Hae
Prime Life by Umppu

Kun jetset elämä katkeaa kiinnijäämiseen

Kukaan ei tuskin ole voinut välttyä juuri käsiteltävänä olevaa Suomen mittakaavassa suurinta huume vyyhtiä , mikä on nimetty katiskaksi. Kun ihmiset on toisilleen jatkuvasti kateellisia ja hamuavat toisen omaisuutta, niin kaikki ei ole todellakaan sitä miltä se näyttää ja tässä yksi todiste siitä. Oon aiemminkin kirjoittanut siitä, kuinka se jetset elämä ei aina ole se koko totuus. Tässä tapauksessa toivottavasti monille ihmisille tapahtuman paljastuttua se kertoo esimerkkinä siitä. . Tää koko juttu on siinä mielessä itselle todella kiinnostava, sillä kyseisessä jutussa on päätekijöinä mun vanhoja ystäviä. En olis voinut kuvitella kuuna päivänä heistä mitään tollasta ja olin todella yllättynyt kun ensimäiset kiinniotot juttuun liittyen tehtiin., vaikka toisaalta osasin jotain ton kaltaista odottaa ihan vain instagramin perusteella.

Oikeastaan mitä enemmän vanhoja kavereitani kuulin jutussa olevan, olin aivan shokissa. En tiedä mikä heidät on ajanut tohon tilanteeseen tai ylipäänsä noin suuressa mittakaavassa toimineeseen huumeliigaan. En todellakaan halua retostella sillä että osa noista tyypeistä on mun vanhoja ”kavereita”. Ennemminkin voin retostella sillä, että onneks mun omassa elämässä on kaikki asiat hyvin ja elän onnellista elämää ja rahoitan sen tekemällä töitä.  Tapaus on avannut myös omia silmiä ja sitä, että ihan turha olla koskaan toisille ihmisille yhtään mistään kateellinen, koska totuuutta me emme koskaan tiedä.

Mulla on kuollut todella paljon ystäviä aikoinaan huumeisiin. Oon nähnyt huumeiden käyttöä hyvinkin läheltä ja siksi mulla on niitä kohtaan aivan totaalinen ja jyrkkä kanta. Oon nähnyt kuinka se tuhoaa ihmistä ja kuinka vahva riippuvuus voi olla.  Mää ahdistun jokaisesta huumeita puolustavasta kommentista tai siitä, että tässä maassa missä puolet väestöstä kärsii muutenkin jo mielenterveysongelmista käyttäsivät vielä siihen päälle aineita, jotka sekoittavat päätä entisestään. Mun mielestä rehellisesti kaikki huumeita käyttävät ihmiset on jotenkin ”säälittäviä”… Rumasti sanottu, mutta niin mää vaan ajattelen. Musta siinä ei ole mitään hienoa vedellä jetset piireissä jotain kola viivoja, enkä arvosta sellaisia ihmisiä ollenkaan.  Huumeisiin liittyy aina rikollisuus. Tiedostan myös että se on riippuvaisuus, josta ei noin vaan päästä eroon, mutta mielestäni esimerkiksi Suomessa tätä asiaa hoidetaan täysin väärin…  Eikö jo pikkuhiljaa pitäisi havahtua siihen, kun ala-asteellakin liikkuu jo huumeita… Käyttäjissä on jo lapsia..

Vaikka kyseiseen juttuun liittyy useita tuttuja, niin mun mielestä heille kuuluu tästä kunnon ragaistus. Mää ajattelen asiaa ehkä eritavalla. Mää ajattelen, että kuinka monen ihmisen kuoleman ne aineet olis mahdollisesti aiheuttanut ja kuinka monta riippuvaista lisää me oltaisiin saatu tänne Suomeen, missä muutenkin vallitsee jo todella vakava huumeongelma. Mun mielestä huumeisiin liittyvät rangaistukset sekä käyttörikokset pitäisi tuomita huomattavasti rankemmin.

Se miltä ihmisten elämä toisten silmissä näyttää on usein pelkkää lumetta. On hienoja autoja, luksusta, upeita asuntoja, merkkivaateita, kelloja, koruja,  laukkuja, bussines luokkaa lentokoneessa, shampanjaa… ja kaikki onkin saatettu hankkia myymällä huumeita, rikollisella toiminnalla ja siinä samalla sivussa käyttämällä niitä itse. Kuitenkin elämässä ne ihan perus asiat tuo ainakin mulle sitä onnea, kuten vaikka se että mieheni on aamulla raapannut mun auton ikkunat jäästä, tai että lapset juoksee mun syliin kun tulen töistä. Materia tuo usein vain hetkellisen hyvänolon tunteen, mutta jos muut asiat ei ole elässä hyvin niin ei sillä materialla ole mitään merkitystä.

