Hae
Prime Life by Umppu

Laihduta koska nythän on vuosi 2020

Varmaan jokainen on ylensyönyt jouluna ja se kai sallittakoon kerran vuodessa. Nyt on tammikuu ja kuntosalit ruuhkaantuu ja ihmiset asettaa itselleen uuden vuoden tavotteita, kuinka alan laihduttamaan… Tammikuu on laittareiden kulta-aikaa joka ikinen vuosi, siinä missä lumi yllätti autoilijat. Arjen tasapainottaminen on hankalaa ja jos me kaikki osaisimme sen tai pystyisimme siihen, niin tuskin tarvisimme koskaan yhden ainoaa laihdutuskuuria.

Karu faktahan on se että ruokaa ei voi määrättömiin ahtaa kitusiin ja olla lihomatta. Harvaa aikuista syötetän, jotenka oikeastaan ihan jokainen suupala mikä sinne suuhun menee on meidän itse laittamaa. Moni syö paljon sellaista mitä ei itse laske ruoaksi ja mistä saattaa jo yksistään kertyä se päivän tarvittu kalorimäärä.. Siihen kun lisää vielä sen 4-5 ateriaa päivään niin voit olla varma että nappi uppoa mukavasti sinne makkaroiden väliin. Miks meidän ylipäänsä tarvii ylensyödä tai syödä itsemme niin ähkyyn, että mahaan koskee ja kovaa? Ainakaan toistaiseksi tästä maasta ei ruoka ole just nyt loppumassa.

Mulle on viimeiset vuodet ollut ihana sama paljonko painan… Painolla (joskus oli) ei oo mulle mitään merkitystä eikä se kerro oikeastaan musta yhtään mitään. Mää en noudata mitään ruokavalioo ja oon päättänyt etten koskaan elämässäni aio laihduttaa. Kaikki ei kuitenkaan ole niin yksiselitteistä ja mun mielestä on hyvä että on olemassa esimerkiksi erilaisia valmennuksia, missä neuvotaan kädestä pitäen paremman ruokavalion perään. Musta on hassua ajtella, että esim joku aikuinen syö vaikka aamupalaksi suklaamuroja, kuten joskus jossain ruokaohjelmassa oli. Mää ite vältän mahdollisimman paljon mitään valmisruokia. Onneks mulla on kokkaava mies ja ruoka on lähes aina valmiina kun tulen töistä.

Mää oon ehkä siitä outo, että mulla ei oo oikein koskaan nälkä. Mulla ei tuu mitään nälkäkiukkua, eikä muutenkaan ruoka oo mulle mikään sellainen pakkomielle, että mun tarvis kokoajan miettiä mitä syön ja koska.

Mää oon aina pyrkinyt siihe, että syön viikolla kevyesti ja viikonloppuisin syön ihan mitä vaan. Silloin mun paino ei nouse ja mulla on hyvä olla. Mun mielestä liian monella on ruokaan hirveä pakkomielle. Tuntuu että on ihmisiä jotka ei puhu mistään muusta kun ruoasta tai siitä kuinka kokoajan on nälkä…. sitten syödään ja seuraava puheenaihen onkin ”voi että kun mahaan oikein sattuu kun söin liikaa”.

Mää oon elämäni varrella käynyt kaikki mahdolliset painoon liittyvät asiat läpi. Oon ollut todella ylipainoinen ja myös todella alipainoinen. Musta painoa ei koskaan kannata tuijottaa lukemina, vaan miettiä miltä sun vartalo tuntuu ja milloinka sun on hyvä olla sun vartalossa. Musta ihan jokainen saa olla minkä muotoinen ja kokoinen tahansa, kuitenkin tiedostaen terveydelliset riskit. Ylipaino ei kuitenkaan koskaan ole terveydelle hyväksi siinä missä alipainokaan. On tärkeää pitää huoli itsestä ja omasta hyvinvoinnista. Jos salilla käynti ei maistu niin älä mene sinne. Tiesittekö että raivo siivoaminen on myös aika kuluttavaa tai vaikka lumityöt.. 🙂

Mää oon opetellut rakastaan mun omaa vartaloa. Mun vartalo on sellainen että kenelläkään muulla ei ole samanlaista. Me jokainen olemme yksilöitä ja erilaisia ja meillä on kaikilla erilaiset vartalot. Mää aina mietin kun ihmiset haluaa vaikka kiinteämmän vartalon, että mikä ajatus sen takana on. Varmaan ihan jokainen haluaa olla itsestään se paras versio, mutta tuskin kukaan määrittelee sua ihmisenä ja miettii sun vaatteiden läpi kuinka kiinteä sää oot. Jos mää ajattelen mun omia vuosia, kun kamppailin ylipainon kanssa, niin suurin ongelma mun painossa oli se, että mulla ei ollut muussa elämässä kaikki asiat hyvin. Nyt kun oma elämä on suurimmilta osin tasapainossa, niin painokin pysyy samassa ilman mitään ponnisteluja.

Itselle pitää olla armollinen ja hyväksyä se, että esimerkiksi hirveän stressin ja sekasortoisen elämän keskellä on oikeastaan ihan turha koittaa vaikka pudottaa painoa. Muut asiat pitää saada ensin balanssiin ja aika usein se paino saattaa silloin jopa itsestään tippua. Mää haluan toivottaa kaikille mun lukijoille ihanaa vuotta 2020. Mää haluan myös että jokainen miettii omalla kohdalla myös niitä ihan tavallisia asioita, joista voi olla onnellinen.

 

-Umppu

7 kommenttia

 1. Juha Pihlajamäki kirjoitti:

  Itsellä alkamassa extremepaasto, pelkkää vettä kuukausi, tulkaa ihmeessä seuraamaan, miten äijän käy.
  https://extremepaasto.blogspot.com/

 2. Hannis kirjoitti:

  Näytät tosi hyvältä ja sulla on just oikea asenne painoon ja ulkonäköön. Se kertoo paljon siitä miten sinut sä olet itsesi kanssa ja se on ihailtavaa. Mua kiinnostaisi sun esimerkkiruokapäivä eli postaustoive 🙂 itse yritän toteuttaa myös samaa eli kevyemmin viikolla ja vloppuna vähän herkuttelua mutta nyt parina viime vuotena oon huomannut että paino salakavalasti alkaa vähän nousta mutta kai tää 40 mittarissa vaikuttaa asiaan.

 3. Tarmo Upakka kirjoitti:

  Joko tupakointi loppu?

 4. Päivi Valkeinen kirjoitti:

  Just noin, tästä sain hyvää pontta omalle painonhallinnalleni, polvi rupes vihoittelemaan, 62 v nyt on pakko tehdä jotain.

 5. Päivi Valkeinen kirjoitti:

  Hyvä Päivi valkeinen

 6. Elena kirjoitti:

  Sulla on upea kroppa ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.