Hae
Prime Life by Umppu

Kuka maksaa?

Onhan se kiva että kunnostetaan, mutta kenenkä kustannuksella? Meidän talon lähestulkoon takapihalla sijaitsee koulu. Koulun pihassa on lillunut vesi jo vuosikaudet ja nyt kesällä se päätettiin kunnostaa. Meidän talo on ollut tällä paikalla vuodesta 1983 ja on edelleen, jollei pian sorru koko torppa. Koulun piha on kaivettu ja sinne on viety kasapäin erilaista soraa ja täytettä. Tässä on kuitenkin yksi iso ongelma ja se on meidän talo. Kun rakennetaan uutta, niin pitää huomioida ympäristö. Mun työpaikka on Tampereen keskustassa Ratinassa ja koko sen ajan, kun siinä olen ollut on ympärille rakennettu. Harva se päivä sielä kiertää tarkastajat katsomassa taloa. Kun tehdään fiksusti niin ympärillä olevat olevat talot tarkastetaan ennen kun laitetaan edes lapio maahan. Myös maaperä tutkitaan mitenkä juuri siihen maaperään aletaan rakentamaan. Kun homma saadaan valmiiksi, niin alkutarkastetut talot käydään läpi ja katsotaan ettei mitään vaurioo ole tullut. Jos on niin se kuka sielä rakentaa on korvausvelvollinen. No tässähän ei homma mennyt ihan näin.

Ensinnäkään meille ei ole tullut mitään valtakunnan ilmoitusta koulun pihan remontista. Kukaan ei ole käynyt meidän pihalla, saati tutkinut taloa missään kohtaa. Kun korona vei mun kesälomat, niin lähes koko kesä on mennyt töissä. Ne ainoat 4 vapaapäivää (eli mun kesäloma) meni siinä, että mietin sortuuko koko talo alta ja irtooko hampaista paikat..

Pari viikkoa sitten heräsin aamulla siihen, kun koko talo tärisi. Tiesin kyllä itse että koulun pihaa remontoidaan, koska se on aidattu ja sitä ei voi olla huomaamatta. Lapset piteli korvia ja kysyi, että mikä tää meteli oikein on. Aloin laittaa aamupalaa ja jääkaapista tippui ruoat lattialle…. Meiltä oli myös tullut kukkaruukut alas lattialle….

Jos nyt vaikka ajatellaan, että olisin ollut etätöissä, niin se ei todellakaan olisi ollut mahdollista tässä metelissä. Ikkunat helisi ja astiat tärisi kaapissa. Mää en itse jää vaan miettimään, vaan painelin työmaalle kysymään mikä on homman nimi. Kuulemma niin pehmeä maaperä, että vähän tärisee. Jo tässä kohtaa sanoin, että tuskin on normaalia, että tavarat tippuu pitkin lattioita ja koko talo tärisee… Sain vaan epämääräisen tuhahduksen vastaukseksi…. Tämä helvetillinen rytyytys alkoi aamulla ja hommat jatkui vielä iltaan asti..

 

Seuraavana aamuna sama homma. Ikkunat helisee ja meitin, että nyt on pakko olla jo tapahtunut jotain pahempaa. Otin kahvikupin ja lähdin kiertämään taloa… Pikkuhiljaa sellainen pieni raivo hiipi mun sisälle, kun huomasi, että meidän talon tiiliseinä oli mennyt halki yli kymmenestä kohtaa halki. Murtumat ei ole mitään pieniä, vaan on lattiasta kattoon. Oon sen verran tarkkasilmäinen, että nämä kaikki oli uusia ja jos ne talossa olisi ollut olisin ne huomannut. No ei tässä muu auttanut kun sen helvetillisen rytyytyksen keskellä alkaa soittelmaan, että kuka on vastuussa tästä asiasta. Noin viiden puhelun jälkeen sain ihmisen kiinni, jonka kanssa sovittiin, että he tulevat katsomaan taloa. Pakko sanoa, että mua niin suututti ja ärsytti, mutta asia meni kuitenkin eteenpäin.

