Hae
Prime Life by Umppu

Ei meillä oo varaa

 

Tulo-erot on asia mistä ei juurikaan puhuta. En tiedä miksi, koska itse ajattelen asiaa niin, että ihan jokaiselle ihmiselle olisi hyvä oppia puhumaan ääneen rahasta. Mun mielestä yleisellä tasolla olis myös hyvin tärkeää nostaa eri ammattikuntien palkkoja ja palkka eroja. Miksi joku toinen saa enemmän palkkaa, kun toinen. Esimerkiksi lapsiperheet on usein hyvinkin riippuvaisia toisista ammateista. Ajatellaan vaikka lastentarhanopettajia ja opettajia. Mun mielestä nämä kaksi ammattia on sellaisia, että niissä pitäisi olla palkan suuruus tuplasti sitä mitä se on tällä hetkellä.

Jos mää ajattelen vaikka tätä kevättä kun lapset oli suurimmaksi osaksi kotona ja kun kaikki oli tavallaan lukittautuneena koteihinsa, niin siinä samalla ymmärsi kuinka paljon erilaisia aktiviteettejä esimerkiksi päiväkodissa on. Varmaan jokainen vanhempi tunnistaa sen paskan aamun, kun joutuu viemään kiukuttelevan lapsen päiväkotiin. Ainakin itse tunnistan. Niinä aamuina vastassa on aina hymyilevä aikuinen, jolla on syli valmiina ottamaan lapsen, kun itse heittelen ilosta kärrynpyöriä tarhan pihassa siitä syystä, että oma pinna olisi olisi mahdollisesti katkennut viiden minutin sisään. Lapsia ryhmissä on paljon ja sielä on erilaisia persoonia. On haastavampia ja sitten helpompia ja ne hoitajat handlaa ne kaikki. Heilläkin voi olla kotona haastavia lapsia ja vaikka useampi kappale.

Tänä päivänä ei ole sanomatta selvää, että kotona kaikilla on asiat hyvin ja juuri siksi esim päiväkodin ja koulun merkitys kasvaa. Ei opettajaksi tai lastentarhanopettajaksi ihan noin vaan pääse vaan siihen on pitkä koulutus ja he ovat siinä alansa ammattilaisia. Monella saattaa puuttua ote lapseensa kokonaan ja lapsi määrää kodissa mitä sielä tapahtuu….. Meillä on kotona juuri nyt niin jumpitteleva uhmaikäinen, ettei ole tosikaan. Mun rakas pikku vauva, josta tuli yhdessä päivässä vastaan hankaaja joka asiassa. Äiti on tyhmä, en tee, se on tyhmää jne… Kuvitelkaa kun siinä ryhmässä saattaa näitä tyyppejä olla vaikka 10:n samanlaista ja ne hoitajat handlaa ne kaikki.

Myös ihan yhtälailla koulussa on sama homma ja se opettaja handlaa sen koko luokan ja mitä me teemme? Valitamme ja arvostelemme niitä hoitajia työstä mihinkä me ei itse aina edes pystytyä. Ja tähän asiaan liittyen haluaisinkin kuulla, että mikä määrittää näiden ihmisten palkan, joidenka merkitys lapsen elämässä on todella suuri? Ne ihmiset saattaa viettää aikaa meidän lasten kanssa enemmän kuin me itse… Ne ihmiset jotka opettaa meidän lapset olemaan ilman vaippaa, ajamaan pyörällä, lukemaan, kirjoittamaan, käyttäytymään jne.

Mää oon kolmen lapsen päiväkodin olossa ajan kuullut välillä ihan uskomattomia pyyntöjä siinä eteisessä…. Pesettekö meidän lapsen vaatteet jos ne likastuu, meidän lapsi ei oiekin tyykkää siitä ja siitä ruoasta…. Hommahan menee niin että vanhemmat huolehtii varavaatteet ja lapsi opetetaan syömään sitä tarjolla olevaa ruokaa. Ei sielä kukaan saa mitään erityiskohtelua. Joskus työpäivät on niin kiireisiä ja hoitajakin saattaa olla uupunut työhönsä, että päivä on yks selvitymistarina päivä toisensa jälkeen.

Ja mitenkä tää kaikki liittyy tähän postaukseen on se, että joillan aloilla palkka on niin huono, että esimerkiksi meidän systeemi tässä yhteiskunnassa saattaa mahdollistaa jopa paremmat tulot sillä, että on tekemättä mitään. Se ei saisi missään tapauksessa olla mahdollista. Nyt kun korona on tehnyt julmetun kassavajeen Suomen talouteen niin asioita pitäisi katsoa ihan uusin silmin. Tarkastella ihmisten palkkoja ja pyrkiä siihen, että kaikilla olisi varaa ostaa ruokaa perheelle oli työ mitä tekee mitä tahansa.

