Hae
Prime Life by Umppu

Katastrofaalinen lakiuudistus tuhoaa yrityksiä

Mää oon aina puolustanut yrittäjyyttä. Mun mielestä se, että joku on valmis ottamaan elämässään sellaisen riskin että kaikki voi mennä alta koska vaan ja että omalla yrittäjyydellä elättää itsensä ja perheensä on mahtavaa. Yrittäjyys on hieno asia ja kunnioittettava asia.  Siinä ei lasketa työtunteja, eikä lomista makseta euroakaan. Lomat on pelkkää miinusta, mutta jokainen yrittäjä sen tietää ja se on heidän valintansa. Olen itse ollut yrittäjä jo yli 15 vuotta ja elättänyt itseni omalla työllä.  Helppoa se ei ole koskaan ollut eikä se tule helppoa olemaan ainakaan tässä valtiossa.

Mistä on kyse? Vuoden 2020 alusta voimaan tuleva uudistus muuttaa raskaaksi tulevien yrittäjien tilannetta. Naisyrittäjä voi pitää äitiyslomaa omilla säästöillään tai Kelan myöntämällä äitiysrahalla, joka kertyy YEL-työtulon mukaan. YEL-työtulo on käytännössä se summa, jonka yrittäjä itse määrittelee oman työpanoksensa arvoksi. YEL-työtuloon perustuva YEL-maksu laitetaan käteen jäävästä rahasta sivuun normaalien työeläkemaksujen tapaan. Aiemmin äitiysraha on perustunut kuuden äitiyslomaa edeltävän kuukauden YEL-työtuloon. Kun yrittäjä on huomannut tulleensa raskaaksi, hän on pystynyt vielä nostamaan omaa YEL-maksuaan, joka puolestaan on taannut tuloja myös äitiysaikaa varten. Vuoden alusta lähtien vanhempainpäivärahat määräytyvätkin 12 kuukauden tulojen mukaan. ( lähde mtv uutiset)

Kun puhutaan lapsikadosta… siitä että asuntojen arvot laskevat kun lapsia ei synny.. Samalla puhutaan kuinka lapset on ilmastonmuutoksen tuhoavin asia, niin kaikkihan tässä jo tippuu kelkasta. mikä on oikein ja mitä kuuluisi tehdä.  Meillä Suomessa ei ole ylikansoittumisen ongelmaa vaan päinvastoin, mutta se mitä tänään luin oli rehellisesti sanottuna perseestä.

Itse en ole koskaan elämässäni saanut mitään muuta tukea valtiolta kun äitiyspäivärahaa (myöhemmin lapsilisää kolmesta lapsestani). Ilman sitä tukea olisin menettänyt oman elinkeinon, yrityksen ja 4 muuta mun lisäksi olisi menettänyt työpaikkansa. Veroja olen valtiolle maksanut 16-vuotiaasta asti ja maksan edelleen. Joka ikinen päivä, kuukausi ja vuosi.  Se summa mitä olen tähän asti maksanut on suuri ja mun mielestä mulla terveellä, työkykyisellä yrittäjällä on ihan yhtälainen oikeus saada valtiolta tukea silloin kun sitä tarvitsen suhteessa siihen, että joku elää sillä tuella läpi koko elämänsä ja elättää niillä tuilla myös perheensä.

Yrittäjä naisella lapsien hankinta on aina suuri riski. Jos sulla on esimerkiksi yhden ihmisen yritys voi äitiysloma olla koko yrityksen tuho. Sua saatetaan rankaista siitä, että olet vuosia, jopa kymmeniä vuosia tehnyt töitä oman elantosi eteen ja saanut liiketoiminnan toimimaan, joka vuosien työn jälkeen tuottaa vihdoin tulosta. Yrittäjien äitiyspäiväraha määräytyy maksetun yel maksun mukaan. Harva maksaa sitä suhteessa oikeisiin tuloihin, sillä ensinnäkään ei ole mitään takuita että tulet koskaan edes näkemään niitä rahoja.  Ne menee tällä hetkellä eläkkeellä oleville yrittäjille tai jonnekkin hevon pieruun. Jos sun vuositulot on vaikka 65 000e on sun yel maksu hieman alle 2000e/kk….. kelatkaa mikä kulu kuukaudessa… KUUKAUDESSA. Tästä syystä moni yrittäjä maksaakin kuukaudessa minimi yel maksua ja säästää rahaa esim eläkerahastoon, sijoittaa tai keksii jonkun muun säästökeinon tuleville eläkepäiville.

