Hae
Prime Life by Umppu

Maksakaa lomanne karanteenissa

Mää oon niin onnellinen siitä, että matkoja aletaan perumaan. Mää oon kokoajan seurannut aika tarkasti joka maan tilannetta koronaan liittyen ja nyt se toinen aalto on jo yltänyt moniin maihin.Tilanne on kaoottinen monissa maissa.  Mää jo tavallaan lupasin itselleni etten ota tätä aihetta enää puheeksi, mutta toisaalta kun näitä hälläväliä tyyppejä riittää niin ei se asiasta puhuminen kai turhaa ole, vaikka se monia ärsyttää.

Mulla on paljon tuttuja kollegoita ympäri maailman ja heidän sosiaaliset mediat ei ole ollut kovinkaan kaunista katseltavaa vaan ennemminkin hyvin ahdistavaa. Isoja salonkeja ympäri maailman on ollut kiinni useita kuukausia ja kun rajoituksia hieman hellenneettiin niin, tulikin takapakkia ja kaikki paikat taas säppiin. Monissa maissa on maskipakko työpaikoilla, ulkonaliikkumiskielto, kaikki paikat on suljettu. Mää oon saanut instassa todella paljon viestiä ihmisiltä, joilla on kaksoiskansalaisuus tai asuu ulkomailla, että ihmiset on siinä tilanteessa, että perheelle ei ole rahaa ostaa edes ruokaa. Ei ole mitään sosiaaliturvaa, vaan myydään tavaraa huonekasveista lähtien..

Moni on Suomessa elänyt koko korona-ajan eristyksissä omaa terveyttään peläten. Sitten on niitä jotka ei edes mieti asiaa sen tarkemmin. Nyt kun ihmiset käy ulkomailla tai tai tulee Suomeen toisesta kotimaastaan tai mistä lie, niin mun mielestä ihan jokaisen pitäisi ”kustantaa” se olemalla se pari viikkoa omaehtoisessa karanteenissa. Jos on varaa lähteä on myös varaa ajatella muita.  Joka kerta kun asiasta kirjoitan saan aina hirveän paskavyöryn niskaan. Se ei mua haittaa, mutta jos edes yksi ihminen tämän lukemisen jälkeen pitää omaehtoisen karanteeniin niin parempi sekin kun ei mitään.

Musta tässä tilanteessa surkeinta on se, että kaikilla ei ole samat oikeudet. Jos minä haluan itse välttää matkustamista ulkomaille, niin mulla ei ole oikeutta tavallaan vältellä niitä ihmisiä, jotka sieltä tulevat eikä noudata omaehtoista karanteenia. Ulkomailtahan se tauti on tänne tullut ja sieltä se edelleenkin tulee. Nää kaikki marjanpoimija jutut, mitä on saanut lukea on ihan käsittämättömiä.

Suomella ei ole enää varaa toiseen aaltoon, vaan se tarkoittaa oikeasti sitä, että yrityksiä tulee kaatumaan vielä lisää jos me emme yhdessä pidä huolta tästä asiasta.  Me emme ole kohta hyvinvointivaltio, sillä veroja ei voi loputtomiin kiristää, koska silloin viimeistään jengi lopettaa työnteon, koska siinä ei ole enää mitään järkeä… Tämä tulee vaikuttamaan aivan varmasti  myös erilaisiin tukiin mitä ihmiset saa. Moni on huolissaan päiväkodin aloituksesta ja syystäkin, jos ihmiset eivät suhtaudu asiaan vakavasti. Tampereella, missä itse asun on ollut jo pitkään hyvä tilanne ja moni asia toimii normaalisti. Se on vain hetken kysymys, koska tilanne muuttuu.

