Hae
Prime Life by Umppu

Korona ahdistus iski päin näköä

Uutisilta ei voi välttyä, sillä tästä puhutaan nyt joka paikassa. Pakko myöntää että itsekkin aluksi suhtauduin asiaan ehkä hieman liian kevytkenkäisesti, jota rehellisesti kerrassaan häpeän… Nyt tilanne on täysin toinen. Ahdistus iski päin näköä ja kovaa ja mietin tässä, että kuinkahan meidän käy? Meillä oli eilen koulutus Lappeenrannassa ja sielä kuuntelimme kaikki yhdessä korona tiedotetta tarkkaavaisesti. Valehtelisin jos väittäisin, että kyllä sitä itsekkin miettii, että mitenkä kaikki asiat tästä eteenpäin. Moni on jo nyt pulassa peruuntuneiden toimeentulojen takia… Tauti on niin raju riskiryhmille, että se voi johtaa vaikka kuolemaan.

Mulla olis ollut ens viikolla koulutusmatka Dubaihin. Ulkoministeriön kehoitus oli että kaikkea matkustamista tulisi välttää ja tämän asian otin tosissani. En halua ehdoin tahdoin riskeerata yhtään mitään.. Vaikkei tauti olisi mulle vaarallinen, voin tartuttaa sen jollekin kenelle se on hengenvaarallinen. Ei se matkustaminen maailmasta lopu ja pahinta olisi tartuttaa ja altistaa muita ihmisiä.. En myöskään ole muutaman koulutuspäivän vuoksi valmis olemaan kahta viikkoa karanteenissa kotona, mikä on myös valtion kehoitus KAIKILLE ulkomailta Suomeen tuleville, mitä pitäisi hedottomasti noudattaa.

Koitin eilen tilata k-marketin palvelusta ruokaa kotiin ajatellen että olen kaukaa viisas. Tätä palvelua käytän muutenkin… Ei onnistunut… Ihmiset hamstraa tavaraa kaupasta. Meillä on kaappi ihan tyhjä, niin kai sinne kauppaan on vaan pakko mennä. En itse halua mennä hysteriaan mukaan, mutta haluan, että ihmiset ottaa vakavasti tän asian, eikä liiku kipeänä yhtään minnekään. Kaikkien on pestävä niitä käsiään, koska tauti tarttuu.

Mää toivoin, että tää korona herättää ihmisiä, eikä tulevaisuudessa tarvitse kuunnella paasausta siitä, kun jengi käy ottamassa influenssa rokotteen. Toivon myös että jokainen vastuullinen vanhempi rokottaa oman lapsensa rokotusohjelman mukaan, sillä rokotteiden tarkoitus nimenomaan on suojata meitä ihmisiä näiltä epidemioilta.

Tää tilanne on kaikille aika kaottinen. Eilen selailin instagramia ja totesin vaan, että aika monella yrittäjällä tulee olemaan tuskaiset kuukaudet. Jos mää voisin itse päättää niin istuisin kotona seuraavat kaksi viikkoa… Mun tulo kuitenkin perustuu täysin palveluun. Yrittäjä saa varmasti korvauksen Kelalta tai vakuutuksesta per päivä, mutta kukaan ei korvaa menetettyä tuloa, mitä muu kun yrittäjä ei ymmärrä.. Jos vaikka ajatellaan, että tulo olisi 1000e/per päivä on se kahden viikon aikana  10 000-14 000e riippuen työpäivistä…. Se on se summa mistä maksetaan ne vuokrat, tilaukset, verot, sähköt, tarvikkeet ja ylipäänsä laskut…. Se parin kympin korvaus per päivä ei juuri oikein lämmitä. Pahinta jos tätä asiaa jatkuu kuukausi tolkulla….

Itse käyn töissä, mutta olemme ottaneet erityisiä käytäntöjä nyt käyttöön siltä varalta… Kun asiakas saapuu on hänen mentävä suoraan käsien pesulle.. Olemme ottaneet asiakaslehdet kokonaan pois käytöstä ja ainakin itse käytän töissä hengityssuojainta (auttoi se tai ei mutta oman mielenrauhan vuoksi). Emme palvele asiakasta kuka on yhtään kipeä… ja desinfioimme pintoja, minne ihmiset koskee.. Kahvikupit, käsipyyhkeey yms on tällähetkellä kertakäyttöisiä.  Oikeastaan muuta emme voi tehdä..

