Hae
Prime Life by Umppu

Kasvottomat kiusaajat

Mää haluan puhun hyvin vakavasta aiheesta, kun somessa kiusaamisesta. Homma oikeastaan menee niin, että mitä enemmän sua seurataan, niin sitä enemmän tietysti sun juttuja kommentoidaan ja arvostellaan. Mää en koe olevani mikään julkkis, mutta mullakin on kuitenkin sen verran seuraajia, että ihan joka asia mitä teen on suurennuslasin alla. Sanot tai teet mitä tahansa, niin joku ei siitä tykkää. Tuskin kenelläkään omien julkaisujen taustalla on toisten satuttaminen tai tahallinen haukkuminen…. Ikuinen lause se kuka leikkiin lähtee se leikin kestäköön on rehellisesti sanottuna ihan paska…

Yks asia minkä halua nostaa esille on ne kasvottomat kiusaajat. Mulla on esimerkiksi yks seuraaja, jonka estän noin 1-2 kertaa viikossa, koska se lähettelee mulle todella ala-arvoisia ja inhottavia viestejä. Viestien tarkoitus on ainoastaavn vaan loukata… Kun estän tän tyypin, niin ei mene kauaa, kun se luo uuden tilin ja jatkaa siihen mihinkä edellisellä kerralla jäi. Jos mää kirjoittaisin vastaavaa settiä jollekkin, niin olisin aivan varmasti jossain lööpissä…. Meiltä jotka tekee somea työkseen odotetaan tietynlaista käytösmallia ja sitä että meidän pitää vaan olla ihmisten sylkykuppeina… Tiedättekö te miltä se tuntuu? Tiedättekö miltä se tuntuu, kun lähes joka ikinen päivä sua arvostellaan negatiivisesti teet sitten mitä tahansa… Harjaat hampaat väärin ja sulla on väärän värinen paita, satut oleen just sinä aamuna ruma ja maailman paskin äiti sun lapsille…

Parasta oli kun sain aivan älyttömän törkeän viesti, missä oli vielä kaikenlisäksi miljoona kirosanaa yhdeltä mummolta joka kirjoitti ”vittu mikä lehmä ämmä” yms…. Hänellä oli kuitenkin instan mukaan pari lasta ja muutama lapsenlapsi…. Tää tyyppi haukku kuinka kasvatan lapseni kun pellossa, eikä meillä oo mitään kuria ja kuinka mää häpäsen mun lapseni jne…. Itsehän rehellisesti enemmän huolisaan tästä mummosta…

Meillä kaikilla on tunteet ollaan me sitten julkkiksia tai ihan tavallisia tallajia. Mieti miltä susta tuntuis vaikka kun oot raskaana, että joku sanois sulle että: toivottavasti sun lapsi syntyy kuolleena tai jotain muuta aivan kohtuutonta, mitä tässä vuosien varrella on saanut lukea. Aikuiset on niitä pahimpia kasvottomia kiusaajia. Varmasti meistä ihan jokainen on jossain elämän vaiheessa ollut kiusaaja ja kiusattu ainakin jossain määrin. Tässä on kenekään turha jeesustella ja sanoa, että mää en koskaan. Musta tärkeintä on oppia ja muuttaa omaa käytöstä. Usein kiusaajilla on itsellä paha olla, mutta SILTI se ei oikeuta purkamaan sitä pahaa oloa johonkin viattomaan… Silloin kuuluu mennä terapiaan ja ihan ammattiauttajalle.

Mun opettaja sanoi joskus, että paras sijoitus on sijoittaa itseensä ja se todellakin pitää paikkansa. Jokainen on täysin itse vastuussa siitä omasta hyvinvoinnista ja onnellisuudesta. Kun voit pahoin niin tee asialle jotain.. Mää saan edelleen vuosien takaisilta somekiusaajilta viestejä, joissa he pyytävät multa anteeks, kun purki pahan olonsa muhun. Kiitän anteekspyynnöstä, mutten kuitenkaan hyväksy sitä toimintaa.  Kateus on asia mikä meitä moni riivaa… Se seuraa mukana niin kauan, kun siitä pääsee yli.. jotkut ei valitettavsti pääse siitä koskaan.

