Hae
Prime Life by Umppu

Mikä on kampaajan vastuu?

Viimeaikoina lehdissä on ollut paljon kuvia epäonnistuneista kampaamokäynneistä ja asiakaskokemuksista. Vaikka olen itse kampaaja, niin osa lopputuloksista oli aikamoisia.  Toki kuvissa ei kerrota, kun toisen puolen tarina, mutta osa lopputuloksista oli sellaista jälkeä, että siihen ei ammattitutkintoa valitettavasti edes tarvitse. Laitan tähän postaukseen työkavereideni tekemiä muutostöitä havainnollistamaan mitä kerralla on mahdollista tehdä.

Alla olevat työt Julia Delli Prime/3kk alalla

Mun mielestä onnistuneeseen lopputulokseen vaaditaan yhtä paljon asiakkaalta, kun kampaajalta. Asiakkaan vastuulla on olla rehellinen omista hiuksistaan.Mitä käsittelyitä hiuksissa on alla ja onko asiakas valmis hoitamaan tai ylläpitämään väriä kotona.  On myös ymmärrettävä mitä omista hiuksista voi saada ja mitä haluttuun lopputulokseen pääseminen kustantaa. Mikään hius ei pysy valkoisena hamaan tulevaisuuteen, saati pinkkinä, vaan se vaatii kotihoitoa ja ylläpitotuotteita, mitä ammattilainen suosittelee.

Tässä yksi esimerkki asiakkaasta kuka oli varannut meille ajan ja onneksi tuli edellisenä päivänä näyttämään hiuksiaan. Lähtötilanne oli itse värjätty sinimusta vuosia usealla hiusväri kerros kertymällä, missä pitkä tyvikasvu ja hius todella hento ja hauras. Haluttu lopputulos asiakkaan kuvan mukaan tyvestä tumma ja latvat hyvin nudemaiset vaaleat. Hän oli itse diagnosoinut itselleen hiusväriallergian….. aiemmin aikaa kysellessä oli halunnut vaaleita raitoja, mutta muuttikin kokoajan suunnitelmaa. Mukana oli myös musta turkoosit pidennykset mitkä sisko voi laittaa tänään valmiiks päähän, jotka sitten siinä samalla hisvärjäyksen yhteydessä värjätään tummanruskea nudeksi…

Mun vastuu tässä tilanteessa on kertoa asiakkaalle ensinnäkin se, että emme värjää asiakkaiden hiuksia ketkä on allergisoituneet hiusvärille. Jokainen asiakas kuka sitä epäilee itsellään on itse vastuussa/velvollinen ihotautilääkärillä selvittämään mille ainesosalle on allerginen ei me kampaajat. Suurin ja yleisin allergiaa aiheuttava aine  Ppd on lääkärin diagnosoima… ei kuluttajan, eikä kampaajan. Jos meillä on tarkat ainesosat tiedossa voi hiuksia värjätä turvallisesti sellaisilla väreillä, missä allergisoivaa ainesosaa ei ole. Me emme myöskään tee mitään allergiatestejä asiakkaille (hän ehdotti sitäkin, koska moni kampaaja on ennenkin tehnyt) koska minä en ainakaan ota vastuuta mistään valelääkärinä toimimisesta jos asiakas saa jonkun reaktion, sillä minä olen se kuka siitä jää vastuuseen, vaikka olisi mitkä allekirjoitetut laput kädessä.

Alla olevat työt Vilma Iso-Hirvelä

Kun kerroin asiakkaalle ammattilaisena mitä hiuksille voi tehdä ja että hänen haluamaa lopputulosta emme saa tehtyä sanoo hän että minun kuuluis ammattilaisena auttaa eikä hyökätä häntä vastaan. Itse koin että juuri ammattilaisena kerroin mitenkä asia on, mitä on mahdollista tehdä ja mitä emme tee. Hän myös ehdotti että värjäämme suoravärillä tyvikasvun. Suoraväri ei tartu kovinkaan hyvin luonnonhiukseen (toki valkoiseen tarttuu melkein mikä tahansa) ja edelleen jos allergiaa aiheuttavaa ainesosaa ei ole selvitetty ihotautilääkärillä, niin me emme tee mitään värjäyksiä, mitkä voi aiheuttaa asiakkaalle allergisen reaktion. Mun on ammattilaisena sanottava asiakkaalle että emme tee hänen haluamaansa palvelua. Asiakas olisi myös halunnut musta turkoosit pidennyksensä värjätyksi eikä kuulemma haittaa vaikka ne palaa… Me emme myöskään polta huviksemme asiakkaan hiuksia, vaikka asiakas niin haluaisikin, koska edelleen me olemme siitä vastuussa.

