Hae
Prime Life by Umppu

Onko virkistyspäivät yhtä kun alkoholi?

*Sisältää mainoslinkkejä

Varmaan jokaisessa työpaikassa on aina välillä virkistyspäiviä.. On se sitten firman kesäjuhlat tai ihan vaan ”virkistäytymistä” niin lähestulkoon aina siihen liittyy voimakas alkoholin juonti. Miksi? Mää en edellenkään väitä olevani itse mikään pyhimys, sillä juon alkoholia. Juon sitä aika harvoin ja silloinkin usein kyse on yhdestä/kahdesta viinilasista. Ehkä kerran vuodessa saatan otta hieman enmmän, mutta sellaisessa kunnossa mua ei nää, että en muista omaa nimeäni.. Mää oon aiemminkin kirjoittanut alkoholista ja aika usein saan siihen hyvin negatiivisia kommentteja, sillä lähestulkoon kaikki jotka juo usein itsensä käniin kuvittelee juovansa kohtuudella ja käyttäytyvänsä asiallisesti. Mää en ainakaan tuhannen känissä ole muutakun noloa katsottavaa 🙂

Kun olin useamman vuoden juomatta oikeastaan kokonaan, kun olin joko raskaana tai imetin, niin tuli oltua jonkin verran juhlissa ja aina tietenkin selvinpäin. Siinä pystyi hyvin tarkkailemaan kuinka ihmisten käytös pikkuhiljaa muuttui ja loppuillasta osalla se oli jo myötähäpeen arvoista. Joku oksentaa aina ja sitten on niitä, jotka ilmeisesti rakastaa olla alasti. Kustaan mitä ihmeellisimpiin paikkoihin ja kaikki estot katoaa kokonaan.

Sitä en väitä etteikö joskus pikku hioprakassa olis ihan hauskaa, mutta jotenkin kohtuus kaikessa. Mitä jos on sellainen työpaikka, missä näitä virkistytilaisuuksia on turhankin usein?.. Sinne on tavallaan vähän pakko mennä ”verkostoitumaan”.. Miksi niitä verkostoitumisia ei voida järjestää vaikka ihan sielä työpaikalla ihan selvinpäin? Tarvitaanko siihen aina se alkoholi, että porukka vähän rentoutuu? Välillä kulee, että en mää sinne selvinpäin aio mennä… Mikä on syy etteikö johonkin tilaisuuteen voisi mennä selvinpäin? Ehkä oliskin joskus ihan hyvä mennä, niin näkis miltä se touhu näyttää.

Naisilla tulee usein jotain jäätävää draamaa. Joku itkee ja hänen ilta on pilalla.. Tunteet moninkertaistuu ja kaikki on ihan paskaa. Miehistä taas tule hyvä veli kerholaisia. Sielä seilataan paatilla kädet toisen olkapäällä ja lauletaan munasillaan maammelaulua… Miks? Mää oon joskus parikymmpisenä bilettänyt itse todella paljon… Olin oikeesti joka viikonloppu baarissa ja tirvasin aina oikein kunnon tuiskeet… Onneks mää tapasin Juuson ja onneks mää aloin odottaan mun esikoista ja tavallaan onneks mää hurahdin siihen fitnekseen, niin se juominen jäi melkein kokonaan ja sen jälkeen aloinkin odottaan jo seuraavia lapsia.

Vaikka joskus on ihan kiva juoda muutama lasi viiniä, niin on myös kiva jättää se siihen. Mulla tulee ainakin krapulassa niin kamala ”masennus” heti kun herään ja kaikki ahdistaa. Tavallisessa kunnossa on vasta seuraavan viikon lopulla  ja koko alkuviikko menee itseään soimatessa ja ahdistuneessa fiiliksessä.. Ne ihmiset jotka juo joka viikonloppu niin onko niiden olo aina ihan jees, vai voiko ne olla masentuneita… tarkoitan masentuneita siitä alkoholista…

Toisille on ihan normaalia käydä aina viikonloppuisin ulkona… Mulle ei todellakaan se oo normaalia. Jos mää saisin valita, että lähdenkö vaikka baariin vai meenkö yksin nukkuun, niin meen yksin nukkuun. Mulla se baari ja ihan vaan valvominen vie voimat jo pelkästään. Baarissa on kaikenlisäks niin kova melu, että ei sielä edes kuule saati nää, kun kaikenmaailman strobot ja savukoneet pauhaa täysillä. Mua ei todellakaan haittaa jos joku käy joka viikonloppu baarissa, koska se ei oo missään määrin mun elämästä pois. Kunhan vaan mietin, että kuinka sitä jaksaa aina viikonlopusta toiseen. Onks musta vaan tullut niin keski-ikäinen etten ymmärrä hahah… Mitä sää ajattelen juomisesta?