Mää oon päättänyt ottaa sen linjan, että kun jatkossa saan jonkun ihan järkyn kommentin, niin julkaisen sen omassa somessani kaikkien nähtäville. Mää haluan että ne ihmiset joutuu edes jotenkin miettimään omia sanojaan. Musta on todella kamalaa, että ihmiset kommentoi toisten ulkonäköä julkisesti… Jokainen olkoot mitä on jos on itse itseensä tyytyväinen.

Kaikkeen tottuu ja niin myös näihin kommentteihin, mutta vaikka ne ei aina edes tunnu miltään, niin silti mää enkä kukaan muu ole oikeutettu niitä saamaan päivittäin. Raskaus ja vauva-aika oli niitä pahimpia, kun et itsekkään viihtynyt omassa kehossa ja sua haukuttin päivä toisensa jälkeen rumaksi läskiperseeksi ja kaikki mitä teit oli väärin. Mulle sanottiin kuinka yritän tukehduttaa lapseni antamalla sille perunaa….  ja hetken päästä olinkin paska äiti kun en antanut (hampaattomalle) lapselleni rakeista ruokaa tai porkkanaa… johonka se olis ihan oikeesti voinut tukehtua. Mää kehotan ihan kaikkia tarkastelemaan omaa somekäytöstä ja miettiin pari kertaa mitä toiselle sanoo…. Jos et keksi kun ilkeilyä, niin ole hiljaa

Kuva Noora Näppilä

Mekko saatu House of Brandon

-Umppu

14 kommenttia

 1. ? kirjoitti:

  Olet kaunis!

 2. lasten ja hellan välissä kirjoitti:

  Tää on todella hyvä kun tätä nyt otetaan esille tätä keskustelua ?? ei kenenkään tarvitsisi joutua kestämään noita juttuja! Tätä on ollut todella rajusti nyt liikkeellä ikävä kyllä ?Itsekkin kirjoitin tästä aiheesta viime pe ja nyt onneksi useammassakin blogissa on ollut kirjoituksia ja kannanottoja tästä aiheesta! ( ei minun tekstini vaan niin räikeiden ilmitulleiden kiusaamis jupakoiden vuoksi)

  Kiusaaminen kaikessa muodossaan on todella typerää käytöstä… laitan linkin omaan pohdintaani, jos haluat katsoa. toivottavasti ei haittaa umppu? en tee sitä siksi että minäkin kirjoitan ja mainostan sinun kommenteissasi, vaan tämän itse asian vuoksi 🙂 tämä aihe ei ole koskaan liian käsitelty ja taputeltu kun kiusaamista tapahtuu.

  https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com/2020/05/miksi-kylvamme-negatiivisuutta-haastan.html?m=1

 3. Eve kirjoitti:

  Mä en ole ikinä ymmärtänyt miten aikuiset ihmiset käyttäytyy näin somessa, puhutaan paljon kiusaamisesta mutta aikuisetko sitä sitten saa tehdä ja mikä raukkamaisinta niin anonyymisti jonkun tekaistun tilin takaa. Millaisia mielenterveysongelmia tai traumoja pitää olla, että purkaa ne johonkin toiseen ja ehkä tuntemattomaan ihmiseen? Ja monesti kun katsoo, millaisia törkykommentteja ylipäätään ihmiset saa ja jos sattuu olemaan profiili julkinen ja ihan omalla nimellä, niin he on yleensä äitejä, isejä, mummoja tai pappoja tms niin miten hitossa he kasvattaa jälkipolveaan? Sitten ihmetellään miksi lapsestani tuli kiusaaja?

  PS. kauniit kuvat!!

 4. Jenni kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. En voi käsittää, miten jotkut voi käyttäytyä noin ja nähdä vielä noinkin paljon vaivaa sen eteen, että voi lähettää ikäviä viestejä!

 5. Tinkerbell kirjoitti:

  Asiaa. Luulen että niillä jotka kirjoittaa kaikkein hirveintä törkyä ei voi olla mielenterveys kunnossa. Mutta varmasti ns. normaalilla järjenjuoksulla varustettu ihminenkin saattaa purkaa henkilökohtaisia ongelmia johonkin paljon somessa esiin olevaan. Jota en henk.koht. ymmärrä!

