Hae
Prime Life by Umppu

Minkä takia olettamus on että salilla käynti on laihdutuksen avain?

Haluan puhua laihduttamisesta, koska vartalot on nyt uus musta ja niistä kirjoitetaan kokoajan.  Kun pahin fitness buumi on mennyt ohi, niin edelleen erilaiset pika dieetit ja ruokavaliot ovat pinnalla ja todella suosittuja. Mää haluan sanoa tähän oman mielipiteeni, mikä ei liity sen kummemmin salilla käyntiin tai dieettiin ollenkaan.

Kun ihminen oikeesti oikeesti haluaa pudottaa painoa, niin se ei ole ihan yksiselitteinen asia. En puhu tässä todellakaan minään asiantuntijana vaan ihmisenä, kuka on kamppaillut oman painonsa kanssa lähes koko elämän. Haluan puhua siitä, kuinka sun sisäinen hyvinvointi näkyy ulospäin. Tavallaan olet mitä syöt pitää sinänsä paikkansa, mutta se on paljon muutakin. Jos oot oikeasti vaikka todella haastavassa elämäntilanteessa, masentunut, sairas tai uupunut, niin itse ajattelen, että silloin on aivan turha lähteä millekkään kesä kuntoon kuurille.

Ihmisen paino on asia mikä on puhuttanut meitä aina. Ihminen voi olla kaunis on se sitten laiha, lihava tai ihannepainossaan. Mun mielestä ihmisvartalo voi olla kaunis monessakin eri muodossa. Jos sä ihmisenä oikeesti voit tosi pahoin, niin myös se näkyy ulospäin. Osa lihoo ja osa laihtuu. Oon itse kokenut molemmat.  Joillain stressilevelit voi olla niin korkealla, että jo pelkkä stressi lihottaa.. Kortisoli on usein se sana mikä vaikuttaa ihan liian moneen asiaan.

Mun on vaikee kirjoittaa sitä mitä haluan sanoa, mutta jos jollain surkealla vertauskuvalla voin asian esittää, niin älä lähde purjehtimaan Atlantin yli laivalla, missä on pohjassa jo valmiiksi reikä. Joskus painon pudottamiseen oikea paikka voi olla vaikka terapia sen kuntosalin sijaan. Ja jos joku miettii mitä helvettiä mää selitän, niin tässä teille ihan elävä esimerkki, eli MINÄ.

Se mielen hyvinvointi ja muun elämän blanssi saa aika monelta sen painon tippumaan ja se saattaakin olla avaintekijä siihen painon pudottamiseen. Mää en allekirjoita missään nimessä sitä, että jos sun ruokavalio on koostunut vuosia roskaruoasta, nukut huonosti, et liikku ja vatsa on sekaisin kokoajan, että sitten tehdään salamana elämän muutos ja syödään kanaa, parsaa ja munanvalkuaisia ja kyykätään salilla.

Kun ne muutokset tulee kaikki kerralla, niin ne ei vaan yksinkertaisesti toimi tai jää pysyviksi. Lopputulos voi olla entistä huonompi, jos verataan lähtötilanteeseen.  Jotkut hurahtaa siihen hetkeks ja pauhaa, kuinka se on sun elämäntapa, mutta kaunko se kestää? Mää oon aina ollut terapian puolesta puhuja ja painotan sitä, että se ei ole tarkoitettu hulluille ihmisille tai sellaisille, jotka ovat ihan sekopäitä. Se on tarkoitettu ihan kaikille ja mun mielestä jokaisen ihmisen pitäis käydä terapiassa. Meillä olis huomattavasti vähemmän ongelmia, jos kaikki kävis terapiassa <3

Mun mielestä ihminen kuka on sisältä rikki tarvii ensin parannuksen sisälle  ja sitä kautta voi lähteä tekemään niitä ulkoisia asioita. Pari vuotta sitten olin itse aivan paskana ja aloin käymään ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa ja se oli ihanaa. Sain selkeytettyä omia ajatuksiani ja sitä mihin suuntaan olin menossa elämässäni. Se autto mua siinä, että myös mun paino alkoi tippumaan ja sain omat ajatukset kasaan. Myös siitä seurauksena aloin urheilemaan, mikä on tuottanut tulosta ja se liikkuminen antaa energiaa.

Tässä ehkä puhun siitä hyvinvoinnista jonka seurauskena ne ulkoiset tekijät tulee menoon mukaan vähän kun itsestään. Mää ehkä puhun tässä myös liikunta-alan ihmisten vastuusta. Myös siitä, että he osaavat ohjata omat asiakkaat vaikka sinne terapiaan, sen kuntosalin sijaan. Se on myös sitä ammattitaitoa

Kuvat Noora Näppilä

Asu Biancaneve

4 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Nyt osui kyllä niin asian ytimeen kun olla ja voi! Jos laihdutus olisi ”vain päätös” ja teko niin kyllä me oltas pikkusen hoikempaa kansaa. Tosi hyvä kirjoitus Umppu!

 2. Heli kirjoitti:

  En koskaan kommentoi blogeihin mitään, mutta nyt on ihan pakko. Tämän Sun tekstisi voin allekirjoittaa ihan täysin. Omalla kohdallani asia meni Just näin. Eipä se paino lähtenyt tippumaan, ennenku ne asiat siellä omassa pääkopassa oli ensin järjestyksessä. Senku olis tajunnut aikaisemmin!

  Kiitos, että kirjoitat asioista ihanan realistisesti, etkä vaan toitota sitä, kuinka kaikki on ihanaa ja täydellistä. Toimii vähän myös vertaistukena omalle kolmen lapsen hullun mylly-arjelle. Näytät todella upealta! 🙂

 3. Pinja kirjoitti:

  Niin totta, ja niin vähän tästä loppujen lopuksi puhutaan. Itse entisenä syömishäiriöisenä, tunnesyöjänä ja suorittajana koen, että vasta terapian jälkeen olen oikeasti laihtunut – ikäänkuin siinä muun normaalin elämisen ohella.

 4. Lukija77 kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, peukut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.