Kuvat Noora Näppilä

Mekko* House of Brandon*

12 kommenttia

 1. Tagpu kirjoitti:

  Oon samaa mieltä kanssasi. Suomessa ei saa puhua alkoholista koska se on niin monelle ongelma. Mutta suomessa on 400 000 tuhatta liika alkoholia käyttäviä. Se jos jokin on asia mihin PITÄISI puuttua. Mutta koska suomessa alkoholi on tuottava ”rahallisesti”, niin siihen ei puututa. Ja ne jotka lapsiperheissä puhuu juovansa ”vain” yhden lasin viiniä, ei ole totta. Mihin ne sen loppu viinin laittaa? Joka 4. Lapsi kärsii vanhempien juomisesta. Vanhemmat ei sitä ajattele, mutta lapset sen muistaa. Mut pointti on se, että tähän alkoholin liika käyttöön pitäisi puuttua ja isosti.

 2. Oreo kirjoitti:

  Alkoholi on kyllä mun mielestä aina kaiken pahan alku ja juuri. Niin paljon turvattomuutta, itsensä ja muiden nolaamista, draamaa, ilkeyttä, kontrollin ja muistinsa menettämistä, väkivaltaa, onnettomuuksia… En jaksa edes luetella mitä kaikkea mulla tulee mieleen alkoholin seuraamuksista ? joten oon onnellinen ku tiedän että säkään et palvo alkoholia.

  Oon myös onnellinen siitä et mun pomo on uskonnollinen ja siitä syystä virkistyspäiviimme ei kuulu alkoholi, työntekijät voivat sitten illalla lähteä jatkamaan baariin jos haluaa.

 3. Mari kirjoitti:

  Mä en tykkää juoda kuin todella harvoin. Mulle ei ole ongelma lähteä autolla baariin mutta sitäkään ei tule tehtyä tällähetkellä kun olen joka viikonloppu töissä. Tykkään lähteä nykyisin laivallekkin ystävien kanssa joilla on lapsia mukana niin tietää ettei tarvitse juoda. ?

 4. Kadi kirjoitti:

  Olen täysin samaa mieltä siitä juomisesta, itse juon todella harvoin ja sit myös just vaan pari lasillista viinia, mutta on minullakin ystäväpiirissä pari ihmistä, ketkä juo joka ikinen viikonloppu?‍♀️ Ja mua aina ihmetyttää että mitenkään? Ei ole nähtävästi krapula ym , itse olisin ainakin ihan kuollut tuosta määrästä/ juomisesta, enkä tykkää yhtään katsoa myös niitä känniääliöitä! En ole itsekään mikä absolutisti mutta kohtuulisus ennen kaikkea ja on se vaan hirveetä katsottava kun naishenkilö on ympäri kännissä?

 5. Ulla Nauha kirjoitti:

  Miä juon kans tosi harvoin. Muutman lasin valkkaria sillon tällöin otan. Enkä herran ties muista millonka viimeks oisin juonu itteni känniin asti. Taitaa olla vuosia aikaa. Mun isä on entinen alkoholisti ja anoppi on täysipäiväinen alkoholisti. Sitä kun on reilu 25v kattonu dokaamista. Ni ei sitä helvettiä halua omille lapsille näyttää. Selvin päin on palj8n mukavempoo!?

 6. Laura kirjoitti:

  Jooo, oon kyl samoil linjoilla. En ymmärrä sitä jatkuvaa baarissa juoksemista. ? kaikilla se aika varmaan on joskus ollu, mut joillain se ei lopukkaan. Eteenkään pienten tai isompienkaan lasten vanhemmilta sitä ei käsitä. Ja kun sitä on raskaana kattonu muitten sekoilua ja miettii omaa käytöstä kun juo, niin ei halua edes lähtä. Joskus muutaman voi ottaa, mut suurella osalla se ei siihen jää.