  Olen lukenut blogitekstejäsi vuodesta -13 ja mukana ollaan yhä? Samankaltainen matka on ollut minulla kisa-ajoista perhe-elämään, siksi varmaan mukana pysytty 🙂

  Kiitos kun kirjoitat. Kaikkea hyvää ❤

 6. E kirjoitti:

  Aivan järkyyttävää! Tahdon nostaa esille myös saman asian, mutta toisin päin. Elän uusioperheessä ja mieheni expuoliso on eräänlainen ”somepersoona”. Yksityiselämässä hän on loukannut minua, miestäni ja perhettämme monella tapaa, mutta instassa videoillaan hän usein nimittelee meitä ”paskiaisiksi, jotka täytyy nitistää”, kiusaajiksi jne(ei nimellä, mutta siten, että asioista tietävät ymmärtävät kenestä hän puhuu), hän vääristelee totuuden, jättää kertomatta omat teot ja sanat ja hakee vain itselleen sympatiaa seuraajistaan. Kyseinen henkilö opiskelee ja työskentelee vielä kaikenlisäksi hyvinvointialalla ja mentoroi ihmisiä selviytymään työpaikkakiusaamisista jne, vaikka hän itse on yksi pahimmista kiusaajista yksityiselämän puolella, joita koskaan olen kohdannut. Yhdellä videolla hän käsitteli kokemaansa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja vihjaili kokeneensa tällaista mieheni kautta. Tämä ei tietenkään pitänyt paikkaansa ja mieheni oli järkyttynyt, kun yhteinen tuttumme kertoi tämmöisistä vihjailuista. Olemme siis tämän kyseisen henkilön estäneet somessa emmekä seuraa häntä, vaan kuulemme näitä kamaluuksia yhteisten tuttaviemme kautta. Miehelläni on lapsi tämän henkilön kanssa, joten kokonaan ei pystytä yhteyksiä katkaisemaan, minimiin ne on vedetty. Ja vaikkei tässä ole lähellekkään kyse sun (umpun) kokemuksista, niin haluan kertoa, että somekiusata voi tosiaan myös toisin päin ja se on ihan hirveää, koska meillä ei ole mitään mahdollisuutta puolustautua, kun toinen sadoille henkilöille vuodatta täyttä sontaa ja kukapa sitä ymmärtää ajatella, että tarinoilla on yleensä se kaksi puolta.

  • primebody kirjoitti:

   Hyi kamalaa…. musta näissä uusioperheissä pitäis ihan vaikka lasten takia käyttäytyä asiallisesti…

 7. NK kirjoitti:

  Some-maailma on kyllä mennyt tosi pelottavaksi ja julmaksi! Nimimerkin takana koetaan luvalliseksi sanoa mitä hirveimpiä asioita toiselle ihmiselle! Rinnastan blogin kirjoittamisen lehtien kolumneihin ja perinteiseen kirjallisuuteen. Usein blogit ovat näistä henkilökohtaisimpia. Toki kirjoittajan kanssa saa olla eri mieltä ja saahan sen sanoakin, mutta kyllä aikuisen, normaalijärkisen ihmisen pitäisi osata pysytellä molemminpuolisen kunnioituksen linjalla! Henkilökohtaisuuksiin meneminen ja kaikkinainen törky on aina tuomittavaa! Ei kenenkään pitäisi joutua lukemaan kamalia kommentteja itsestään!!! Kenenkäänhän ei ole pakko lukea blogeja, kolumneja tai kirjoja, jotka raivostuttavat ja saavat aikaan vain pahaa mieltä. Silloin ei pidä kirjoittaa p*skakommenttia vaan mennä pois ja olla lukematta kyseisen kirjoittajan tekstejä enää koskaan.
  Voimia Sinulle, Umppu! Hyvä, että alat julkaista rumimmatkin kommentit! Toivottavasti kiusaajat tajuavat edes sitten hävetä!

