Hae
Prime Life by Umppu

Minkälainen oli Auschwitz keskitysleiri

Viikonloppuna olimme reisussa Krakovassa. Yksi vaikuttavimpia hetkiä matkalla oli retki Auschwitziin. Tää on paikka missä ihan jokaisen tulisi käydä elämänsä aikana. Kyseessä on siis toisen maailmansodan aikainen  keskitysleiri mikä ei edes ole kaukaista historiaa, mutta tuntuu että jo hyvinkin unohduksissa. Pakko myöntää että itsekkään en todellakaan tiennyt paikasta ihan hirveesti ennen sielä käyntiä. Kirjoitan tämän postauksen omien fiilisten ja tuntemuksien pohjalta. Auschwitzissa oli siis keskitysleiri, missä tapettiin päivässä tuhansia ihmisiä.  Sielä murhattiin yhteensä yli miljoona ihmistä vuosina 1942-1944. Sinne tuotiin vankeja ympäri maailmaa. Suurinosa niistä oli juutalaisia, mutta sielä oli myös muita vankeja. Poliittisia vankeja, vastarintaliikkeiden jäseniä, sotavankeja useista eri maista, jotka kuolivat nälkään, pakkotyöhön, sairauksiin, teloituksiin ja kaasuun.  Ihmisiä ammuttiin, mutta luodit olivat niin kalliita ja niitä ei riittänyt tarpeeksi… Ihmisiä piti haudata  myös elävänä, kunnes keksittiin että ihmisiä saa tapettua enemmän kerralla kaasulla. kerron jokaisesta kuvasta fiilikset…

A-Birkenau

Tässä kuvassa oli vankien vessat. Sinne pääsi kaksi kertaa päivässä. Aamuin ja illoin. Vangit asuivat puisissa ladoissa, missä ei todellakaan ollut mitään lämmitystä. Ulkona saattoi olla 20 astetta pakkasta tai 30 astetta hellettä. Harva vangeista selvisi leirillä kauaa, sillä heidän surkeat olot ja sairaudet veivät usein muutamassa kuukaudessa heidän hengen. Leirillä oli niin lapsia, kuin aikuisia. Juutalaiset olivat heikoimmassa asemassa koko leirillä. Näille ihmisille tehtiin erilaisia ihmiskokeita, kuten koitettiin vaihtaa silmien väriä ruiskuttamalla niihin myrkkyä, minkä seurauksena ne usein sokeutuivat.  Ihmiskokeiden uhreiksi joutui myös lapset. Leiriä johti Rudolf Höss, jonka perhe asui leirin liepeillä hulppeassa talossa viiden lapsen kanssa. Hänen vaimonsa kutsui paikkaa paratiisiksi. Lapset tuskin tiesivät, mitä talon aidan toisella puolella tapahtuu, mutta vaimo varmasti tiesi. Heidän koti oli sisustettu vangeilta varastetuilla huonekaluilla ja arvoesineillä. Heillä oli useita palvelijoita ja elivät luksuselämää, jota on sangen vaikea kuvitella ilmassa leijuvan ruumiden käryn vuoksi..

A-Birkenau

Tässä on rauniot kaasukammiosta ja paikasta, missä oli lääkärin ”vastaanotto” ihmiskokeita varten. Ihmiset huijattiin kaasukammioon niin, että sinne oli asennettu valesuihkuja. He riisuivat vaattensa ja kuvittelivat menevänsä pesulle, mutta päätyivätkin tapettaviksi.  Silloin kun sota oli loppumaisillaan sotilaat koitti peittää omia jälkiään ja räjäyttivät näitä kammioita, mistä oli vain rauniot jäljellä. Leirille tuli junalla päivässä tuhansia ihmisiä. Vangit matkustivat pienissä junavaunuissa ilman ruokaa ja vettä. Junissa ei myöskään ollut vessaa. Matka saattoi kestää viikon ja osa heistä kuoli jo junaan. Sielä oltiin hyvin ahtaissa tiloissa ulosteen keskellä ja seassa kuolleita ihmisiä. He kuvittelivat saavansa uuden elämän ja kantoivat mukanaan kaikki arvokkaimmat esineet omasta kodistaan. He eivät edes tienneet määränpään olevan Puola.