Menin taas käymään työmaalla, koska tutkittuani taloamme hieman tarkemmin huomasin myös kivijalan olevan murtunut viidestä eri kohdasta. Osa talon tilistä oli tullut seinästä ulos ja heilui…

No asia meni sillä tavalla eteenpäin, että työmaasta vastaavat henkilöt tulivat tarkastamaan meidän taloa ja asetti seinään mittarin, millä mitataan tärinää. Ja ihan rehellisesti sanottuna se mittari olisi pitänyt olla sielä alusta asti ja tarkastus olisi pitänyt tehdä ennen koko remottia. Ja tietenkin on ihan eri asia mitata sitä rytinää kun tavallaan hommat on jo tehty, kun silloin kun se aloitettiin.. Eli näyttää ne tulokset mitä tahansa ei ne välttämättä ole todenperäisiä.

Selvitin asiaa ja tässä kohtaa maaperä on sellainen, että päällä on maa-aines, jonka jälkeen tulee savi ja sitten tulee löysä savi. Kun siihen tarpeeks kovaa jyryyttää, niin alla oleva märkä savilillu tekee kunnon värinän, mikä tietenkin leviää pitkälle. Työ on tehty aivan liian järeillä työkaluilla ja mitä lujempaa sitä soraa sinne maahan iskee, niin voi olla, että koulunpihassa on sama ongelma tulevaisuudessa… Koulu on vielä sellainen, että se ollaan purkamassa ja tilalle on kaavoitettu pientaloja….

 

Eilen seinästä haettiin mittari pois… Ihmettelin kun joku hiippaili meidän pihalla. Ovikellohan meiltä myös löytyy seinäastä, jota on mielestäni ihan kohteliasta soittaa, jos liikkuu toisten pihassa. Päivittelin tästä mun instagramiin ja sain paljon viestejä. Mulla ei olisi tullut mielenkään alkaa syynämään meidän savupiippua ja takkaa, ellei siitä mulle olisi sanottu. Eilen aamulla kun taas vapaapäivää viettäessä toi sama rytinä jatkuu edelleen, niin katsoin tarkasti meidän takkaa. No mitäs sielä onkaan kun murtumia. Savupiipun toinen seinä on meidän vaatehuoneessa ja siitä myös on seinä lohjennut…

Että mua suututtaa tää koko asia. Miten musta tuntuu, että Suomessa tää rakentaminen näiden koulujen suhteen on aivan penkin alla. Kiva kun kunnostetaan lapsille piha, mutta ei kai se niin mene, että samalla ympärillä olevat talot paskotaan? meidän talo ei ole ainut, missä saumat tiiliverhoilussa on haljenneet, vaan sama homma oli naapureilla.

Meidän pitäisi saada elokuun loppuun mennessä heiltä raportti ja katsotaan miternkä homma siitä lähtee eteneen. Mää en tätä aio maksaa ja haluan että meidän talo tutkitaan savupiippua myöden. En edes tiedä mitenkä tollasen tiiliverhoilun voi korjata esteettisesti? Entä kivijalan? Ja tiedostan kyllä, että talo on siinä mielessä vanha, koska se on rakenettu 1983, mutta se oli ehjä ennen tätä koulunpihan remonttia ja saa luvan olla senkin jälkeen.

Huomenna alkaa koulu ja kellon on nyt puol 11 illalla.. Ilmeiseti koulun pihan remontti oli hieman myöhässä koska 10 minuuttia sitten hommat lopetettiin. Ei tässä nyt muuta, kun odotellaan heidän raporttia ja mennään sillä sitten eteenpäin…

-Umppu

8 kommenttia

 1. Maija kirjoitti:

  Mietin tässä, että onkohan talossa nyt turvallista asua!? Ettei ole todennutkin pahasti, että on sortumisvaara.

 2. Heidi kirjoitti:

  On kyllä huonosti hoidettu asiat. Itse asun pientaloalueella ja kun läheinen metsä kaadettiin ja kerrostalojen rakennus alkoi, saatiin infolaput kotiin, mittarit kivijalkaan ja kohdat joita piti seurata talossa. Lapussa oli myös numerot jonne soittaa heti jos tulee aihetta. Noin kolmesti kriittisen rakennusvaiheen aikana kävivät talot läpi tarkistamassa että kaikki ok.

