Hae
Prime Life by Umppu

Lapsen naamassa omena.. miksi?

Voinko pilata lapseni sillä että ne näkyy mun sosiaalisessa mediassa tai mitä haittaa siitä voi lapsilleni olla? Mulla on 3 lasta jotka kaikki ovat näkyneet ja näkyvät edelleen mun omissa kanavissa. Tää on aihe mistä saa jokainen olla omaa mieltänsä. Toiset ei halua näyttää lapsiensa kasvoja, mikä on täysin fine ja toiset ei muuta näytäkään jos mietitään ääripäitä. Jos mää ajattelen tilannetta just nyt ja mietin että mitä haittaa siitä on mun pienimille lapsille, niin en koe siitä olevan haittaa ollenkaan. Mun kanavia ei seuraa pienet lapset( alle 10-v), tai jos seuraa ovat he ”laittomasti somessa.  Jotenkin tuntuu hassulta että joku sanoo, että heitä voidaan kiusata vaikka kuvasta missä näkyy esim perhe tms. . Jos heitä joku esimerkiksi sen perusteella kiusaisi että heidän kasvot näkyy olisi se kiusaaja hyvin todennäköisesti aikuinen. Some kiusaaminen koskee muutenkin enemmän aikuisia kun lapsia….

Mun vanhin lapsi on nyt 11 ja häneltä kysyn aina luvan julkaisuihin.  Luokittelen jo hänet iän perusteella varhais teiniksi nykypäivänä. En julkaise koskaan mitään ilman hänen lupaa. Hänen kavereitaan on jo somessa ja he voivat hyvinkin seurata esimerkiksi vaikka mun instagramia tms. Jos aikuinen päättää olla näyttämättä lapsen kasvoja somessa, niin itse välillä ihmettelen kuvia missä lapsen naaman päällä on suttu tai vaikka omena… ne kuvat tuntuu jotenkin itsestä hassuilta, mutta sinänsä ei se mua sen kummemmin hetkauta, kunhan mietin. Mietin sitä siitä syystä että jos päätös on tehty että ei somessa, niin tekisikö sittenkin kuitenkin mieli laittaa ja laitetaan se omena.

Nykyään kiusaamista tapahtuu missä vaan, enkä usko että kukaan voi väittää että kiusatut lapset ovat niitä, joidenka vanhemmat on laittaneet kuvan lapsestaan sosiaaliseen mediaan. Me tullaan näkemään lapsia netissä ihan siinä missä myös aikuisia. Meillä on vaippamainoksista lähtien pieniä vauvoja netti pullollaan.  Musta ennen kaikkea pitää miettiä että mitä sinne nettiin laittaa ja missä yhteydessä.

Jos ajatellaan vaikka meitä Suomalaisia niin eihän meitä kukaan edes  tunne maailmalla.. Mää ymmärrän sellaiset maailman julkkikset joilla on monien miljoonien yleisö ympäri maailman, jotka haluavat pitää lapsensa ja perheensä pois julkisuudesta. Heillä saatttaa olla hulluja kyttääjiä ja mielelttään todella sairaita faneja..  On myös perheitä kuiten Kardashianitt, joidenka kaikki lapset esiintyy julkisuudessa päivittäin. Siitä en tiedä  onko siitä ollut heille kärsimystä tai haittaa. Itse uskoisin että siitä saattaa olla jopa hyötyä tulevaisuudessa. Aika usein menestykseen vaikuttaa myös julkisuus. Voisin luetella tusinan ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet uskomattomia asioita elämässään ihan vaan siitä syystä että he ovat julkisuudessa olleet lapsesta asti. Julkisuus antaa monessakin asiassa etuja ja etuuksia esimerkiksi maailman tähdillä. En siis nyt puhu meistä perähikiän kasvateista. Mutta nää on taas näitä asioita ja kysymyksiä mihinkä en usko olevan yhtä ja ainutta oikeaa vastausta.

