Hae
Prime Life by Umppu

Voiko köyhä toivoa Guccin reppua jouluna?

*Sisältää mainoslinkkejä

Joulu on ainakin itselle muistamisen aikaa. Musta on ihana antaa lahjoja ja tuottaa nimenomaan toisille sitä hyvää mieltä. Mulla itselläni on oikeastaan jo kaikki mitä tarvitsen, niin en ole vuosiin toivonut kun ehjiä yöunia.. Sitä voi olla pienestä onnellinen… Törmäsin otsikkoon lehdessä, mikä sai mulla jotenkin veren kiehumaan…. Nimittäin siitä että joku arvosteli mitä vähänvarainen lapsi saa toivoa joululahjaksi….

Voiko niin sanotusti köyhä lapsi toivoa joululahjaksi Guccin reppua?. Joulun alla on  erilaisia lahjakeräyksiä vähävaraisille lapsille ja vähävaraisille perheille. Mun mielestä on erittäin hyvä asia, että vastaavanlaisia keräyksiä on olemassa sillä mun mielestä ihan jokaisella taloudellisesta tilanteesta riippumatta on oikeus jouluna saada lahjoja. Vaikka joulussa tärkeintä ei ole se lahjojen saanti, niin aika usein se saattaa olla lapsille vuoden ainut päivä kun he saavat edes jotain lahjaksi.

Iltapäivälehdissä päiviteltiin sitä että voiko vähävarainen lapsi toivoa Guccin reppua, mikä maksaa reilu tonnin?. Joulupuu keräykseenssä oli toive 11 vuotiaalta tytöltä joka tätä toivoi. Mulla on itsellä 11 vuotias lapsi joka toivoi joululahjaksi Guccin lompakkoa. Minkä takia minun lapsellani olisi yhtään sen kummempi oikeus toivoa sellaista lahjaa kun jollain toisella lapsella? Mun mielestä se että jos kuulut niin sanotusti vähävaraisen perheeseen niin olet silti ihan samalla tavalla toimiva ja käyttäytyvä lapsi tai nuori.

Pienet lapset näkevät samat mainokset televisiossa olivat ja sitten rikkaita tai köyhiä. Suurimmalla osalla nuorista on samat idolit, joita he seuraavat ja joista he poimivat niitä ideoita esimerkiksi juurikin vaikka pukeutumiseen yms. Tällä hetkellä tai tänä päivänä suuret muoti brändit ovat  niin sanotusti se juttu. Onko nämä toiveet sitten niitä lasten paineita? Jos me aikuiset valitamme siitä kuinka sosiaalinen media meitä ahdistaa… kun pitää olla selluliititon vartalo ja sinun pitää olla laiha, kaunis, siisti koti ja muutenkin täydellinen,  niin ihan samanlailla se paine tulee niihin lapsiin.

En syytä tästä ilmiöstä  ketään, mutta jos esimerkiksi Suomalainen nuori laulajatähti kertaa yllä yllä olevan 27 000 €, niin eikö se jo anna sellaista pientä signaalia, niille nuorille että kun tollakin on niin mullakin pitää olla. Ihan samanlailla me aikuiset toimimme. Mä osallistuin itse joulupuu keräykseen viemällä ison kassillisen kosmetiikkaa mitkä on mulle vaan ylimääräistä tavaraa, mutta toiselle tärkeitä asioita. Musta on jotenkin todella todella surullista lukea että teinityttö toivoo lahjaksi vaahtoavaa suihkusaippua. Asia mikä lähestulkoon kaikille muille ihmisille on ihan ”normi” asia mikä löytyy aina kotoa. Onko se teidän mielestä oikein että pieni poika toivoo joululahjaksi hammasharjaa ja hammastahnaa? Eikö niin sanotusti poikien kuuluisi toivoa robotteja autoja tai jotain muuta vastaavaa. Ei se että olet KÖYHÄ tarkoita sitä että sun kuuluu toivoa jotain ”köyhien lahjoja”, eli meidän muiden perustarpeita kuten hammasharjaa….

