Hae
Prime Life by Umppu
Kaupallinen yhteistyö

Kotimaanmatkailulle mahdollisuus kohteena Parkano

Kaupallinen yhteistyö: Visit Parkano

 

Koronan vuoksi on meidän perheen ulkomaan reissut pannassa siihen asti, kun koemme ulkomaille matkustamisen turvalliseksi. Ajattelimme antaa mahdollisuuden kotimaanmatkailulle ja lähdimme koko perheen voimin Parkanoon.  Tällä kertaa lähdimme reissuun poikkeuksellisesti junalla ja meitä odotti paikan päällä vuokra-auto. Meillä oli iso auto, missä mukana valmiina toiveiden mukaan kaksi lastenistuinta. Parkanossa ei kovin suuret etäisyydet ole, mutta auto oli todella näppärä liikkumiseen ja ainahan lapsiperheellä on ihan vaan viikonloppu reissullakin tavaraa mukana. Junalla pääsee näppärästi ja nopeasti Tampereelta ja olihan nyt vihdoin aika viedä lapset elämänsä ensimmäistä kertaa junaan. Jotenkin sitä automaattisesti aina lähtee autolla, mutta onhan junassa todella miellyttävä matkustaa ja varmasti hyödynnetään tätä myös jatkossa matkustamisessa. . Tää on myös eka reissu minne lähdettiin ilman rattaita. Pakko sanoa, että pienellä riskillä, mutta silti ihan järkevällä sellaisella.

Meidän lapset on tosi aktiivisia ja liikkuvaisia, niin kävely on todellakin todella jees versus se, että lapset istuu rattaissa ja hullaantuu, kun pääsee niistä pois. Me oltiin varustauduttu retkeen kunnon varustein, eli pääpainona sadetakki ja hyttysmyrkky. Kun varustus on kohdillaan ei sään vaihtelu tunnu missään.

Meidän ensimäinen kohde oli Koskenhelmi. Ihana paikka joen varrella, missä oli aivan uusi minigolf rata. Paikan päältä saa syötävää ja juotavaa.  Todella kiva paikka piipahtaa vaikka ihan vaan ohikulku matkalla ja jos itseä ei golffaaminen kiinnosta, niin kaunis miljöö vaikka drinkin kera tarjoaa upeat puitteet ihan vaan rentoutumiseen. Lapset oli ihan innoissaan ja pelasi minigolffia, toki hieman omilla säännöillä. Koskenhelmi on vanha Koskisen talo, mikä on kunnostettu uuteen käyttöön ja oli oikein kauniiksi laitettu. Suoraan edessä oli parkkipaikat, eli ei sen kummemmin kävelyä. Vieressä on myös uimaranta ja joella kalastus mahdollisuus, johonka mahdollisesti saattoi tarvita jonkun luvan kalastamiseen.

Minigolfin jälkeen meidän matka jatkui Parkanon uudelle koululle ja hieno koulu olikin. Koulu ja kulttuurikampus Kaarna oli mielenkiintoinen ja kerrassaan upea. Uuden sukupolven koulu palvelee nykypäivää ja nykypäivän opetusta ja teknologiaa. Asioita oli mietitty hyvinkin tarkasti. Kaarnassa oli paljon yhteisiä tiloja ylä-aste ja lukiolaisille ja taukotiloissa huomioitu erilaisia aktiivisia aktiviteetteja. Mää itse ihastuin upeaan auditorioon ja liikuntasaliin, missä oli mahtavat tilat ja täysimittainen säbä kenttä. Tää on Parkanon ainut koulu ja siinä oli ihan vieressä myös vuoropäiväkoti. Koulu on juuri valmistunut. Mieti kuinka kätevää, kun saa perheen lapset samalla kyydityksellä vietyä kouluun ja päiväkotiin. Mun 11-v poika sanoi että mielummin kävisin tätä koulua kun omaani, enkä ihmettele koska Vilin tuleva ylä-aste on mun vanha koulu, eikä yhtään näin viihtyisä. Kaarnassa opiskelee yhteensä noin 700 oppilasta.