Moni yrittäjä kikkailee yel maksun kanssa niin, että kun raskaustestissä näkyy kaksi punaista viivaa, niin maksu korotetaan realisten tulojen mukaan. Maksua maksetaan 6kk ennen äitiyslomaa ja äitiyspäiväraha määräytyy sen mukaan. Yrittäjän äitiyspäiväraha ei siis koskaan määräydy tulon mukaan vaan maksetun yel maksun mukaan.

Nykyään voit tehdä sunnuntaisin äitiyslomalla töitä, jolloinka se ei vaikuta sun äitiyspäivärahaan. Jos teet töitä arkisin, niin saat niiltä päiviltä vain minimi äitiyspäivärahan. Ennen laissa oli kielletty työn tekeminen sunnuntaisin meidän alalla. Sulla siis ei käytännössä ollut minkäänlaista mahdollisuutta saada mitään tuloja, jollet halunnut menettää äitiyspäivärahaasi. Äitiys voi myös tuoda mukanaan yllätyksiä. Osa voi olla niin uupuneita, ettei vain ole kykeneväinen tekemään työtä…. Vaihtoehtoja ei siis ole.

Nyt sain lukea että uusi käytäntö astuu voimaan, mikä tarkoittaa sitä, että yrittäjän pitää olla maksanut vuoden verran samaa yel maksua, jonka mukaan äitiyspäiväraha määräytyy. Jos siis ajatellaan, että maksaisin minimi yel maksua syystä, että ei ole takuita saanko koskaan rahojani, säästän eläkerahastoon, sijoitan kiinteistöön tai säästän muuten millä kerrytän omaa eläkettä, niin mulla ei siis ole uuden lain mukaan OIKEUS saada tulejeni mukaista äitiyspäivärahaa, mikä oikeus on kuitenkin jokaisella PALKALLISELLA.

Jos mää olisin nyt yksin omassa liikkeesäni töissä. Jäisin  äitiyslomalle, niin mitä seurauksia siitä olisi? Jos nyt ajatellaan että saisin minimin mukaan äitiyspäivärahaa, mikä on varmaan käteenjäävä osuus alle 1000e/kk. Liikkeen kiinteät kulut, jotka vaihtelee kaupunkikohtaisesti, mitkä voi olla tuhansia/kk. Omat asumiskulut ja talouskulut. Ne kaikki kulut, mitkä olen aiemmin maksanut sillä omalla työlläni jäisivät kokonaan maksamatta, koska ei vaan yksinkertaisesti olisi varaa.

Työntekijää ei voi missään tapauksessa palkata, koska siihen ei olisi varaa ja mitä jos hän vaikka sairastuisi tai loukkaantuisi? Kuka ne kulut maksaisi, jos sillä yrittäjällä ei riitä rahat edes omaan elämään. Lakiuudistus ajaa odottavan naisyrittäjän ahdinkoon. Jos olisin itse tässä tilanteessa että olisin nyt raskaana…. Joutuisin todennäköisesti myymään liikkeeni (jollei sielä työskentelisi muita) ja voisin olla joutuisin silloinkin. Joutuisin myymään kotini, autoni, tavarani oikeastaan kaiken mitä minulla on ja muuttamaan edulliseen vuokra-asuntoon todella kauas Tampereen keskustasta. Lapseni joutuisivat vaihtamaan koulua ja lopettamaan harrastukset, eikä meillä olisi rahaa edes ruokaan. Joutuisin luopumaan kaikesta minkä olen rakentanut vuosien työllä repimällä omasta persnahasta. Syystä että minusta tulisi taas äiti, minkä pitäisi olla yksi maailman onnellisimmista asioista.

 

Tää asia menee mulla todella tunteisiin ja syvälle. Tässä taas valtion arvostun yrittäjyyttä kohtaan. Ihan selkeää loukkausta ja nimenomaan naisyrittäjiä kohtaan. Hävetkää ihan oikeasti. Me olemme myös ne ihmiset, jotka maksavat teidän palkat, upeat kivilinnat, kalliit autot ja jopa ne teidä lapsienne harrastukset. Me niillä meidän verorahoilla. Tälle asialle on tehtävä jotain ja todella pian. Ei tässä ole mitään järkeä. Missä vitussa on se paljon puhuttu tasa-arvo? Tää on loukkaus jopa nöyryytys meitä naisyrittäjiä kohtaan.