  Mitä tulee näihin virkistyspäiviin, niin millälailla se muka virkistää et siel tuhannen tumuissa sekoillaan pomon kans ja seuraava viikko ollaa nii väsyneitä et ei jaksa mitään ? just, don’t get it.

 7. aak kirjoitti:

  Mua nykyään jopa ahdistaa lähteä työmatkoille, koska ne ovat joidenkin osalta vain tekosyy ryypätä ihan tuskassa. Itse lähinnä haluaisin käydä syömässä ja palata nukkumaan kun kerrankin lapsiarjessa voisi. Ja toki näin voin halutessani tehdäkin, mutta sitten kysellään että ”nyt jo”, ”mihin sulla on kiire”, ”ota nyt pari vielä”. Argh! En vain näin lähes nelikymppisenä tajua, että mikä siinä älyttömässä viinan kiskonnassa on niin hienoa. Ja sitten könytään seuraavana aamuna hikisenä ”töihin”… Nou tänks!

 8. Hannis kirjoitti:

  Moi! Ehkä vähän tuli turhan yleistyksen maku tästä postauksesta. Se että alkoa tarjoillaan vaikka firman kesäjuhlissa niin ei tarkoita sitä että edes suurin osa porukasta on järjettömässä tuiskeessa. Varmasti on niitäkin ketä on mutta väittäisin että aika moni suomalainen pikkufirma missä on vanhempaa porukkaa niin ei vedä kaikki viinaa kaksin käsin? Tai en tiedä millaisissa tapahtumissa olet ollut mutta itse en tunnista tätä. Totta kai on niitä ketä ottaa liikaa mutta siitä tuskin pääsee eroon yhteiskunnassa.

  Ja tuo että kuinka jaksaa joka viikonloppu baariin niin mun 40-v laajasta ystävä/tuttavapiiristä ei KUKAAN (perheetön tai perheellinen) käy joka viikonloppu baarissa että en vaan voi uskoa että 30-40 ikäseinä kovin moni enää harrastaa baarihyppelyä joka viikonloppu… 20-30 varmasti ja itsekin sitä tein ja se oli aikanaan kivaa mutta ei tietenkään enää 🙂

  Mutta mä siis kannatan firman virkistysjuhlia alkolla, vaikka niin että on ensin muuta ilman alkoa ja sitten jos haluaa ottaa sen pari kuoharilasia hyvien työkamujen kanssa niin mikäs sen mukavampaa. Ja aikaisin kotiin ja ei tarvi hankkia sitä krapulaa kun ei ole ongelmaa alkon kanssa vaan voi lopettaa siihen pariin lasiin.

 9. Alle 3kymppinen kirjoitti:

  Minusta ei todellaan liian yleistävä kirjoitus, erittäin paljon täynnä asiaa! Itse ihmettelen tätä kanssa. Varsinkin sote alalla, missä itse töissä olen, kahvipöytä keskustelut JOKAISESSA työpaikassani on kiertynyt poikkeuksetta vaapapäiviin, siis montako niitä sattuu olemaan,ja siihen että ehtiikö vetää kunnon perseilykännit. Ja kyllä, joukossa on kaiken ikäisiä, nuorista kohta eläköityviin. Vanhemmat harrastaa juomista kotona, mökillä tai muualla, ei baarit enää niin kiinnosta, mutta kovin paljon vapaalla tuntuu alkoholi maistuvan iästä huolimatta. Kyllähän känni kulttuuri on Suomessa edelleen vallitseva,vaikka onneksi väistymässä. Sehän ei tietenkään kuulu kuin itselleen miten vapaapäivänä kukin käyttää, mutta onko niillä asioilla pakko rehvastella. Hämmästyttää myös se, kun harmittelevaan tyyliin puhutaan, että ei samallalailla palaudu kuin nuorempana, että ei tahdo viikonloppu riittää toipumiseen (kaljan juonnista siis). Itse suosiolla olen jättäny kaikki työpaikan pikkujoulut tms väliin, koska humalaisten katseleminen ei innosta. Liikunnallisiin (en ole himourheilija vaan peruskuntoilija) yhteisiin tekemisiin lähden mukaan, koska niissä liikuntasuorituksen aikana ollaan selvin päin ja sen jälkeen voikin poistua paikalta ennen jatkoja.. eikö juurikin kannattaisi keskittyä oikeasti lepoon työstä, niinkuin aiemminkin on mainittu, eikä toipumaan viinanhuuruista. Selityksenä minusta on huono se, että jollain pitää pää saada tyhjennettyä. Eikä ole keinot aika vähissä, jos vaan alkoholilla saa sen tehtyä?! Liikunta, ulkoilu, retkeily, kirjan lukeminen, käsityöt, leivonta, elokuvat, lautapelit, yhdessä oleminen, yhdessä kokkaaminen, teatteri, konsertit, yö hotellissa ja valmiille aamupalalle.. mitä muuta lisäisitte ”pään tyhjentämiskeinoja”?

