Hae
Prime Life by Umppu

Nyt soimataan toisia, vaikka meidän pitäis olla yhdessä

Mulle tällä hetkellä yleisin kysymys on, että pidätkö vielä sun liikettä auki. Vastaus on kyllä pidän ja pidän sen mahdollisuuksien mukaan niin pitkään, kun voi ja hyvällä säkällä sitä ei tarvitse sulkea ollenkaan.  Mää koen että jokainen tekee omat valintansa, kuinka tässä tilanteessa toimii. mun ei tarvisi oikeastaan edes selitää tätä asiaa kenellekkään ja ihan jokainen asiakashan tekee valinnan itse tuleeko asiakkaaksi.  Mulla on paljon päiviä, milloinka mulla on noin 3 ihmiskontaktia pois suljettuna perheeni. Se että asioisin vaikka kaupassa tekee se  saman verran ihmiskontakteja, kun itse saan varmaan kuukaudessa. Olen kokoajan  hyvin suojattuna ja liike on hyvin siivottu ja desinfioitu, jolloinka kaikilla on mahdollisimman turvallista tilanteeseen nähden.

Toiseksi yleisin kysymys on että tiedätkö ettei toi maski suojaa koronalta…. Tästä ollaan yhtä monta mieltä, kun on ihmistä. Suojaan sillä asiakkaitani ja se on heitä varten. Jos totuus on se, että se ei suojaa minua, niin en ainakaan tartuta sitä eteenpäin, jos mahdollisesti sen kantaja olisinkin. Ihmiset jotka ensin naureskelee sille kysyy multa seuraavaksi mistä niitä saa…. Heitän vaan kysymyksen ilmoille, että minkä takia lääkäreillä on maskit tai niillä jotka tekee sairaiden ihmisten kanssa töitä? Jokainen tuntuu nyt olevan terveysalan ammattilainen ja besservisseri  siinä mikä tehoaa mihinkin. Itse luin juuri otsikoita, missä kerrottiin että eurooppa on tehnyt virheen juuri siinä kun ei käytä maskeja… Jos ne olisi ihan jokaisella naamassa niin…….

On jotenkin todella kummallista, että jengi väheksyy sitä mitä toiset tekee. Mitä nopeammin me tästä tilanteesta selvitään niin sen parempi. Jonkun rattaan on oltava pyörimässä kokoajan. Mitä enemmän meidän kotitalouksia romahtaa taloudellisesti ja mitä enemmän meidän maassa romahtaa yrityksiä, niin pidemmät ja suuremmat vaikutukset tällä on. On hassua, kun jengi ensin urputtaa veroista ja sitten ne urputtaa kun ei mulle maksetakkaan mitään tukia…. Ne on käytännössä sama asia. Valtio toimii niillä verorahoilla ja ilman niitä ei ole mitään tukia. Mitä enemmän rattaat pyörii kokoajan, niin sen parempi.

Mää oon jokaisesta päivästä kiitollinen minkä saan olla töissä. Oon jokaisesta asiakkaasta kiitollinen. Mun alaani ei voi tehdä etätöinä ja kun en tee töitä, niin en saa palkkaa, mutta kulut juoksee ja rahaa ei tule mistään… ei edes tukien muodossa… Rahoitukset mitä on saatavilla ei koska mua jne…. Vaikka valtio lupaa tukea yrityksiä, niin ainakaan vielä tässä kohtaa mikään tuki ei koske mua ja se on myös syy miksi olen töissä. Olen tehnyt 10-vuotta töitä sen eteen, että oon saanut omasta liikkeestäni sen mitä se nyt on… Tottakkai teen kaikkeni tässä kohtaa sen vuoksi, että se liike on vielä seuraavat vuosikymmenet pystyssä. Teen töitä myös siksi haluan turvata perheeni ja sen että meillä on rahaa ostaa ruokaa ja maksaa asuntolainat. Se on myös aika monen muun ihmisen työpaikka, kun ainoastaan mun.