Se mitä tulee muuten kampaajan vastuuseen, jos väri ei onnistu niin siinä on mun mielestä muutama eri tapa toimia. Jos asiakas kenellä on vaikka vaaleat hiukset haluaa punaiset….. ja toteaa myöhemmin että nämä on ihana kamalat, niin silloin asiakas maksaa itse niiden takaisin vaalentamisen ei kampaaja, sillä hän on tehnyt mitä asiakas toivoi. Me emme ole vastuussa asiakkaan mielen muuttumisesta, emmekä värin korjaamisesta veloituksetta, jos värjäyksessä on toteutettu asiakkaan toive. Jos kampaaja värjää hiukset ihan muuksi mitä asiakas on toivonut (ja jos se on kerralla mahdollista) on kampaaja silloin korvausvelvollinen pilalle menneestä väristä. Jos asiakkaalla on mustat hiukset, mitkä hän haluaa valkoisiksi niin se pitää muistaa, että se on aina projekti ja vaatii useamman käynnini. Voi olla että mustasta ensimäisellä kerralla saa viininpunaisen ja se johtuu siitä, mitä hiuksissa on pohjalla…. ei aina suinkaan ammattitaidosta. Jokainen kerros väriä pitää vaalentaa hiuksesta pois. Jossain tilanteessa hius saattaa katketa ennen, kun se vaalenee valkoiseksi.

Jos asiakas ei ole ennestään tuttu ja tulee vaikka mustalla tukalla ja haluaa sen mahdollisimman hopeanvaaleaksi, niin asiakkaan on uskottava kampaajan tulkintaa mitä on mahdollista kerralla tehdä. Jos kampaaja sanoo että haluttuun lopputulokseen tarvitaan useampi kerta, niin silloin se vastaus on hyväksyttävä ja samoin lopputulos jo etukäteen.

Alla olevat työt Hanna Tyrmi

Kampaajien tasossa on eroja, kuten missä tahansa ammatissa. Toiset on lahjakkaampia kun toiset. Toisilla on intohimoa ja toisilla ei. Mää itse suosittelen aina asiakkaita näyttämään kuvia mitä on mielessä, jotta pystyn mahdollisimman tarkasti kertomaan mitä on mahdollista tehdä ja mitä ei.  Ihan varmasti jokaisella kampaajalla sattuu välillä arvionti virheitä, mutta saattaahan lääkärikin leikata väärän jalan.

Usein pitkälle buukattu kampaaja kertoo hänen suosiostaan ja ammattitaidosta.  Toki se myös usein kertoo kokemuksesta ja alalla olevista vuosista, jolloinka vakiasiakaskunta on kertynyt. En sano ollenkaan sitä etteikö vasta valmistunut voisi olla taidoiltaan silti vuosia alalla olevaa parempi. Kaikki riippuu taidoista. Toisilla niitä on jo koulussa ja toisilla ne kehittyy vuosien varrella. Halvalla ei ainaa saa hyvää, mutta joskus nekin työt voi yllättää positiivisesti.

Usein myös hyvin edullinen hinta saattaa olla merkki siitä että asiakkaita ei ole. Toki myös vasta valmistuneella saattaa olla jokin tarjous. Mää aina suosittelen katsomaan esim instagramista itseä miellyttävän kampaajan töitä ja valitsemaan sillä perusteella paikan ja tekijän. Suuri osa kampaajista tuo somessa esille omia töitään ja kerää esim instaan omaa portfolioo.

Alla olevat hiukset Esther Fair

Kampaajien on otettava vastuu työstää, mutta taikureita me emme ole. Mahdottomasta mahdollista ei osaa kukaan tehdä. Rehellisyys on tässäkin asiassa se kaikein paras keino keskustella yhteisestä sävelestä.

