Hae
Prime Life by Umppu

Rahat menee nyt väärään osoitteeseen

Mää oon jotenkin todella vihainen monestakin asiasta. Vaikka mieli on tänään jo parempi, niin jotenkin tunteissa kuohuu. Mää olen aina ollut yrittäjä henkeen ja vereen. Oon aina puolustanut varsinkin pienyrittäjiä ja kirjoittanut lukemattomia julkaisuja pienyrittäjien puolesta ja halunnut tuoda esiin minkälaista työskentely on esim tmi yrittäjänä ja kuinka turvatonta se saattaa olla.. Tässä kohtaa joku saattaa sanoa, että oma valinta, mutta esimerkiksi omalla alallani ei niitä palkallisia paikkoja ole edes joka kaupungissa, jolloinka yrittäjyys on ainut vaihtoehto. Mua tällä hetkellä tilanteeseen nähden suututtaa aivan valtavasti, mitenkä meidän valtio tässä kohtaa toimii. Korona on monelle pienyrittäjälle kriisitilanne (en väitä etteikö se olisi isomillekkin yrityksille), mihinkä ei olla osattu varautua ollenkaan. Vaikka sitä kuinka on säästöjä, niin ei ne loputtomiin riitä, eikä tuskin kenelläkään yksinyrittäjällä ole sellaisia säästöjä, että voi pitää liikkettä kiinni kuukausitolkulla, mutta kuitenkin maksaa kuluja. Tulojen seisahtuminen tarkoittaa myös aina sitä, että palkkaa ei voi nostaa ja harteille jää sekä yrityksen laskut, että ne henkilökohtaiset laskut.

On erilaisia tukirahoja mitä voi hakea esim BF ja Ely-keskukselta. Ne ei kuitenkaan koske yksinyrittäjiä. En myöskään tässä kohtaa ymmärrä ollenkaan, että yrityksille annetaan 100 000 eurojen tukipaketteja uuden liiketoiminnan kehittämiseen ja varsinkaan sellaisten yritysten kohdalla, joidenka liikevaihto on miljoonia ja yritykset on jo ennestään varakkaita yrityksiä. Tuntuu että monelle hakijalle iski ahneus ns. ilmaisesta rahasta ja tässä korostuu ajattelumaailma ”kunhan me saadaan niin ei muilla väliä”.

Tää tilanne on monelle pienyritykselle kiperä paikka. Sitä miettii laittaako luukut kiinni ja uhraa oman elämäntyönsä ja tekeekö konkurssin, vai myykö suunnileen talonsa, jota tässä kohtaa ei edes kukaan osta. Tässä kohtaa varmasti ihan jokainen yrittäjä koittaa miettiä, että mitenkä liiketoimintaa voi kehittää, mutta kassavajeen vuoksi siihen ei välttämättä ole resursseja. On suoranaisen hupaisaa lukea mitenkä huutokauppa keisari, joka hetki sitten uhosi jäävänsä eläkkeelle saakin äkkiä 100 000 e liiketoiminnan kehittämiseen, jonka tosin jo palautti sillä kansa älähti pahemman kerran. Mitenkäs medianäkyvyys, millä koko bisnes on lähtenyt liikkeelle ja rakennettu? Ei sellaisia etuuksia ole tarjolla kenelle tahansa. Julkisuus luo ihan käsittämättömän määrän mahdollisuuksia, mutta suurimalla osalla pienyrittäjistä ei sellaista ole.  Ja tähän voin tietenkin todeta, että ei se ole tyhmä joka hakee, mikä myös pitää paikkansa.

Nyt olis äkkiä pakko tapahtua jotain, sillä jos suuri osa pienistä yrityksistä menee nurin jolloinka kulut on valtiolle entistäkin kovemmat ja seuraukset huomattavasti pahemmat, kun osataan edes ajatella.  Lieveilmiöinä meitä on vastassa masennus, itsemurhat, ahdistuneisuus, konkurssit, velkataakat jne. Mun mielestä ne tuet tarvitaan nyt siihen hengissä pysymiseen, liiketoiminnan seisahduksesta johtuviin kuluihin ja kamppailuun selviytymisessä eikä suinkaan uuden suklaan kehittämiseen. Yrityksille, joilla on hyvät tulevaisuudennäkymät, mutta joidenka liiketoiminta on juuri nyt pysähtynyt.

Jos joku ajattelee että olen tästä asiasta katkera, niin en  ole ja voin sen käsi sydämellä sanoa. Olen vihainen. Olen vihainen siitä, kuinka epäoikeudenmukaisesti tässä tilanteessa toimitaan eri arvossa olevia yrittäjiä kohtaan. Yrittäjät, jotka ottaa riskit ilman mitään turvaa ja työllistää itsensä ja usein mahdollistaa muiden yrittäjien työskentelyn esimerkiksi omassa liikkeessään jää täysin vailla minkäänlaista huomioo. itselläni on tilanne ihan ok vielä tällä hetkellä, mutta en voi valehdella etteikö se stressaisi joka ikinen päivä, koska tulevasta ei ole kenelläkään mitään tietoa. Oon kohta melkein 20-vuotta elättänyt itseni yrittäjänä ja maksanut veroja joka ikinen vuosi. En ole elämässäni koskaan saanut mitään tukia (jollei huomioida lapsilisiä ja äitiyspäivärahaa) ja tosiaan tuntuu siltä, että tämä lysti taas maksetaan meidän yrittäjien nahasta. Varmasti tulevaisuuden näkymässä on veronkorotukset jne….