Valtio ottaa aika mukavan siivun meidän ihan jokaisesta työstä, mitä me teemme. Miksei meillä ole oikeutta nauttia myös siitä äitiyslomasta siinä, missä kaikkien muidenkin naisten? Miksi meidän pitää ajaa yrityksemme alas ja muutta, jotta selviämme? Miksi suomen valtion haluatte tuhota meidät? Kertokaa mulle tähän edes jokin järkevä vastaus.

Kuva Noora Näppilä

25 kommenttia

 1. NK kirjoitti:

  Asiaa!! En ole itse yrittäjä, mutta se pienen yrityksen työntekijä olen ja olen ollut kauan. Nuorempana palkkaamiseni oli ”riski”- mitä, jos tulisinkin raskaaksi ja yrittäjä joutuisi maksumieheksi! Se olisi pienelle yritykselle katastrofi. Olin ns. hyvä naistyöntekijä, kun en aikonut hankkia lapsia ja sitä on aina kysyttykin työhaastatteluissa. Eipä taideta lisääntymisikäisiltä miehiltä kysyä… Missä viipyy se laki, joka määrää lapsen isän työpaikan maksamaan puolet kuluista?! Olen itse ollut (melkein aina) ns. naisten aloilla, mutta voin kuvitella, että alalle, jossa sukupuolella ei ole väliä, otetaan mieluummin mies. Ei se saisi niin olla. Ja on aika karua, jos vain lapseton työntekijä on ”turvallinen” yrittäjälle. Mutta siihenhän tämä nykyinen lainsäädäntö johtaa. Ei lapsia naisyrittäjille eikä heidän naistyöntekijöilleen! Voihan v***u, en paremmin sano!

 2. Samaamieltä kirjoitti:

  Juuri tästä syystä en ole vieläkään voinut hankkia lapsia, muuten olisin! 🙁 t. 31-vuotias yrittäjä, joka perustanut yrityksen parikymppisenä

 3. JJ kirjoitti:

  Kiitos Umppu kun otat kantaa tähän todella epäreiluun asiaan. Tässä todellakin ajattelemisen aihetta, kuinka ajetaan naisyrittäjät ahdinkoon. Oon vihainen?

 4. Koo kirjoitti:

  Mitä helvettiä! Tästä vois kirjoittaa jonkun adressin melkein. Ei mitään järkeä!!!

 5. Entinen yrittäjä, nykyinen työtön perheen äiti kirjoitti:

  Olin aikoinani yrittäjä. Kun sitten aloimme mieheni kanssa miettimään perhettä, jouduin taloudellisista syistä valitsemaan lapsen ja yrityksen välillä. Vuoden päästä siitä syntyi sitten maailman ihanin lapsi, ja itse ole nykyään työtön. Alalla jolla työskentelin ei ole palkallisia työntekijöitä, eikä tällä hetkellä ole enää varaa laittaa yritys toimintaa uudestaan pystyyn. Saatikka sitten hoitaa maksuja jos lapsi sairastuisi jne.

 6. Anna kirjoitti:

  Itse ihmettelen sen vuoksi koko lakiuudistusta, että tämä heikentää tuntuvasti nimenomaan naisyrittäjien asemaa.

  Yhtälailla vaikuttaa varmasti myös lisääntymishaluihin nuoremmilla työntekijöillä. Jos olet esim. vastavalmistunut ja lapset sopisivat jo tullaakseen, ei kannata alkaa tekopuuhiin, ennen kuin uraa reilusti yli puoli vuotta takana, ettei vanhempainraha määräydy opiskeluaikaisten tulojen mukaan.

 7. Hellu kirjoitti:

  ”Vanhalla” systeemillä yrittäjä ei ole itseasiassa maksanut äitiyspäivärahaansa vaan erehdyttänyt puolen vuoden ajan, jolloin yhteiskunta = me kaikki olemme maksaneet yrittäjälle päivärahaa, jonka suuruus vastaa vain puolen vuoden maksuja mutta maksetaan pitemmän ajan?
  Tavallisella palkansaajalla on turvaa muttei keskimäärin suuria tuloja, eikä varsinkaan kunnollista äitiyspäivärahaa, koskaan. Toki lakisääteisesti on turva siihen, että on työpaikka mihin palata – jos yrittäjän elinkeinotoiminta jatkuu. Yritysmuoto säätelee yrittäjän henkilökohtaisia vastuita.

