Hae
Prime Life by Umppu

Hei pikkutytöt nähdään suviksissa

Itse en kuulu kirkoon, enkä mihinkään uskontoon. En ole koskaan kuulunut enkä aio kuulua. Sille ei ole mitään muuta perustetta, kun se, että haluan elää elämääni niin ettei kukaan määritä mitenkä mun kuuluisi elää tai toimia ja varsinkin jos se on vasten mun omaa tahtoa. Moni on saattanut huomata mediassa miehen joka etsii seuraa itselleen ”suviksille” eli suvisuroille. Hän halusi suviksille kainaloonsa pikkutyttöjä, jotka näyttävät ikäisiltään tai nuoremmilta. Lupasi ostaa jäätelöä ja herkkuja, kunhan tytöt ovat hänen kainalossaan ja ikä ei saa tulle heidän välilleen. Niin ja piti olla neitsyt..

Uskonto on asia mistä ei kai saa puhua ääneen tai ehkä ennemmin uskosta.. Mää kuitenkin puhun, miltä musta se tuntuu kun itse en usko mihinkään. Mulle on sama mihinkä kukakin uskoo, kunhan se ei vahingoita ympärillä olevia.  On se sitten uskonto tai ei niin mun mielestä minkäänlaista lapseen kohdistuvaa hyväksikäyttöä, siihen viittausta (kuten video) ei tulisi sallia ja siitä kuluisi saada kunnon rangaistus joka ikinen kerta. Mää oon lukenut viimeaikoina paljon erilaisia artikkeleita ”lessuista” jotka viettävät vuotuisia suviksia, minne tämä aivan sairas seuranhaku ilmoitus liittyi . Myös tästä samasta uskonnosta/lahkosta vai miksi sitä virallisesti kutsutaankin saa lukea vain negatiivisia asioita. Miksi? Mää en tuomitse ketään mihinkään uskontoon kuuluvaa, jos siinä haluaa olla vapaasti omasta tahdostaan ja ilman aivopesu meininkiä. Mutta onko sekään oikein että uskonto määrittelee sinut ihmisenä kuka saat olla ja mitä tehdä?

Mää kyseenalaistan monta asiaa eri uskontoihin liittyen. Kuka sitä on päättämään kuka saa meikata ja koska? Tai että joku uskonto määrittelee kuka olet. Mitä jos olet vaikka homona yhteisössä mikä kieltää sinun olemasta se kuka olet. Olet uskonnon vanki ja sinun on tehtävä ja toimittava kuten sinulle sanotaan (muu on syntiä) ja opetetaan. Jos tulet ulos kaapista niin koko perhe ja läheiset sulkee silmänsä sinulle ja jäät yksin.  He haluavat sinun katuvan tekojasi… Eikö vuonna 2019 tosiaan kaikki saa olla sitä mitä haluaa?

Mun elämän tärkeitä asioita tai vaikka mun identiteettiä ei ole kukaan koskaan  rajoittanut.  Toki vanhemmat on joskus antanut pieniä vinkkejä ja reunaehtoja, mutta muuten. Oon elänyt omassa murrosiässä kaikenlaiset vaiheet itseni hakemisen myötä. Ollaan oltu hoppareita ja piikkipantaisia satanisteja, reivaajaa unohtamatta. Kukaan ei ole koskaan sanonut mulle koska ja kenenkä kanssa saan harrastaa seksiä, saanko käyttää ehkäisyä, kenenkä kanssa meen naimisiin, eikä kukaan päätä mun puolesta montako lasta mun pitää synnyttää, saati synnyttää vasten omaa tahtoa.  Mää en oo todellakaan mikään sankari 3:n lapsen jälkeen… Mieti että jollain niitä on 15 ja niillä ei oo edes oikeutta valittaa kuinka helvetin raskasta se on…