-Umppu

16 kommenttia

 1. Jutta kirjoitti:

  Sitä en ymmärrä että miten se vaalennus voi olla niin vaikeaa! Menin useiden instagrammaajien suosittelemaan ylihintaiseen Balmain-kampaamoon hiusten vaalennukseen. Toivoin niin blondia kun saa. Pohjalla YKSI kotona värjätty kevytväri (sekin värjätty ite edellisen kampaajan värjäystunarointia peittämään). Ja sävy oli vaaleanruskea.. Ekalla kerralla vaalensivat ja sävyttivät tasaisesti. Tulos oli ihan hirveä punertava, kikertävän kukertava. Parin kuukauden päästä jatkoimme vaalennusprojektia. Aattelin että nyt niistä tulee ees jotain sinnepäin. No mitä vielä. Tää ”luonnollinen lopputulos” on yhtäkuin heinäpaalin värinen keltaviher-jotain. Ei blondi. Yli 300 € meni tähän vitun pelleilyyn. Jos olisin ekan kerran jälkeen vetänyt purkkivärillä niin oisin sanut haluamani sävyn. Eli miksi kampaajat ei saa?! Nyt edellisen katastrofin jälkeen vedin purkkivärillä ruskeeksi. Pitäkää tunkkinne perkele.

  • primebody kirjoitti:

   Eli alla on ”kampaajan tunaroima väri, minkä olet itse peittänyt? Eli kaksi väriä, jotka pitää vaalentaa. Kun kemiallisesti värjättyä hiusta vaalennetaan niin sieltä nousee aina se lämpö: punainen, punaoranssi, oranssi, keltainen, vaalea, valkoinen. Jos hius on siinä kunnossa että sitä ei voi vaalentaa kun kevyellä vaalennuksella on vaalennusprojekti hidasta… lähes poikkeuksetta asiakkaan itse värjäilyt aiheuttaa kampaajille ongelmia. Kaupan ”kevytväri” on ihan yhtälailla hapeteväri siinä missä kestoväri. Usein vaan matalammalla hapetteella. Jos sielä kampaajan ”tunaroinnin” alla oli vielä edes latvassa vanhaa väriä on värikerrostumaa jo useita kerroksia, mitkä kaikki pitää vaalentaa. Voit varmaan jatkossa vetää sen purkkivärin jos sillä saat kerrasta sellaisen kun haluat. Mitä turhaa maksaa jos taitosi ovat paremmat kun ammattilaisella. Usein näkemäni tulokset niillä valitettavasti on: tyvi valkoinen… siitä pari senttiä keltaista, oranssia punaista ja latva viininpunainen. Toki jos 5 poikkiraitaa ei haittaa niin siitä vaan!

 2. Kaarina kirjoitti:

  Olen yksi mainitun lehtijutun uhreista ja pakko todeta, ettei ainakaan minun aurinkoraidat tapauksessani ole ”toista puolta”. Hiukset olivat käsittelemättömät ja hyväkuntoiset. Aurinkoraidat ovat varmaan terminä kaikille kampaajille tuttu ja lisäksi esitin kampaajalle mallikuvia, jotka eivät olleet utopistisia toiveunia.
  Valitettavasti osaavia kampaajia on todella vaikea löytää. Moni ei tunne tarvetta tai halua kehittää ammattitaitoaan. Pari vuotta tuon episodin jälkeen hain mallikuvia värjäyksistä netistä ja aina törmäsin värjäyksiin balayage ja sombre. Kävin kyselemässä pikkukaupungin kampaajilta, voisiko omiin hiuksiini saada jotain tuollaista. YKSIKÄÄN ei ollut kuullut näistä tekniikoista, vaan päädyin opettamaan ne kampaajille. Ja ei – en enää uskaltautunut varaamaan aikaa! Niinpä nykyään kuljen maantienharmaana, sillä kevyt raidoitus ja/tai liukuväri tuntuvat olevan ylivoimaisen vaikeita ”ammattilaisille”.

  • primebody kirjoitti:

   Se on valitettavaa että ammattissani työskentelee ihmisiä, keneltä ammattitaito puuttuu lähes täysin eikä ole halua kehittyä. Siksi painotan aina itse kouluttautumista jatkuvasti

 3. Jenni kirjoitti:

  Hyvä teksti ja upeita lopputuloksia ? sulla on kyllä taitava tiimi siellä töissä ja ihan vakavissaan alan harkita että alkaisinko käydä Tampereella kampaajalla vaikka matkaa useammat sadat kilometrit tulisi.