 

Musta on tosi surullista että tässäkin tapauksessa nää tyypit jotka tunnen on oikeesti mukavia ja hyviä tyyppejä. Mitä heille on tässä muutamassa vuodessa tapahtunut? Vaikka koko juttu on vielä kesken, niin siitä paljastuu kokoajan aivan uskomattomia yksityiskohtia. Koko homma on pyörinyt aivan järkyttävissä mittakaavoissa ja paisuu entisestään. Moni tässäkin jutussa on niin sanottuja ensikertalaisia. Vaikka he saavat tuomion, voi olla että siitä istutaan vaan puolet, koska saat ensikertalaisena alennusta.. Tai saatat saada käytöstäsi sakot.. Miksi? Mun mielestä rangaistus on rangaistus ja se kuuluu kärsiä ihan kokonaisuudessaan ja ihan jokaisen juttuun osallistuneen kuuluu saada tuomio.

Määrät mitä jutussa on liikkunut kertoo siitä, että kysyntää Suomessa on. Se kertoo myös siitä, että kuinka hyväksyttyä huumeiden käyttö on myös näissä ”julkkis piireissä”. Hehkutetaan puhtaan ruokavalion puolesta ja samalla viikonloppuisin vähän biletetään vetämällä huumeita kulissin ylläpitämiseksi ilman krapulaa. Tai mistä minä tiedän tuleeko vaikka kokaiinista jotain oloja, koska en ole itse kyseistä ainetta koskaan käyttänyt.

Mitä tapahtuu elämälle kun tuomiot astuu voimaan? Kuka rahoittaa elämisen? Jatkuuko samanlainen omaisuuden esittely esimerkiksi sosiaalisessa mediassa edelleen (olettaen että tuomiot ovat osalle lievieä), vai jatkuuko elämä vankilassa? Sen me saamme varmaan pian lukea lehdistä ja uutisista. Siitä mää olen todella onnellinen, että nämä isot huumelastit ja päihteet ovat edes pois katukaupasta, vaikka niitä tulee Suomeen jatkuvasti lisää. Ehkä tää koko juttu saattaa avata tai toivottavasti avaa monen huumeita käyttävän silmiä. Huumeiden käytössä ei ole yhtään mitään hienoa tai kadehdittavaa…

-Umppu

19 kommenttia

 1. Cat kirjoitti:

  Aivan samoja, ajatuksia minulla. Ehkä se kun on omia lapsia avaa silmiä tämän maailman menosta. Huolestuttavaa on myös retostelu hienoilla vaatteilla yms sosiaalisessa mediassa. Se varmasti luo osaltaan paineita ja moni saattaa hetken mielijohteesta hypätä mukaan rikollisiin piireihin, koska se on cool! Huumeet on aivan syvältä ja ihmiset, jotka käyttää huumeita selkärangattomia ehkä jopa avuttomia, koska täytyy huumeisiin sekaantua. Ei normaalin ihmisen elämään kuulu huumeet eikä niitä normaalin ihmisen tee mieli. Anteeksi jos loukkaan jotain, mutta näin ajattelen.

 2. Susa kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä kanssasi huumeista. Vaikka lähipiirissäkään en ole niihin onneksi törmännyt. Olen todella onnellinen siitä, että äitini opetti nuoruudessa kuinka pohjasakkaa on, jos koskee huumeisiin. Kärjistettyä, mutta toimiva keino. Huumeiden imago on nykyään aivan liian myönteinen. Kamalinta vielä on se, että kuinka myönteinen se onkaan nuorien keskuudessa.

 3. Anne kirjoitti:

  Mä ihmettelin miten vähän siitä älähdettiin että viihdemaailmassa, ihan aidosti myöntää käyttävänsä huumeita niin sille saa sydämiä ja peukutuksia. Huumekuolemat on nousussa.

 4. Aino kirjoitti:

  Rahanpesusta saa ainakin kovat tuomiot, kyllä noista huumekaupoistakin, kun vrt esim raiskauksiin ja murhiin.
  Niissä ihan olemattomat tuomiot?välillä en kyllä ymmärrä tätä meijän oikeussysteemiä

 5. Sini kirjoitti:

  Ja kuinka paljon on käyty ”sotia” huumeiden takia.. ihmisiä on joukkomurhattu, päitä leikattu ja kidutettu huumeiden takia. Ja missä pelossa oikeutta puolustaneet ihmiset ovat joutuneet elämään tai joutuvat edelleen näissä huumemaissa. En todellakaan haluaisi olla tukemassa tuollaista toimintaa oman ”viattoman” huumekokeilun takia.

