Hae
Prime Life by Umppu

Onko arvostus vihdoin opettajiin kasvanut?

Monilla vanhemmilla on nyt haasteita, koska kotikoulu on käynnissä ja samlla pitäisi tehdä etätöitä. Suurimalla osalla vanhemmista puuttuu opettamisen taito tai moni asia on saattanut unohtua ja se on kai ihan hyväksyttävää. Tässä kohtaa moni varmasti arvostaa hieman enemmän sitä opettajan työtä ja huomaa kuinka haastavaa se on. Voitte vaan miettiä jos sen oman lapsen kanssa päivät on tuskaa, niin miltä se tuntuu kun niitä lapsia on luokassa se 30 kappaletta.

Meillä kotikoulu on sujunut hyvin, vaikka pakko antaa krediitit mun miehelle, joka on täällä kolmen lapsen kanssa kotona ollut jo kolmatta viikkoa. Mun mielestä tässä tilanteessa, kun monella koko elämä heitti häränpyllyä, niin kaikkien pitäisi pystyä suhtautumaan tilanteeseen ymmärtäväisesti. Olen kuullut ties minkälaisia tehtäviä mitä opettajat on lapsille antaneet. Onkin syytä huomioida että suuriosa tekee edelleen niitä töitä, eikä lapsen koulutehtävät ole suinkaan perheen yhteistä kivaa puuhastelua, vaan mielestäni lapsen pitäisi pystyä suoriutumaan niistä (lähestulkoon)  ilma apua. Toki apua  saa kysyä, mutta ei niin että ne vanhemmat joutuvat olemaan koulupäivän ajan opettajia.

Moni työ on myös kotona lisääntynyt. Ruoanlaitto on maksimoitunut ja usein myös siivoaminen lisääntynyt. Opettajille vinkki vitonen, että voisitte keksiä myös vanhempia auttavia kotitehtäviä, mistä olisi tukea tässä kohtaa myös sille prheelle, eikä niin että kuorma vaan lisääntyy.

 

Pahinta mitä tässä tilanteessa voi opettaja tehdä on antaa läksysksi nokkahuilun soittoa……. come on.. Nyt on todellakin hyvä aika opettaa asioita mitkä tukevat lapsia tulevaisuudessa. Kuinka pestä pyykkiä, laittaa tiskikone päälle, pestä ikkunoita, imuroida, laittaa ruokaa, siivota huone, putsata jääkaappi, järjestää varasto yms… Niistä ei ole kovinkaan vaikeaa keksiä esimerkiksi erilaisia laskutoimituksia ala-aste ikäisille. Vaatekaapin siivousta, tavaroiden järjestelyä ja muuta vastaavaa hommaa löytyy ihan varmasti jokaisesta kodista.

Monella varmasti kotona tunnelma on kierä, koska vanhemmilla saattaa olla oma työ vaakalaudalla. Juuri siksi tehtävät olisi hyvä olla sellaisia, jotka tukevat sitä perheen hyvää oloa ja mieltä, kun taas että opetat laskutoimituksia mitä et itsekkään osaa. Opetusta ei voi sysätä täysin vanhemmille ja onneksi moni opettaja onkin sen asian hyvin ymmärtänyt ja tehtävät on olleet sellaisia että lapset on voineet ne itsenäisesti tehdä.

Mää olen aina ollut aina sekä lastentarhanopettajien ja opettajien arvostaja. Mun mielestä ne tekee erittäin tärkeää työtä ja on osittain myös vastuussa meidän lapsiemme pärjäämisestä tässä maailmassa. Olisko siis tämän korona jälkeen aika miettiä näille aloille ihan rehellistä palkankorotusta? Varmaan jokainen kotikoulua näkevä vanhempi on samaa mieltä?

Meillä perheessä on ollut suht rauhallista. Toki esimerkiksi televisio on pauhannut aivan liikaa päivittäin, mutta välillä tämä poikkeustila sen vaatii. Mulla ei ainakaan riitä mielikuvitus esimerkiksi päiväkodissa tehtävään toimintaan, kuten vaikka aamupiiriin, leikittelyyn ja lorutteluun ja enhän todellakaan ole alan ammattilainen. Täällä on jo vedetty pääsiäiset ja muut juhlat ja mielikuvitus on todenteolla ihan lopussa.