Mistä kaikkialta ihmisiä tuotiin

Junarata oli rakennettu niin, että se näytti jatkuvan, mutta tämä oli päätepysäkki, eikä rata jatkunut mihinkään. Kun junasta poistuttiin oli edessä valinta. Vasemmalle meni ne jotka ammuttiin heti ja oikealle pääsi ne kenestä saattoi olla leirissä jotain hyötyä. Hyödyllä tarkoitettiin sitä, että jos sinulla oli esimerkiksi sellaisia taitoja, millä pystyit tukemaan leirin toimintaa. Osa lapsista jäi henkiin, koska osasivat soittaa jotain instrumenttia ja joutuivat keskitysleirin orkesteriin.  Auschwitsissä oli kaksi leiriä. Työleiri ja tappoleiri. Iso kyltti missä luki arbeit macht frei koristi alueen porttia. Aloitimme kierroksen työleirillä. Sielä oli useita erilaisia tiilirakennuksia, missä vangit majoittuivat. Sielä olio myös pienempi kaasukammio ja poltto-uuneja, missä kuolleet ihmiset poltettiin. Työpäivät olivat 12h mittaisia ja vessaan pääsi aamulla ja illalla. Heillä oli kahdet vaatteet kesä ja talvivaatteet. Mulle ehkä kamalin tunne jäi huoneesta, mikä oli valtava ja täynnä ihmisiltä leikattuja hiuksia. Heiltä otettiin kaikki yhtäänkin arvokas talteen ja naisten ja miesten päät leikattiin siiliksi. Hiuksista tehtiin kangasta. Se näky oli oksettava ja kuvottava ja jotenkin niin käsin kosketeltava. Ihmisiltä revittiin myös kultahampaat irti ja kaikki vaatteet ja tavarat otettiin talteen.

A-Birkenau

Tämä paikka oli aikoinaan rakennettu sotilaiden hevosille. Se oli mitoitettu 51:lle hevoselle. Kun vankeja tuli leirille kokoajan lissää jäi tilat ahtaaksi ja vangit majoitettiin talleihin. Yhdessä tallissa nukku vähintään 400 vankia.  voi olla että niitä oli lähemmäs 1000…. Tilassa ei ollut lämmitystä. Se oli täynnä luteita ja rottia. Vangit saivat aamuin ja illoin käydä vessassa. Aamulla kuppi kahvia ja päivällä keitettyä vettä, missä oli mädäntynyttä perunaa ja kaalia.. Illalla ehkä he saivat silloin tällöin palan lihaa, mikä sekin oli mätää. Ylimmissä sängyissä oli ehkä mukavimmat oltavat, sillä lähes kaikilla vangeilla oli ripuli. Osa nukkui lattialla, minne valui ylimpien sänkyjen vankien ulosteet ja lattia vilisi rottia, jotka söivät vankeja. Täällä ei myöskään moni kauaa hengissä selvinnyt. Vaatteet olivat kirjaimellisesti yltä päältä paskassa eikä niitä pesty. Tämä huone antoi hieman perspektiiviä ihmisten valittamiseen ”liian kuuma ei pysty nukkuun” lauseelle. Seinissä oli isoja rakoja ja kysessä oli ennemmin puuhökkeli, kun mikään talo ja lattia oli jää kylmää betonia, mikä oli talvella tietenkin jään peitossa. Alla olevassa kuvassa näkyy rakennus ulko päin. Näitä oli monen monta rivissä ja osa on tuhottu…

A-Birkenau

Auschwitz

Tämä oli työleirillä sijaitseva paikka, missä ihmisiä tapettiin kaasulla. Paikka oli kuvottava ja seinissä näkyi ihmisten kynsien jälkiä, jotka he olivat tehneet seinään juuri ennen kuolemaa. Kun ihmiset oli tapettu nostettin he kylmän viileästi vieressä olevaan uuniin ja poltettiin. Tämä kammio kävi kuitenkin nopeasti liian pieneksi ja sen vuoksi rakennettiin uusi ja suurempi, mistä oli aiemmin kuva. Tunteet mitä leirillä kävin läpi oli sellaisia mitä en ole koskaan käynyt. Kun me tapellaan onko liikennemerkillä hame vai housut, niin näillä ihmisillä ei ollut ihmisarvoa ollenkaan. Sielä käveltiin ulosteessa olevissa vaatteissa tai alasti hiukset leikattuna ja hampaat revittynä kuolemaan, kun sitä ennen rotat oli syönyt nilkat verille. He saattoivat myös olla nähnyt kun muut perheen jäsenet ammutaan heidän edessä…. myös heidän lapset… Nämä ihmiset olivat pelkkää saastetta Saksalaisille….

