Hae
Prime Life by Umppu

Ei se reissuun lähtö nyt ihan putkeen mennyt

Oli meinaan sellasta säätöä taas meidän reissuun lähtö että oli itku lähellä, mutta huumorilla taas selvittiin. Mää kirjoitin aiemmin siitä kun hain viisumia Venäjälle… enkä siis tiennyt silloin sitä hakiessani että se tulee passiin ja joudun antamaan pasiini pariksi viikoksi pois. Jollekin itsestään selvyys, mutta ei mulle. Passi on mun ainut kuvallinen virallinen henkkari. Varasin meille viime viikonloppuna extempore reissun päivä Tukholmaan. Tarkastin vielä päivämäärän mikä mulle annettiin milloinka saan passini, koska kun matkustaa Tukholmaan on oltava virallinen kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Koko viisumissa oli jo valmiiks säätöä… olin toki siihen varautunut mutta en ihan tällä tavalla. Kun kävin sitä hakemassa niin tosiaan annoin passini silloin heille. Ehkä siitä voisi olla maininta heidän sivuilla, koska ei ainakaan mulle se ollut mitenkään itsestään selvyys.  No joka tapauksessa viisumia hakiessa selitin kuinka tämä on mun ainut kuvallinen henkilötodistuks eli tulen sen täältä ilmeisesti sitten hakemaan? – Joo eli viisumi on valmis kahden viikon kuluttua. Sain käyntikortin missä oli päivämäärä ja kellonaika milloinka passini voin noutaa…

Noutopöivä oli siis sama kun meidän lähtöpäivä…. Lähdimme kotoa hyvissä ajoin, sillä ajattelin että jos sen mahdollisesti sais vaikka puolta tuntia ennen niin ehditään hyvin ajaa Helsinkiin ja laivaan. Siinä vaiheessa kun pääsen Russ travelsille niin tietty ovessa on lappu ”olen syömässä”. En ollut ainut sielä oven takana ja myöskään tästä ei ollut mainintaa nettisivuilla…. no ei se mitään siinä mää sitten venailen…..venailen ja venailen… Perhe istuu ulkona autossa…

Pääsen toimistoon vihdoin mutta tietenkään mun passi ei ole sielä…. Se on lähetetty meidän lähimpään K-markettiin…. siis jumalauta sinne mistä me just lähdettiin hyvissä ajoin saamalleni vastaanotto-ajalle.  Sitten soitetaan Matkahuoltoon ja selvitetään missä se passi on…. ”eikö ole tullut tekstiviestiä” -No ei ole tullut… ”kappas täällä on väärä numero ja tässä lukee ei voitu toimittaa””…. No siitä sitten nilkka suorana sinne K-markettiin….

Varmasti kaikki tietää, että ilman niitä henkkareita ei sitä pakettia saa… Russ travelsilta sanottiin, että soita vaan tänne jos tulee jotain ongelmia.. No niitähän tuli. Pakettia noudettaessa tarvii sellaisen koodin, joka on lähetetty sinne väärään numeroon.. Soitan asiaa hoitavalle naiselle, kuka soittaa matka-huoltoon jotta saan sen tunnuksen.. Edelleenkään pakettia ei voi luovuttaa ja mun on tehtävä valtakirja Juusolle, jolla otsasuoni on jo poksahtanut autossa… Oltiin vielä ajoitettu lasten päiväunet siihen matkaan ja molemmat killottaa silmät lautasena kaupan pihassa, koska on just herännyt….

Vihdoin päästään matkaan (noin tunti myöhässä) ja matka sujuu Helsingin päähän kutakuinkin ongelmitta, kunnes…. Eihän me tajuttu ennakoida ja sielähän oli valtion vierailut meneillään ja liikenne oli aivan seis… Ei muuta kun käännyttii ja koukittiin, jostain kinttupolulta ja toivottiin, että ehditään laivaan. Oltiinhan me sielä muutama minutti sitten ennen laivaan lähtöä… Mää oon oppinut lasten kanssa matkustaessa, että aina kannattaa lähteä liian ajoissa, mutta joskus sekään ei riitä vaan saatat myöhästyä. Mää oon ollut ennen aina se ihminen kuka on ajoissa joka paikassa. Mua ärsyttää ihmiset jotka on aina myöhässä… ja nyt oon ite sellainen kuka on aina just minutilleen paikalla, vaikka olisin kuinka hyvissä ajoin lähtenyt matkaan. No joka tapauksessa poäästiin reissuun ja se oli kuitenkin kai se pääasia.

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

 

9 kommenttia

 1. krissstiina kirjoitti:

  Eikö sulla oo ajokorttia? Se kyllä kelpaa Pohjoismaissa henkilöllisyystodistukseksi.

 2. Johanna kirjoitti:

  Tukholmaan riittää myös ajokortti.

 3. Riikka kirjoitti:

  Apua ja huh. Me oltais varmaan jo luovutettu ? Sitä vaan jäin miettiin että missä sun ajokortti on? Sillähän saa kyllä lähetykset noudettua.

 4. Jutta kirjoitti:

  Pohjoismaiden kansalaisia koskee ns passivapaus eli passia ei tarvita. Pitää kuitenkin varautua siihen, että joutuu todistamaan henkilöllisyytensä, mutta siihen riittää esim ajokortti. ?

 5. Noora kirjoitti:

  Ruotsiin matkustaessa riittäis tuon Tallinkin ohjeen mukaan ihan ajokorttikin. Lapsetkin voi matkustaa pelkällä Kela-kortilla.
  https://www.tallinksilja.fi/henkilollisyyden-todistaminen-seka-passi-ja-viisumimaaraykset

  • primebody kirjoitti:

   Mulle tuli sähköpostiin ohje että henkilöllisyys pitää pystyä todistamaan kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.. ja itse en halua kyllä poistua maasta jos ei ole kunnon virallisia papereita mukana

 6. T kirjoitti:

  Googlettamalla toki kannattaisi asiaa selventää lisää, tai soittamalla matkatoimistoon tms.

  Mutta jos ajokorttisi on varastettu, voi myös poliisi sakottaa sinua siitä että ajat autoa ilman ajokorttia.
  Ehkä hetken varastamisen jälkeen saat olla ilman, mutta uusi pitäisi kyllä hankkia

 7. M kirjoitti:

  Mietin kanssa, että ihme säätö kun olisit pärjännyt pakettia hakiessa ja Ruotsissa ihan pelkällä ajokortilla, mutta luin kommentit ja selvisi, että se on varastettu.

  Uusi pitäisi kyllä hankkia (toki varmaan ymmärretään jos olet tehnyt ilmoituksen varastamisesta ja tilannut uuden, ettei sitä päivässä saa). Muista myös identiteettivarkausriski, sinusta on paljon tietoa netissä joten ajokortillakin voi saada paljon tuhoa aikaan! Toivottavasti varkaus selviää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.