 8. 7v. työ meni hukkaan kirjoitti:

  Kiitos Umppu kun tuot näitä asioita esiin varsinkin meidän Kampaajien näkökulmasta. Ihanan yllätyksen seurauksena aloin viime keväänä odottamaan meille vielä iltatähteä. Iloinen uutinen omine jännityksineen vaihtui kesänaikana sairaslomien kautta yritystoiminnan alasajoon, stressaavaan tilanteeseen jossa laskut kolahteli postilaatikkoon ja kampaamon ovet pysyi kiinni. Kelan päätökset kesti yli kk sairauspäivärahoista. Yksin työskennellessä meidän alallahan et juuri 1-2 vkoa pidempään pois työstä voi putkeen olla. En sentään ihan minimi yelliä maksanut aijemmin mutta sairauspäivärahat niiden mukaan eivät todellakaan kata liikkeen kuluja, omia menoja ja lastenelatusta. Yllätyksenä pätkä sairaslomien jälkeen kelakin saattaa katsoa omavaltaisesti (kumoten lääkärien lausunnon) että oletkin taas työkuntoinen seuraavat 2 kk ennen äitiyslomaa. Onneksi laskettuaikani on joulukuussa joten 6kk korotuksesta on ensi vuodeksi omalla kohdalla hyötyä mutta kyllä monen yrittäjän elämä vaikeutuu toden teolla raskaaksi tullessa tulevana vuonna. Kun se on todella vaikeaa jo nyt. Työssä pitäisi pystyä olemaan loppuun asti, pitkää päivää tehden että selviät yellin maksusta ja yritykselle olisi löydyttävä vuokratuoliyrittäjä vuodeksi. Yhtälö on mahdoton. Onneksi tuleva vauva antaa jo niin paljon iloa etten jaksa asiaa nyt kovin murehtia. Ikäkin on tuonut varmuutta siitä että asiat järjestyy ja joku työpaikka löytyy kun sen aika on. Toivottavasti näihin naisyrittäjien asioihin saataisiin joskus joku tasa-arvo. Mukavaa loppusyksyä sinulle ja perheellesi.

 9. SN kirjoitti:

  Aivan järkyttävää!! Itse myös yrittäjänä haaveilen lapsista tällä hetkellä ja tämä ei yhtään stressiä pärjäämisestä helpota! Jos joku fiksu adressin pistää vetämään, varmasti kirjoitan!

 10. Jepu kirjoitti:

  Ei enään tiiä mitä sanois..
  T. Vauvakuumeinen naisyrittäjä

 11. Amanda B kirjoitti:

  Ihan fiksu tämä muutos siltä osin kyllä on, että yrittäjät ”kikkailevat” aika usein näissä. Aina valitetaan että veroja joutuu maksamaan, mutta ette kuitenkaan puhu verohyöydyistä mitä saatte? Esim. ostojen osalta.

  Jos maksatte ihan minimiä, ei voi olettaa saavansa kuin minimiä? Ja pitäisikö kuitenkin kirjoittaa aiheesta rehellisesti. Noilla tuloilla tyel maksu ei hivo lähellekään 2000 euroa, sen meistä pystyy jokainen laskemaan. Puhutaan reilusta 1000eurosta näillä luvuilla. Samalla tavalla palkkatuloissa perustuu eläke ja lapsilisä siihen paljon veroja maksetaan? Ehkä Yel maksuja maksatte enemmän, mutta työntekijänä ei puolestaan mistään saa alv vähennyksiä niinkuin yritykset ostoista kumminkin saa.
  Työntekijällä ei myöskään puolestaan ole mahdollisuutta ”kikkailla” tällä tavalla, että veroja maksettaisiinki vähemmän mitä todellisuudessa tienataa, eli vähän on kyllä oma valintakin jos maksaa vähemmän, ei voi olettaa saavansa silti enemmän.

  Jatkuvasti nostetaan näitä kiristysasioita esille, mutta sitten ne asiat jätetää kertomatta mitä yrittäjyys myös teille antaa, eri vapauksia entä tavalliselle työntekijälle ja mitä hyötyjä toiminnassanne saatte ja mitä saatte kirjata verotukseen.