A-Birkenau

Tämä oli monelle se elämän päätepysäkki. Viimeinen portti minkä läpi ajettiin päätepysäkille, missä rata loppui ja monen elämä loppui. Tällä leirillä oli jotenkin todella karmivaa se, kuinka systemaattista kaikki oli. Kaikki oli mietitty niin etukäteen ja oli jokaiseen tilanteeseen suunnitelmat. Kun leiri pystytettiin, niin ympäriltä tyhjennettiin useita kyliä asukkaista, jotta leirin sotilaat pystyivät asumaan niissä taloissa  ja elämään normaalia perhe-elämää leirin ulkopuolella. Meillä sattui uskomattoman hyvä opas, jolta kysyimme miks hän päätyi töihin tänne keskitysleirille. Hän sanoi, että asuu tässä lähellä ja hänen pappansa oli (pakotettu) Saksalaisille töihin ja hän on aivan lapsesta asti kuullut näitä tarinoita ja että tämä oli hänen kutsumus ammatti. Auschwitziin ei kannatta mennä ilman opastusta, sillä siitä ei saa samalla tapaa irti, kun vaikka jonkun opuksen kanssa. Sinne kannattaa varata hyvät kengät ja asialliset vaatteet. Mukaan alueelle saa ottaa vain pienen käsilaukun 30x20cm ja vessoja on todella vähän. Meille oli varattu Krakovasta bussikuljetus sinne ja takaisin. Alueiden välillä  auschwitz-birkenau menee maksuton bussikuljetus 10min välein. Auschwitz Birkenau on paljon suurempi alue ja sielä on paljon käveltävää. Kuvassa oleva portti on sieltä.

Auschwitz

Auschwitz

Nämä vessat oli niille ”parhaille vangeille”, jotka tekivät leirille hyödyllistä työtä, mutta samat säännöt pätivät heihin. Aamulla ja illalla pääsi vessaan. Jos joku yritti paeta leiriltä, niin usein hänen läheisiään tapettiin 10… leiriltä (muistaakseni) yritti paeta 800 henkeä ja vain murto-osa niistä pääsi oikeasti pakoon. Osa paenneista kertoi leiristä eteenpäin valtioiden päämiehille Amerikasta lähtien, mutta kukaan ei uskonut leirin olemassa oloa ja siksi se elikin omaa kuvottavaa elämäänsä niin kauan. Itse ihmettelin, kuinka tälläisen leirin olemassaolo oli mahdollista, mutta kukaan ei tiennyt koko leiristä tai mitä sielä tapahtui. Kun Saksalaiset olivat  sodassa häviöllä keräsivät he ihmisiltä radioita, jotta he eivät voineet tietää tilannetta.. Ennen sodan viimeistä loppua oli leirillä vain vankeja, sillä sotilaat olivat itse paenneet leiriltä ja koittanut tuhota kaikki todistusaineistot, mutta heillä tuli kiire. Myös paikan johtaja pakeni leiriltä, mutta hänet saatiin kiinni…..