Joskus ne omat jääräpäisyydet saattaa kääntyä itseään vastaan. Suurin osa lapsista melkein jo syntyy puhelin tai pädi kourassa. Lapset osaa tehdä älylaitteilla sellaisia asioita mitä me ei osata. Monilla lapsilla on esimerkiksi tiktok ja instagram. Kuinka moni vanhemmista pystyy rehellisesti sanomaan että pystyy valvomaan täysin kaiken mitä niissä palvelimissa tehdään? Lapset on niin fiksuja ja taitavia että ne on aika taitavia myös harhauttaan vanhempia.

Mitä enemmän kiellät, niin sitä suurempi houkutus lapsille syntyy. Musta sekä aikuisten että lapsien pitää ymmärtää se että mitä sinne nettiin laittaa. Sosiaalinen media olisi hyvä tulla jossain kohtaa koulussa ainakin vaikka valinnaiseksi kurssiksi. Sitä olisi joskus hyvä aikuistenkin opetella. Mää ainakin koitan vaan luottaa omaan lapseeni ja kasvatukseeni että lapsi ymmärtää ja osaa. toki puutun tilanteeseen heti jos näen jotain epäkohtia. Mää en edes tiedä lapseni salasanaa puhelimeen. En halua kytätä jokaista liikettä saati lueskella lapseni henkilökohtaisia viestejä, jollei siihen ole jokin syy. Lapselle pitää myös antaa omaa tilaa ja yksityisyyttä. Mitä mieltä te ootte lasten näkymisessä somekanavissa?

Kuvat Noora Näppilä

29 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Itse en julkaise omia enkä lasteni kuvia missään. En ymmärrä yhtään miksi kukaan laittaa itsestään kuvia nettiin, etenkään omien lasten kuvia. Mitä sillä haetaan??

  MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen:

  ”Jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötietolain piiriin. Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tällöin kuvaa ei siis saa julkaista ilman kuvassa esiintyvän – eli lapsen itsensä lupaa. Jos lapsi on niin pieni, että hän ei voi itse arvioida, haluaako kuvansa julkaistavan vaiko ei, kuvaa ei saisi julkaista. Vanhemmat eivät omista lastensa yksityisyyttä, Iivonen muistuttaa.”

  • primebody kirjoitti:

   Mitenkä kommetoisit esimerkiksi jos lapsi sanoo että voitko kuvata musta videon ja laittaa sen instagramiin? Näitä lapsia on todella paljon myös.

   Tuohon ensimäiseen haluan kommentoida että monen ihmisen työ perustuu juurikin siihen että laitetaan niitä kuvia nettiin. Moni työ on ns. julkista ja se tapahtuu sielä netissä. Se on ammatinvalinta siinä missä muutkin, minkä jokainen voi itse päättää.

 2. Eve kirjoitti:

  Mä ymmärrän että joissain ammattiryhmissä olevat eivät halua laittaa lapsistaan kuvia someen ja voi olla että itsekään eivät ole. Jos saan joskus lapsia, voi olla että jotain laitan mutta mustakin se on vähän ristiriitaista, että päätät olla laittamatta kuvia someen mutta kuitenkin laitat ja peität lapsen kasvot just vaikka omenalla.. Miksi? Joskus se on fine, mutta tiedän useammankin jotka tekevät tätä päivittäin. Ei niistä kuvista oikein tahdo saada mitään irti..

  • primebody kirjoitti:

   Ja nimenomaan jokainen tekee sen valinnan. Omppua en oo koskaan ymmärtänyt 🙂

 3. NK kirjoitti:

  On yksi asia, jos lapi on harmittomassa perhekuvassa, vaikka lomalla vanhempiensa kanssa. Minusta siinä ei ole mitään pahaa! Paha tulee sitten, jos (isot) lapset laittavat vaikka koulukaveristaan jotain liikuntatunnin pukuhuonekuvia nettiin kiusaamismielessä. Ei kukaan vanhempi halua julkaista lapsestaan mitään huonoa tai noloa, päinvastoin! Eiköhän ne omien vanhempien laittamat kuvat ole aina laitettu rakkaudella ja hyvin tarkoitusperin!