 

Matka jatkui kouluvierailun jälkeen laivapuistoon, missä lapset sai päästellä energiaa. Iso aivan uusi puisto, mikä on koulun vieressä. Tästä jatkoimme pienellä tutkimusmatkalla kävellen ja ihailtiin erilaisia taitelioitten tekemiä taideteoksia. Me käydään lasten kanssa joka vuosi useamman kerran taidenäyttelyissä ja he olivat näistä teoksista enemmän innoissaan kun äiti.  Parkanossa on tällä hetkellä meneillään ITE-hirveetä näyttely ja kaupunkin on täynnä erilaisia teoksia, mitä voi käydä halutessaan tutkimassa. Tästä reitistä on olemassa myös mobiiliversio, mistä löytää reitiltä jokaisen ITE-taideteoksen.

Päivän kiertelyn jälkeen meillä oli jo kova nälkä ja menimme syömään Raijan holviin. Paikka oli mielenkiintoinen, sillä se oli entinen pankki ja pankkiholvikin oli vielä tallella. Ruoka oli erittäin maistuvaa ja hyvää ja syötiin itsemme oikein kylläseksi. Tähän loppui meidän virallinen ohjelma ja suunnattiin kohti majapaikkaa Lomakoti Käenkoskea. Pakko kehaista Parkanon luontoa, mikä oli sateen jälkeen vehreenä ja kauniina. Jotenkin sitä näkee luonnon ihan eri tavalla, kun niillä omilla kotikulmilla ja oli ihana vain ihastella maisemia.

 

 

Yövyimme Lomakoti Käenkoskessa. Sitä ennen piipahdettiin parissa kaupassa hakemassa vähän iltapala ja aamupala juttuja. Mökillä oli kyllä kaikki ulkopuitteet kohdallaan. Käytiin paljussa ja pontoonisaunassa ja grillattiin kodassa ja vaikka mitä. Maisema on aivan uskomattoman kaunis. Tässä kohteessa on muuta erilainen mökki vierekkäin ja olin näkeväni muutaman pienemmän mökin, missä voi yöpyä. Mökki oli kahdessa kerroksessa ja sielä oli kyllä kaikki tarvittavat. Lapsista kaikista hauskinta oli se, että mökissä oli sähköpieno, mitä ne soitteli tappeluks asti.

Mökin omistajat asuu aivan lähellä ja olikin oikein mukava vaihtaa muutama sana heidän kanssaan. Oikein sydämellisiä ihmisiä ja mistä sitä tietää vaikka joskus päädyttäisiin Parkanoon ja tälle samaiselle mökille uudelleen. Meillä on itsellä mökki, jonne on meiltä matkaa noin 25min ja sitä aina tietenkin tulee mentyä sinne jos mökille haluaa. Tää paikka oli täydellinen kun haluaa nauttia luonnosta, rauhasta muttei kuitenkaan olla ihan hevonpierussa.

Mökin omistajat järjestää myös erilaisia kanoottiretkiä, jos sellaisesta on kiinnostunut ja oli sup-lautaa, kumivenettä ja vaikka sun mitä, eli tekemistä löytyy. Rannassa oli myös vesiliukumäki pontoonisaunan vieressä, josta nyt en tietenkään muistanut ottaa kuvaa, mutta tylsäksi ei aika täällä käy sitten millään.

Loppuilta menikin mökillä rentoutuessa. Mökin pihalta voi nähdä Vesipääsky ristely-aluksen, mikä olikin meidän seuraavan aamun ensimäinen juttu. Vesipääsky on vähän kun veden päällä liikkuva tanssilava, mikä on rakennettu samalla tyylillä kun esimerkiksi pontoonisaunat. Sinne on helppo mennä esim vanhusten ja vaikka jopa pyörätuolilla. Kuulemma Vesipääskyllä vietetään paljon 80-v syntymäpäivä juhlia. Reitti oli aivan mieletön 5km suuntaansa. Siinä me liutiin vedenpäällä ja ihailtiin upeita maisemia.

Laivalle, jos tätä siksi voi kutsua mahtuu 65 ihmistä kerralla ja onkin suosittu juhlien ja jopa häiden viettopaikkana. Laiva risteilee rantojen suojelualueella ja sielä saa olla ihan rauhassa, sillä esim mökkejä ei näy mailla halmeilla. Me saatiin ruoriin vielä kunnon ”merimies” kuka osasi kertoa mielenkiintoisia tarinoita vesistöjen historiasta. Mua aina kiinnostaa historia ja tarinat ja siksi on nautinnollista niitä kuunnella.