Auschwitz

Auschwitz

Auschwitz

A-Birkenau

Auschwitz

A-Birkenau

Yksi talo oli täynnä tapettujen ihmisten kenkiä, astioita, silmälaseja ja hiuksia…. Näky oli kuvottavaa ja siinä oikeasti konkretisoitui osittain se ihmisten määrä ja koko leirin raakuus. Lasten kenkiä oli aivan uskomaton läjä eikä siinä edes ollut kaikkea. Mun oli aika vaikea kävellä näiden huoneiden läpi kun mietin aina mielessäni että kukahan on tuonkin kenkäparin omistanut ja kuinka julman kohtalon hän on saanut….. Menkää ihmeessä käymään täällä. Älä ajattele, että olen liian herkkä kestääkseni tämän….. tää on paikka mikä vaikuttaa ihan jokaiseen. Oon aina painottanut sitä kuinka tärkeää matkustaminen on ja kuinka silmiä avaavaa se on. Aina matkustaminen ei tarkoita öljyttyjä tissejä aurinkotuolissa, vaan matkustaminen voi todellakin avartaa. Krakovasta on noin 1,5h bussilla matkaa. Lippu kannattaa hankkia etukäteen. Tähän kannattaa varata kokonainen päivä, sillä opastettu kierros kesti muistaakseni 3-4h. Vaikka leiri oli todella ahdistava kokemus, niin mulla jäi se kaikki sinne ja siksi voin sanoa, että tänne todellakin kannattaa mennä. Pienille lapsille täällä ei ole mitään ja työleirillä on paljon rappusia ja ahtaita käytäviä, jotenka rattailla täällä ei pysty kulkemaan… Kannattaa syödä hyvin etukäteen. Kun lähdettiin pois, niin jengi rynni bussiin. Vaikka meillä oli etukäteen ostetut liput, niin oli hyvin lähellä ettei mahduttu kyytiin… meno oli aika pöyristyttävää, kun ihmiset tunkee bussin ovesta sisään ja tönii muita. Meille sattui todella kuuma päivä ja iso hellehattu olisi ollut aika jees. Varsinkin Birkenaun alueella ei ole mitään varjoa, jotenka aurinkorasva kannattaa ottaa mukaan. Alueelle mentäessa tavarat läpivalaistaan. Kaikissa paikoissa ei saa kuvata, mutta opas kertoo siitä etukäteen. Opastus tapahtuu kuulokkeilla. Mun instagramissa on profiilissa sellainen pallura, missä on pieniä videopätkiä leiriltä, mikä kannattaa myös katsoa.

Kirjoitin tekstin omien fiiliksien pohjalta. Voi korjata jos jossain on asiavirheitä. Niin paljon uutta tuli mulle ja koitin muistaa kaiken <3

-Umppu

39 kommenttia

 1. Kristina kirjoitti:

  Hei!
  Minkäkautta teitte retken sinne? Ominpäin vai järjestetty? Suositteletko?

 2. Nina kirjoitti:

  Samas mieltä! Niin vaikuttava paikka!

 3. Mindi kirjoitti:

  Oikein hienosti esittelet, kun vielä tarkennat kuviin Au1 tai AuBirkenau niin ihmisille kävisi paremmin selväksi mikä kuva on ns pääleiristäj a mikä varsinaiselta tuhoamisleiriltä.

 4. Mary kirjoitti:

  Jotta tällainen ei tapahtuisi uudestaan, kannattaa käydä ja muistaa ja puhua paikasta muillekin. Kävin 3 viikkoa sitten. Myös Schindlerin tehdas Krakovassa on käymisen arvoinen kohde. Etsimme myös jäljellä olevan gheton muurin pätkän sekä juutalaisten hautausmaan.

 5. Hertta kirjoitti:

  Ei sinne Canadasta(?) ketään tuotu.

 6. Eloranta Kalevi kirjoitti:

  Törkeetä että jo nyt on kaikki unohdettu. Saksa on jo vuosia ollut jaloillaan. Ei minkäänlaisia sotakorvauksia edes. Kiitos U.S.A: n.???

 7. Choco Kaneli kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Ei tuosta todellakaan ole ikuisuutta… Ihan järkyttävää millainen hirviö ihminen voi olla. Muistutti vaan kuinka hyvin meillä on asiat kun tosiaan ehditään kaiken maailman turhanpäiväsestä p*skasta kiistellä.
  Ihanaa tulevaa elokuuta sinulle!

 8. Klaus Juutilainen kirjoitti:

  Minkä takia sinne tultiin Canadasta asti, kuten olet kirjoittanut? Kanada, kuten se Suomessa kirjoitetaan, oli liittoutuneiden hallussa kokonaan ja Atlantin toisella puolella. Olisi ollut aika järjetöntä matkustaa sieltä Saksaan vain siksi, että joutuisi leirille. Enkö usko kenenkään tulleenkaan Kanadasta. Ne hampaat otettiin vasta kuolleilta sonderkommandon toimesta, tukka kyllä leikattiin kaikilta heti aluksi. Ajatus kai torjua jotain loisia ja merkitä näin vangit, kunnes joku keksi tehdä niistä sukkia sukellusvenemiehistöille.