 4. Anna kirjoitti:

  Umppu: En tiedä, minkä ikäistä lasta tarkoitit, mutta en laittaisi minkään ikäisen lapsen kuvia enkä videoita nettiin vaikka hän pyytäisi. Se on se aikuinen, kenellä on siinä vastuu. Ei lapsi sitä ymmärrä täysin, että ne kuvat ovat siellä sitten aina ja kaikkien saatavilla. Minun korvaani tuo kysymyksesi kuulosti todella kummalliselta. Mielestäni vähän sama esimerkiksi, että mitä sanoisit jos lapsesi pyytäisi sinua ostamaan 10 pussia karkkia ja haluaisi syödä ne yhteen soittoon.

  • primebody kirjoitti:

   Et oikein ymmätänyt mitä tarkoitin. Onhan esim paljon lapsia jotka tubettaa. He ovat tehmeet siitä itselleen ammatin. He eivät olisi saaneet ammattia jollei vanhemmat olisi antaneet siihen lupaa. He ovat luoneet uran ja menestyneet. En nää siinä mitään pahaa.Toi karkki asia ei oikein liittynyt tähän, koska voihan lapsi vaikka sanoa että saanko norsun kotieläimeksi tai oikeastaan ihan mitä vaan.

   Just Tampereen yhdessä koulussa oli puukotus… Mityä vaan voi sattua koska vaan.

 5. Sarppa kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, kiitos paljon!
  Mutta mistä syystä jopa tämä aihe mielestäsi vaatii kuvia, joissa sinä olet keskiössä? Olisi kiva nähdä muutakin kuin sinua, sinua ja sinua.
  Kiitti!

  • primebody kirjoitti:

   Tiedätkö että kun julkaisen blogiin kuvia ne on oltava minun ottamia tai minulla on oltava oikeus niihin kuviin. Myös minä en halua laittaa niitä lapsien kuvia liialti nettiin ja tietenkin mietin missä asiayhteydessä ne on. Se on syy miksi suurimassa osassa blogia esiintyy vain minä minä ja minä. En voi napata netistä mitään kuvia, koska voin joutua siitä oikeuteen ja se on laitonta. Tuntuu se itsestäkin välillä tylsältä olla aina itse niissä kuvissa mutta siihen on syynsä. Myöskin Suomessa lähet puolet vuodesta on sellaista aikaa että valo ei riitä kuviin, jollet ole valmiudessa 11.30-12.00 mikä on suunilleen 1h päivässä kun kuvia voi ottaa 🙂

 6. Mutsivain kirjoitti:

  ”Mitenkä kommetoisit esimerkiksi jos lapsi sanoo että voitko kuvata musta videon ja laittaa sen instagramiin?”, vastaisin, että voin kuvata videon, mutta sitä ei laiteta nettiin.

  Omalle 10 -vuotiaalleni opetan nimenomaan, ettei lähetä kuvia/videoita itsestään (hänellä ei sometilejä!) esim. watsapin kaveriryhmiin, sillä ei voi tietää lähetvätkö ne sieltä eteenpäin. Hänellä ei todellakaan ole instaa/tiktokia/youtubekanavaa tms. ihan esim. grooming -ilmiönkään vuoksi. Hänelle asia on ok. Ollaan puhuttu syistä ja hän ymmärtää ne.

  Meillä on säännöt puhelimen käyttöön. Siihen kuuluu se, että minä saan koska vain katsoa hänen puhelintaan (välillä katson watsapin ryhmät mitä ja ketä siellä on, sekä mitä katsellut youtubesta). Se, että tämä sääntö on ei tarkoita että jatkuvasti syynäisin. Joskus illalla kun lapsi jo nukkuu vähän katson mitä siellä on. Mielestäni vanhemman vastuulla on olla perillä mitä hänen puhelimessaan on. Ja tietenkin tiedän hänen lukituskoodinsa. Myös se kuuluu mielestäni lapsen vanhemman tietää.

  Ja omenankuvista. Mikä siinä nyt niin paha ettei lapsen naamaa halua julkaistavaksi. Miks pitää sen antaa ärsyttää tai ”en ymmärrä”?

