Hae
Prime Life by Umppu

Kirje pääministerille


Arvoisa Pääministeri 

Haluan kirjoittaa Teille  Sanna Marin pienyrittäjien ja yksinyrittäjien puolesta. Nyt eletään todella haastavaa aikaa taloudellisesti monen yrittäjän kohdalla. Itse toimin omassa yrityksessäni parturi-kampaajana ja työllistän itseni lisäksi 4 muuta yrittäjää. Avasin juuri tammikuussa toisen yrityksen, mikä toimii kampaajien koulutustilana, millä on todella hyvät tulevaisuuden näkymät, mutta tilanteen huomioiden tila on nyt tyhjillään. Monella yrittäjällä kassavirta hiipuu ja osalla se on jo täysin tyrehtynyt. Meidän töitähän ei voi tehdä etänä!. Meidän tulomme on täysin kiinni siitä kuinka paljon asiakkaita käy liikkeessä, sillä teemme työmme käsin. Olen seurannut eri tukia ja rahoituksia mitä yritykset ja yrittäjät voivat tässä tilanteessa hakea. Mikään ei niistä koske tämänkaltaisia yrityksiä kuin minulla on ja suurin osa kampaajista työskentelevät juuri tämänkaltaisissa yrityksissä. . 

Osa kampaajista on sulkenut liikkeensä ja yrittää tekohengitää myymällä lahjakortteja, millä täydentää kassavajetta. Se on kuitenkin vain sitä tekohengitystä ja voi olla että niitä lahjakortteja ei voida tulevaisuudessa konkurssin takia edes lunastaa. Mitä tapahtuu koronan jälkeen… yritykset ovat mahdollisesti konkurssissa, liiketilat ammottavat tyhjyyttään ja seuraukset kestävät vuosia… Minun yritys on ollut minulla 10 vuotta ja on ollut kokoajan kasvusuhdanteinen. Olen kokoajan voinut omilla työhöni liittyvillä projekteilla myös hetkellisesti työllistää muiden alojen ammattilaisia oman liiketoiminnan kehittämisen sivussa. Kunnalta haettava tuki 2000€ ei tässä hetkessä ole se ratkaisu, millä nämä meidänkaltaiset yritykset saadaan pysymään hengissä. 

Minun mielestä olisi hyvä harkita esimerkiksi arvonlisäverojen palautuksia vuodelta 2020, sekä vapauttaa pienet yritykset arvonlisäveronmaksusta ainakin kesän loppuun ja esimerkiksi laittaa kaikki mahdolliset palkkojen sivukulut pitoon. Arvonlisäverosummat ovat kuitenkin aina suhteessa yrityksen kokoon ja liikevaihtoon. Kun osalla yrittäjistä ei ole asiakkaita, niin kiinteät kulut pyörivät kuitenkin kokoajan ja ne saattavat olla satoja, osalla jopa tuhansia tai kymmeniätuhansia kuukaudessa. Millä ne maksetaan? 

Teen työtäni rakkaudella ja olen hoitanut yritystäni kuin omaa lastani alusta asti ja tehnyt kaikkeni ja vielä vähän lisää sen eteen.  Siinä lomassa kun olen pitänyt huolta kolmesta omasta lapsestani. Me yrittäjät olemme iso osa verotuloista ja olemme myös niitä, jotka uusilla ideoilla luomme työpaikkoja jatkuvasti lisää. Jo ajatus oman liikkeen sulkemisesta kuulostaa kamalalta ja samalla sulkisin 4:n muun työpaikan. Tästä koituvat seuraukset ovat kulullisesti huomattavasti suuremmat, kun tässä kohtaa meihin pienyrittäjiin mahdollisesti kohdistuvat verohelpotukset. 