Mää niin toivon että koko korona tilanne olis kesällä jo pelkkä muisto vaan ja yritykset saa avata ovensa ja ravintolat saavat terassinsa auki ja myynti lähtee taas kohti normaalia. Jotain on oikeasti tapahduttava ja pian, koska ei koko suomi voi vaan pysähtyä moneksi kuukaudeksi, sillä kansantalous romahtaa. Vaikka tämä on nyt aikaa, kun yritykset ehtivät kehittää hyvin uusia palvelujaan, niin ei tässä nyt pyörää voi kovin moneen kertaan keksiä uudelleen ja vieläpä ilman rahaa. On aloja, kuten esimerkiksi omani mitä ei voi tehdä etänä, ei koneellistaa, ei keksiä uudestaan, koska se on henkilökohtaista palvelua ja sitä se tulee tulevaisuudessakin olemaan.  Nekin yrityksen, jotka sulkivat ovensa esimerkiksi siitä syystä, että perheessä on riskiryhmään kuuluvia, joutuvat nyt tartunnan riksin uhalla avaamaan ovensa, koska talous ei kestä olla suljettuna.

Kirjoitin kirjeen meidän pääministerille, mutta en ainakaan vielä ole saanut vastausta. Toivon edelleen että sen saan ja todellakin haluan kuulla perustelut tälle toiminnalle.

-Umppu

5 kommenttia

 1. Niina kirjoitti:

  Jos odotat kirjeeseen liittyen vastauksia kuten perusteluja toiminnalle, niin sinun olisi pitänyt esittää suorat kysymykset, joihin odotat vastausta. Kirje oli muutenkin hyvin poukkoileva. Aihe olisi pitänyt rajata tarkemmin koskemaan yrittäjien taloudellista ahdinkoa, mutta otit kirjeeseen mukaan muita epäolennaisuuksia, kuten kampaaja terapeuttina, joka vei tekstistä punaisen langan ja viestisi uskottavuutta.

  Vaikka blogitekstisi ovat usein vapaata ajatuksen juoksua, niin pääministerille osoitettu kirje olisi kaivannut kieliopin tarkistamisen lisäksi aiheen tarkempaa rajausta ja tiivistämistä, eikä epäolennaisuuksiin menemistä. Älä pety, ellet saa siihen vastausta. Pääministeri saa varmasti vastaavia kirjeitä riittämiin.

  Jaksamista ja voimia tässä vaikeassa tilanteessa!

  • primebody kirjoitti:

   No tämä oli minun tapani ilmaista asia ja halusin sen kirjoittaa juuri noin. Mistäs tiedät vaikka pääministerillä olisi lukihäiriö eikä edes näe virheitä kuten esimerkiksi minä itse?

 2. Ulla kirjoitti:

  Hyvin kirjoitit. En ole itse yrittäjä, mutta kyllä hikeä pukkaa pintaan tömän asian takia. Niin järjetöntä ja niin epäreilua, että puolet hiuksista lähtee kohta päästä! Toivottavasti kampaamoja on vielä jäljellä tämän koronakriisin jälkeen jotta munkin tukka saadaan elvytettyä 🙂
  Ei mutta vakavasti, täällä Suomessa on jo pitkään tehty epäreiluja ja järjettömiä päätöksiä, jotenkin tämä nyt vaan oli kirsikkana kakun päällä.

 3. Terhi Kärkkäinen kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Nyt tarvitaan tukea yritysten hengissä pitämiseen eikä todellakaan siihen uuden suklaan keksimiseen?
  Kiehauttaa kuulla miten tuota rahaa jaettu! Minäkään en kateellinen ole, en ole edes hakenut tukia vielä enkä aio vielä hakeakseen koska tiedän että minuakin heikommassa asemassa varmasti yrityksiä on.
  Jokainen yritys tarvitsee varmasti tukea jossain määrin ja jossain kohtaa tätä kriisiä. Mutta miksi joku saa 100.00€ ja toinen 2.000€ ..

 4. Rimo kirjoitti:

  Se, että yritykset kaipaavat tukea, on päivänselvää. BFn ja elyjen jakama tuki on vain osa siitä, tosin osa siitä on mennyt mitä todennäköisimmin yrityksiin, joilla ei siihen ole tämänhetkistä tarvetta. Lisää on tulossa mm. alvien palautusten muodossa ym, mm. ravintolat saavat sieltä jonkinlaista helpotusta suoran tuen lisäksi. Uskon, että valtiovallan aito tarkoitus on pelastaa mahdollisimman monen yrityksen jatkomahdollisuus, se on välttämätöntä kansantalouden kannalta. Kaikkien pelastamiseen ei taida rahat riittää. Varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten, jotka ovat työllistäneet viime vuosina parhaiten, tulevaisuus tulisi turvata. Kyllä kehitysrahojakin voidaan puolustaa, tosin ajankohta ei liene nappiin osunut.
  Rahojen jako niin, ettei siitä olisi kenelläkään huomauttamista, on mahdotonta.
  Itse olen eläkeläinen, perhepiirissä on kuitenkin 3 yrittäjää, joille, kuten kaikille muillekin toivon uskoa tulevaan, yrittäjä ei niin vain lannistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.