 4. Sari kirjoitti:

  Multa ei ole yksikään kampaaja ikinä kysynyt että mitä käsittelyitä on pohjalla ja miten olen valmis kotona hoitamaan hiuksia. Ikää kuitenkin mittarissa yli 40v. eli on tässä ehtinyt lukemattomilla kampaajilla käydä 🙂
  En tiedä sitten onko sillä vaikutusta että hiuksiani aina värjätty ruskean eri sävyillä, ilmeisesti silloin ei niin väliä kuin jos vaalennetaan vai?
  Olen aina mennyt kuvan kanssa kampaajalle mutta oikein kehottanut kampaajaa sanomaan ammattilaisena suoraan jos ei suosittele kyseistä ideaa mutta ikinä kukaan ei ole sanonut esim. että mun hiuksista ei sellaista lopputulosta täsmälleen saa. Siksi tulos ollut aina pettymys ja jäänyt vaan harmitus että olisin kaupan väreillä tehnyt itse saman.
  Tähän laittamasi mallikuvat ruskeahiuksisista on tosi hienoja mutta miksei mun kohdalla onnistu..

 5. Tiina kirjoitti:

  Hienoja lopputuloksia! Mitä jutun kirjoittajalla on kerrottavana epäluonnollisista mutta suosituista väreistä,vaaleanpunainen,sininen vihreä? Kuinka kauan voi olettaa pinkin värin kestävän kun pohja on alunpitäen vaalea ja värjäys tä varten vielä lisävaalennettu? Mielestäni yksi tukanpesuväli on liian lyhyt ammattilaisen tekemänä,ainakin ilman varoitusta lyhyestä kestosta.

  • primebody kirjoitti:

   Usein erilaiset todella pastelliset vivahteet lähtevät muutamassa pesussa. Niitä pitää ylläpitää ihan joka pesussa, sillä ne ei kestä.

 6. Kerttuli kirjoitti:

  Kyllä huonostakin työstä kova hinta kehdataan ottaa. Minulle laitettiin raidat. Ei ollut yhtään raitaa. Kampaaja sanoi, hän tekee uudestaan. Kun melkein neljän tunnin päästä lähdin kotiin, päässäni oli keltainen hiuspehko. Että sillälailla. Muttei veroja kyllä raskita maksaa. Alv kyllä on lihottanut koko ammattiporukan.

  • primebody kirjoitti:

   En kyllä ymmärtänyt tätä sun veroihin liittyvää asiaa

 7. Mimmi kirjoitti:

  Mielenkiintoista.
  Itsellä, moneen kertaan kampaajalla värjätyt mustat hiukset.
  Tyvikasvu alkoi tympimään, täys harmaa.
  Näytin kampaajalle kuvaa hiilenmusta ja harmaita raitoja jotta olisin voinut kasvattaa pikkuhiljaa oman harmaan.

  Lopputulos oli järkkyy. Palanut kärri vaalennuksen jälkeen. Ei edes puhuttu että ne vaalennetaan, enkä kuvitellut kun kerran oli jo valmiiksi mustat hiukset.
  Juhannus sitten vietin kotona kaiken mahdolliset hoitoaineet päässä.
  Hiukset vihreän keltaiset.
  Menin takaisin ja vaadin korjausta.
  Tummensi juurta ja pysyi ehkä muutaman päivän.
  No, lomareissulla merivesi ja aurinko tietry teki tehtävänsä mutta nyt kanssa värjäilen itse jollain harmaalla että keltainen olisi siedettävä ja vihreä poissa.
  Aina kun olen ulkomailla värjäyttänyt tai leikkauttanut tulos on ollut todella hyvä. Ikinä ei ole hiusväristä kasvoissa mitä pitää hinkata pois kynsilakan poistoaineella. Pää ei kutia kun väri pestään kunnolla pois…
  Seuraavaa matkaa odotellessa ja kampaajaa…

  • primebody kirjoitti:

   Jos haluat mustasta hiuksesta ”hiilenmustan” on se vanha musta purettava sieltä alta. Se purkaantuu viinipunaisen, punaisen, punaoranssin, oranssin, keltaoranssin, keltaisen kautta vaaleaksi.Kun halutaan kylmää vaaleampaa sävyä, kun mustaa on pohja oltava vaalea, ettei sieltä puske lämpö läpi…. samoin jos hiukseen haluaa harmaita raitoja on ne ensin saatava valkoisiksi, jotta ne voi värjätä harmaaksi ja mustasta valkoiseksi saattaa vaatia 5-10 vaalennusta, varsinkin pitkässä hiuksessa, jos hiuksessa on paljon värikerrostumia… Kun kehut ulkomailla värjäyksiä, niin oletko kokeillut juuri tätä toivomaasi värjäystä sielä?