 6. Mau kirjoitti:

  Kaikki huumeita käyttävät eivät todellakaan ole addikteja. ”Huumausaineet” -kategoriaan kuuluu myös paljon päihteitä, joista voi olla ihmiselle suurta hyötyä. Huumeiden käyttö ei aina ole koksun vetoa yökerhon vessassa tai heroiinin tykittämistä suoraan suoneen. Ihminen voi käyttää satunnaisesti huumausaineita ilman että siitä koituu haittaa kenellekään. Moni sinunkin arvostama ja hyvänä tyyppinä pitämä tuttusi tekee sitä, ilman että olet asiasta tietoinen. Aika kapeakatseista tuomita nämä ihmiset säälittäviksi ilman että edes tiedät heidän tarinaansa.

  Myös huumausaineiden käytön rangaistavuus on aihe, mistä sun näkökulmasi on kovin mustavalkoinen. Asiantuntijat A-klinikan ylilääkäriä ja WHO:ta myöten esittävät, että käytöstä rankaisemisen ei aja kenenkään etua. Kovien rangaistusten pelotevaikutus ei myöskään tutkimusten mukaan ehkäise rikollisuutta saati tee vangista yhteiskuntakelpoista, mikä loppujen lopuksi on vankeusrangaistuksen tarkoitus.

  Toki sulla on oikeus mielipiteeseen, mutta mielipiteesi perustuu olemassa olevan tiedon sijaan vahvasti tunteisiin, jotka kumpuaa oman elämän kokemuksista.

  • primebody kirjoitti:

   Kerrotko mulle ketkä ihmiset joita arvostan tai nää mun ”hyvät tyypit” käyttää huumeita? Kerro mulle mitkä huumeet aiheuttaa ihmisille suurta hyötyä ja miten. Haluan kuulla tähän perustelut 🙂

 7. Piia Kukkamo kirjoitti:

  Hienoa että sinä uskalsit tästä puhua. Joillain on otsaa edelleen pitää yllä tuota huumerahalla hankittua elintasoa.. Huhhuh mä kyllä olisin hautautunut ja vähän syvälle.. Kun elämässä ei mikään muu merkitse kun luxus ja massi..

 8. Mira kirjoitti:

  Se on tosi surullista miten huumeiden käyttöä nykyään glamorisoidaan. Ja kun puhutaan että on ongelmia, puhutaan jo täysin narkomaaneiksi luettavista ihmisistä. Kukaan ei ole aloittanut huumeiden käyttöä suoraan narkkarina, vaan tie sinne suohon on lähtenyt juurikin ”kokeiluista” ja ”viihdekäytöstä”. Tästä pitäisi puhua enemmän ja tämä on myös se osa joka pitäisi ymmärtää olevan todella haitallista.

  Minusta huumeiden käyttäjiä yhdistää aina yksi asia; huono itsetunto. Ihminen joka on sinut itsensä kanssa, ei muutenkaan tarvitse liiallisesti päihteitä ja osaa sanoa ei.

  Kiitos hyvästä kannanotosta, nykyisin tuntuu siltä, jos tuomitsee huumeet, olet joku kukkahattu-täti ja saat lokaa niskaan. Kun asia pitäisi olla juuri päinvastoin; yhä useammin pitäisi selkeästi olla huume vastainen.

 9. Tuuli kirjoitti:

  Tässä keississä on se ikävä puoli että huumerikokset saavat nyt tietyn ”luxusleiman”.
  Tuolla ylempänä joku kommentoi että huumeita on ihan ok käyttää viihteellä silloin tällöin. On hyvä ymmärtää, millaisen kokonaisuuden käytöllään silloin hyväksyy. Ihmiskauppaa, teloituksia, lapsityövoimaa jne. Siitä on luksus kaukana.
  Tampereen Tredussa on viime vuonna kuollut NELJÄ nuorta huumeisiin. Siis yhdessä oppilaitoksessa.

 10. Mau kirjoitti:

  Huumausaine-kategoriaan kuuluu eri tavalla keskushermostoon vaikuttavia aineita. Moni ihminen käyttää esimerkiksi psykedeelejä satunnaisesti (esim. kerran-pari kertaa vuodessa) ja se on tunnetusti auttanut monia esim. ahdistuksen ja masennuksen hoidossa. Monille psykedeelien käyttö on ollut niin vahva kokemus, että se on auttanut vaikkapa elämän merkityksen ymmärtämisessä. Psykedeelit laajentavat tajuntaa ja auttavat ihmistä havaitsemaan maailmaa ihan eri tasolla – siksi se voi olla elämän mullistava kokemus. Myös tiedemaailma on kiinnostunut psykedeelien potentiaalista ahdistuksen hoitoon. Myös kannabiksesta moni on saanut apua mm. kipujen kanssa elämiseen.