Kun päästiin perille oli meillä edessä uusi Parkanon metsämuseon Kustaa hirven luontopolku. Mää voin rehellisesti myöntää, että me ei olla tällä kokoonpanolla oltu vielä kertaakaan millään luontopolulla. Sanoin ennen Parkanoon lähtöä Juusolle, että me ei olla pitkään aikaan riidelty niin se vastas, että odota huomista viitas juuri tähän 🙂 :), mutta kaikki sujui paremmin kun hyvin. Meitä oli vastassa ihan itse Kustaa Hirvi ja lapset oli niin riemuissaan.

Kustaa Hirven luontopolku oli noin 2km pitkä ja mun mielestä soveltu hyvin jo meidän lapsille. Maastossa on pitkospuita ja vaikka välillä satoi niin en kokenut maastoa mitenkään liian vaikeaksi lapsille. Vikke 3-v jaksoi oikein hyvin koko reitin. Sielä me ihailtiin kaunista luontoa ja polun varrella oli erilaisia kysymyksiä ja tehtäviä, mikä piti reitin mielenkiintoisena. Mää oikeesti nautin tästä luontopolusta ihan mielettömästi. Oli taas ihana tajuta, että aina ei tarvi olla kiire ja todellakin voi pysähtyä ja nauttia silloin kun se tuntuu hyvältä.

Yhteenvetona Parkanosta voin sanoa, että ihan loistava kotimaankohde, minne voin suositella lämpimästi menoa. Kaikki ihmiset tuntui todella mukavilta ja super kiitos vielä meidän seurassa kulkeneelle Elisalle, kuka kertoi meille paljon asioita Parkanosta. Parkanosta tuli jotenkin lapsuus mieleen, milloin vietettin paljon kesiä Ähtärissä, missä kans kaikki tuntee toisensa. Mua seuranneet tietää, että matkusta paljon ja suurimmaksi osaksi ulkomailla. Eihän Parkano oo ihan sama kun Dubai, mutta ei tääkään huono ollut.

Mää toivoisin, että kaikki tällä hetkellä miettisi omalla kohdalla matkustamisen vastuullisuutta. Musta just nyt on se aika elämästä, kun pitää antaa aikaa sille kotimaanmatkailulle. Vaikka me oltiin Parkanossa vaan pari päivää, niin mulla oli kokoajan tosi rentoutunut ja levollinen olo, mitä mulla taas ei aina oo välttämättä ulkomailla. Mää oon todellakin joutunut tarkasteleen omaa tekemistäni tän pandemian aikana ja koitan myös samalla antaa mahdollisuuden uudelle ajattelutavalle ja kotimaan matkailulle. Meillä on täällä aivan upeita paikkoja, mistä me ei edes tiedetä, koska me ei anneta niille mahdollisuutta. Kiitos Parkano kun kohtelitte meidän perhettä hyvin

 

-Umppu

Kaupallinen yhteistyö: Visit Parkano

3 kommenttia

 1. Elisa kirjoitti:

  Kiitos teille. ❤ Olette lämpimästi tervetulleita tänne uudelleen. ? Löysitte hienosti sen rauhallisuuden, minkä täältä voi parhaimmillaan löytää. ?

 2. Äiti kirjoitti:

  Ihana teksti! Mä kyllä paljon mielummin luen tällaista kuin Dubaista tms :D!

  Siksikin mielenkiintoinen, vaikka olen lapsuudessa paljon, hyyvin paljon matkustellut perheemme kanssa, kosketus Parkanoon on yksi tosi syvältä ollut heppaleiri (hepat oli jees). Lähdettiin kaverin kanssa jo päivää ennen leiri loppua junalla kotiin Tampereelle! Siksi Parkanosta jäänyt jotenkin sellainen ei niin hyvä muisto. Voisin kuvitella tekeväni perheemme kanssa reissun sinne vaikka jo tänä kesänä! Tämän tekstisi vauhdittamana.

  Olemme siis muutenkin ajatelleet kotimaan matkailua, ei olla ulkomailla juoksijoita muutenkaan olla eriyisen paljoa oltu. Itä-Suomen matkailu on aina erityisesti sydäntä lähellä ollut, Punkaharju, Savonlinna jne.

  Täällä Tampereen lähistöllä on tosi kivoja luontopolkuja, joissa ollaan käyty. Reilu 2 v:kin aika näppärästi poluilla pääsee menemään. Se myös kehittää tuota kulkumotoriikkaa hyvin! Mieli lepää kauniissa luonnossa. Kangasallakin on tosi kivoja paikkoja ja Lempäälässä. Kangasalan eri harjuilla on lintutorneja jne mitkä on lapsille tosi mieluisia, suosittelen! Sitten toki Seitseminen..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.