 3. Nea kirjoitti:

  Katsoin sun videot Instagramissa tähän aiheeseen liittyen ja rupes kyllä itseäkin suututtamaan teidän puolesta. Toivottavasti tästä eteenpäin asiaa hoidetaan paremmin…

 4. Johanna kirjoitti:

  Näytin tätä postausta puolisolleni, joka työskentelee korjausrakentamisen insinöörinä. Hän pystyi jo kuvien perusteella sanomaan, että osa noista halkeamista on syntynyt selvästi ennen tuota tärinää aiheuttanutta työmaata (tämän huomaa esimerkiksi halkeaman pyöristyneistä reunoista) ja todennäköisesti ne voi vielä paremmin todistaa paikan päältä tarkasteltuna. Lisäksi talossanne oleva kahitiili on erittäin ongelmallinen rakenne, jonka kanssa on useimmissa rakennuksissa ongelmia ilman suurempaa ulkoista rasitetta.

  Sitä ei tietenkään voi kiistää, etteikö tuo työmaa olisi jotain taloonne aiheuttanut. Todella ikävää, kun alkukatselmuksia ei ole tehty, niin olisi edes jotkut halkeamat voitu helposti todeta hiljattain tapahtuneiksi… Ehdottoman tärkeää olisi alkukatselmus suorittaa ja on selkeä virhe jättää se tekemättä. Nyt todennäköisesti firma pystyy pesemään tästä melko hyvin kätensä.

  Harmittaa tällainen rakennusfirmojen toiminta, joka vetää alan mainetta lokaan. Työskentelemme puolison kanssa kummatkin rakennusalalla ja tällaiset tapaukset laittavat aina ihmettelemään, miksi kaikki eivät tällä alalla voi toimia oikeaoppisesti.

  Toivottavasti tämän tapauksen lopputulos on teidän kannaltanne positiivinen!

  • primebody kirjoitti:

   Kyllä ne haleamat on tullut kaikki nyt, sillä oon sen verran tarkkaan taloa syynännyt.

 5. Anne K kirjoitti:

  Tulee nyt vähän jälkijunassa, mutta meillä on täällä Hyvinkäällä vesi-ja viemärilaitos uusinut putkiaan ja samalla on uusittu katuvaloja ja Elisa kaiketi vetelee valokaapeleitaan ja kaukolämpöäkin ainakin suunniteltiin, en tiedä onko muut omakotiasujat siitä asiasta olleet innostuneet, me emme.
  Mutta meillä tämä sietämätön remppa tässä omalla kadulla ja sivukaduilla on jatkunut toukokuusta 2020 ja edelleen menossa. Tänään viimeiksi talo tärisi niin, että astiat ja tavarat kaapeissa kolisi ja se kammottava matalataajuus mölinä joka menee suoraan hermoihi, n kun nyt tilanne ettei kotoaan edes pääse karkuun. Talomme on vanha puutalo, joten ei näe onko talolle tullut vahinkoa , kuukausien täristämisestä aamu seitsemästä- ilta seitsemään. Kaupungille on reklamoitu haitoista, mitään mittareita tai muutakaan ei kertaakaan ole tässä edes tarjottu. Kun remppa oli kesän lopulla meidän talomme kohdalla, olimme kolme vuorokautta täysmotissa, portin edessä ammottava metrien monttu, eikä tästä päässyt mihinkään suuntaan, koska muiden pihojen läpi ei saanut kulkea. Viikkoja olimme letkuveden varassa, jonka paine oli niin alhainen ettei pesukoneita voinut käyttää, ei puhettakaan mistään korvauksista asian suhteen, ei edes anteeksipyyntöä. Kerran meni sähköt kun kaivurilla kämmivät.

  Näistä ei informoida mitä haittoja voi tulla, ei korvata ei tutkita. Kun kunta tai kaupunki hommailee se aina kestää ja kestää , eikä asukkaista tarvitse välittää. Toivottavasti teidän talonne vauriot on korvattu !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.