Mää halusin asettaa omaan salonkiinin ehdon, että matkalla olijat ovat tervetulleita meille pari viikkoa reissusta palaamisen jälkeen. Emme voi kuitenkaan tietää noudattaako ihmiset tätä, mutta mun mielestä myös meidän kaikilla asiakkailla on oikeus olla olematta tekemisissä ihmisten kanssa, jotka tulevat suoraan reissusta. Mää en myöskään henkilökohtaisesti halua tavata ketään ulkomailta palaavaa, sillä jos itse sairastuisin olisi se mulle varmasti ainakin suoraan 5 viikkoa vähintään pois töistä ja kukaanhan ei siitä mulle maksa latin latia ja kuinka epäreilulta se tuntuisi jos olisin sen taudin saanut ihmiseltä, joka ajattelee että ihan sama mää lähden reissuun jos mua huvittaa. Itsehän en myöskään voi tietää makaanko taudin saatuani hengityskoneessa tai onko mua enää sen taudin jälkeen. Tällä hetkellä useammassa maassa sairastuneita on paljon oman ikäisiä ja nuorempia.

On paljon töitä, mitä ei voi tehdä etänä ja mun työ on yksi niistä. Siinä on kiinni mun koko toimeentulo ja iso osa meidän perheen tuloista. Siinä on myös useamman muun työpaikka kyseessä, jolloinka jos mun työpaikalla yksi sairastuisi olisi muut altistuneita ja sitä kautta koko liike olisi kiinni. Mää voin omalla tekemiselläni tähän vaikuttaa, mutta muiden tekemisellä en, jotenka todellakin pyydän, että ajatelkaa hyvät ihmiset myös muitakin ympärillä olevia. Miettikää se tilanne niin, että mitä jos sulle tulisi eteen tilanne, että olisit useita kuukausia ilman rahaa, kuinka se vaikuttaisia sun elämään? Mieti se tilanne niin, että mitä jos sinä sairastuttaisit ihmisen niin, että se menehtyisi sun tartuttamaan sairauteen.

Tää asia on todellakin muuttanut mun tapaa ajatella matkustamisesta. Nyt on vaan katsottava lähemmäksi ja keksiä ja miettiä. Alkukesä oli niin ihanan lämmin, että sitä lämpöä riitti useita viikkoja, jotenka se korvaa hyvin sen etelän reissun. Toki tämän koronan jälkeen harva yrittäjä edes uskaltaa pitää mitään lomaa, koska pelkää seuraavaa aaltoa. Mää voisin lähteä reissuun ja olla, kun mitään ei olis koskaan ollutkaan, mää voisin mennä suoraan töihin ja olla ihan normaalisti, mun lapset vois mennä päiväkotiin ja harrastuksiin, mutta mitä jos meillä olisi vaikka kaikilla tuliaisena se korona, kuinka hemmetin monta ihmisitä vain se meidän perhe altistais?

Nyt on pakko vaan ajatella hieman omaa napaa pidemmälle, eikä surra peruttua etelän reissua. Tilanne on mikä on ja mitä nopeammin me kaikki tästä selvitään, niin uskon että maailma alkaa pikkuhiljaa normalisoituun.

Tää ihana auringonlasku on kuvattu btw Pälkäneellä

7 kommenttia

 1. Märzu kirjoitti:

  Joka kerta kun kirjoitat tästä, mulle tulee huojentunut fiilis: vielä on ihmisiä, jotka välittäät! Olen tosi turhautunut joidenkin ihmisten holtittomaan käytökseen mm. olemattoman hygienian, turvavälien unohtamisen ja ulkomaanmatkojen suunnittelun takia. Tilanne on maailmalla paha, ja tulee ihan varmasti pahenemaan myös Suomessa syksyyn mennessä. Tulisin tosi mielelläni sinun luoksesi kampaajakäynnille, kun pidät huolta omasta ja asiakkaiden turvallisuudesta! Valitettavasti omassa lähikampaamossa kukaan ei käytä suojamaskeja, ja kampaaja itse hössöttää kuinka on ”ihan pakko” päästä syyskuussa etelänlomalle..
  Ihanaa kesän jatkoa, pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

 2. Jenni kirjoitti:

  Terveiset Saksasta, täällä on ollut maskipakko jo monta kuukautta. Kampaamotkin oli hyvän aikaa suljettuna. Kun saivat lopulta avata, tuli tarkat hygieniasäännöt, esim isot pleksit pesupaikkojen välissä. Lisäksi kaikkien asiakkaiden hiukset on pestävä, mitään toimenpidettä ei saa tehdä ilman pesua. Omassa kampaamossani oli hyvä kun he tarjos kaikille asiakkaille ohuet kertakäyttömaskit. Toi maski vaihdettiin värin pesun jälkeen, ennen leikkausta. Toi oli tosi hyvä, koska normaalit arkimaskit mitä monet käyttää kaupoissa ja julkisissa on paksua materiaalia eikä niissä olis mukava olla 2,5h. Ton kevyen maskin avulla kampaajakäynti oli paljon miellyttävämpi. Ja joo, jätin normaalia reiluumman tipin.