  Ps. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/642c02a5-21be-4df6-8b7e-8595f36f8a59 ihan vain muistutuksena, että näitä on ja tapahtuu.

 7. kukkahattutäti kirjoitti:

  Olen ammatiltani sosiaalityöntekijä ja työskentelen lastensuojelussa. Työni vuoksi en julkaise kuvia lapsestani ja olen tarkka yksityisyysasetuksistani somessa.
  Ajattelen, että kaikki julkaistut kuvat ovat tietyllä tapaa yleistä riistaa, vaikka emme niin haluaisi tai se ei niin saisi olla. Esimerkiksi lasten vähäpukeiset kuvat saattavat päätyä pedofiilien sivustoille. Vaikka itsellä olisi somessa hyvät aikeet, kaikilla muilla ei ole.
  En tuomitse muita, jotka julkaisevat lapsistaan kuvia – tosin niitä vähäpukeisia nähdessäni olen piirun verran huolissani. Olisihan se ihana näyttää muille ystäville ja tutuille, miten ihana ja kaunis se oma lapsi onkaan – mutta se ei ole minun mielestäni riskin arvoista.

 8. Maya kirjoitti:

  Mulle on ihan sama julkaiseeko joku lapsistaan kuvia tai ei. Ymmärrän molemmat näkökulmat. Omastani on kuvia, mutta aika harmittomia ja onhan se some ja kuvat nykypäivää. Sitä en myöskään ymmärrä että miksi sitten laittaa MITÄÄN kuvaa missä lapsi on, jos se täytyy sutata jollain hymiöllä? Ne saa kuvat näyttämään vaan todella tyhmiltä. Sitten voi julkaista sellaisia kuvia, missä lapsia ei ole ollenkaan, eikä niitä kasvottomia vartalokuvia. Yhtä lailla ne toiset lapset voi löytää ne smileyllä höystetyt torsokuvat, ja kiusata silti.

 9. Einiintiukkis kirjoitti:

  Itse en julkaise sellaisia kuvia joissa lapsen kasvot näkyvät, eikä itseäni hetkauta lisääkö joku muu sellaisia kuvia missä näkyy vai ei. Tai onko sen naaman päällä omena tai sydän.

  Haluan kuitenkin toisinaan lisätä jonkun kuvan jossa lapsi näkyy ja usein otan kuvan niin että kasvot ei näy. Mutta itse en ole omena tai sydän ihmisiä ??

 10. S kirjoitti:

  Julkaisen omasta lapsestani kuvia (yksityinen profiili) joissa kasvot näkyvät. En kuitenkaan ikinä julkaisisi vähäpukeisia kuvia, koska tässä maailmassa on vaan niin sairaita ihmisiä. Toki tiedostan, että esim. vaippapaketeissa on jo vastasyntyneet pelkässä vaipassa, mutta silti ajatus on maailman oksettavin että oman lapsen kuva päätyisi jollekin pedofiilille. Oon kuullut esim että lapsesta ollut kuva jossa nuolee jätskiä, ja joku muokannut jätskin arvaat kyllä miksikä… 🙁 Maailma vaan on niin sairas!!

  • primebody kirjoitti:

   OMG… Pitää olla todella sairas kuka sellaisia muokkauksia tekee….

 11. S kirjoitti:

  … Piti vielä jatkaa… Sitä en kuitenkaan ymmärrä kun usein näkee sen omenan lapsen kasvoilla, mut sit ku kuva on vähän sivummasta tai kauempaa niin omenaa ei oo, mut viimeistään kun zoomaa nii kasvot silti näkyy. Tai että osassa kuvista on se omena mut sitte ku täyttää 1v, tai on perhekuva tai nimpparit niin se naama näkyy. Mikä pointti?

 12. PÄIVI kirjoitti:

  Hei!
  En ymmärrä aikuisia, jotka lapsensa puolesta päättävät julkaista pienokaisestaan kuvia. En niin alkuunkaan. Jos lapsi ei vielä kykene kertomaan haluaako hän kuvaansa julkiseksi, niin silloin ei myöskään aikuinen voi hänen puolestaan päättää julkaista kuvaa. Ja mitä sanotaan lapselle, joka nimenomaan pyytää julkaisemaan kuviaan? Itse sanoisin samalla tavalla kuin muihinkin pyyntöihin, joihin en suostu.