Näen että mitä nopeammin koronatilanteen muuttuessa normaaliksi ja yritysten paluu normaaliin toimintaa vaikuttaa meidän valtion talouteen vain positiivisesti. Pienyrittäjien ahdinko varsinkin palvelualoilla on suuri, koska teemme työn käsillä henkilökohtaisesti asiakkaille. Emme voi muuttaa työnkuvaamme millään tapaa. Koen silti että työni mitä teen on monelle ihmiselle erityisen tärkeää. Me toimimme lähes terapeuttisessa ammatissa monelle ihmiselle. Olen erittäin ylpeä omasta ammatistani ja työstäni mitä teen.  Tahdon tällä viestillä kertoa alamme ahdingosta ja toivon, että monen ihmisen leipä ei lopu tulevaisuudessakaan. Kun meiltä kampaajilta loppuvat työt, jää vaan kulut ja meillä ei tällä hetkellä ole mitään tukea tähän tilanteeseen. Nyt tarvitaan sellaisia liikkeitä, millä on oikeasti merkitystä eikä vain puheita, missä ei ole huomioitu kuin osa yrittäjistä. Kun asiakasvirrat hiipuvat, pienet yritykset eivät monta kuukautta pysty  sinnittelemään. Osa on jo joutunut lopettamaan yrityksensä. Tulevaisuus on vain epätietoisuutta meille. 

Kunnioittavasti 

Ulla-Riitta Koskinen

21 kommenttia

 1. Keittiöterapeutti kirjoitti:

  No huuh huuh, lähes terapeuttisessa ammatissa!! Terapeutiksi TÄYTYY OPISKELLA MUUTAKIN KUIN KIHARTIMEN KÄYTTÖÄ. Melkoista itsensä ylistämistä vaikkakaan terapialla ja kampaajilla ei ole mitään tekemistä keskenään.
  Mahtaa pääministeri saada hyvät naurut jos kirje perille löytää!
  Voi hyvää päivää näitä sun hullutuksia!

  • primebody kirjoitti:

   Tiesitkö että mää kuulen usein ensimäisenä lapsettomuudesta, syövästä, perheväkivallasta, pettämisestä, aviokriiseistä, kuolemista, raskauksista ja paljon muusta. Me kampaajat ollaan niitä, joille ne asiat kerrotaan ensimäisenä. Kampaajakäynti on monelle ihan oikeasti terapeuttinen kokemus. Et ole tehnyt päivääkään mun työtä, eikä sulla ole siitä kokemusta. Joskus sitä joutuu värin vaikutusajalla meneen takahuoneeseen itkemään kun ei halua romahtaa asiakkaan edessä surullisia uutisia kuunnellessa. Tämä ei ole mitään ylistämistä vaan totuus työstämme

 2. Cat kirjoitti:

  Hieno teksti. Ja olen aivan samaa mieltä että Alvien palautus olisi hyvä ajatus sekä joku muukin tukimuoto. Tsemppiä sinulle. Kyllä sinä pärjäät!

 3. Saija kirjoitti:

  Keittiöterapeutti; kommentillasi tulit kertoneeksi sen ettet ole ilmeisesti ikinä käyttänyt vakikampaajan palveluita ja päässyt nauttimaan sen tuomasta luottamussuhteesta ja tuosta terapeuttisesta vaikutuksesta mitä Umppu yritti kuvata. Olen syvästi pahoillani puolestasi; olet jäänyt paitsi jostain mitä tuskin osaat edes kuvitella…saattaisi tehdä sinullekin hyvää vilkaista peiliin ja varata aika vaikka terap…eikun kampaajalle.

 4. suvimaarit kirjoitti:

  Ihana kirjoitus ja isot tsempit ❤
  Minä muuten kuulun niihin, jotka höpöttävät omalle kampaajalle ja hän minulle. Allekirjoitan niin tuon terapeuttisen kokemuksen kampaajalla käyntiin liittyen ?

 5. Riina kirjoitti:

  Teksti muuten hyvä, mut kelpo hymähdys itseltänikin pääsi tuosta terapeuttiasiasta. Ehkä tarkoitit sanaa ”kuuntelija” tai ”tukija”? Ei kyllä sillä, että kertoo surullisista tai traumaattisista asioista kampaajalle tee kampaajasta terapeutin kaltaistakaan, edes lähelle.

  Uskon kyllä, että paljon kaikenlaista kuulette asiakkailtanne. Itselleni ei tulisi mieleenkään suruja tai ahdistuksia purkaa kampaajalla.. Silloin haluan vain lukea juorulehtiä (jota muualla en kehtaa), naistenlehtiä ja mieluiten olla hiljaa ja nauttia palvelusta ja uudesta tukasta! Mutta ymmärrän kyllä, että toisenlaisiakin kuin minä olen käy myös kampaajalla. Sellainen ”tikusta asiaa” kampaajalla vähän jopa risoo (esim. ”mitäs teitte pääsiäisenä?” tai ”montakos lasta sulla olikaan?”), mutta kohteliaisuuttani toki keskustelen jos kampaajaa tuntuu puhututtavan. En kysele vastakysymyksiä kun mua ei ihan vain kiinnosta enkä usko kampaajiakaam mun henk.koht. elämä kiinnostavan niinkuin oikeasti.

