Hae
Prime Life by Umppu

Mitä tapahtuu blogeille tulevaisuudessa?

*Sisältää mainoslinkkejä

Blogaaminen on Suomessa edelleen ammatti, mitä arvostetaan lähes yhtä paljon kun parkkipirkkoja… En tiedä minkä takia blogaajan ammattia väheksytään niin paljon. Musta olis kiva kuulla tähän asiaan kommentteja. Blogaajia on maailmassa pilvin pimein. Moni tekee sitä täysin harrastuksena, mutta osa tekee sitä taas työkseen. Ihan yhtä lailla tässä työssä on dediksiä ja palavereita, kun missä muussakin tahansa työssä.  Ja miks vertauskuvana oli parkkipirkko, niin me saadaan ainakin yhtä paljon kaikkea shaibaa niskaan. Korvauksista maksetaan verot ja niin edelleen. Suositun blogin kirjoittaminen on nykyään haastavaa, koska sun pitää ”keksiä” millä erotut joukosta. Se että kirjoitat blogia ei automaattisesti tarkoita sitä, että saat siitä rahaa tai korvausta edes tuotteiden muodossa.

Toki mitä julkisempi henkilö olet ja mitä enemmän sinua seurataan sitä helpompaa on saada näkyvyyttä blogillesi tai ylipäänsä aloittaa blogi. Kuitenkin sun pitää olla mielenkiintoinen persoona ja sulla pitää olla mielenkiintoisia aiheita, mistä kirjoitat.  Instagram jyrää tällä hetkellä kuumimillaan. Se on suurin ja tavoittavin kanava ainakin itselläni. Blogeissa taas on se ihan eri, että kirjoitukset jäävät verkkoon ja niitä voi lukea vuosienkin päästä. Meidän työtä on huomattavasti hankaloittanut erilaiset googlen, facen ja ig:n asetukset. Vaikka seuraat jotain ihmistä, niin et aina välttämättä näe seuraamasi ihmisten päivityksiä ja julkaisuja. Se on asia mikä itseäni ärsyttää somessa. Seuraan niitä ihmisiä ketä haluan ja haluan nähdä juuri heidän julkaisut, en vain sitä muutamaa prosenttia, mitä mulle näytetään.

Jos ajatellaan vaikka kaupallisia yhteistöitä mitä vaikuttajat tekee, niin homma ei suinkaan mene niin, että saat ilmaiseksi kaikkea ja vielä rahaa siihen ”kunhan vaan julkaiset jotain” ja räpsäset pari kuvaa… Joidenkin kaupallisten yhteistöiden eteen voi olla että teet pitkän neuvottelun. Vaihtelet sähköpostia muutaman kuukauden, tutustut tuotteeseen/palveluun, kirjoitat kuvaat ja julkaiset. Siihen kuluu useita tunteja töitä. Joidenkin kaupallisten yhteistöiden työstöön voi mennä viikko ja joihinkin jopa kuukausi.  Joku voi ajatella, että toi matkustelee ilmaiseksi ties sun minne…. ei se niin mee. Jos teet vaikka kaupallisen yhteistyön jonkun matkatoimiston kanssa, niin olet sielä matkalla myös töissä….

Paljon blogaajat on alkaneet tekemään podcasteja. Ne on sellaista helppoa ajanvietettä, mitä voi kuunnella oikeastaan missä vaan. Mää en oo vielä itse oikein niitä löytänyt, tai oikestaan kyseessä on ajanpuute. Jos mennään vaikka 15-vuotta taaksepäin, niin tuskin kukaan olisi voinut kuvitella tekevänsä työtä esim sosiaalisen median parissa tai vaikka bloggamalla. Tää työ on kuitenkin todella riskaapelia ja oikeastaan koskaan et voi olla varma minkä verran saat tuloa blogista minäkin kuukautena. Jos mää ajattelsin, että tekisin vain tätä työkseni olis mun blogi varmaan hyvin erilainen. Mää miettisin sitä kokoajan kaupallisuuden kautta, koska tottakai siitä olisi saatava se palkka. Mulle tää on kuitenkin sivutyö ja saan sen oikean palkan omasta ammatistani.

Tää on myös työnä sellainen, että se saattaa loppua yhtä nopeesti, kun se alkaa. Voi olla että parin vuoden päästä kukaan ei enää kirjoita blogia, vaan on keksitty jokin uus juttu taas. Tälläinen fossiili tarvii jo kohta jonkun ATK kurssin, että pysyy nuorten matkassa. Blogien lukeminen menee aikalailla sykleissä. Silloin kun on sateista ja viileät ilmat niin blogeja luetaan enemmän ja taas hirveellä helteellä niitä ei lue kukaan.

Mulla on ollut monta kertaa fiilis, että en enää kirjoita, mutta se on ollut hetkellistä. Tää on kuitenkin mulle myös tapa ilmaista itseäni ja kirjoittaa asioita ulos. Oon myös saanut tän työn myötä paljon ihania uusia ystäviä ja tutustunut todella paljon uusiin ihmisiin. Mää oon kuitenkin usein miettinyt, että minkälaisen kuvan ihmiset on saanut musta blogin välityksellä, koska niin moni ajattelee tuntevansa mut, vaikkei tunne ollenkaan. Siks itse tykkään kanavana instagramista eniten tällä hetkellä, koska sielä näkyy mun se ihan todellinen arki ja luonne paljon paremmin.

Mulla ei itsellä oo just nyt mitään ihan vakkari blogia, mitä seuraisin niin fiiliksissä, että odotan aina seuraavaa postausta. Luen blogeja aina satunnaisesti, minkä ehdin. Toivon silti että tää pysyy vielä ainakin mun kohdalla elossa, koska vuosia blogin parissa on jo niin monta, että tuntuis hassulta olla ilman.

Mekko Täältä*

Kuvat Noora Näppilä

3 kommenttia

 1. Annie kirjoitti:

  Hei Umppu, nyt sattui minun silmään tosi kaunis kuva sinusta! Aivan ihana on mekko päälläsi: olet kuin kreikkalainen jumalatar! Pitkä yhtenäinen asu pukee sinua hyvin ja siihen vaaleat pitkät kutrit…pidän itsekin maksimekoista, mutta olen laiha ja muodoton, ei ne näytä noin hyvältä…Lisäksi olen seurannut noita kampauskuvia Venäjältä, mitä olet loihtinut: nyt tuli Suomeen uutta taitoa! Käytän itse kampaajani kampauspalveluita esim. juhlien yhteydessä, mut aika pliisuja ne on ollu noihin verrattuna! Mutta ehkäpä voisin antaa mallia kuvistasi….mulla on pitkä tukka yli olkapäiden n. 5cm mut noissa kuvissa tais mallin tukka olla tosipitkä….

  • primebody kirjoitti:

   Voi kiitos <3 Noissa kampauksissa ei ollut kovinkaan pitkä hius kyseessä

 2. Tiina kirjoitti:

  Toivottavasti jatkat kirjoittamista? tyylisi on vahva ja aika erilainen kuin muiden bloggaajien- hyvällä tavalla siis….

  Tasapainoilet aika taitavasti arjen-työn-glamourin seassa?

  Olisi kiva kuulla enemmän myös teidän ihan perus arjesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.