten somesisältöön.

 8. Terttu Kuokka kirjoitti:

  Ihanaa Joulunaikaa Umppu?
  Olen myös saman alan ammattilainen,tänä vuonna tuli 60 vuotta täyteen mun työuraa, ehkä jään ensi vuonna ansaitulle eläkkeelle!!
  Ihailen sun ammattitaitoa ja osaamista, tiedän tasan tarkkaan kuinka kovaa työtä tämä on ,mutta toisaalta hyvin palkitsevaa silloin kun onnistuu!! Asiaa ois paljon mutta lopetan tähän,toivon sulle oikein Hyvää Joulua ja hyvää ja parempaa ensi vuotta❤️?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.