 9. villananna kirjoitti:

  Meidän perhe käy vuorotellen tuolla sekä Plaszowissa kun ollaan käymässä Kazimierzissa. On upeaa nähdä millaista työtä Krakovan seurakunta nykyään tekee. Kesällä on suuri juutalaisenkulttuurin festivaalit ja Ride for the living ajot, joihin on tarkoitus osallistua minunkin 🙂 Vaikka historia on julma, niin elämä jatkuu Kazimierzin kaduilla <3
  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

 10. tjkv kirjoitti:

  Tuolla matematiikalla leirillä murhattiin 45 ihmistä joka tunti, kaksi ja puoli vuotta putkeen yötä päivää ilman huolto- tai korjauskatkoja.
  Kerro toki missä on ne kaikki joukkohaudat joissa nuo uhrit lepää, tai krematoriojärjestelmä joka selviää moisesta ihmismäärästä? Edes modernit krematoriot eivät selviäisi tuosta.

  • primebody kirjoitti:

   Muistaakseni opas kertoi että kaasulla tapettiin noin 20minuutissa 1500 ihmistä jotka sitten poltettiin… leiriltä vietiin käsittämätön määrä tuhkaa isoilla rekoilla…. mun mielestä/muistaakseni sielä ei ollut mitään hautoja missään

 11. tjkv kirjoitti:

  Tuon ajan turvallisuusmääräysten mukaan hyönteismyrkyn(zyklon-b) haihtumisaika oli 22-24h. Noissa väitetyissä kaasukammioissa(suihkuhuone) ei ollut mekaanista ilmanvaihtojärjestelmää. Eli jokaisen kaasutuksen jälkeen tuli odottaa lähes vuorokauden verran jotta vartijat pääsivät tyhjäämään huoneen. Kuten mainitsemasi Hössin tunnustuksessa lukee: ”vartijat odottivat kunnes viimeinen huuto kammiosta loppui ja astuivat sisään rehvakkaasti tupakkaa polttaen tai välipalaa syöden…”.
  Jos vartijt olisivat tosiaan toimineet näin, niin he olisivat kuolleet tai vammautuneet myrkystä. Zyklon-b:n höyry on myös herkästi syttyvää.

  Ja pyydän ajattelemaan puhtaalla järjellä; kuinka kauan kestää kerätä 1500 velttoa ihmisruumista ja sulloa sama määrä huoneeseen? Tuohonkin tuhriutuu valtava määrä aikaa, joka tulisi käyttää saavuttaakseen 1 000 000 uhria vajaassa tuhannessa päivässä.

  En ole toistaiseksi löytänyt merkintöjä kyseisestä kuorma-autokolonnasta, jonka myös tuli seilata leirin ja jättöpaikan/paikkojen väliä 912 päivää yötä päivää ilman huolto ja korjaustaukoja.
  Kerrottinko teille minne tuo miljoonan ihmisen tuhkat vietiin?

  Ja jos voin vielä sen verran häiritä, että kerrottinko siellä tuosta krematoriojärjestelmästä mitään. Sen tehokkuus, kuten sanoin, pesee kaikki modernit teknologiat mennen tullen. Pitänee muistaa, että ihminen on pääasiassa vettä. Ihmisen polttaminen ja kemiallisen reaktion ylläpitäminen vaatii resursseja.

  Haluan vielä tarkentaa, että haluan tietää, tästäkin, historian ajanjaksosta totuuden sekä tuoda esiin asiat jotka ovat mieltäni askarruttaneet.

  • primebody kirjoitti:

   No multa on turha näistä asioista kysellä. Kerroin mitkä oli omat fiilikset. Kierros oli englanniksi ja ihan kaikkea en ymmärtänyt kun toi natsi ajan termistö ei ole omia vahvuuksiani, sekä 30 asteen helle tuhansien turistien kanssa saattoi myös vaikuttaa keskittymiseen. Tuhkaa käytettiin lannoitteena ja sitä vietiin lähi vesistöihin ja soille… Meeppä itse piipahtamaan paikalla ja voit esittää kaikki kysymyksesi oppaalle. Näkeminen myös auttaa ymmärtämään koko kompleksin ja sen kuinka laaja alue oli kyseessä. Birkenaun reunoja en ainakaan itse nähnyt silmillä päättyvän vaikka maasto oli tasaista….

 12. Hubby kirjoitti:

  No huhhuh professori. ettet vaan ole holocoust kieltäjä? 😉 Mhmm.. Ettet vaan väitä seuraavaksi juutalaisten joukkotuhon olevan juutalaisten oma keksintö israelin valtion perustamista varten? Mites rotchildit? 😉 Just askin..