  Silti vähän nolo tuo terapeuttikohta..

 6. Sanna Vesterinen kirjoitti:

  Hyvä teksti! Teen itse rakennekynsiä työkseni ja voin täysin samaistua siihen että työni on terapeuttista. Kuulen kaikki surut ja ilot asiakkaalta. Olen saanut kutsu baby showereille ja 50v juhliin. Olen myös mennyt koska koen asiakkaani todella tärkeiksi ja heille tämä läsnäoloni heidän tärkeissä päivissään on ollut ilo ja kunnia minulle olla mukana❤️ Tällä hetkellä koen olevani vielä etuoikeutettu kun ihan muutama asiakkaani on vain lopettanut käymisen kynsissä koska nämä muutamat kuuluvat todella isosti riskiryhmään ja ymmärrän sen täysin kun jää pois. Mutta silti toivon että tämä tilanne paranee pikasesti entiselleen ja saisimme kaikki jatkaa tärkeää työtämme terapia istuntoineen ??❤️

 7. Jasmin kirjoitti:

  Aivan loistava teksti!! Toivottavasti tämä luetaan päätäntävaltaa käyttävien toimijoiden keskuudessa!

 8. Birgitta kirjoitti:

  Harvoin viitsin puuttua tämänkaltaisiin keskusteluihin tai kun ”keittiöterapeutti”haluaa selvästi nolata/aloittaa väittelyn aiheesta.Umpun kirje oli loistava ja niin meidän selkosanaisesti kirjoitettu.Varmasti moni kapaaja allekirjoittaisi tämä,myös teraupeuttina olemisen.Olen kohta 30v. saanut tehdä töitä kampaaja yrittäjänä ja olen monet kerrat kuullut asiakkaalta:”olipa terapeuttinen kampaajareissu” tai muuta vastaavaa.Tuskin meistä kukaan vertaa itseään oikeasti ammattiterapeuttiin,mutta käsittelemme varmasti samoja asioita mitä puhutaan terapiassa.Ja minä en ainakaan edes yritä antaa ammatillisia neuvoja vaan kuuntelen ja myötäelän asiakkaan huolia/elämää.Olen todella ylpeä siitä että asiakas luottaa niin paljon että kertoo omia henkilökohtaisia asioitaan.Monelle saatamme olla ainoita kuka kuuntelee ja kelle puhua,koska tänä päivänä on paljon yksinäisiä ihmisiä.Se on hienoa että syntyy sellainen yhteys että voi puhua esim.omista ongelmista ja eihän sitä kaikkien kanssa synnykkään,eikä tarvitsekkaan.Vaikka olen itse kova puhumaan niin osaan myös olla hiljaa jos adiakas niin haluaa.Ottaa esim.lehden niin saa kyllä lukea rauhassa.Se on sitä psykologista silmää joka kehittyy vuosien myötä.Olemme siis myos psykologeja? Mutta varmasti jokainen meistä kokee tekevänsa tärkeää työtä eikä vähiten siksi että samalla kun laitamme hiukset kuntoon monella kevenee myös henkinen taakka 2-3 tunnin istunnon aikana.Hyvä Umppu kun pidä medän puolia? Haluan uskoa että tästä kriisistä selvitään.Lopetetaan toisten lyttääminen ja vaihdetaan se tsemppiin ja vielä jos pystyy auttamaan toisia niin helpottaisi kummasti ❤

 9. Wii kirjoitti:

  Taas on osalla lukutaito yhtä kateissa kuin minun kielioppini! Jos ei ymmärrä terapia viittausta (missä ei kuitenkaan väitetä harjoittavansa terapeutin ammattia) niin huonolla tolalla on taidot. Todennäköisesti kyse on siitä, että halutaan väärin ymmärtää jälleen asia niin pääsee pätemään vaikka todellisuudessa tekee kommentillaan itsestään hölmön tärkeilijän. Ystävän kanssa höpöttely koetaan myös terapeuttiseksi ja puiden halaaminen, mutta ei siihen viittaamalla kukaan väitä sen korvaavan oikeaa terapiaa ammatti henkilön kanssa. Terapeuttinen ammatti tarkoittaa tässä (hömönkin ymmärtämänä) jotain minkä ihminen kokee terapeuttisena mm. puhuminen, hierominen, rauhassa oleminen, hemmottelu.