Mää toivon että tää korona yhdistäis silti meitä perheinä enemmän ja me ymmärrettäisiin sen kaiken kiireen pysähtyessä miettiä kuinka onnellisia me ollaankaan. Tsempit kaikille kotikoululaisille ja opettajille. Eihän tätä kukaan suunnitellut etukäteen, mutta tilanne vaatii kaikinpuolin kekseliäisyyttä.

Jus tällä hetkellä lapseni istuu verkkotapaamisessa opettajan kanssa…. Mies tekee omia hommia makkarissa ja mää istun yhdessä huoneessa ja pikkuset katsoo aamupiirrettyjä… Aikamoista soveltamista päivästä toiseen, kun rairuohotkin on jo kylvetty…. Meillä oli viikonloppuna tarkoitus jatkaa meidän terassi projektia, mutta kuinkas kävikään…. tuli talvi…

4 kommenttia

 1. Opeopiskelija kirjoitti:

  Tämä aika on opetuksen suhteen kyllä yhtä tasapainoilua opettajalle. Joidenkin vanhempien näkemys on se, että tehtävää on liian vähän kun hommat on parin tunnin jälkeen valmiita ja toiset vanhemmat on taas täysin toista mieltä. Lisäksi erityisesti pienten lapset vanhemmat ovat kokeneet, että ovat itse joutuneet kotiopettajan rooliin kun tehtävät tulevat vain Wilma-viestillä tms. Sitten kun väläytetään opetusta esim. Zoom sovelluksen avulla, niin tullaan siihen, että kaikilla (varsinkaan pienillä oppilailla) ei ole sopivia laitteita ja siihenkin tarvittaisiin osittain vanhempien apua. Osallistun itsekin kevään opetukseen, vaikka olen opiskelija ja vähän kyllä hirvittää kuinka omat suunnitelmat sitten käytännössä toteutuu, kun mikään ei tunnu olevan kaikille hyvä…

 2. Liisa kirjoitti:

  Ootko kuullu sattumoisin opetussuunnitelmasta? Miksi sä et ite vaadi ja opeta noita lapsilles? Jätät blogien ja insta stoorien tekemisen vähemmälle ja keskityt perheesees.

  Noita sun mainitsemia asioita voi jokainen vanhempi opettaa sitten niiden koulupäivän/läksyjen jälkeen. Ei lastentarha-peruskoulunopettajille tarvi kaikkea kasvatusta sysätä.

  On vastenmielistä edes välillesesti ohjeistaa toista miten tehdä heidän työtä. Jokainen opettaja varmasti mielellään opettaisi lapsia koulussa ja monella opettajalla on huoli oppilaistaan ja oppimisesta, koska he tietävät millaisissa oloista ovat. Joten sun marinan ja tyhmien neuvojen sijaan voisit kiittää.

  Välillä voisit miettiä mitä kirjoitat.
  Terveisin Liisa.

  • primebody kirjoitti:

   Tais mennä sulla vähän kuppi nurin? Joo kyllä tiedän opetussuunnitelman ja tiedän että kaikkia tehtäviä ei voi vetää hatusta, mutta olen kuullut niin älyttömiä tehtäviä, kuten rakenna hamsterille sirkus tms, mitkä ei todellakaan kuulu opetussuunnitelmaan. Määhän nimenomaan oon sitä mieltä että opettajat tekee tärkeää työtä ja meillä ei ole ollut mitään ongelmia kotona kiitos kysymästä. Myös sulle tiedoksi että käyn töissä ja ihan samalla tavalla mun työtä on tämä blogin kirjoittaminen ja niiden instastoorien tekeminen, kampaamotyön lisäksi… Ja varmasti kaikki ymmärtää tän poikkeustilan, mutta niin pitäisi myös niiden opettajien ymmärtää. Ja ihan voin vastat sulle että voisit miettiä mitä kirjoitat, jos et ymmärrä lukemaasi <3