 13. Kaikkein suuri kärsimys kirjoitti:

  Olen lukenut näistä juutalaisten tuhoamisista monta kirjaa, mitä olen käsiini saanut.
  Olen miettinyt, miksi Jumala ei tarttunut tähän asiaan (joissakin yksittäisissä kyllä) Onhan Israel Juutalaisille luvattu maa. Oliko se Juutalaisten rangaistuksen jatkumoa edelleen, kun Hän ajoi aiemmin Juutalaiset pois Israelista, heille siunatusta maasta. Nyt tämän jälkeen Hän on koonnut taas Israeliin Juutalaisia kaikilta suunnilta.

 14. Tiina kirjoitti:

  Lukekaa kirja Auschwitzin tatuoija, yhden sieltä selvinneen tarina.

 15. Tiina kirjoitti:

  Olen kyllä samaa mieltä ploggarin kanssa Auschwitzin vierailusta. Kävin vuosi sitten ja jätti minuun syvän loppuelämän muiston.

 16. Nea kirjoitti:

  Kanadasta ei mun tietääkseni viety ihmisiä Auschwitziin…. Mahdatkohan sekoittaa sen siihen että sen niminen rakennus oli keskitysleirillä jossa osa vangeista työskenteli? Sinne vietiin siis vankien omaisuus jotka oli takavarikoitu vangeilta kun he saapuivat leirille.

 17. Mika Nyyrölä kirjoitti:

  Todella hienosti kirjoitettu ja esitelty.Kävimme itsekkin juuri paikassa.Ei mitään lisättävää äskeiseen kirjoitukseen.Hieno kirjoitus.KIITOS?.

 18. Sodan voittajat kirjoittaa historian kirjoitti:

  Ihan tavallinen sodanaikainen vankileiri, missä ihmisiä kuoli lähinnä ravinnon puutteeseen ja sairauksiin. Varmasti myös yksittäisiä huonokäytöksisiä vankeja on teloitettu. Loppu onkin sitten juutalaisomisteisen lehdistön propagandaa. Ei siellä ketään ole kaasutettu ja miljoonat uhrit ovat ihan höpöhöpöä. Tieteellisesti todistettu mahdottomaksi monet kerrat.

 19. Gary kirjoitti:

  Tulihan se sieltä., Hubby. Voittajat kirjoittavat historian. Ja heti kun kysyt asiallisen ja kiihkottoman kysymyksen, joku huutaa ”denialisti!”. Ei historia kyselemällä miksikään muutu, kunhan on faktoihin perustuva. Itsekkin käynyt tuolla, ja kysymyksiä heräsi.

 20. Anna kirjoitti:

  Hei,kiitos postauksestasi.Itse kävin jo vuosia sitten tuolla kauhujen leirillä ensimmäistä kertaa. Siellä,seisoessani krematorion liepeillä,pystyin aistimaan mikä pahuus paikassa on aikanaan ollut.Minulla leiri ottaa vieläkin todella kovasti tunteisiin sillä tyttöreni kummisetä on juutalainen,ja jä hänen sukunsa tuotiin leirille,vain yksi pääsi pois,muut.tapettiin. vierailen muutaman vuoden välein tällä kauhujen leirillä edelleen,lähden tämän kummisedän tueksi. Mengelestä,Hitleristä ym en ala puhua mutta olen aina miettinyt kuinka näihin ihmisiin on mahtunut niin.paljon pahuutta.Voisin kirjoittaa aiheesta pienen romaanin joten lopetan tähän. Suosittelen aikille käyntiä näillä keskitysleireillä,nämä ovat osa historiaa,joka ei saa unohtua

 21. tjkv kirjoitti:

  Sehän siinä Primebody onkin, kun en voi mennä tuonne esittämään näitä kysymyksiä. Saksassa holokaustin kyseenalaistaminen on laissa kielletty ja siitä saa sakot. Holokaustin kriittisestä tutkimisesta saa vankeutta, kuten viimeisenä tapauksena Ursula Haverbeck, 89, jolle tuomittiin kahden vuoden ehdoton.

