Hae
Prime Life by Umppu

Vinkit Puolan Krakovaan

*Sisältää mainoslinkkejä

Kirjoittelinkin eilen blogiin keskitysleiristä Auschwitzissä ja tänään kirjoittelen Puolan Krakovasta ylipäänsä. Krakova oli mulle uusi kohde, missä en ollut matkustanut aiemmin. Puola ei ole ehkä maana niin houkutellut, vaikka olenkin lapsena käynyt sielä useampaan otteeseen voimistelukilpailuissa… Meillä oli finskin lennot ja lentomatka oli suuntaansa alle pari tuntia, eli oikein näppärä aika. Me oltiin reissussa akka porukalla ja kaikilla oli matkalaukku mukana, jotenka kentältä siiryimme isolla taxilla hotelille. Sekin oli muistaakseni 5:ltä hengeltä reilu 20e yhteensä, eli ei kallis. Meidän hotelli Perfect* oli aivan loistava sijainniltaan. Suosittelen muutenkin ehdottomasti yöpymään juutalaiskorttelissa ihan ydin keskustan sijaan. Paikka oli todella tunnelmallinen (kuitenkin hotelli sijaitsi rauhallisella kadulla) ja vieressä oli kymmeniä ravintoloita.

Hotelli Perfect* oli todella siisti ja kaupunki lomalla ihan täydellinen. Siitä pääsi kävellen joka paikkaan. Ruoka oli jokaisessa paikassa erittäin hyvää ja edullista. Meidän hotellin liepeillä oli kuitenkin hintataso huomattavasti edullisempi, kun ihan keskustassa ja ehkä se ruokakin oli inasen parempaa, vaikka kylläkin joka paikassa hyvää. Nyt sattui oikein kunnon helteet ja jos esimerkiksi olet matkaamassa Puolaan vielä tänä kesänä, niin varustaudu kunnollisilla kengillä. Sielä on paljon epätasaista mukulakivee ja korkkarit on ihan nou nou.

Krakovassa on upeita kirkkoja, missä muutamassa pistäydyttiin ohikulkumatkalla. En painanut nimiä mieleen. Harvoin lähden mihinkään turisti juttuihin mukaan, mutta paahtava helle sai meidät heltyyn kaupunkikierrosta myyvän miehen kyytiin pienellä avo sähköautolla. Se oli itseasiassa aika hyvä ja siinä näki kivasti kaupunkia. Meille sattui kaupungin paras kuski ja se vei meitä pari ylimääräistä rinkiä ja soitti meidän toivebiisejä täysillä 🙂

Krakova oli kaupunkina todella kaunis. Vanhat rakennukset kätki sisälleen mitä mielenkiintoisempia ravintoloita ja paikkoja. Jos ajattelee perhe lomaa, niin itse en lähtisi tänne pienten lasten kanssa. Toki en juurikaan ottanut selvää, mutta aika vähän tuli vastaan mitään lapsille. Voi olla että kesä-aika myös vaikuttaa, mutta kaupunki vilisi niin täynnä ihmisiä, että ainakaan itse en olisi antanut lapsien itse kävellä, koska ne olisi hukkunut samantien väkijoukkoon.

Mää koin Krakovan todella turvallisena paikkana. Oon aiemmin kirjoittanut, että en liiku omassa kotikaupungissani Tampereella iltaisin, koska mua pelottaa ja ahdistaa, niin täällä pystyi hyvillä mielin. Keskustan alueella ei ollut mitään muuta, kun pienenä lintujen pelkääjänä hirveitä pulu röykkiöitä :). Auschwitzin keikka kannattaa ehdottomasti tehdä. Kaikkiin paikkoihin kannattaa ostaa liput ennen reissua, sillä paikan päältä niitä on hankala saada tai niitä ei saa ollenkaan. Krakovan keskustassa oli muutama todella suuri ostoskeskus, jos shoppaileen haluaa. Paikallisissa kaupoissa hintataso on huomattavasti huokeampi, kun Suomessa, mutta ketjuissa on lähes samat hinnat, kun täällä.

Kaupunki sopii mun mielestä kaveriporukalle sekä pariskunnille oikein loistavasti. Mietinkin, että ehkä tänne vois ens kesänä tulla uudelleen. Harvoin mulla tulee kaupungeista sellaista fiilistä, mutta tästä tuli ja kohde on kuitenkin niin lyhyen matkan päässä. Käteistä en hirveästi vaihtanut, koska kortti kävi lähes joka paikassa. Englannilla pärjäs ihan loistavasti. Voin siis oikein lämpimästi suositella kohdetta. Jos tulee mieleen jotain kysymyksiä niin heittäkää tänne niin vastailen parhaani mukaan, niihin mihin osaan.

Se mikä todettiin, niin olut oli monessa paikassa edullisempaa kun vesi 🙂 Keskimäärin meidän viiden hengen syömiset oli muutamasta kympistä sataan euroon yhteensä ja hinta riippui usein siitä montako pulloa viiniä joimme, mutta siis huomattavasti edullisempaa.

-Umppu

Yksi kommentti

 1. villananna kirjoitti:

  Vinkkaan vielä lisää, Kazimierz kun on mun rakas paikka.
  Sieltä siis löytyy Krkaovan parhaat ravintolat kuten, Miodova, Klezmer-Hois (jossa paikalliset juutalaiset käyvät syömässä), Hamsa, Nova, Sasiedzi ja parhaat zapiekankit saa Plac Nowylta (näitä kannattaa ihan jokaisen käydä maistamassa).
  Kesäkuussa Kazimerzissa vietetään juutalaisen kulttuurin festivaalia, joka on todella mahtava tapahtuma myös ei juutalaisille. Myös myöhemmin kesällä ajetaan Kraovan JCC:n kanssa Ride for the livin -ajaot, joihin pystyy ilmottautumaan kuka tahansa alku vuodesta. Jos tällainen toiminta kiinnostaa, niin kannattaa osallistua. Ride for the living -ajot ajetaan polkupyörillä Auschwitzista Kazimierziin, päätepysäkki on siis juutalaisne seurakunnan tilat, jotka ovat ihan juutalaisen kulttuurin museon yhteydessä, Miedova kadulla.

  Krkakovan vanhan kaupungin alla on museo, jossa kannattaa käydä tutstumassa. Myös suolakaivokset, Oscar Shindlerin tehtaan museo ja vieressä oleva nykytaiteen museo. Vanhassa kaupungissa on myös mahtavia jazz-klubeja.
  Wawel, Nowa Huta, Plazsow…Niin paljon nähtävää ja koettavaa <3

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.