Hae
Prime Life by Umppu

No paljonko se naapuri tienas?

Nyt on kaikkien ihmisten verotiedot vapaata riistaa ja sitä voi käydä kurkkimassa mitä kukin on tienannut.. Mää tavallaan vihaan tätä päivää yli kaiken, koska oon aiemminkin sanonut, että näkisin mielummin listan kuka on maksanut eniten veroja Suomeen ja tehnyt tavallaan ”eniten” tän maan hyvinvoinnin eteen, enkä sitä kateellisten keskustelua ja spekulaatioo mitä tämä lista saa aikaiseksi. Jokaisella meistä on ihan oikeesti mahdollisuus vaikuttaa omiin tuloihin. En usko että kukaan tässä maassa on saanut palkkaansa tekemättä yhtään mitään. Huomioiden myös Suomen erittäin raadollisen verotuksen. Mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat veroja.

Luin otsikon, missä Sanna Marin sanoi että kaikkien verotiedot pitäisi olla julkisia? Kysyn vaan että miksi? Mun mielestä tossa mennään jo todella henkilökohtaisiin tietoihin, jotka ei kuulu kenellekkään. Ihan sama kun lehdessä kerrottaisiin kaikkien osoitteet ja puhelinnumerot. Jotenkin ton listan myötä katoaa yksityisyys. Mitä se kenellekkään oikeesti kuuluu minkälaista palkkaa kukakin saa? Noissa tiedoissa ei kuitenkaan ole eriteltynä mistä palkka koostuu ja montako tuntia se on vaatinut töitä. Onks tää teidän mielestä reilua, vai oonko ihan yksin tän asian kanssa?

Usein kohteeksi joutuu kansanedustajat, jotka tosin tekee julkista työtä, mutta silti. Tänä korona vuotena tuskin yksikään Suomessa olisi hallunnut olla kansanedustaja, eikä tuskin kukaan olisi kestänyt sitä painetta, minkä korona aiheutti. No ei kai tälle tilanteelle tavallaan voi mitään, mutta en tiedä onko muissa maissa samanlainen käytäntö, kun meillä? Suomessa muutenkin tupataan olemaan aina sille naapurille kateellisia, niin tämä lista ei ainakaan auta siinä asiassa yhtään meitä eteenpäin, vaan lisää sitä kateellisuutta. Harva tulee sua onnitteleen, että mahtavaa mitkä tulot oon todella ylpeä susta, kun olet kovalla työllä päässyt tohon pisteeseen, vaan homma menee ihan toisin.

Ihmisillä saattaa olla suuriakin heittoja vuosittain tuloissa ja lista on aina yhden vuoden tiedot. Mitä jos se olisikin kasvutarina tai kertoma kuinka joku on lähtenyt tyhjästä ja saanut bisneksen menestymään kovalla työllä, tai että joku on selättänyt konkurssin ja päässyt taas jaloilleen. Tarina ei sitä kerro vaan se kertoo vaan numeroita, minkä perusteella me teemme omat johtopäätökset.

Mää toivoisin että ihmiset oppisi lukemaan tätä listaa myös monimuotoisemmin ja ymmärtämään. Mää toivoisin että ihmiset ei olisi kateellisia toisilleen, koska kaikilla on mahdollisuus tässä maailmassa. Onneks huomenna selviää Amerikan presidentti ja ihmiset saa muuta puhuttavaa