  Ihmiskunnallahan on aina ollut tarve päihtyä ja laajentaa tajuntaa erilaisilla aineilla. Huumeiden käyttöä on olemassa niin laajalla skaalalla: jotkut käyttävät niitä turruttaakseen itsensä, toiset käyttävät jaksaakseen viilettää läpi yön, osa ottaa perjantaipullon sijaan pienet pössyt rentoutuakseen, osa käyttää psykedeeleja sen pari kertaa vuodessa päästäkseen syvemmälle itseensä – syitä on lukuisia. On kuitenkin ihan eri asia tykittää suoneen heroiinia kuin vaikkapa polttaa kannabista. Jälkimmäistä on kokeillut lähes 1/5 suomalaisista, joten tähän tilastoon nojaten väitän että meidän kaikkien lähipiirissä on joku hyvin elämässään pärjäävä ja hyvin asiansa hoitava perustyyppi joka silloin tällöin vetää pössyt.

  Mä en ole huumemyönteinen. On paljon huumeita, joihin kenenkään ei pitäisi ikinä koskea, ja joiden käyttö ihan takuuvarmasti addiktoi ja tuhoaa niin oman kuin läheisten elämän. Pointtini on, että kaikki huumeet eivät ole sellaisia. Huume on juridinen termi laittomalle päihteelle ja jos alkoholi tulisi nyt uutena aineena, sekin varmaan luokiteltaisiin huumeeksi vaikka me kaikki tiedetään että aikuinen ihminen osaa käyttää sitä myös järkevästi.

 11. Kukkahattutäti kirjoitti:

  Toivottavasti tää tulee nyt siihen psykedeelikommentin perään. Psykedeelien käyttöä esim. ahdistuksen ja traumojen hoidossa on vähän tutkittu ja saatu hyötyäkin, mutta käyttö on ollut valvottua ja siihen liittynyt debriefing jälkeen, sekä ammattilaisten läsnäolo.
  Psykedeelien käyttö valvomattomasti taasen on riskialtista ja jopa hyvin vaarallista, sillä näihin liittyy aina vakava riski sairastua vakaviin mielenterveyden sairauksiin jos näihin on taipumusta.
  Samalla tavalla kyllähän opiaatit ovat hallitusti lääkärin ohjeella erinomaisia lääkkeitä kivun hoidossa, mutta samaan aikaan suomessa eniten riippuvuutta aiheuttava huume.
  Kyllähän sitä voi kaikesta jeesustella, että itselääkintää, mutta valitettavasti jos ko. asiaan ei ole lääkäriltä reseptiä, on se vielä suomessa huumeidenkäyttöä ja näin ollen laitonta.

  Myös ne bilehuumeet.

 12. Sksk kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, olen kanssasi samaa mieltä. Haluaisin vielä vain painottaa ja muistuttaa, että nuo säälittävät huumeidenkäyttäjät ovat monesti vain hyvin sairaita. Harva oikea narkkari haluaa elää elämäänsä, mutta huumeista ei niin vain päästä irti. Lisäksi kun tosiaan monesti päihdeongelmaan liittyy mielenterveysongelma.

  Toivoisin kaikilta ymmärrystä, että myös narkkarit ovat ihmisiä samalla lailla kun esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja sairastavat. He ovat vain erilailla sairaita. Ja halusin tämän vain tuoda esille, lainkaan huumeidenkäyttöä puolustelematta tai ihailematta. Huumeidenkäyttäjien elämänsä harvoin on glamouria tai edes instagramia.

 13. Potilas kirjoitti:

  Vastailen tuohon Maun kommenttiin. Kun umppu kyselit mitä hyötyä huumeista on joillekkik ihmisille.
  Monen huumeen ja lääkkeen ero on häilyvä.
  Sairastan adhd.ta ja syön siihen reseptillä löhes puhdasta amfetamiinia. Tämä mahdollistaa korkeakouluopinnot, töissäkäymisen ja normaalin elämän. Luultavasti ilman kunnollista lääkitystä elämäni olisi todella erilaista ja olisin sotkeentunut pahimmassa tapauksessa ties mihin.
  Koska huumeet toimii yksilöllisesti erilailla, en esim henk koht saa mitäön viihdettä irti ”piristä” ”kokaiinista” tai muista stimulanteista… Lääköri kertonut tämän ja tarvetta ei ole ollut tätä vahvistaa omilla kokeiluilla.