Mä ymmärrän sen, että ihan jokaisella ei ole mahdollisuutta napata sieltä joulukuusesta lappua missä lukee gucci reppu ja viedä sitä perille… Eihän niitä edes saa täältä suomesta muuta kuin tilaamalla. Mutta tiedän myös että täällä on paljon niitä ihmisiä jotka aivan hyvin voisivat mahdollistaa jollekin ihmiselle tämän lahjan. Musta on todella väärin kirjoittaa näin että vähävaraisilla lapsilla pitäisi olla jokin sääntö tai budjetti, mitä he saavat toivon joululahjaksi.

Tilanne kotona voi olla oikeesti niin kaoottinen että näillä lapsilla ei ole mitään käsitystä esimerkiksi rahasta. Sen reppu toiveen takana voi olla paljon muutakin kuin se pelkkä reppu. Siellä voi olla rikkinäinen lapsi, joka haluaa että hänet hyväksytään ja hän voi ehkä kuvitella että hänet voitaisiin hyväksyä sen repun avulla. Mutta me aikuiset nauramme näille lasten toiveille ja lyödään niin sanotusti lyötyä. Mä ymmärrän sen että välillä sitä turhautuu….. niinkun olen itsekin turhautunut joissain keräyksessä. Että kun se oma käytetty tavara ei kelpaa. Sitä ajattelee että jos se on kelvannut minun lapsilleni, niin  miksei se kelpaisi jollekin muullekkin. Mä oon miettinyt tätä asiaa monta kertaa ja tullut oikeestaan siihen tulokseen, että varsinkin nykypäivänä lapset on todella julmia toisilleen. Sua voidaan nimenomaan kiusata siitä kun sulla ei ole sitä guccin reppua…… Niin pitäisikö se olla niin että ne perheet jotka saavat ja tarvitsevat sitä avustusta saisivat aina aivan kauhtuneita ja kulahtaneita vaatteita.

Niitä vaatteita mitä me itse pidämme aivan lumppuina. Mä itse toivon että mahdollisimman monen lapsen ja nuoren edes yksi joululahja toive toteutuisi jouluna. Se ei tarkoita sitä että sun pitää ostaa se 1 000:n euron reppu . On siellä oli myös niitä toiveita mitä toivottiin sitä hammasharjaa ja tahnaa.  Yksi tupakka-aski maksaa vähemmän kuin hammasharja ja tahna.

Kun kuvitellaan että meillä on täällä asiat todella hyvin niin mun mielestä välillä on havaittavissa hieman erilaisia aukkoja. Musta on hienoa että meidän on mahdollisuus auttaa muita. Jos mä vaikka ajattelen mun keskimmäistä lastani joka on tällä hetkellä neljä vuotias.  Kun mä kysyin häneltä ensimmäisen kerran:  että mitä toivot joulupukilta….. niin vastaus oli että koko lelu lehden.  Mun mielestä se on tietyllä tapaa ihan huvittava, mutta niin sanotusti ”normaali” toive tuon ikäiseltä lapselta. Ei lapsi eikä vielä nuorikan oikeasti ymmärrä mitä mikäkin maksaa. Tästä pääsemmekin siihen asiaan että mitenkä olisi vihdoinkin se oppiaine koulussa missä opetettaisiin taloudenhallintaa ja rahan käyttöä. Olisiko meillä tällä hetkellä niin paljon avuntarpeessa olevia perheitä jos kaikki osaisi nuo yllämainitut asiat?  Mun mielestä joulun aika pitäis muutenkin olla aina sitä antamisen ja muistamisen aikaa. Jos sulla ei tuu hyvä mieli siitä että sä teet toisen onnelliseksi niin silloin  sussa on jotain vikaa.