 12. Tiia kirjoitti:

  Samaa mieltä. Voitais kyllä jonkinlainen aloite laittaa ja jakaa se esim. naisyrittäjä fb ryhmässä.
  T. Yksityis yrittäjä

 13. Naisyrittäjä kirjoitti:

  Huhhuh! Kiitos että otat kantaa tähän tärkeään aiheeseen. Pistää kyllä vihaksi että naisyrittäjiä ei tueta pätkän vertaa missään asiassa. Ei todellakaan houkuta ryhtymään yrittäjäksi.

 14. Minä kirjoitti:

  Kiitos hyvästä tekstistä! Itse olen ollut yksinyrittäjä nyt 10 vuotta. Viime vuoden lopulla tulin yllättäen raskaaksi ja otin heti selvää miten kannattaa toimia jotta pärjään äitiyslomalla. Ajatus mahdollisesta perhe-elämästä alkoi tuntua mukavalta. Kun olin nostamassa yeliä, sain keskenmenon. Vuoden sisään ikävä kyllä vielä toisenkin – enää raskaus ei ollut yllätys. Suunnitelmat olivat valmiit, lapsi ei. Nyt olen jälleen raskaana ja näyttäisi siltä että vauva syntyy keväällä mistä olen hurjan iloinen. Ikäväkseni huomasin että tekemäni suunnitelmat eivät enää päde uuden yel-uudistuksen myötä. Nyt tällä hetkellä minulla ei ole tietoa miten pärjään rahallisesti kun aloitan äitiyslomani. Pistän tottakai rahaa säästöön jo nyt ja toivon että olen kykenevä tekemään töitä koko raskausajan sekä myös tuoreena äitinä. Tuntuu hurjan epäreilulta vaikka yel -asiat tiedossa olivatkin.

 15. Äitiys&työ kirjoitti:

  Nyt oli selkokielellä asiaa myös niille (päättäjille?), jotka ei ymmärrä syntyvyyden ja yrittäjyyden yhteyttä. Uudistus ei missään mielessä ole hyvä!!
  Naisia kannustetaan lapsen tekoon ja kun lapsen saa niin kaikin tavoin rangaistaan tulollisesti. Palkallisena olisi myös mukava, kun voisi äitiyspäivärahan lisäksi tehdä tietyn summan edestä lisätöitä, pysyä vähän työelämässä ja saada lisäansioo. Sama juttu, että äitiysraha minimiin työ päiviltä ja tulot +/- nolla. Töihin ja äitiyden yhdistämiseen ei kannustetaan,surullista.

 16. Blondie kirjoitti:

  Tämä on niin vääryyttä. Itsellänikin kolme lasta ja oma yritys ollut pitkäaikainen haave, lisää lapsia jos meinaa joskus toivoa, on taas suuri este laittaa yritys pystyyn. Yritys piti laittaa jo pystyyn 3 vuott sitten, mutta aloin odottamaan toista lastani, nyt äippälomalla ollaan 3 kuisen kanssa. Asiat venyneet mutta näköjään vielä lisää tämän myötä. Etenkin suuri vääryys nimenomaan heille joilla yritys on jo pyöritettävänä, sitähän et tauolle laita, toisin kun sen starttaamisen. Häpeäisivät!

 17. Henna kirjoitti:

  Tämä nyt ei sinänsä liity asiaan mutta itse en yrittäjänä (useita Oy) nosta palkkaa, vaan osinkoja. Osinkoverotus listaamattomilla yrityksillä on niin pieni että sitä ei voi mitenkään verrata palkansaajan tuloveroon. En saa yhteiskunnalta ”mitään tukea” mutta osinkoverotuksessa annetaan kyllä yrittäjillekin takaisin… Keinoja on monia, kannattaa perehtyä asiaan!

  • primebody kirjoitti:

   no varmasti riippuu paljonkin alasta ja vaikka perhe tilanteesta. Itsehän leikkaan hiuksia ja tulo on suhteessa aika pientä versus jos esim myy massoille ja siihen tilanteeseen meidän alalla on aika vaikea päästä että nostaa vain osinkoa.

 18. soitakarpolle kirjoitti:

  Niin, ennen yrittäjät pystyivät kikkailemaan ja pistämään yelin tappiin puoleksi vuodeksi ja saamaan parempaa äitiysrahaa, kuin hyvä palkkainen työntekijä lähimainkaan. Eihän se kivaa ole, kun jostain leikataan, mutta me tavalliset kuolevaisetkin elämme sillä ätiysrahalla; jos yeliä maksaa esim. 40 000e vuosiansio arvion mukaisesti se on n. 800 euroa kuussa -> 2100 euroa äitiysrahaa 3kk ja sitten n. 1600 e. En itse pääse tuohon ainakaan lähellekään, vaikka paiskoisin kuinka töitä.