  • primebody kirjoitti:

   No se ei varmaan ole minun ongelmani jollet sinne voi mennä… En myöskään minä osaa vastata sun kysymyksiin enkä myöskään minä ole kirjoittanut historiaa 🙂

 22. Kanadan ystävä kirjoitti:

  No nyt on korjattu maan nimi Canada Kanadaksi. Näin ikävän asian kanssa ei saisi pelleillä ja nuo Kanada jutut vaikuttaa tamperelaisten kummelihuumorilta. Miten voi olla maantiedon ja historian tieto niin huono, että kirjoittaa junilla ajetun Kanadasta suoraan Puolaan? Kanada on pohjoisen pallonpuoliskon toisella puolella tuhansien kilometrien merimatkan takana. Ei sieltä junalla kyllä liikuta Puolaan. Ja historiallisesti, USA ja sen rajanaapuri Kanada oli varmasti tuohon aikaan ne maat, joista aivan epätodennäköisimmin olisi päätynyt noille inhottaville leireille, ne maat kun vastustivat eniten natseja ja olivat niiden kanssa sodassa. Olisi vähän edes hyvä historiaakin tuntea eikä väittää Kanadasta ja kanadalaisista tuollaista.

 23. Pauliina kirjoitti:

  Niin, tjkv, et mene tutustumaan keskitysleiriin, koska pelkäät saavasi siitä sakot? Näin ollen arvelit sitten kysellä tarkentavia kysymyksiä tamperelaiselta kampaajalta, joka kävi turistina tutustumassa paikkaan???? Mutta onko Umppukaan oikeasti olemassa? On ehkä varmempi kun et mene edes Tampereelle….

  Kiitos kuitenkin näistä kommenteistasi. Ei siksi, että ne olisivat ollenkaan tarpeellisia tai edes hyviä, mutta sainpahan sanoa tätä blogia seuraaville kavereilleni, että ’mitäs minä sanoin’. Nimittäin arvasin jo lukiessani tämän postauksen (silloin kommentteja oli nolla), että kyllä joku laittaa tämän tyylisen kommentin…

  Mene ihmeessä itse käymään ja tutustumaan näihin entisiin keskitysleireihin. Kenties silmäsi avautuvat?!

 24. tjkv kirjoitti:

  Avautuuko Pauliina sinun silmäsi siitä, että ihmisiä istuu vankilassa koska tekivät tutkimuksen holokaustista ja päätyivät valtavirran vastaiseen näkemykseen?
  Minun epäilyni heräsi kun sain tietää, että historiallista faktaa tulee suojella lailla.
  Ja nyt emme puhu valtiosta jonka sananvapaus olisi meidän omaamme erityisen jäljessä. Saksa, Ranska, Puola, Liettua ja monet muut valtiot ovat kriminalisoineet holokaustin kriittisen tutkimisen ja kieltämisen. Samalla Dresdenin tuhoamisesta, raiskaavista neuvostosotilaista, Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommituksista sekä Eisenhowerin keskitysleireistä(Rheinwiesenlager) saa sanoa mitä lystää. Kuten myös kyseisistä historiallisista tapahtumista saa tehdä vapaasti tutkimuksia, ilman että on vaaraa joutua vankilaan.

  Ja minä kysyn nämä samat, ja monet muut, kysymykset kaikilta jotka kertomansa peruteella uskovat holokaustin viralliseen tarinaan. Ei tamperelainen kampaaja ole yhtään sen vähäpätöisempi, kuin oululainen kansanedustaja.

  Ja miksi ihmeessä menisin tahallaan Puolaan tai Saksaan hankkimaan sakot? Mieluummin herätän ihmisissä kysymyksiä ja tervettä uteliaisuutta historiaa kohtaan.

 25. Cat kirjoitti:

  Kiitos tästä Umppu ❤️

 26. Jukka Turtiainen kirjoitti:

  Kanada oli yhden leirin osan nimi.