 8. Ihmettelyä kirjoitti:

  Vaikea aihe…. itse ajattelen niin, että näillä kiusaajalla täytyy olla jotain todella huonosti tai joku sairaus. Ei kukaan terve toimi noin. Toisaalta he siis tarvitsisivat apua, mutta toisaalta miehin että jos vaan ehtisit niin olisi mielenkintoista kuulla miten he reagoisivat jos kontaktoidit heitä julkisesti ja kysyisit miksi toimivat näin

 9. Rasismia tutkinut kirjoitti:

  Somekiusaaminen kuten muukin kiusaaminen on kyllä väärin, aina.
  Mutta haluaisin nostaa esille että, bloggarikin voi loukata tai kiusata muita–joko ymmärtämättömyyttään tai tietoisesti. Muistan tältäkin saitilta lukeneeni erittäin yleistäviä, leimaavia ja virheellisiä väittämiä eräästä uskontoryhmästä, iltalehtilööppien mukaan nostettuna, vailla faktapohjaa. Toki esillä oli kirjoittajan oma mielipide ylipäätään uskonnoista, mutta samalla se oli ruokkimassa vihapuhetta kyseistä herätysliikettä ja uskontoja kohtaan..
  Tämä näin esimerkkinä. Jokainen on vastuussa sanoistaan, ja aina kannattaa miettiä miten ne vaikuttavat muihin.

  • primebody kirjoitti:

   Mää sain sen jälkeen paljon yhteidenottoja kyseisen uskontoryhmään kuuluvilta… He olivat itse puolesta ja vastaan. Mielipide on aina mielipide ja itse koen sen eri asiana, kun esimerkiksi henkilökohtainen loukkaus, nimellä haukkuminen tms… Blogit on yleensä aina mielipiteitä ja mielipide loukkaa aina jotain… Esimerkkinä joskus kun puhuin mitkä on mun lempivärit, niin sain kommentin että tää sun mielipide voi loukata värisokeita….. En kiellä etteikö mun mielipiteet olis joskus jyrkkiäkin. Se ei kuitenkaan tarkoita että tahallisesti haluan jotain yksittäistä ihmistä loukata vaan ehkä saada sille omalle mielipiteelle eri näkökulmaa. Ja mitä uskoon tulee on mun henkilökohtaisesti todella vaikea ymmärtää että jokin asia määrää mitä saat tehdä ja mikä saat olla, koska itse en kuulu mihinkään uskontoon. Ehkä myös haluan antaa niille ihmisille sitä näkökulmaa, että kaikki saa olla juuri sitä mitä haluaa…

 10. Johanna kirjoitti:

  Onpa ikävä kuulla, että myös sinä olet joutunut kohtaamaan nimetöntä kiusaamista! Olen aina tykännyt sinun blogista, sillä olet niin maanläheinen, realistinen ja ahkera sekä sellainen järjen ääni! Toivon ja uskon, että suurin osa suomalaisista on fiksuja ja haluaa toiselle parasta, mutta tuntuu, että ne jotka eivät ehkä suoraan sanoen ole sieltä fiksuimmasta päästä tai oma elämä on epäkunnossa, niin heillä on eniten aikaa ja halua kirjoitella törkyä nimettömänä näille palstoille. Kuinka selkärangatonta touhua! Yleensä syynä tähän on kateus, mutta kun kaikilla on Suomessa lähes yhtäläiset mahdollisuudet muokata elämästään mieleistä ja omanlaista, niin ihan turhaa! Aina löytyy kauniimpia, rikkaampia, ahkerampia etc, ja kateellinen saa olla maailman tappiin asti, jos sille tielle lähtee. Sellaiset ihmiset, joilla on kaikki hyvin, niin eivät koe tarvetta tälläiseen raukkamaiseen toimintaan. Minä olen jo pitkään seurannut kuinka bloggaajia ja paljon muitakin kiusataan netissä ja minusta tähän oikeesti pitäisi saada joku laki taustalle, sillä tämä kiusaaminen ja uhkailu menee ihan yli ja tuntuu, että tähän ei vaan saada stoppia ja tämä on mennyt liian pitkälle! Itselläni on nolla toleranssi kiusaamiselle varsinkin näin entisenä koulukiusattuna. Kovasti tsemppiä sinulle kevääseen näin poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta! ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.