On hassua kun osalla ihmisistä on niin paljon aikaa, että ne ehtiii kyttään ja puuttuun toisten asioihin. Mulla on itselläni ollut ehkä kiireisimmät pari viikkoa töissä vuosiin. Monelle se kampaamokäynti on samalla pieni terapia hetki, tai hetki kun saa ensimäisen kerran kahteen viikkon nähdä jotain aikuista kotikouluopetuksen lomassa. Se on monelle henkisesti aivan uskomattoman tärkeä hetki. Osa asiakassuhteista on kestänyt mulla kohta 20-vuotta. Mää tunnen heidät monet melkein paremmin, kun heidän puolisot. Vaikka mun työni keskittyy ulkonäköön, niin se on todellakin paljon muuta. Vaikka sinä et tiedä sitä itse, niin minä tiedän.

Mää en sulje omaa liikettäni vaan siitä syystä, että naapurin Lissukin sulki, koska sillä ei ollut asiakkaita ja kuuntele sen jälkeen, kun hän soimaa minua eettisyydestä, koska totuus oli se, että liike oli jo suossa ennen koronaa.. Musta meidän ylipäänsä pitää olla tässä tilanteessa yhtä ja kannustaa toisia.

Mää koitan itse kokoajan miettiä mitenkä voin parantaa tässä tilanteessa omaa palveluani. Kuinka voisin palvella asiakkaita jotka haluavat tulla, mutta niin ettei liikkeessä ole muita. Pääsin tilaus jonoon, jotta voin saada myös asiakkaille suojaimia. Hinkkaan, desinfioin ja hinkkaan.  Ainut matka mitä liikun on työ ja kodin väli. Psysyn kotona kaiken mahdollisen ajan mitä on, enkä hillu missään. En käytä julkisia tai oikeastaan liiku missään ,missä olisi muita ihmisiä, kun pakollinen kauppa ja sekin on poikkeus, koska kauppojen kotiinkuljetus palvelut on niin ruuhkautuneet.  Mulla ei ole oikeastaan muuta lisättävää, kun se että se eläminen ei saa loppua… Se tauti on meille jo levinnyt, eikä me sitä voida estää vaan tarkoitus on hidastaa, että täällä riittää ihmisille ne hoitopaikat..

-Umppu

10 kommenttia

 1. Pamela kirjoitti:

  Olen täysin samaa mieltä. Tsempataan yhdessä ❤

 2. Mari kirjoitti:

  Hei Umppu,

  Olen seurannut sinua Instassa ja tykkään
  tavastasi ilmaista mielipiteet ja olen niistä hyvin pitkälle samaa mieltä ja jos en ole ei
  tulisi mieleenkään alkaa nillittää missään kanavassa.
  Ja Sinulla on mahtava ja rento asenne lastesi kanssa! ??
  Tsemppiä arkeen ja tulisin heti asiakkaaksesi
  jos asuisin Tampereella!
  Tälle kirjoitukselle ja sille, että teet töitä tässä vaikeassa tilanteessa nostan isosti peukkua!

  T, Mari

 3. Kata kirjoitti:

  Jep, jokaisen asia tällä hetkellä mitä tekee. Vaan ammattilaisen näkökulmasta voin vastata tuohon maskikysymykseen. Eli jos maski on kirurginen, se suojaa taudilta, vaan ne muut jopa pahentaa tilannetta. Ainakin perusmaskit pitää oravaa pienemmät loitolla 😀

  Mut eihän kiellettyä ole pitää kampaamoa aukia ja hankkia elantoaan. Tekisin varmasti samoin. Joutuu varmaan kaikki vaatteet puhelimesta lähtien desinfioimaan ku menee kotiin ettei ainakaan lapsille tartu.
  Itse on omaa lasta ole nähnyt kolmeen viikkoon, ylitöitä ja se ettei olla kontaktissa lapsen kanssa töiden jälkeen jos olen saanut tartunnan.
  Tsemppiä ja toivotaan että tämmöset palvelut saa olla jatkossakin auki! En usko että muutoksia siihen tulossa.

 4. Minnis kirjoitti:

  Mun käsityksen mukaan se maski suodattaa vaan yhteen suuntaan eli suojaa siis käyttäjäänsä. Niitä sun asiakkaita se ei siis suojaa jos sinä sitä käytät. Ja vaihdathan sen joka asiakkaan välillä uuteen?