  Mielestäni tämä on asia, johon ei voi sanoa, että kukin tekee tyylillään. Kyllä nykypäivänä aikuisen tehtävä on suojella lasta vinksahtaneelta maailmalta.
  Vaikka kuinka olisi kiva laittaa lapsen kylpykuva, niin en edes halua ajatella, mihin se voi päätyä bittiavaruudessa.

 13. nimetön kirjoitti:

  Silloinhan jos se 4-v pyytää laittamaan videon tms. instaan sinulla on lapsen antama lupa tehdä niin, mutta voit sitten vanhemman ja aikuisen päätäntävallalla tehdä sen lopullisen päätöksen, että onko juuri se video tai kuva semmoista minkä voi turvallisesti julkaista lapsesta. Tai haluatko ollenkaan julkaista kuvia tai videoita. MLL:n tekstissä puhutaan lapsen antamasta luvasta, neli vuotiashan osaa jo pyytää ja tavallaan antaa luvan, mutta aikuisen pitää sitten vielä käyttää sitä omaa harkinnanvaraansa, että onko soveliasta. Mutta sitten 1-vuotias lapsi ei vielä osaa tuollaiseen antaa lupaa = jos lapsi ei sitä voi itse antaa sitten sitä ei saisi julkaista, ainakaan sellaista josta tunnistaa.

 14. Omena kirjoitti:

  Useimmiten näillä ihmisillä jotka laittavat omenan naaman päälle, on periaate ettei laita lapsesta tunnistettavia kuvia – eli lapsi saa olla kuvassa mutta kasvot eivät näy. Mikäs siinä, hyvä lapsen edun mukainen päätös. Näyttääkö hölmöltä jos on omena on naaman päällä? Tää on varmaan mielipidekysymys ja muiden mielipiteillä tuskin on väliä jos se on vanhemman päätös.

  Julkaistaanko me someen kuvia aikuisista tuttavistamme kysymättä ensin lupaa? Ei tietenkään. Lapsen kuvan julkaiseminen ei sinänsä eroa tästä mitenkään ja lainsäädäntökin tätä korostaa. Vanhempi ei omista lapsen oikeutta yksityisyydensuojaan. Lasten kohdallakin tulisi siis aina kysyä lupa, mutta tilanne on siinä mielessä ongelmallinen että lapsi ei oikeastaan vielä ymmärrä somekuvien pysyvyyttä eikä somen raadollisuutta. Tämän vuoksi itse en julkaise lapsista tunnistettavia kuvia nettiin. Toki jossain vaiheessa tulee väistämättä aika, jolloin lapsi ottaa itse somen haltuun ja alkaa itse postaamaan omia kuviaan. Vanhemman tehtävä on miettiä, missä vaiheessa lapsi on riittävän kypsä ymmärtämään somea ja Internetiä.

  • primebody kirjoitti:

   Aika hyvin sanottu. Ja nimenomaan esimerkiksi aikuiset laittavat usein toista herjaavia ja nolaavia kuvia nettiin… pahempi se minusta on kun esim perhe potretti.

 15. R kirjoitti:

  Joo, kannattaa vaan alusta asti opettaa lapsi käyttäytymään somessa ja netissä ylipäätään. Kun johonkin 10 vuotiaaksi pystyt vielä kieltämään kaiken ja kyttäämään mitä puhelimessa on niin ei se onnistu enää teini-ikäisen kanssa.

  Itsellä on ollut tapana kysyä kouluikäiseltä lapselta lupa jos haluan jonkun kuvan julkaista. Mitään noloa tai arveluttavaa en kerro tai kuvaa lapsistani nettiin.

 16. R kirjoitti:

  Mutsivain, missä kohtaa ajattelit alkaa kunnioittaa lapsesi yksityisyyttä? Ennen kuin huomaatkaan niin sinulla on teini-ikäinen jonka viesteissä voi olla esimerkiksi ystävien yksityisasioita.