Mun oma työ tai oikeastaan palkka on täysin riippuvainen siitä kuinka monta tuntia olen töissä. Voin vaan haaveilla pääseväni neljältä töistä, mutta totuus on siinä 18-21 väliin. Mitä enemmän teen töitä sitä enemmän mun on mahdollisuus saada palkkaa. Teen useaa eri työtä, jotta saisin enemmän palkkaa mikä taas mahdollistaa mulle tietynlaisen elämän. Se on tavallaan yrittäjyyden hieno puoli, mutta samalla taas se paska puoli.

-Umppu

12 kommenttia

 1. Odessa kirjoitti:

  Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että sairaanhoitajilla ja muilla hoitoaloilla työskentelevillä on liian pieni palkka. Heidän työnsä on raskasta sekä henkisesti että fyysisesti. Luokanopettajien ja lastentarhanopettajien peruspalkkaa saisi myös nostaa, heidän työnsä on myös alipalkattua vaikka heillä on ylempi korkeakoulututkinto. Em alat ovat myös naisvaltaisia. Tästä voisi kirjoittaa loputtomiin.
  Halusin kuitenkin tuoda oman näkemykseni opettajien palkkakysymykseen, koska olen itse äidinkielen opettaja eli aineenopettaja. Minun kuukausipalkkani on brutto noin 5000 euroa reilun 15 vuoden opetuksen jälkeen. Opetustunteja viikossa 23. Palkallista lomaa 15 vkoa vuodessa. En sanoisi itseäni pienituloiseksi, palkkaa jää käteen kuukaudessa mielestäni kivasti, vaikka ei yhtään liikaa. Mieheni on töissä yksityissektorilla ja hänen palkkansa on kolminkertainen omaani verrattuna, joten kyllähän meidänkin palkka saisi vähän nousta. Asumiskustannukset pääkaupunkiseudulla ovat selvästi esim. Tamperetta kovemmat kylläkin. Että emme me kaikki opet ole palkkakuopassa!
  Toit myös aika paljon työn negatiivisia puolia esiin, päinvastoin minä tykkään työstäni erittäin paljon, enkä koe työtäni mitenkään erityisen kuormittavaksi. Työni on innovatiivista, aktiivista ja luovaa, kollegat ovat ihania.

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos avaavasta kommentista. Varmasti osa opettajista saa hyvää palkkaa, mutta ei kaikki työhön nähden ja vaativuuteen nähden. Itse mielessäni ajattelin lastentarhan opettajia, joilla on aivan liian huono palkka ja vertasin sitä opettajantyöhön vaativuudeltaan ja tärkeydellä ja ehkä sitä tarkoittaen että näitä töitä ei aina osata arvostaa. Varmasti moni myös nauttii työstä, mutta kirjoituksen tarkoitus ei ollut siinä vaan siinä palkassa. Opettajien palkoissa on myös varmasti suuria eroja esim alakoulun ja johonkin tiettyyn aineeseen erikoistuneen opettajan välillä yms.

 2. amanda kirjoitti:

  Niin ja joskus kritisoit sairaanhoitajien palkkavaatimuksia…..toivottavasti olet siitä kasvanut ihmisenä.

 3. Ap kirjoitti:

  Oletko sinä valmis maksamaan enemmän veroja? Sieltähän tämä hoitajien ja opettajien palkka tulee. Yksityisellä sektorilla markkinatalous vaikuttaa palkkojen suuruuteen ja on täten ihan ymmärrettävää.

  • primebody kirjoitti:

   Verojen korotukset tulee olemaan varmasti edessä kaikilla ja tukien määrä tulee varmasti pienentymään tulevaisuudessa ja hyvinvointivaltio tulee horjumaan tätä menoa… Tilanne on mikän on

 4. Ope kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Olet jälleen oikean asian äärellä. Olen itse opettaja ja ensimmäisen kommentoijan (Odessa) kertoma 5000€ palkka on lähes puolet enemmän kuin omani ja monen muun tuntemani opettajan. En ole koskaan kuullut, että opettaja tienaisi noin paljon. Leuka loksahti maahan asti. Työvuosia itsellä kohta 20v.

 5. Warpu kirjoitti:

  Sairaanhoitajat myös amk käyneet ja en voi ymmärtää miten heidän palkkansa on siinä 2500e/kk ja sitten jos pystyy olemaan viikonloput töissä tai yövuoroissa, niin voi vähän haittalisillä palkkaa nostaa. Ihan käsittämättömän paska palkka fyysisesti ja henkisesti raskaasta työstä. Lisäksi suurinosa sairaalarakennuksistakin suomessa homeisia ja hoitotyön johtaminen ala-arvoista, potilaiden ja etenkin omaisten käytös nykyään myös ihan hirveää.