 3. Tuuli kirjoitti:

  Oot niin oikeassa! Olin viime viikonloppuna pitämässä myyntitelttaa urheilutapahtumassa. Yksi tuttu mies tuli siihen jutulle ja kertoi että hän ei tänään osallistu kisaan, koska eilen alkoi kurkkukipu ja on ääni ihan maassa! Lähti sitten pyörimään sinne kisapaikalle kuitenkin ihmisten sekaan!!

 4. Kipa kirjoitti:

  Hyvä Umppu!!!

 5. Tuuli kirjoitti:

  ?

 6. Elina Heimo kirjoitti:

  Heippa,
  Nyt kannattaa muistaa ja tiedostaa tiettyjä asioita.
  Ensinnäkin rajat ovat auki ja hallitus ja thl antaneet suosituksensa, määräykisä ei ole suuntaan eikä toiseen. Me terveydenhuollossa ja sairaaloissakin työskentelevät matkustelemme jo. Matkan jälkeen pidämme maskia kaksi viikkoa töissä. kuuluu jokaisen perustuslaillisiin oikeuksiin matkustaa ja liikkua vapaasti. Ei ole yksilön tehtävä miettiä yrittäjien toimeentuloa, vaan hallituksen. Yksittäinen yrittäjä ei voi lain mukaan edes estää asiakasta tulemaan yritykseensä,oli matkustanut tai ei .
  Enää ei tulla menemään elinkeinoa rajoittamiin toimiin vaan on hyväksyttävä tämä tauti aaltoilevana ja psysvänä sairautena, joka tulee ja menee kuten influenssa. Jossain vaiheessa se laimenee väestössä, mutta siihen voi mennä vuosia ja vuosiksi ei voida kieltää matkustusta.
  Lääkettä saadaan odottaa vielä pitkään ja rokotetta pidempään. Ja mitä rokotteeseen tulee, kuka sen uskaltaa ottaa ennen pitkiä meta-analyyseja.
  Me jotka matkustamme, haluamme tukea Finnairia, lentoyhtiöitä, turismia ylipäätään. Moni yritys on riippuvainen turisteista.

 7. Sassu kirjoitti:

  Juu juu kuka nyt matkustaa tukeakseen Finnairia, lentoyhtiöitä ja turismia. En minä ainakaan. En korona-aikana ainakaan. Johan se toinen aalto alkoi, matkustelun vuoksi. Että kiitos sitten vi**sti. Itse haluan omalla toiminnallani huolehtia, ettei läheiseni riskiryhmäläiset sairastu minun mahdollisen turismi-innokkuuteni (oikeasti innottomuus) vuoksi. En kyllä myöskään usko väitettäsi, että ulkomaanmatkan jälkeen missään terveydenhuollossa pidetään maskia 2 vkoa vaan omalla turistimatkalla oltuaan ollaan 2 vkoa omalla ”lomalla” eli karanteenissa omaan piikkiin tai täysin etänä. Näin ainakin meillä yhdessä Suomen suurimmista shpiireistä. Ja näin sen kuuluukin olla.
  Itselleni tässä kohtaa matkustuksen suhteen on saman tekevää kuuluisiko matkustaminen perustuslaillisiin oikeuksiini vai ei.

  En minä tässä mietikään yrittäjien ahdinkoa vaan kannan korttani kekoon, että omalta osaltani en ainakaan tieten tahtoen ota riskiä viruksen voimistumisesta Suomessa (joo voin saada sen kaupassa, mutta kaupassa on käytävä, ei matkoilla).

  ”Mä meen, koska mä voin ja se on mun oikeus!” – todella rasittavaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.