Hae
Prime Life by Umppu

Miksi yrittäjyys pelottaa?

Mää oon viimepäivinä lukenut monta artikkelia siitä kuinka ihmiset on alkanut yrittäjiksi… Jokainen kirjoitus alkaa lähes aina sanoilla ”nyt kyllä vähän jännittää” ”hyppy tuntemattomaan” tai jotain vastaavaa. Minkä takia yrittäjyys pelottaa niin paljon? Syitä siihen on varmaan monia, kuten se että saako siitä omasta työnteosta koskaan palkkaa… Toinen asia on vastuun ottaminen. Kaikesta tekemisestä, maksuista, veroista, vakuutuksista ja tietenkin palkattomista lomista, mitkä maksaa yrittäjälle suunnattoman paljon. Se on oikeastaan sitä että siirryt pehmeästä sängystä untuvapeiton alta kävelemään tulisilla hiilillä..

Mää kannustan aina ihmisiä yrittäjyyteen. Mikään ei ole niin palkitsevaa kun se että sillä omalla työllä mitä teet intohimolla kantaa hedelmää. Vaikka sulta katoaa ihan jokainen etuus mitä palkansaajana saat, niin saat tilalle paljon muuta, eli vapauden toteuttaa itseäsi. Yrittäjyyden alkutaival saattaa tuntua paperisodalta ja epävarmuudelta, mutta kun alkuun pääsee, niin moni asia on helppoa. Mitä kauemmin teet asioita sujuu ne aikalailla itsestään. Tietenkin yrittäjyys, jotta se toimii vaatii intohimoa. Sun on rakastettava sitä mitä teet ja itse koen, että olen hyvä esimerkki siitä. Teen työtäni vahvalla intohimolla ja rakkaudella.

Yrittäjyydessä on myös aina varauduttava siihen, että matto lähtee jalkojen alta. Se voi tapahtua useita kertoja, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, jos vaan nouset sieltä joka kerta. Olet aina yrittänyt <3.  Vaikka yrittäjyys on huomattavasti riskillisempää, kun palkkatyö, niin siinä on paljon hyviä puolia ja asioita ja se mikä on parasta, niin teet kaiken itsellesi. Tai toisaalta asiaa voi ajatella nykypäivänä niin, että yrittäjyys hyvällä ja toimivalla konseptilla on turvallisempaa, kun palkkatyö tässä hyvinkin nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Yrittäjyydessä on ihan turha laskea tunteja, sillä tulet tekemään sitä suhteessa palkkatyöhön paljon enemmän. Mää itse aina suosin yrittäjiä, sillä heiltä saa palvelua muutoinkin kun 8-16. Yrittäjyys on mun mielestä kunnioitettavaa työtä, jota valitettavasti ei arvosteta tarpeeksi, eikä tueta täällä Suomessa. En sano etteikö muut työt olisi ihan yhtä arvokkaita, mutta tässä on vaan laitettava itsestä likoon joka päivä se 110%. Jos et laita, niin joudut vastaamaan seurauksista.  Itse omalla tekemisellä koitan jatkuvasti muuttaa asiaa. En tarkoita että yrittäjät olisivat jotenkin parempia ihmisiä, mutta koen että ihan jokaisen pitäisi sitä joskus kokeilla, niin he ymmärtäisivät eroavaisuudet, sekä myös ne mahdollisuudet. Joskus se muutaman tuunin ”ylityö” saattaa tuoda sinulle asiakkaan, mikä vuosi tasolla maksaa yhden sun kuukauden palkan.

Jos ajatellaan nykypäivän työmarkkinoita, niin kohta alkaa olemaan asiat niin, että on riskittömänpää olla yrittäjä, kun palkkatyössä. Kun maailma muuttuu, niin useita työpaikkoja jää kokoajan pois ja niitä ei kohta enää ole. Yrittäjyydessä sitä omaa työnkuvaa voi muuttaa kokoajan vastaamalla kysyntään. Mää en pidä itse siitä erottelusta että edut eivät ole kaikilla samanlaisia. Mulla ei esim ole koskaan ollut työterveyttä, vaan aina vakuutus. Maksan aina kaikki lääkärikäynnit itse, jotka toki saan kalliista vakuutuksesta takaisin, mutta se on pakko olla, sillä yrittäjänä ei ole vaan yksinkertaisesti varaa istua päivää odotushuoneessa odottamassa lääkäriä, vaan apu on saatava heti. Mää pidän itse huolen siitä omasta työkyvystäni ja maksan ne hiton kalliit lomani, mutta niin se vaan menee. Kun tietää tehneensä niin tietää myös ansainneensa. Mun mielestä yrittäjyyteen pitää kehoittaa ihmisiä enemmän ja kannustaa. Kertoa rehellisesti mitä se on.

Usein moni menestyneen yrittäjätarinan takana on saattanut kokea konkurssin…. Viimeistään siinä on huomattu, että yritystoiminta ei ole ollut kannattavaa. Itse en kuitenkaan pidä sitä epäonnistumisena vaan nimenomaan yrittämisenä. Usein myös näiltä ihmisiltä saa hyviä vinkkejä siihen mitä ei yrittäjän kannata tehdä ja mitä kannattaa. Mää kehitän itseäni yrittäjänä myös kokoajan. mun on mentävä eteenpäin ja vastata salaa tavalla tarjontaan. Ei se helppoo oo, mutta ei sen pidäkkään. Uskaltakaa haastaa itseänne ja tarttua niihin unelmiin

 

-Umppu

Yksi kommentti

  1. Sanna kirjoitti:

    Hyvin kirjoitettu! ? Olen mieheni kanssa melko tuore yrittäjäpariskunta.
    Toivoisin meille suomalaisille vielä lisää yrittäjämyönteisyyttä, ja enemmän yrittäjyysasiaa kouluihin, että mielikuvat yrittäjyydestä saataisiin positiivisemmiksi. Monen yrittäjän työpäivät ovat hurjan pitkiä, ja vastuu painaa 24/7. Ollaan vastuussa mm. työtekijöiden palkoista, ja muista työnantajalle kuuluvista maksuista. Ja edessä voi olla tilanne, että yrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen, sillä ensin on huolehdittava, että työntekijä saa palkkansa. Keskustelu listaamattomien osakeyhtiöiden osinkojen verotukseen koventamisesta on mielestäni aika ajattelematonta. Esim joidenkin pienempien yritysten omistajalle osinko voi olla ainoa tulo, ja toisekseen kyllä siitä vastuusta ja pitkistä päivistä täytyy korvaus saada, muuten Suomesta häviää yrityksiä. Eikä uusia uskalleta tai haluta ehkä perustaa. Asia ei ole niin mustavalkoinen, kuin keskusteluissa annetaan ymmärtää. Jos yrittäjä laitetaan palkka-asiassa samalle ”viivalle” työntekijän kanssa, miksi ottaa riski ja kantaa iso vastuu? Tämä on kiperä aihe, eikä moni, joka ei ole toiminut yrittäjänä, pysty sitä ehkä aivan ymmärtämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.