  Itse vaihdoin sairaanhoitajasta luokanopettajaksi ja elämäni on kyllä nyt niin paljon auvoisampaa ja taloudellisesti myös hieman helpompaa. Tietty paskoja päiviä on koulumaailmassakin, mutta varmasti kaikkialla.

  Joten kannustan ammatinvaihtoon, mikäli oma ala ei enää kutsu. Suomessa kouluttautuminen on käytännössä ilmaista. Lisäksi se kyllä palkitsee, kun palkasta jää käteen ja säästöön.

 6. Sari kirjoitti:

  Kiitos että toit tätä puolta esiin postauksessasi. Harva ehkä ajattelee, että se päiväkodin eteisessä lapset vastaanottava vaka-opettaja on tosiaan käynyt kolmivuotisen yliopistokoulutuksen. Toki varhaiskasvatuksen työntekijöissä on paljon alempikoulutettujakin, silti usein he ovat rautaisia ammattilaisia. Sinne vain jokainen kokeilemaan, onko helppo koulutus päästä sisään pääsykokeissa ja sen jälkeen suoriutua kaikista kursseista esseineen ja tentteineen. Kun sitten meet työelämään vastavalmistuneena vaka-opena täynnä tarmoa ja motivaatiota kasvattaa lapsia huomaatkin, ettei rahat riitä. Lomamatkoista saa vain haaveilla. Arvostuskin on joskus mitä on. Moni ajattelee, että tähän työhön kykenee kuka vaan kadulta repäisty, mutta ei rauhallisia, pitkäjänteisiä, johdonmukaisia, lämpimiä ja empaattisia kasvatusalan ammattilaisia kasva joka oksalla.

 7. smj kirjoitti:

  Lasten varhaiskasvatus on todella tärkeää ja sen onnistuminen kantaa hedelmää myöhemmin. Päiväkodeissakin varmasti ansaittaisiin palkankorotus, mutta omat lapseni ja puolisoni ovat sairastelleet todella paljon, joten olen heidän kanssa eläessäni nähnyt myös tuota sairaalamaailmaa. Toivoisin etenkin yliopistosairaalan henkilökunnalle lisää palkkaa osaamisestaan ja ennenkaikkea siitä vastuusta. Harmi, että naisvaltaiset alat on niitä alemmin palkattuja. Mutta ihanaa asua suomessa, jossa terveydenhuolto ja varhaiskasvatus on muuten näinkin hyvällä mallilla.

 8. Epe kirjoitti:

  Minä olen ollut n. 10v aineenopettajana enkä pääse kuin reilun 3000e tienesteihin kahdella korkeakoulututkinnolla. Eikä minulla kyllä ole myöskään tuollaisia lomiakaan kuin Odessalla. En tajua missä koulussa voi olla 15vk palkallista lomaa.

  Rakastan työtäni, mutta se on todella todella raskasta ja tuntuu, että päivien jälkeen itsestä ei jää paljoa muuhun. Ryhmäkoot kasvavat ja nuorilla ja lapsilla on koko ajan enemmän ja enemmän ongelmia. Töitä on koko ajan enemmän ja mielestäni palkka on todella surkea koulutus ja työn vaativuus huomioon ottaen. Meidän pitkiä lomia usein kadehditaan, mutta suosittelen kyllä kokeilemaan tätä työtä, uskon että se toisi hieman ymmärrystä asiaan. Muutama tuttu on vaihtanut alaa ja miettivät, että miten lyhyemmällä kesälomalla pärjää ja ovat nyt tajunneet, että ei uusissa töissä tarvitse niin pitkää kesälomaa kun ei ole niin kokonaisvaltaisen kuormittunut koko ajan.

 9. Hilla kirjoitti:

  Opettajien palkat ovat julkista tietoa 🙂

  https://www.oaj.fi/contentassets/8e19822fc55b479c992bab141c4c638a/ovtes-palkat-ja-palkkiot-1.8.2020-lukien.pdf

  Lisiä peruspalkkioihin saa mm. taideaineista ja ne ovat ihan huomattavia. Opettajan työ on merkityksellistä sekä todella vastuullista. Positiiviset puolet ovat kuitenkin mahdollisuus äärettömään luovuuteen sekä myös hyviin, rentoihin hetkiin lasten/nuorten kanssa. Lomat ovat ansaittu, sillä kouluvuoden aikana opet ei lomaile!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.