Hae
Prime Life by Umppu

Toinen äiti tekee kaiken väärin

*Sisältää mainoslinkkejä

Viime aikoina oon lukenut mun mielestä aivan liikaa siitä, kuinka toisten äitien tekeminen ilmeisesti vaikuttaa muiden ihmisten elämään… vähän liian suuresti omaan makuun. Mikä hitto ensinnäkin  ihmisiä riivaa, että pitää puuttua niin hanakalla kädellä toisten vanhemmuuteen. Nyt puhun tietyllä tapaa ihan tavallisista asioista kuten vaikka pri viikkoa takaperin kohua herättänyt imetys yms. Oletko koskaan miettinyt, että mitä sun elämästä jää pois jos vaikka joku julkisuuden henkilö imettää lastaan, mutta antaa samalla korvikemaitoa? No ei hitto soikoon mitään. Mitä se edes ylipäänsä sulle kuuluu tai oikeastaan kenellekkään? No ei hittosoikoon mitenkään.

mun on pakko sanoo, että mää en oo koskaan joutunut kokemaan niin paljoa arvostelua, kun silloin kun sain keskimmäisen lapseni. Toki saan niitä helkkarin hyviä vinkki vitosia edelleen ja päivittäin, mutta ne ovat tietyllä tapaa muuttanut muotoaan. Toisten ihmisten on oikeastaan aika turha antaa toisille kasvatusvinkkejä, jollei elä sitä toisen perheen arkea. Mää itse oon aina ajatellut, että tärkeintä on lapsien kanssa se läsnäolo, rakkaus ja välittäminen. Ei se lapsi muista aikuisena oliko koti aina siisti ja oliko se harmonisesti sisustettu, mutta sen se  kyllä muistaa oliko lapsuus turvallinen ja rakastettu.

Mää haluaisin että jokainen ihminen, kuka lähtee rumasti arvostelemaan toisen vanhemmuutta miettis seuraavia asioita: Onko omaan elämään vaikuttanut millään tavalla se,  kuinka kauan oma äiti on minua imettänyt? Mun on rehellisesti sanottava, että mää en ainakaan edes tiedä onko mua imetetty vai ei, eikä sitä ole kyllä multa koskaan kysyttykään. Se ei ole vaikuttanut mun elämään, työn saantiin tai oikeastaan mihinkään millään tapaa.

No onkos omaan elämään vaikuttanut se miltä äitinä näytin? Mulla on ainakin vaikuttanut ja ihan hitosti onkin. Se infernaalinen väsymys, minkä sain kaupanpäällisinä lasteni myötä on vaikuttanut mun kasvoihin, jalan kokoon, hiuksiin, ihoon ja kehoon. Ne iän ikuiset silmäpussit ja väsyneen näköinen akka on tuijottanut mua peilistä vuosikaudet. No mitä jos mää haluan ettei asia olekkaan niin ja teen asioita, jotka helpottaa mua arjessa ja joilla koen piristyväni… Onko se jotenkin pois sun elämästä? No eihän se hitokseenkaan ole. Jos joku haluaa näyttää freesiltä ja huolitellulta niin antaa näyttää. Oon sata varma että se piristää ihan jokaista.

Tiesittekö muuten että valveilla oloa on aikoinaan käytetty yhtenä kidutuskeinona…. Jaa ette? No siitä sitten voitte laskea näppärästi miltä tuntuu olla pienten lasten äiti, kun lapset eivät nuku kunnolla. No sehän tuntuu suorastaan välillä siltä kidutukselta. Se on myös  asia mikä korjaantuu vuosien saatossa. Kun univajetta on vuosia takan, niin se ei yhden yön unilla katoa sitten yhtään minnekkään. Usein ne kunnon nukutut yöunet vaan tekee siitä väsymystilasta kamalamman. No vaikuttaako mun väsymys vaikka sun elämään? No eihän se vaikuta.

Mää en oikeestaan ymmärrä sitä, että minkä hiton takia meidän tarvii puuttua jonkun ventovieraan elämään arvostelemalla hänen äitiyttään? Mun mielestä silloin jos näet väkivaltaa, alkoholismia, huumeita tai heitteillejättöä, niin silloin sulla on velvollisuus puuttua toisen ihmisen vanhemmuuteen… On ihan turha miettiä onko jonkun lapsi kasvanut korvikkeella ja syöttäkö lapsen isä sitä joskus äidin sijaan, jos siinä elämässä on ne perus pilarit kohdallaan.

Jos joku haluaa käydä salilla synnytyksen jälkeen niin käykööt, jos vain keho on siihen valmis. Vaikka se ei ole mulle tärkeä asia enkä sitä tehnyt, niin jollekkin se voi olla ihan yhtälailla, kun vaikka sulle sun aamukahvi. Me ollaan erilaisia ja tehdään erilaisia juttuja ja mää uskon vahvasti, että niin kauan kun se sun tekeminen ei ole haitallista sun perheelle ja läheisille niin tee mielummin, kun että oot tekemättä. usein toisen arvostelu lähtee omasta epävarmuudesta. Silloin kun olet varma siitä mitä itse teet ei sun tarvi miettiä mitä muut tekee.  Jos sulla on oikeesti niin paljon aikaa, että voit netissä haukkua jo äitien sijaan heidän lasten pukeutumista…. niin mulla ei ole oiken muuta sanottavaa, kun että kannattaa varmaan mennä töihin <3

Asu House of Brandon 

Kuva Noora Näppilä

3 kommenttia

 1. Äityli kirjoitti:

  Tämä on huvittavaa nykyaikana, että imetys vs korvike asetelma on edelleen niin iso. Itse juuri kolmannen lapsen vauva-aikaa elän ja neuvolan on vaikea hyväksyä, kun puhun ettei nyt imetystä jaksa (haluaisin kyllä mutta vaatii todells tiheää ihmetystä ja yösyöttöjä, että maitoa tulee ja lapsi pysyy hetkenkään tyytyväisenä. Että kyse ei ole laiskuudesta?). ”No kohta ne mahavaivat helpottaa, kun vaan 3kk ikään saat maidontulon pysymään”. Vauva söi 2kk 1,5h välein yöllä ja nyt ollaan tilanteessa että itse taas yliväsynyt eikä mitään jaksa. (Vieläkään en oppinut, vaikka sama kaava ollut kaikilla lapsilla?). Nyt sitten loppui neuvolassakin imetysvöyhötys. ”Varmaan tässä tilanteessa nyt pulloruokinta ihan hyvä”.

  Itse ajattelen että jos äidin ja koko perheen jaksamisen kannalta parempi että vauva saa ruokansa korvike muodossa niin mitä väliä. Mitä lapsi tekee äidillä ja isällä, jotka ovat niin väsyneitä ettei jaksa hoitaa?

 2. Elli kirjoitti:

  Aamen. En olisi paremmin itse kirjoittaa.

 3. Jk kirjoitti:

  Juuri, näin amen. Suomessa ollaan monessakin asioissa pilkunnussijoita, takerrutaan turhiin asioihin eikä nähdä suurta kuvaa tai mikä on oikeasti tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.