 10. Minna kirjoitti:

  Työpaikallani on onneksi virkistysiltapäivä onnistunut ihan makkaraa grillaten laavulla ja mehua nautiskellen. On toki joskus ollut joku kosteampikin reissu mutta en ole ollut mukana. Koen oloni hyvin epämukavaksi kun ihmisten persoona muuttuu juomien myötä. En kestä sitä lässytystä yhtään kun joku rakastaa illan mittaan koko maailmaa ja sitten on näitä, kun kaikki alkaa ärsyttämään ja aletaan haastamaan riitaa. Ei turhaan ole sanontaa:viina on viisasten juoma. Jotain on vialla jos ei selvinpäin kestä olla jossain porukassa. Silloin voi jättää menemättä jollei tapahtuma ole hirveän tärkeä bisnesten tms vuoksi. Valitettavasti joillakin on vielä perheellisenäkin pakko saada se kaljakori joka viikonloppu. Tai mennä taksilla baariin. Itse nautin eniten lasillisesta kotisohvalla jos jotain nyt edes haluan ottaa.

 11. Kati kirjoitti:

  Siulla on tässä monta hyvää pointtia, mut itseäni häiritsee se kuinka kirjoitat sen joko-tai. Ikäänkuin kellään ei olisi sitä kultaista keskitietä. Tai sitten otan tän niin henkilökohtaisesti koska miulla on se keskitie kantapään kautta opittuna 😀 Miusta on aivan karmeeta juoda ittensä överiin. Koska siitä överistä huolimatta muistaa sen olotilan ja häpeän määrän, kun ei osaa eikä pysty puhumaan kunnolla.
  Itse pystyn siihen ja tiedän monia muitakin ketkä voi ja lähtee baariin pitääkseen hauskaa asiallisella linjalla, juoden muutamia ja hillitysti. Eikä seuraavana päivänä tarvitse puuskutella pahaa oloaan ja pystyy lapsensakin huolehtimaan.

  Sitten se, mitä oli kirjoituksesi alussa työpaikkojen virkistäytymisistä. Henkilökohtaisesti pidän enemmän niistä holittomista ”bileistä”. Touhutaan jotain hauskaa porukalla jne ilman alkoholia. Ja verenpaineeni on tapissaan nanosekuntissa kun joku sanoo tuon ”en kyllä selvinpäin mene sinne”.. ARGH.

  Ymmärrän niitä ketkä nautiskelee alkoholia ja pitää hauskaa, ymmärrän heitä ketkä eivät käytä/tarvitse ollenkaan mutta myönnän että en ymmärrä niitä humalanhakuisia ketkä tekee itsestään pellen ja aiheuttaa ärsytystä muissa.

  • primebody kirjoitti:

   Kirjoittamalla on hyvin vaikeaa aina esittää asiaa useasta kulmasta ja se jää lukijan tulkinnanvaraan. Kyllä mää esim iotse voin juoda pari siideriä ja mulla on tosi kivaa. Tykkään joskus juoda lasin viiniä ihan rentoutuakseni ja koska se maistuu hyvältä, mutta se sellainen juottaminen ja väkisin juominen on hanurista..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.