Tässä tilanteessa mun mielestä ihan jokaisen on otettava asia tosissaan.. Siinä pikku köhässä ei todellakaan mennä sinne Prismaan pyörimään vaan hoidetaan kaupassa käynti jotenkin muuten.  Nyt ei voi ajatella itsekkäästi… Kuitenkaan maailman meno ei voi loppua ja on vaan ymmärrettävä tilanteen vakavuus. Ymmärrän todella hyvin, että isot tapahtumat perutaan, koska nehän on juurikin niitä tautipesäkkeitä ja monella tauti voi olla hyvinkin oireeton. Odotan vielä että päiväkodit ja nimenomaan koulut, joissa on satoja lapsia laitetaan kiinni, koska on aivan älytöntä, ettei näin ole jo tehty. Mun mielestä matkustaminen pitäisi kieltää kokonaan ja matkoilta palaaville karanteeni olisi pakollinen, eikä vaan oman tulkinnan varaista..

On sanottu että taudin huippu tulee vasta kesäkuussa…. Tän takia pitäis jokaisen ymmärtää että kaikki matkat, matkustaminen yms pitäis nyt laittaa ainakin kesään asti täysin pannaan…. Ei voi ajatella että mun reissu on pilalla… ei vaan voi ajatella niin itsekkäästi. Vielä ei ole kai selvinnyt, että jos olet sairastanut koronan, niin voitko sairastaa sen uudelleen? Onko se niinsanotusti kerran tuleva sairaus… en ole ainakaan itse löytänyt tähän vastausta….

Tässä joka päivä seurataan tilannetta ja sen etenemistä mihinkä tilanne kehittyy. Tilannehan on ihan perseestä, mutta sama se on jokaisella. Parasta ehkä just nyt on toimia omalta osalta mahdollisimman hyvin ohjeiden ja oheistuksen mukaan, eikä niinsanotusti elää reunalla… Mää tietysti näin yrittäjän toivoisin, että myös meillä olis tässä kohtaa edes jonkinlainen turva vaikka valtion puolesta, mutta ei ole.

-Umppu

15 kommenttia

 1. Maarit kirjoitti:

  Se on just näin.
  Itse ihmettelen myös sitä, et miks tähän reagoidaan valtion taholta niin lepsusti? Annetaan suosituksia. Määräyksiä ne pitäisi olla ja sanktiot jos ei noudata. Tässä tullaan tällä systeemillä koko ajan kaksi askelta jäljessä ja homma karkaa lapsesta kokonaan.
  Koululaisten äitinä ihmettelen, miksi kouluja ja päiväkoteja ei suljeta? Niissähän kaikki taudit leviää ensimmäisenä.
  Jos tehtäisiin kunnon radikaalit toimenpiteet, niin ehkä kaikki päästäis loppujenlopuks helpommalla ja nopeammin normaaliin päiväjärjestykseen.

  • primebody kirjoitti:

   No sepä… itse äänestin jaloilla sen minkä pystyin ja lapset ei mene harrastuksiin ollenkaan… koulussa on kaiketi pakko käydä

 2. Mp kirjoitti:

  Lehdessähän oli juttua miten kiinalaisnaisella oltiin todettu korona ja oli parantunut. Myöhemmin oli tullut taas oireita ja meni uusiin testeihin, niin taas näky korona. Eli oli jo toistamiseen sairastunut samaan tautiin.

 3. nimetön kirjoitti:

  Tämä ”uudelleen” sairastuminen voi olla sitä, että tauti on ollut hiipumisvaiheessa sen verran, ettei testiä annettaessa ole ollut tarpeeksi viiruksesta kertovia tekijöitä. Erään lääkärin tiedotustilaisuudessa selitettiin, että negatiivinen testi ei tarkoita, ettei tautia ole vaan testit on asetettu niin että ne reagoivat vasta tietystä määrästä viiruksen aiheuttajia, negatiivinen testi ei siis välttämättä ole merkki täydestä parantumisesta. Jos viiruksen aiheuttajien määrä on laskenut tarpeeksi ja sensorit eivät sitä huomioi ei välttämättä siis ole vielä täysin terve vaan voi käydä se, mikä muidenkin influenssojen ja tautien kanssa, että se puskee takaisin kun lähtee liian aikaisin liikkeelle.

 4. Apteekin täti kirjoitti:

  Kuka hoitaa työt esim. Apteekissa jossa työskentelen farmaseuttina, jos itse hoidan päiväkoti-ikäistä kotona?? Apteekissa on muutenkin nyt täysi kaaos. Verkostoja ei ole eikä kenenkään muutenkaan suositella käyttävän esim. Iäkkäitä isovanhempia hoitamaan lapsia nyt. Omat vanhempani ovat muutenkin jo haudassa. Kuka maksaa laskut, vuokrat ja ruoat jos palkka jää tulematta?? Kuka hoitaa yrittäjän pienet lapset jos päiväkoti suljetaan, yrittäjäkö? Näihin toivoisin ajatuksia ja vastauksia.