Asu House of Brnadon

Kuva Noora Näppilä

10 kommenttia

 1. Kaisa kirjoitti:

  Kamala ajatus jos köyhän lapsen toiveet pitää olla jonkun tietyn summan arvoisia. Kyllä lapsella täytyy olla vapaus omiin toiveisiin oli ne sitten mitä vaan. Aivan kuin lahjan antaja voi vapaasti valita minkä lahjatoiveen toteuttaa.
  Ei lapset ajattele aina mitä maksaa ja tottakai haluavat mitä muillakin on.
  Ei olisi minullakaan varaa ostaa Guccin reppua mutta esim. Puhelimen ostin viime vuonna keräykseen. Se on aika tärkeä osa elämää tänä päivänä kuitenkin.
  Ärsyttää että nostetaan esiin tälläisiä lööppeihin, kun suurin osa kuitenkin on tarpeeseen meneviä ja joskus lapsen tai nuoren ainut lahja.

 2. Riikka kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus. Tuohon ajattelin kommentoida, tuohon rahankäytön opettamiseen, nykyään koulussa kyllä onneksi sitäkin jonkin verran opetetaan, omalla esikoisella esim kutosella oli Yrityskylä-päivä jossa piti nimenomaan harjoitella rahankäyttöä, hakea työpaikkaa, käyttää palkkansa järkevästi. Toki tätäkin asiaa oppii varmasti parhaiten kotoa.

 3. Jenna kirjoitti:

  Musta kaikkein surullisinta on, että lapset/nuoret on nykyään opetettu samaan materialismiin mitä aikuiset. Ton ikäisenä en edes itse tiennyt mikä hitto on cuggi. Musta toi merkkihomma on mennyt vähän yli. Kiusaaminenkaan ei tutkitusti ratkea sillä, että hankitaan tiettyja statustavaroita. Kyllä siihen kiusaamiseen ihan muut syyt vaikuttaa, ennen kaikkea se, että kiusaajien arvomaailma on kopioitu jostai huonosta high school elokuvasta (ja se on vanhempien oma vika). Jos oma lapsi toivoisi cuggin lompakkoa niin pitäisin hyvin vakavan keskustelun taloudesta, halpatuotannosta, ihmisoikeuksista ja ympäristörikoksista. Monen merkin hinnan takana ei ole mitään takeita vastuullisuudesta tai ekologisuudesta, jotka on tärkeämpiä arvoja opettaa lapsille. En syytä vähävaraisia lapsia siitä, että he toivoo samoja juttuja mitä muutkin lapset. Syytän vanhempia siitä millaista arvomaailmaa he opettavat lapsilleen samaan aikaan kun maapallolla ollaan kriisissä älyttömän kulutuksen takia. Onhan sen lapsen kiva itkeä kalliin, mutta halpatuotetun romukasansa keskellä kun oleellisemmat kysymykset kuten miten tuottaa ruokaa tai saada puhdasta vettä ei ole enää itsestäänselvyys Euroopassakaan. Voi sitten lämmöllä muistella omia vanhempia, jonka takia ollaan siinä pisteessä. 🙂

 4. Anna kirjoitti:

  Ehkä jutussa ei ollutkaan pointtina se mitä vähävaraisen perheen lapsi saa toivoa lahjaksi vaan mitä tuollaisessa keräyksessä voi pyytää. Olen aika varma, että kyseisen lapsen toive jää toteutumatta. Eikö se olisi lapsen etu laittaa joku tietty yläraja lahjan arvoksi, että mahdollisimman monen toive toteutuisi. Suurimmalla osalla kun ei ole mahdollisuutta laittaa tuollaisiin keräyksiin kuin se muutama kymppi. Tuskin tuonkaan ikäinen vielä ainakaan täysin ymmärtää rahan arvoa.

 5. -R kirjoitti:

  Toistelet tässä moneen kertaan samoja ristiriitaisuuksia kun mitä on muualtakin saanut lukea… ? Eriarvoisuudesta ja lasten julmuudesta on puhuttu nyt monessa paikassa tämän yhteydessä, mutta jos oikeasti ajatellaan niin ketkä tätä eriarvoisuutta todellisuudessa edistävät ; some ja julkkikset, vai lasten vanhemmat jotka kotona totuttavat ja opettavat lapset siihen, että 11-vuotiailla täytyy olla Guccia ja uusin iPhone? Ja että lapsilta evätään unelmointi ja haaveilu kritisoimalla tätä aihetta, niin onko juuri tosi että 11-vuotiaat eivät haaveile muusta kuin rahasta ja kalliista materiasta? Itse taisin siinä iässä leikkiä legoilla ja soitella kavereille lankapuhelimella… ? Toki ajat ovat muuttuneet, mutta silti.