 10. Ansa kirjoitti:

  Jos itse ei arvosta omaa ammattiaan, niin ei muutkaan. Ja vaikka kuinka arvostaisit omaa ammattiasi, on niitä, jotka eivät arvosta sitä samalla mittapuulla. ?

  Kyllä onnistunut kampaamokäynti saa mielelle ihmeitä aikaan ja pitkäksikin aikaa. Saati, jos onnistut löytämään itsellesi vakituisen parturi-kampaajan ja saat siellä käydessäsi haluamasi lopputuloksen juttelemalla tai hiljaisuudesta nauttimalla.
  Eri ihmisille käynti merkitsee eri asioita tai kokemuksen tunteita ja nämäkin vaihtelevat tilanteen mukaan.

  Kaupassskäynti voi olla pakollinen ja rutiinin omainen, toiselle se on piristävä maku-, inspiraatio- tai löytömatka. Kummassakaan tapauksessa harvemmin tulee myyjiä kaupassa henkilökohtaisesti arvosteltua jokotai- kokemuksestani.

  Tsemppiä Umppu!

 11. Sanna kirjoitti:

  Minullakin on ollut ilo löytää vakikampaaja,joka huomaa heti haluanko vain olla omissa mietteissä lehtiä selaillen vai haluanko jutella enemmänkin.Mutta en voi ymmärtää asiakkaita jotka suureen ääneen kailottavat kaikki henkilökohtaiset asiansa muiden asiakkaiden kuullen..siinä joutuu tahtomattaan kuulemaan ihan kaiken toisen elämästä..mikä ei voisi vähempää kiinnostaa…kerrotaan työpaikkojen nimet,matkat ym.

 12. Ama kirjoitti:

  Harmi että oli kirjoitusvirheitä. Olis kannattanut kunnolla tarkastaa tai tarkistuttaa. Noi vaikuttaa aika paljon että jaksaako lukea loppuun tai vastata.

  • primebody kirjoitti:

   Mistäs tiedät vaikka pääministerilläkin olisi lukihäiriö kuten mulla…

 13. Seksuaaliterapeutti NACS kirjoitti:

  Hieno kirjoitus! Toivon todella, että pääministeri saa kirjeesi. Terapeutti nimikettä ei ole suojattu ja aivan hyvin parturi-kampaaja voi olla myös terapeutti 😉 Kirjeessä ei siis ole mitään asiavirhettä. Oma kampaajanikin on!

 14. Heidi J. kirjoitti:

  Surullista, miten vieläkään jotkut eivät ymmärrä kampaajan ammatin arvoa. Kertonee kommentoijasta itsestään, kun pitää tuohon tyyliin toisen ammattia kuvailla. Kampaajakäynti on mulle ja monelle muullekin nimenomaan terapeuttista, itse oon tosi lojaali asiakas ja kun hyvän löydän käyn hänellä vuosia ja siellä jaetaan kaikki tärkeät asiat mitä on elämässä meneillään, tai tarvittaessa ollaan hiljaa. Ammattilainen osaa lukea asiakasta. Jokaisen käynnin jälkeen lähden kampaajaltani onnesta leijaillen ja melkein jo odotan seuraavaa käyntiä, se on taidokkaan ammattilaisen merkki.

  Umpulle ekstra pisteet erittäin asiallisesta vastauksesta ekan kommentoijan todella provosoivaan kommenttiin huutomerkkeineen ja caps lockeineen.