 27. Kia Maria kirjoitti:

  Asia hyvä ja tärkeä muistutus nykyaikalaisille. Itse kuitenkin kiinnitin huomiota tekstin sujuvuuteen ja luettavuuteen. Asiapitoisen tekstin tulisi olla helposti luettavaa sekä sivistävää yleiskieltä. Esimerkiksi ” – – – sotavankeja useista eri maista, jotka kuolivat nälkään – – -” Tuosta saa käsityksen, että nämä useat eri maat kuolivat nälkään. Jos siis pilkkua tahdotaan viilata. Olet hyviä havaintoja tehnyt kohteesta ja hienoa, että nuori ihminen tuo esille tätä maailmanhistorian vaihetta. Mutta, palatakseni äidinkieli-asiaan, siksi tietokoneissa on oikeinkirjoitusohjelmat, että niitä käytetään. En halua loukata Sinua enkä ketään, kuka kommentteja lukee/kirjoittaa /, mutta tekstiä oli hieman vaivaannuttavaa lukea; minulla ainakin iski silmään lauseet, jotka on rakennettu väärin, sekä ilmaisut, jotka sopivat ennemminkin puhuttuun kieleen kuin asiatekstiin. Pienillä korjauksilla koko julkaisu olisi ollut erinomainen. Tsemppiä jatkoon ja tuo myöhemminkin esille historian tärkeitä vaiheita, niistä ei voi koskaan puhua liikaa. Peace&Love

  • primebody kirjoitti:

   Vastaan sinulle kuten kaikkiin samanlaisiin kommentteihin, että voit lukea ehkä noin 20 postaustani liittyen mun lukihäiriöön…..kun saan vastaavia kommentteja joka ikinen päivä niin jossain vaiheessa ne alkaa vituttaan rehellisesti sanottuna. Lähes 99% ihmisistä ymmärtää tekstini ja sitten on se joukko jotka jaksaa päivästä toiseen… Lukeminen on jokaisen oma valinta

 28. Kia Maria kirjoitti:

  Ihmisistä puhuttaessa käytetään sanaa he, eikä ne. Heistä, ei niistä, heitä, ei näitä ym. Varmasti itsekin haluat että sinusta puhutaan hänenä eikä se-muodossa. Yst. Kia Maria

 29. Hämmentynyt kirjoitti:

  En tiedä oliko sinun tarkoitus olla Kia Maria hauska mutta minä suorastaan hymähtelin lukiessani sinun parit kommentit 😀

  Tyyppi on niinkin kovasti yleissivistynyt että osaat kyllä tulla neuvomaan väen väkisin kielioppia, mutta luulisi tuolla _älyllä_ myös ymmärtävän mitä lukihäiriö ihan OIKEASTI on ja vaikka jo heti Umpun perustelujen jälkeen käydä lukemassa muutamat postaukset siihen liittyen. No mutta ei, sieltä tullaan vaan aukomaan ja täsmentämään. Toivottavasti sulla riittää edes todellisessa elämässä ajatusta ja aikaa myös itse ihmisiin eikä vain noihin pinnallisuuksiin – kuten nyt vaikka se kielioppi lukihäiriöisellä.

 30. villananna kirjoitti:

  tjkv
  Oletko siis nyt sitä mieltä, että myös suomalaiset sotavangit, jotka viruivat Stutthofin kuolemanleirillä valehtelevat kokemuksistaan? Esimerkiksi Veijo Johansson? Hän kirjoitti kokemuksistaan päiväkirjaa.

 31. RMS kirjoitti:

  Voi luoja noita ”kirjoita oikein” kommentteja! Minullakin on lukihäiriö ja ihan sujuvasti kykenin lukemaan kirjoituksesi. Ymmärsin mitä tarkoitat vaikka osa lauseista oli väärin muodostettu. Välillä tulee olo, että ne jotka jaksavat kielioppi asioista huomauttaa kärsivät pahemmasta lukihäiriöstä ja ”ongelmasta” kuin yksikään lukihäiriöinen!

 32. Mirmeli kirjoitti:

  Auchwitz-Birkenaussa oli neljä kaasukammiota ja krematoriota, ruumiita poltettiin myös taivasalla. Tuhkia dumpattiin kahteen lampeen ja läheiseen jokeen. Melko sairasta väittää holokaustin olevan höpöhöpöä.

 33. Sakari Kestinen kirjoitti:

  Vai että valesuihkuja?
  Taisivat olla kuitenkin valekaasukammioita.
  Vai kehtaako joku väittää että tämä ”selvityjä” valehtelee?
  https://www.youtube.com/watch?v=YvZ8wU6jCCo&fbclid=IwAR0jCUo9UkFb8sgJnyQA8EzvcmV1BzRHRE25TzJzFz1NTx0S6BO-2xc7O5M

 34. Maarit Simonen kirjoitti:

  tyylisi on itsekäs, mutta ei sen arvoinen, että kommenttisi pistäisi minut kyselemään sinun näkemyksiäisi, olet yksi vastavirtaan uijista,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.