  Ja jos tulee paha mieli kun toiset nuoret pyytävät perustarpeita lahjaksi, niin mielestäni sen pitäisi avata ihmisten silmiä siinä mielessä, että minä miellän nuo ns. hyväntekeväisyyskeräykset nimenomaan sellaisia ihmisiä varten joilla ei meinaa olla varaa edes niihin perustarpeisiin. Kyllä, 11-12v tarvitsevat hammastahnaa ja hammasharjoja, mutta yli tonnin Guccin laukkua he eivät varmasti tarvitse. Sanotaan että lapselle tulee paha mieli jos ei saa toivoa yli tonnin merkkilaukkua, mutta luulisi siinä tulevan lahjoittajallekin melko paha mieli kun tajuaa että pitäisi laittaa (jossain tapauksessa jopa) kahden kuukauden vuokra vieraan ala-astelaisen joululahjaan.

  Olisin itse asiasta aivan eri mieltä jos kyseessä olisi joku … tyyliin Vesa Keskisen tempaus Tuurissa, että ”Toivo kaikkea sitä mitä sielu sietää mitä vanhempien lompakko ei siedä” ja niitä toiveita rikkaat kauppiaat/yrittäjät/vapaaehtoiset jne toteuttaisivat, mutta hyväntekeväisyyskeräyksien yhteydessä pidän esimerkin kaltaisia lahjatoiveita jotenkin jopa irvokkaina… ? Tällaisilla lähes vähätellään keräyksiin osallistuvia joilla ihan oikeita tarpeita…

  Mutta tämä tosiaan vain oma mielipiteeni. ??

 6. Voxpopulii kirjoitti:

  Eikö se toivomus voisi olla jotain, jonka normaalituloinen vanhempi voisi lapselleen ostaa? Guccin reppua tuskin löytyy kovin monen suomalaisen 11v lahjapapaketista.
  Vanhemman tehtävä nyt vaan on kasvattaa lastaan.

 7. Mari kirjoitti:

  Itse ajattelin osallistua lahjakeräykseen. Mutta lahjatoiveet olivat sitä luokkaa, etten pysty.

 8. Santsi kirjoitti:

  Olen samaa mieltä Annan kanssa. Kyse ei ole siitä, etteikö köyhä saisi toivoa kalliita lahjoja. Tämän keräyksen ideana tuskin kuitenkaan on tuhannen euron lahja per nassu.

 9. Pau kirjoitti:

  Ihanko oikeasti jollakulla 11-vuotiaalla on tonnin reppu tai tarvitsee sellaista kuuluakseen joukkoon? Ei. Aikuisen tehtävä on kertoa lapselle, että harvalla aikuisellakaan on mahdollisuutta ostaa itselleen tonnin reppua, koska se on monille suomalaisille kuukauden nettopalkka. Ymmärrän että lapset on julmia, mutta aikuisten ei missään tapauksessa pitäisi tukea sellaista sairasta kulttuuria jossa lapsilla on tonnin statussymboleja, joiden perusteella arvotetaan ihmisiä. Tämä kritiikkini kohdistuu ylipäätään tähän kulttuuriin, ei siihen etteikö köyhän perheen lapsi saisi toivoa yhtä kalliita lahjoja kuin muut lapset. Lapsi ei ehkä itse ymmärrä, miksi hän jää ilman joululahjaa. Aikuisen tulee kertoa epärealistisia toiveita esittävälle lapselle, että hänen lahjatoiveensa on niin kallis että hyvin harvalla suomalaisella on sellaiseen varaa.

  • primebody kirjoitti:

   Mutta tässä hyvin kiteytyy juts se pointti…, Voi olla että just näillä lapsilla ei ole sitä aikuista kertomassa…..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.