 15. NK kirjoitti:

  Terapeuttisesta puolesta vielä… Äidilläni (nyt yli 70v) oli vuosikymmeniä vakikampaaja ja kun kampaamo siirtyi nuorempien käsiin, teki tämä vakikampaaja vielä töitä, mutta vaan sen, minkä itse halusi. Ja äitini meni AINA hänelle. Kunnes tämä ihana kampaaja kuoli! Se oli rankka paikka äidille! He eivät tavanneet koskaan ”siviilissä”, mutta se oli tärkeä, luottamuksellinen ihmissuhde. Eikä vieläkään, vuosien jälkeen, äidille ole löytynyt ”omaa” kampaajaa. Hän käy lähellä kotiaan olevassa paikassa, mutta se on vain ”ihan ok”, vaikka työnjälki on hyvä. Eli ei se ammatti ole ihan vaan tukan laittamista. 🙂

 16. Elina kirjoitti:

  Kaikki kommentit koskee ”kampaaja terapeuttina” .

  Mihin hävisi pointti kirjeessä.

  ”Minun mielestä olisi hyvä harkita esimerkiksi arvonlisäverojen palautuksia vuodelta 2020, sekä vapauttaa pienet yritykset arvonlisäveronmaksusta ainakin kesän loppuun ”

  Kertoisitko tarkemmin mistä kassasta se maksettaisiin takasin ja paljonko se summana kokonaisuudessaan olisi? paljonko kesäkuun loppuun vapautus olisi euroina? Valtio tasolla.

  Mietin myös tampereen kaupungin raha tilannetta ja budjettia. Tulevia veronkorotuksia mm.

 17. Ajatuksia kirjoitti:

  Ideasi ja ajatuksesi asiassa on kaunis. Ymmärrän myös että näin voi ajatella kannattavalla ja nousujohteisella liiketoiminnalla.
  Mutta mietitkö sitä toista puolta? Jos nuo ehdottamasi asiat tehtäisiin niin mitä tapahtuisi? Suomi on täynnä pieniä yrityksiä, joista iso osa on kitiuuttanut jo ennen koronaa ja ollut konkurssin partaalla. Koska yksinkertaisesti yrityksellä ei vain ole elin mahdollisuuksia, joka voi johtua monista syistä.
  Nyt nämä kaikki saisivat ehdotuksesi mukaan verot ja muut anteeksi ja luultavasti näistä jo valmiiksi huonosti menestyneistä suurin osa lopettaisi/ ajautuisi konkurssiin. Valtio menettäisi rahaa ja häviäisi rahaa, mistä otettaisiin raha niille muille jotka voisivat pärjätä?
  Mitenkäs ne yrittäjät jotka nytkin vaikka pyörittävät jotain pikku bisnestä kotona jolla just elää, hekin saavat sen 2000e tukea, ei siitä varmaan kukaan huutele et jippikai jee sain vähän ylimäärästä rahaa. Juu tuen saamisessa on ehdot, mutta koska kirjanpito seuraa jäljessä ka sitäkin helppo vääristellä ei tilanne ole ajantasainen. Mut onko sekään tuki reilu kaikille yrittäjille? Saatika että kaikki sais verot yms anteeksi? Missä raja menisi?
  Ja toiseen kirjoitukseesi viitaten, oli erittäin huono esimerkki tuo huutokauppakeisari… jokainen varmaan ymmärtää että heidän liiketoimintansa loppui, mutta sitä on mahdollista kehittää. Ja niin myös mielestäni sinullakin olisi kampaamoalan ammattilaisena ja kouluttajana siihen mahdollisisuuksia, ideat vaan kehiin!
  Bf antamia tukia varten on täytynyt tehdä tarkat kehittämissuunnitelmat ja niitä seurataan tarkasti, muuten tuen joutuu palauttamaan. Varmasti joukossa muutama mätämunakin on, mutta niitä on aina.
  Tarkoitus on tukea yrittäjiä jotka voivat kehittää toimintaansa ja näin työllistää muita ja lisätä verotuloja.

  Ymmärrän ajatuksesi, mutta kehitys idea sille täytyisi olla harkitumpi.
  Tsemppiä ja jaksamista! Koita keksiä itsekkin uusia ideoita ja pysytään kaikki terveinä!

 18. Mika kirjoitti:

  Yksinyrittäjille on luotu uusi nettisivusto palveluiden näkyvyyden parantamiseen netissä. Yksinyrittäjä, lisää tietosi Suomen Yksinyrittäjät -palveluun niin saat tarjoamillesi palveluille lisää näkyvyyttä. Yrittäjän tietojen lisäys on maksutonta. Palvelu löytyy osoitteesta https://www.suomenyksinyrittajat.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.