Hae
Prime Life by Umppu

Mitenkä sain yöunet takaisin

 

Vanhemmat, joidenka lapset nukkuu levottomasti tietää miltä tuntuu valvominen. Ne tietää kuinka raastavaa on valvoa useita vuosia lasten takia. Ne tietää miltä tuntuu herätä 10 kertaa yössä ja ne myös tietää kuinkakuormittavaa se on henkisesti, mutta myös fyysisesti. En muistanut moneen vuoteen miltä tuntuu herätä niin etten ole väsynyt. Jos valvomista on vuosia takana, niin ainakaan mua ei mikään hotellissa nukkuminen auta sitten yhtään. Unen laatu on muodostunut jo niin huonoksi, että jos Erkki pierasee ykkösessä, niin kuulen sen 7 kerrokseen. Pras uni tulee kotona omassa sängyssä.

Meidän perheessä kamppailtiin tän asian kanssa vuosia. Me kokeiltiin erilaisia järjestelyitä ja mikään niistä ei ollut toimiva. Mulla tapahtui sellainen henkinen romahtaminen ja sanoin että en pysty tähän enää yhden ainutta yötä. Meidän talo on L-kirjaimen mallinen. Toisessa päässä on lastenhuoneet ja toisessa aikuisten makkari. Kaikki yöt oli yhtä ravaamista essuntassun pitkin kämppää. Mulla oli kodissa työhuone, mistä päätin luopua, jonka ”seurauksena” oli Boho Studio.

Meidän pienimmillä lapsilla on ikäeroa 1,4-vuotta ja ne on vähän kun kaksoset. Aina kiinni toisissaan. Ajattelin että lasten omat huoneet oli liian kaukana meistä ja päätin että ne on saatava lähemmäksi. Kannettiin Vivianin huoneesta levitettävä sohvasänky mun vanhaan työhuoneeseen ja ostettiin siihen kunnon patjat ja laitettiin molemmat sinne nukkuun ja siitä tää kaikki alkoi. Lapset ei ole nukkunut muutamaan kuukauteen omissa huoneissa, vaan toistensa kanssa mun vanhassa työhuoneessa. Jos ennen jouduin heräilemään noin 5-10 kertaa yössä, niin nyt voi olla viikkokin putkeen, etten herää kertaakaan. Satunnaisesti lapset saattaa yöllä kipittää meidän huoneeseen ja välillä kömpii itse mun peiton alle niin, että en edes herää siihen.

Varsinkin tänä korona aikana tuntuu todellakin siltä, että myös se tietynlainen kiire on kadonnut arjesta ja oon todellakin saanut nukkua vielä normaalia enemmän. Palautuminen vuosien valvomisesta on edelleen kesken, mutta oikeeseen suuntaan ollaan menossa kokoajan. Jos pikkuset haluaa nukkua kaksin vaikka seuraavat 4 vuotta niin nukkukoot. Pääasia on että kaikki saa mahdollisimman hyvin nukuttua ilman yöllisiä katkoksia.

Meidän kaikki lapset nukkuu suhteessa moneen muuhun lapseen vähän. Olis aivan hullun hommaa laittaa lapset kasilta sänkyyn. Lapsissakin on iltavirkkuja. Nyt me voidaan laittaa lapsille heidän nukkumahuoneeseen iltasadun pyöriin ja itse istahtaa vaikka sohvalle. Se myös tarkoittaa sitä, että  se ns. oma-aika alkaa jo alkuillasta eikä silloin keksiyöllä. Enää eitarvi tapella nukkumaan menosta tai istua pimeessä huoneessa. Lapset kuuntelee satuja ja nukahtaa omia aikoja. Tästä on ollut ihan mieletön apu meidän perheessä. Ei siis kannata luovuttaa vaan keksiä ja kokeilla erilaisia systeemejä. Voin kertoa että kun sen oikeen löytää vaikka sitten viiden vuoden jäljkeen, niin se tuntuu taivaalliselta.

Meidän eka lapsi oli kuin enkeli nukkumisen suhteen. Peitto päälle, suukko ja hyvänyön toivotus. En todellakaan tiennyt, että on lapsia, jotka ei vaan nuku ja jotka herää monta kertaa yössä. En myöskjään ymmärtänyt vanhempia joiden tarvi nukuttaa lapsia, mutta nyt todellakin ymmärrän. Halusin jakaa teillä tän meidän onnistumisen, koska niin moni vanhempi kamppailee saman asian kanssa.

-umppu

Yksi kommentti

  1. T kirjoitti:

    Kiva lukea, että nukkuminen viimeinkin sujuu teillä!
    Eiköhän lapset jossain vaiheessa siirry itse omaan huoneeseen, sitten kun ovat siihen valmiita. Siihen asti tuo järjestely on ehdottomasti toimiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.