 17. tavallistaarkea kirjoitti:

  Kyllä ne pedofiilit niitä kuvia saa joka tapauksessa ja löytävät arkaluontoisia kuvia ympäri maailmaa netistä. Täällä nyt on ihan perusarkea ja lapsia normaali vaatetettuna. Vähän turhaa hössötystä ja pelon lietsontaa.

 18. Satu kirjoitti:

  Minä en myöskään ymmärrä miksi omaa lasta kuvataan jatkuvasti sosiaaliseen mediaan, ei siinä juuri lapsen yksityisyyttä arvosteta..mutta sehän loppuu viimeistään siinä kohtaa kun lapsi alkaa olla teini-ikäinen!

 19. Elina kirjoitti:

  Kysehän ei sinällään ole mielipideasiasta, tutustukaa oikeusoppineiden tulkintoihin voimassaolevasta lainsäädännöstä. Esim. Rikosuhripäivystyksen nettisivuilta löytyy varatuomari Elisa Trejtnarin asiallinen ja kiihkoton kannanotto asiaan https://www.riku.fi/rikosuhripaivystys/riku-lehti/riku-lehti-2-2017/juristi-vastaa-mita-tietoja-ja-millaisia-kuvia-vanhemmat-saavat-julkaista-alaikaisista-verkon-sosiaalisissa-palveluissa/

 20. Mutsivain kirjoitti:

  R, kunnioitan lapseni yksityisyyttä, en katsele puhelinta päivittäin läheskään. En lue tarkkaan, katson vain ettei ole outoja numeroita tms. Ei mua niiden kikerrykset kiinnosta tai ”salaisuudet”.

  Ja enemmän siinä kyse siitä, että lapseni tietää että minä SAAN katsoa puhelinta. Vaikka en katsoisikaan. Voihan sen kääntää niin, että kyttäisin mutta voin luvata ettei asia ole niin.

  Olen miettinyt, ettei tässä enää montaa vuotta voi välillä vilkaista. Uskon, että hän osaa puhelinta sitten järkevästi jo käyttää. Eli en tod. katsele 14 v. puhelinta enää, älä huoli :).

  Kuvia julkaisen itse ilman naaman peittämistä. Mut harvemmin julkaisen ja luvan kysyn kyllä.

  Itseäni ei siis haittaa sydän tms lapsen pään kohdalla jollain, eikä se jos sitä ei ole.

  Mielestäni 4 v. ei kyllä ymmärrä sitä luvan kysymystä kuvan julkaisusta, kyllä vanhempi vielä päättää..

 21. Milla kirjoitti:

  Itse peitän lapsen kasvot ja silmät ig- ja FB-kuvista. Tulevaisuuden teknologiat ja salasanat tulevat pohjautumaan yhä enemmän kasvoihin, sormenjälkiin ja silmän tunnistukseen, vrt. tämän päivän henkilötunnus. En tahdo, että mikään taho pääsee keräämään monipuolista dataa lapseni silmistä ja/tai kasvojen rakenteista. Ihan aukoton ei tämäkään systeemi tietenkään ole, mutten nyt ainakaan tarjoile kaikkea valmiina väärinkäyttöä varten. Jonkun mielestä voi olla foliohattujuttuja, mutta omasta mielestäni ei. Tässä siis omat perusteluni ”omenanaamoille”. 🙂

 22. Tuuli kirjoitti:

  Mun mielestä on ihan ok laittaa lasten kuvia näihin ”kertakäyttöisiin” somekanaviin, esim. IG Storyt, koska ne on siellä vaan 24h ja katoaa sitten. On ihan eri juttu laittaa vaikka blogiin kuvia lapsista, koska blogi voi todellakin jäödä vuosikausiksi nettiin pyörimään.

 23. Lukija kirjoitti:

  Ootko vaihtanut ajatuksia aiheesta Kolmistaan-blogikollegasi kanssa? Hänhän läiskii aika innolla sydämiä lastensa naamoihin somessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.