Kuva Noora Näppilä

Asu House of Brandon

6 kommenttia

 1. Eveliina kirjoitti:

  Tää lista on ihan turha, mutta mun mielestä ylipäätään suomessa puhutaan liian vähän rahasta ja palkoista. Ihan vaan sillä että edelleen miehet tienaa paljon enemmän vaikka oltaisiin samalla alalla. Muuttuisko tää palkkataso jos näistä puhuttaisiin rohkeammin? Joo, miehet on röyhkeempiä ja pyytää, kun naiset monesti tyytyy, mutta miksi se on niin?
  Mä en tee kenenkään verotiedoilla mitään, koska ne ei tosiaan kerro mitään eikä koko totuutta yhtään mistään. Myös se hauska ilmiö suomessa on, että jos teet keittiöremontin tai ostat uuden auton ja kysyt että paljonko maksoi, niin ei voida kertoa koska se on ”salaisuus”… Miksi? 😀 En mä sitä sillä kysy että olisin kateellinen tai vaan utelias, siinä voi taustalla olla että mäkin tekisin keittiöremppaa ja olis hauska kuulla vähän mitä muut on maksaneet ja sitä kautta kerätä kokemuksia. Kyllähän mä ne hinnat selvitän halutessani, mutta miksi se rahasta puhuminen on ylipäätään niin vaikeaa? Ei mulle tarvi kertoa paljonko on tilillä rahaa tai paljonko saat käteen kuussa. Mäkin oon julkisella alalla töissä ja meidän palkat (peruspalkka) on ihan julkisesti saatavissa kaikille.

 2. Juulia kirjoitti:

  Olen kanssasi pitkälti samoilla linjoilla. Kovin vähän tulee mieleen sellasia välttämättömiä, hyviä puolia ja seurauksia, joita tällä vuosittaisella tulomässäilyllä on. Esimerkiksi tasa-arvoiseen palkkaukseen liittyvää keskustelua voitaisiin varmasti herätellä muullakin tavoin ja juurikin pointtisi tuosta tulojen sijaan maksettujen verojen julkistamisesta ajaisi jo pitkälti asian. Jokainen draamannälkäinen voisi pelkästään maksettujen verojen pohjalta vetää omat johtopäätöksensä. Sen syvemmin analysoimatta mielestäni erityisesti Suomen eniten ansaitsevien henkeen ja terveyteen kohdistuvat uhat tulojen julkistamisen myötä on riittävän painava syy tälläisen globaalisti poikkeavan ja jokseenkin vanhanaikaisen tavan muokkaamiseen tai poistamiseen.

 3. tiuku kirjoitti:

  Jomman kumman ip-lehden listassa kyllä näkyy maksetut verotkin.

 4. Ursula kirjoitti:

  Nuo verotiedot juuri kertovat sen, että kuka on maksanut eniten veroja Suomeen, henkilötasolla. Toki suurin kokonaispotti muodostuu keskituloisten verotuksen isosta massasta. Mutta yhtä tärkeää on suuret ja pienet verotulot, sillä jokainen verotulo menee meidän yhteiseen hyvään. Tulojen tirkistely ja mässäily on älytöntä (minkäs ihminen luonteelleen voi), mutta mielestäni verotietojen julkisuus puoltaa kyllä paikkaansa. Tämä mahdollistaa yhteiskunnan avoimuuden ja läpinäkyvyyden, etenkin valtaapitävien osalta. En tarkoita pelkästää poliitikkojen, vaan myös johtajien ja muiden osalta, jotka lobbaavat omia asioitaan päättäjille. Myös tuloerojen kehityksen ja varallisuuden sekä ”hyväosaisuuden” periytymisen tutkiminen mahdollistuu. Kyllähän nuo tiedot ovat tärkeitä juuri sen keskustelun pohjalle, kun tarkastellaan myös sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa ja sen toteutumista juuri nyt, korruptiosta puhumattakaan.

 5. johan kirjoitti:

  Onneksi en itse pidä rahaa tärkeänä osana elämääni! Kunhan olen terve ja minulla on ystäviä niin Suomessa pärjää paremmin kuin hyvin!

  https://suninidea.blogspot.com/2020/11/keskisuomen-kasino.html

 6. Salla Salmela kirjoitti:

  Super hyvä kirjoitus. Aika pitkälti jaan kyllä samat mietteet sun kanssa tuosta tulojen mässäilystä. Ihmisiä kuitenkin kiinnostaa aihe ja tuntuu, että joka vuosi tämä on hyvä klikkiotsikko uutisissa. Rahasta puhutaan aivan liian vähän, joten tietysti aihe kiinnostaa.

  https://sallasalmela.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.