  • primebody kirjoitti:

   Niin sun käsityksen mukaan…. juuri tätä tarkoitan sillä että ihmiset olettaa tietävänsä muttei tiedä ja kertoo oman mielipiteensä totuutena. Maskeja on varmaan satoja erilaisia ja jokainen niistä toimii eri tavalla….

 5. Ellie kirjoitti:

  Auki pitää ja kannattaa pitää niin kauan kuin THL pakottaisi sulkemaan, kuten ravintolat.
  Ennen kampaamoja ja kauneushoitoloita pitäisi ehdottomasti sulkea kuntosalit, en itse ymmärrä miksi ovat auki, ainakaan nelikirjaimisessa Tamperelaisessa kuntosalissa ei ole ennen koronaa ollut hygieniataso oikein millään tasolla, kun parin viikon takaisit hiet ovat aina juoksumatoilla yms. Ehkä sielläkin on huomioitu nyt hygienia.

  Toivottavasti kampaamot saavat pitää ovensa auki ja asiakkaita kävisi, tottakai riskiryhmään tai karanteenin kuuluvat eivät saa tulla ja liikkua…
  Itse ravintola-yrittäjänä on kusiset paikat eikä sitä ole auttanut, että media kertoo, että ravintoloiden pitää sulkea ovensa, ovet saavat olla auki ja takeawayta myydä, jota meillä on mennyt kivasti, toki lomautuksia on tullut paljon henkilökunnalle. Mennään minimillä ja toivotaan ettei ihan kaikkia jouduta lomauttamaan.

  Itse olen viimeisen viikon aikana käynyt kampaajalla ja kasvohoidossa, hierojalle en pääse, kun sulkivat kuukaudeksi liikkeensä.

  Tsemppiä meille kaikille yrittäjille ja ahkerille tekijöille.

 6. Anniina kirjoitti:

  Kyllä toimii oikein käytettynä suojaamaan molempia 🙂 hoitoalalla maskeja käytetään suojaamaan esim. Syöpäpotilaita infektioilta ja toisaalta hoitajat suojaa samoilla maskeilla itseään infektiopotilaita hoidettaessa.

 7. BT kirjoitti:

  Tsemppiä Umppu, itsekin pidän firmani auki ja mulla on kymmeniä ihmiskontakteja joka päivä. Miksi pidän auki; jotta minä ja tyttäreni saamme ruokaa, jotta saan työntekijöille palkat maksettua,… valittajat olkaa iloisia, että jotkut tekevät töitä ja maksavat veroja, sillä verovaroilla kustannetaan ne kaikki hengityskoneet ja tehohoitotunnit ja muut, ei ne rahat mistään taivaasta putoile. Ja ei, minunkaan yritykseni ei saa mitään tukia mistään. Ihan isse on mentävä töihin ja tienattava. Teen sen ilolla joka päivä, riippumatta siitä vetääkö joku koronakyttääjä siitä palon nenäänsä.

 8. Minnis kirjoitti:

  Mun käsityksen jakaa kuitenkin myös THL ja Työterveyslaitos eli ei ole ihan tuulesta temmattu 🙂 Hoitajat (kuten minä) käyttävät maskeja hoitotyössä nimenomaan suojatakseen itsensä.

 9. Johanna kirjoitti:

  Hoitajan työtä tehneenä yli 30v tiedän että maski saattaa suojata sinua eritteiltä mutta sinä et suojaa sillä asiakkaita.Ja jokaisen asiakkaan jälkeen on vaihdettava uuteen.Jos koskettelee käsillä maskia se on jo saastunut.Aivan sama kun näkee hanskoilla käveleviä kaupassa.Pitävät niitä käsissä millä koskevat joka paikkoihin sitten koskettavat nenäänsä tai ottavat puhelimen taskusta.Yhtä tyhjän kanssa.Vieläpä riisuvat hanskat vetämällä ne sormista irti.Hyvä käsien pesu …se on tärkeintä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.