 14. Liisa ihmeellisessä maassa kirjoitti:

  Alkoholi on yhteiskunnan nro 1 huume ja mikäli se tulisi nyt,se kiellettäisiin.yhden ongelma juojan ympärillä on karkeasti 20 siitä jollain tavalla kärsivää.lapset ,vanhemmat,ystävät, työyhteisö yms lista on loputon.se juoko siideriä,kaljaa vai hienoa viiniä on ihan se ja sama.kun on niinkin läheiset ja avoimet välit kuin minulla lapsiini ja heidän ystäviinsä olen onnekas siitä että on aikuinen jolle he uskaltavat avautua kaikesta.mikäli olisin yhtä suppeakatseinen kuin moni kirjoittajista ei nuorilla jotka ympärilläni ovat ja juttelevat asioistaan olisi ymmärtävää ja turvallista aikuista jolle voi kertoa kaiken.vanhemmilleen he eivät voi.koska pelkäävät olla avoimia ja pelkäävät keskustella,rangaistuksen pelossa.enkä ole huumemyönteinen.päin vastoin.

 15. Cindy kirjoitti:

  Reseptillä käyttö on valvottua, ja sairauteen ja sen oireiden lieventämiseen perustuvaa.
  Laiton huumebisnes on aivan eri asia.
  Laiton huumeiden käyttö on myös aivan eri asia. Reseptillä amfetamiinia käyttävä ADHD potilas ei varmaankaan jakele lääkkeitään muille, koska tarvitsee määrätyn määrän itse (oletettavasti ei apteekista saa lisää tosta vain?).
  Joku (useat) voi sanoa olevansa ”vain viihdeköyttäjä” ja ajatella voivansa lopettaa koska vain jos haluaa, mutta onko asia näin, onkin sitten toinen juttu. ”Vain viihdekäytöllä” voi oikeuttaa vaikka mitä määriä itselleen ja vaikka miten pitkään, mutta edelleen puhutaan laittomista, riippuvuutta aiheuttavista aineista ? tän asian suhteen ei ole harmaata aluetta, eikä mielestäni pidä ollakkaan.
  Karkaa käsistä varkain.

 16. Mau kirjoitti:

  Kukkahattutädille: minä vastasin totuudenmukaisesti Umpun kysymykseen siitä, mitä hyötyä huumeista voi olla. Psykedeelit voivat myös pahentaa mielenterveysongelmia niillä joilla niihin on vahva taipumus, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että moni ihminen on hyötynyt psykedeelien käytöstä. Myös meidän kaikkien rakastama alkoholi voi aiheuttaa ja pahentaa mielenterveysongelmia, mutta suurin osa meistä selviää ilman. Ihmisen joka ei handlaa päihteitä, ei usein handlaa mitään päihteitä – silloin on parempi olla koskematta mihinkään kofeiinia vahvempaan. Myöskään syvissä vesissä olevan ei missään nimessä pidä lähteä omin päin turvautumaan mihinkään päihteisiin.

  Jeesustelua on pikemminkin tuo laiton huume -mantra. Onhan se jo nähty, ettei jonkin asian laittomuus estä sen käyttöä. Laittomuus ei myöskään kerro juuri mitään päihteen vaarallisuudesta yksilötasolla.

 17. Cindy kirjoitti:

  Niin meinaatko Mau että lakeja ihan vain ihmisten kiusaksi keksitään? ? Pikemminkin ihmisten ja yhteiskunnan ja valtion suojelemiseksi.

 18. Mau kirjoitti:

  Cindy: Lait eivät ole kiveen hakattuja vaan jatkuvassa muutoksen tilassa joita puntaroidaan kulttuurin muuttuessa ja tutkimustiedon karttuessa. Esimerkiksi kannabiksen laittomuus ratkaistiin aikoinaan arpomalla – se voisi siis yhtä hyvin olla laillisessa asemassa jolloin siihen ei suhtauduttaisi huumeena vaan alkoholin kaltaisena päihteenä. Myös huumausaineiden käytön rangaistavuuden hyödyistä ja haitoista saadaan jatkuvasti uutta tietoa maailmalta, minkä pohjalta lainsäädäntöä joudutaan uudelleen arvioimaan.

  Laki on laki, mutta monet lait eivät ole tältä vuosituhannelta eivätkä ole linjassa asiantuntijoiden näkemysten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.