  Oikeasti omat lapseni ovat ala-asteikäisiä ja mieheni on opettaja mutta näin ei ole useammilla. Asiaa pitäisi tarkastella laajemmin. Tosiaan, korvausta ei saa jos jää kotiin hoitamaan edes päiväkoti-ikäistö lasta jos lasta/itseä ei ole asetettu karanteeniin.

  • primebody kirjoitti:

   Todella moni pystyy järjestämään ja ke ketkä ei pysty olisi niille järjestettävä vaikka se hoito. Mitä pienemmät ryhmät sen parempi… lähinnä että isoja massoja saadaan supistettua.

 5. Riina kirjoitti:

  Olipa kiva lukea tekstisi. Ihan totta, nyt pitäisi kaikkien miettiä omaa napaa pidemmälle ja ajatella muita ja yrittää viivyttää koronapiikkiä, jotta terveydenhuolto pysyy perässä eikä ruuhkaudu liikaa.

  Itse odotan myös koulujen ja päiväkotien sulkua, ihmettelen myös että hallituksen mielestä se on järkevää vasta kun kouluissa epidemia näkyy. Mikä järki? Mielestäni tulisi hinnalla millä hyvänsä pyrkiä nimenomaan ehkäisemään eikä vasta kunnon paskat housussa jo. Tosin avi ja kunnat voivat myös itse päättää suluista. Eli päättäjät herätys!

  Itse käyn kyllä kaupassa eikä meillä hamstrata, uskon että kotimaista tavaraa riittää ainakin. Käsien perusteellinen pesu ja käsidesi ja pintojen puhdistus, niillä mennään..

 6. Apteekin täti kirjoitti:

  Miksi aikaisempaa viestiäni ei julkaistu?

  • primebody kirjoitti:

   Julkaisen kommentit aina kun kirjaudun blogiin 🙂 ne ei tuu automaattisesti julki

 7. Tuuli kirjoitti:

  Toi on fiksua että otitte asiakkailta lehdet pois ja huolehditte käsienpesunkin. Hienoa!
  Vinkkinä naisille: Nyt on kannattavaa meikata! Meikki vähentää hyvin kasvojen ja silmien koskettelua. Tai itse ainakin huomaan että jos ei ole meikkiä helpommin hieroo silmiä, nenää ym.

  Meillä peruuntui treeniporukan leirimatka etelään, jonka olin itse järjestänyt. Minua ei haittaa, sillä olisi ollut tosi epämiellyttävää lähteä sinne ”nauttimaan” kun jengi on hengityssuojaimet päällä joka puolella. Ei se olisi mikään loma ollenkaan. Lähinnä hävettäisi olla siellä.

 8. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Suomen pitäisi ehdottomasti ottaa samat keinot käyttöön kuin monissa muissakin maissa: rajat kiinni, koulut ja päiväkodit kiinni. Kaikki, jotka pystyvät tekemään etätöitä, tekisivät niitä. Tuetaan pienyrittäjiä niin hyvin kuin pystytään, muuten menee monet yritykset nurin. Ja sitä järkeä tosiaan pitäisi käyttää: ei paniikkia, vaan huolehditaan hygieniasta ja kuunnellaan ohjeistuksia ja myös noudatetaan niitä.

 9. Sh kirjoitti:

  Samaa kans mietin hoitajana että kuka hoitaa ne koronaan sairastuneet jos itse kotona lasten kanssa kun päiväkodit suljettu?

 10. Paradoksi kirjoitti:

  Suomessa on 160 000 tehyläistä, ammattiliitto Superilla n. 90 000 ja JHL: llä n. 200 000 jäsentä (70% naisia). Lääkäreitä on heidän liitossaan hieman vajaat 30 000 ja OAJ: ssa 120 000 jäsentä. Noista voi aika hyvin päätellä, että päivähoito- ja ala- asteikäisiä lapsia on terveydenhuollossa ja kouluissa työskentelevillä aikuisilla kymmeniä tuhansia.

  Etätöiden teettäminen on erittäin marginaalisen henkilöstön osan mahdollisuus hoiva-, hoito- ja kasvatusalan tehtävissä. Jos jokin osa terveydenhuollon toiminnasta siirretään sähköisten palvelujen varaan, siihenkin tarvitaan resurssia. Aika vaikea kuvitella, että esim. hoidon tarpeen arviointia tekevä tai rajatulla lääkkeen määräämisoikeudella työskentelevä hoitaja voisi SAMAAN AIKAAN hoitaa leikki- ikäisiä lapsiaan, ja hoitaa työtehtävänsä läppäriltä kotoa käsin tietoturvallisesti.
  Mitä enemmän varsinaisia vastaanottokäyntejä vaihdetaan etävastaanottoihin, sitä enemmän henkilöstö tarvitsisi koulutusta ja perehdytystä (jolle tuskin juuri nyt akuutisti on mahdollisuutta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.