 3. Opettajan lapsi kirjoitti:

  Hei! Kirjoituksessi oli todella hyvä ja puhuit aivan asiasta. Tämän hetkinen tilanne on kyllä vaikea sekä opettajien, että vanhempien osalta. Mutta haluaisin sanoa vielä jotakin opettajien näkökulmasta sen minkä pystyn kun olen sivusta seurannut. Olen nähnyt äitini (opettaja) tekevän kaikkensa, että hänen oppilaansa ja heidän vanhempansa olisivat tyytyväisiä tehtävistä. Hänen on todella vaikeaa arvioida ensinnäkin kuinka paljon hän antaa tehtäviä oppilailleen. Osat oppilaat ovatkin kertoneet hänelle miten on mahdollista, että isommat sisarrukset jotka ovat heitä paljon vanhempia, saavat vähemmän tehtäviä. Tämä onkin todella vaikeaa, koska äitini esimerkiksi antaa tehtävät opetussuunnitelman mukaisesti ja niin kuin häntä on ohjeistettu. Kun taas toiset opettajat eivät välttämättä jaksa/halua/viitsi…. antaa tehtäviä opetussuunnitelman mukaisesti.

  Olen myös monet aamut herännyt kun äitini on soittanut oppilailleen (hän siis soittaa videopuheluitaan oppilailleen). He kyselevät toistensa kuulumiset ensin ja sen jälkeen rupeavat opiskelemaan yhdessä, jonka jälkeen oppilaat kyselevät tehtävistä jotka ovat heille vaikeita ja totta kai äitini auttaa heitä parhaalla mahdollisella tavalla.

  Olen myös nähnyt hänen miettineensä päänsä puhki mitä heille seuraavaksi voisi opettaa, koska niinkuin tiedämme se on rajallista. Eikä hänen kaikki ideansa ole tuosta vain ilmaantuneet, vaan hänen todellakin täytyy käyttää mielikuvitustaan ja yritettävä ottaa asia monelta kantilta huomioon. Perheet ovat eri kokoisia ja hänen on ajateltava esim. vanhempia ja heidän jaksamistaan. Kuvitelkaa niitä perheitä joissa on 13 lasta ja yrität opettaa heitä kaikkia saman aikaisesti. Pelkkä ajatuskin on hirveä.

  Olen myös huomannut kuinka äitini on huolissaan näistä lapsista, jotka ovat kotona huolimattaan kotioloista. Hän tietää, että heille olisi paljon parempi jos he olisivat koulussa opiskelemassa. Niin kuin opettajatkin olisivat mielummin kouluissa opettamassa. Mutta pahinta siinä on se ettemme vain voi yksinkertaisesti tehdä asialle mitään. :(((

  Sitten on myös opettajai jotka joutuvat tekemään sekä lähi opetusta ja kauko opetusta, joka tarkoittaa sitä että he joutuvat tekemään 2x työn normaaliin verrattuna. Niinkuin myös moni muukin vanhempi, opetus + työt.

  Pakko ottaa kanttaa sinun ajatukseesi, että opettajien pitäisi antas kotitöitä lapsille tehtäväksi. Minustakin ajatuksen pohjalta todella hyvä ja nerokas. Mutta tässä tuleekin ongelma vastaan, koska opettajien pitää jollakin tavalla saada oppilaansa arvioitua. Miten sinä voit arvioida oppilaasi kotitöiden perusteella? Ylä koululaisille kyllä voit antaa, koska ne kuuluvat kotitalous opetukseen. Mutta äkkiseltään ajateltua en osaa soveltaa niitä ala-asteen oppiaineisiin.

  Tässä hieman ajatuksia opettajien näkökulmasta parhaani mukaan, mitä olen äiditäni kuullut/ nähnyt. Koitetaan kaikki jaksaa tehdä oma osuus tässä tilanteessa, vaikka se tuntuisikin välillä mahdottomalta. Kiitos, teki hyvää avautua asiata. Pysykää terveinä ja huolehtikaa lähimmäisistänne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.