  • primebody kirjoitti:

   Jokainen yrittäjä (järkevä sellainen) joka maksaa matalempee yel maksua säästää raahaa jonnekkin muualle. Lähinnä tässä tekstissä on kyse siitä että esim palkansaaja ei maksa itse sitä samansuuruista maksua vaan osan siitä maksaa se työnantaja! Tätä asiaa ei tunnu kukaan tajuavan…yrittäjä ei saa lisiä, ei lomarahoja ei edes yhden ainoaa palkallista vapaapäivää. Yrittäjällä ei ole varaa palkata tuuraajaa mikä taas palkataan lähestulkoon aina palkansaajalle. Systeemi on kaikinpuolin epäreilu. Tätä ei ymmärrä kukaan muu kun yrittäjä <3

 19. Inna kirjoitti:

  No mutta tässähän vastauksessa se tulikin – itse olet kuoppasi tilanteessasi silloin kaivanut? Jos maksat tulojasi matalampaa YEL maksua, ”Säästäen rahaa muualle”
  Niin ÖÖ! Kaippa niillä muilla säästöillä silloin äitiyslomasi rahoitat? Miksi ihmeessä valtion pitäisi tukea jos ette maksa sitä todellista määrää veroa jolloin saisitte kunnon äitiyspäivärahaa? Haloo hei valoja päälle.. Jos oma yritys ei kestä sitä että maksatte laskut niinkuin teidän kuuluuKIN, niin silloin kannattaa miettiä omaa yritystoimintaa ylipäänsä onko se kannattavaa.. Näin jokainen yrittäjä alasta riippumatta joutuu tekemään.
  Ihan oikein että verokikkailuihin puututaan.

  • primebody kirjoitti:

   Ne säästöt on nimenomaan sitä eläkettä varten. Sää et rehellisesti tajua hevon veetä yrittäjyydestä. Palkansaaja kun on äitiyslomalla maksaa ne hänen työpaikkansa kulut se työnantaja…. Yrittäjä maksaa ne myös silloin kun on äitiyslomalla. Kyse ei ole siitä maksusta vaan siitä että järjestelmä on päin persettä. Palkansaaja maksaa itse vain murto-osan siitä tel maksustaan…. lopun maksaa se yrittäjä…. Yrittäjät pitää tätä valtioo pystyssä…

 20. Osaksi yrittäjä kirjoitti:

  En nyt myöskään ihan ymmärrä tätä valitysta maksuista. Jos itse valitset maksaa minimiä, se on sinun päätöksesi. Silloin rahaa jää muuhun eli myös säästöön ennen äitiyslomaa.

  Kuten soitakarpolle kommentista saa laskettua, yrittäjä saa kikkailtua itselleen ihan järjettömän hyvät äitiyspäivärahat vanhalla systeemillä! Kuka pienipalkkaisella naisvaltaisella alalla saa kahden tonnin äitiyspäivärahaa? Ei kukaan!! Itse tein ihan täyttä työtä ennen äitiyslomia ja hyvä että tonnin sain käteen. Kyllä siinä sai kituuttaa eikä kikkailut auttaneet mitään.

  Se, että yritys jää tauolle äitisloman ajaksi, on toki totta. Se ei kuitenkaan liity tähän asiaan. Ei kai kukaan voikaan olettaa että valtio maksaa äitiyspäivärahan lisäksi vielä seisovan yrityksen kulut äitiysloman aikana? Siihen täytyy keksiä jokin muu ratkaisu tai laittaa firma pakettiin siksi aikaa. Niin ikävää kuin se onkin.

  • primebody kirjoitti:

   No hommahan ei ihan noin mee mutta tätä asiaa on aivan turha selittää ihmisille kenellä ei ole asiasta mitään käryä.

 21. Osaksi yrittäjä kirjoitti:

  Primebody, minulla on asiasta käryä. Hankin myös omaan yritykseeni tuuraajan, jotten joudu laittamaan sitä pakettiin. Tein myös äitiysomalla töitä, joista en nostanut palkkaa. Ne tienistit kerryttivät yrityksen arvoa ja jäivät myöhemmin nostettavaksi. Vaihtoehtoja on, jos niihin viitsii tarttua, ihan ilman kikkailuja ja reiluilla maksuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.