   Jos siinä on nyt kellertävä väri ja laitat siihen harmaata ja jos se on tummuudeltaan tummaa, niin lopputulos on vihreä… Ammattilainen kyllä pyyhkii hiusvärin aina hiusrajoilta, mutta esim musta vräi jää lähestulkoon aina ihoon kiinni. Jos on kuiva hiuspohja saattaa väriä jäädä myös hiuspohjaan, mikä irtoaa vasta seuraavassa pesussa.. Mun mielipide ammattilaisena on että toivot kerralla mahdotonta

 8. Rosa kirjoitti:

  Onpas surullisia kommentteja. Tässä tekstissä oli tosi paljon asiaa, vaikka en itse hiusalan ammattilainen olekaan – jotenkin ihan hullua, että ihmiset ei ymmärrä sitä kemiaa siinä takana. Koska sitähän se on, kemiallisia yhdisteitä.

  Ja minun mielestä osoittaa myös oman ammatillisen kyvykkyyden tunnistamista se, että sanoo asiakkaalle suoraan, että tämmöistä ei voida tehdä. Epävarmempi kampaaja lähtisi varmaan yrittämään, asiakasta miellyttääkseen, ja lopputulos on katastrofi. On juttuja, mitä yhdellä kerralla saadaan tehtyä, ja juttuja, joita ei saada tehtyä, taitotasosta riippumatta. Vaalentaa voi asiakas myös kotona, jos ei kampaajan ”veemäinen nillitys” miellytä, mutta siinä voi hyvästellä sitten oman tukankin samalla.

  Ja kuten sanoit, asiakkaalla on myös vastuu ilmaista toiveensa ja hiustensa kunnon kampaajalle lähtiessään. Omituista ovat myös nämä nykyajan FB-ryhmät, jonne mennään itkemään huonoa lopputulosta ennemmin, kuin keskusteltaisiin asiasta suoraan palveluntarjoajan kanssa. Maalaisjärki hoi 😀

  Kiitos hyvästä postauksesta ja ihanaa syksyä sulle!

 9. tästedesvärititse kirjoitti:

  Kampaajalla teetetty työ täydellinen floppi. Ikääntyneenä ihmisenä halusin tehdä lopun huonosti (epätasaisesti) harmaantuvien ruskeiden hiusten kanssa kamppailemisen. Käytin perus-keskirukeaa väriä. Joten tilasin ajan kampaamosta saadakseni aluksi harmaita raitoja. Värinpoisto suoritettiin-tulos=keltainen. Kampaajan huomattua sen, laittoi värinpoistoalueen päälle jotain…..piti olla synkentävää. Lopputulos oli että se synkentävä jotain ei vaikuttanut keltaiselle alueelle vaan teki siitä muusta alueesta vaaleanoranssin. Lopputulos siis karmea. Leikkauksen jälkeen ei jäänyt näkyviin kuin epätasainen jopa tukattomalta näyttäviä alueita em. värin lisäksi. Nyt en tiedä mitä uskaltaa enään tehdä. Minulla on singlattu niska ja lyhyet pulsarit ja pidempi päältä. Voitte kuvitella fiilikset! Olin niin järkyttynyt lopputuloksesta että en saanut sanaa suusta. Ohjeistuksena sain vain kommentin että harmaita raitoja ei saa yhdellä kerralla ja ostatti minulla sinistä shamppoota. Mikä ei juurikaan vaikuttanut mitenkään. Ihmettelen nyt tukkaani ja kampaajaa joka päästi pois asiakkaan niin karmean näköisenä vaikka minulla oli mallikuva ja neuvoteltiin etukäteen mitä haluan. Toivomaani ei ko. kampaaja tyrmännyt vaan rupesi hommiin. Surkeaa….

  • primebody kirjoitti:

   Asiakkailla on usein harhaluulo siitä mitä kerralla voi tehdä. Tummaan ruskeaan ei saa kerralla harmaita raitoja ja se vaan on fakta. myöskään jos hius ei ole entuudesta tuttu ei siitä voi sanoa yhtään kuinka se vaalenee. Se riippuu myös siitä montako kerrosta sielä alla on värikerroksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.