Meille hoetaan kokoajan sitä kuinka maailma muuttuu, mutta miksei nämä uskonnot muutu siinä samalla? Ystävälläni Päivilläkin meni  huuruun, kun hän kuuli kuinka Kirkko ryhtyi Pride tapahtuman viralliseksi kumppaniksi. Vaikken mää aina itsekkään sulata kaikkia muutoksia kerralla, enkä niele ihan kaikkia uudistuksia, niin moneen asiaan on vaan sopeuduttuva. Mää en voi käsittää että meillä täällä vapaassa Suomessa on vielä erilaisia uskontoja, lahkoja jotka rajoittaa meitä ihmisinä ja pakottaa meitä asioihin mitä emme itse halua… En tiedä ketään kuka on omasta uskonnostaan eroamisen jälkeen sanonut yhtäkään positiivista asiaa omasta entisestä uskonnostaan tai uskosta. Kaikki sanoo että se on lapsesta asti aivopesua.. Miksei tätä kukaan avaa koskaan. Miksei näistä asioista puhuta avoimemmin, jotta esim tälläiset ihmiset kuin minä vois edes jotenkin ymmärtää….

Mää en voi käsittää sitä että jollain on tässä maailmassa suurempi voima kun sun omalla rakkaudella jonka eteen oot valmis ”hylkään jopa oman lapsesi, koska hän ei halua elää kun tämä voima, vaan halua elää itselleen ja toteuttaa omia unelmia. Mää en voi oikeastaan sanoa muuta kun että musta on ihana olla ihminen ketä ei uskonto määritä millään tapaa, Se ei aseta mulle minkäänlaisia rajoja mun elämässä ja se vasta hienoa on.

-Umppu

21 kommenttia

 1. Neiti X kirjoitti:

  Hei Umppu!

  Haluaisin sen verran sanoa, että kaikki lestadiolaiset ovat olleet yhtä järkyttyneitä tuosta videosta mitä kaikki muutkin. Tuollainen sairas toiminta ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää. Ja mua oksettaa ajatus että jos joku ajattelee että suviksissa tuollainen toiminta ois millään tasolla sallittua.

  Haluaisin kuitenkin sanoa lestadiolaisena nuorena, että mun elämä on ihanaa, vapaata ja turvallista, enkä todellakaan koe että minua rajoitetaan ihmisenä jonku toisen ihmisen toimesta erilaisilla säännöillä. Ihan samalla tavalla vuonna 2019 kaikilla pitäs olla vapaus myös uskoa. Mä ite haluan elää sillä tavalla miten uskon, eli mun arvojen mukaisesti. Ja esimerkiksi mun mielestä kaikki ihmiset on samanarvoisia ja täydellisiä omana itsenään, ja meidän usko opettaa armollisuutta toisia ihmisiä kohtaan, eikä todellakaan hylkäämään läheisiämme vaikkeivät he ehkä enään kuuluisikaan samaan herätysliikkeeseen.

  Ihan sika hyvä että kuitenkin puhut näin tärkeistä asioista, koska jos asioista ja varsinkin epäkohdista ei uskalleta puhua ääneen ei koskaan voi tapahtua muutosta! Ja halusin vain sanoa oman näkökulmani tähän keskusteluun!

  Hyvää kesää! Sulla on aivan ihana ja hauska blogi!

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos tästä kommentista. Mun mielestä tää mun postaus on ollut siinä mielessä hyvä että se on antanut teille mahdollisuuden kertoa mitä se uskossa oleminen on. Mää en tuomitse ketään kunhan se oma usko tai mikä tahansa ei vahingoita muita. On mielenkiintoista lukea teidän kommentteja ja yksityisviestejä mitä on tullut puolesta ja vastaan.

 2. Kesäneito kirjoitti:

  Hei, nyt on kyllä pakko kirjoittaa kommentti (tod harvoin jaksan kommentoida mihinkään blogiin).
  Olen itse ent.vanhoillislestadiolainen ja omasta tahdostani siitä liikkeestä irtaantunut vuosia vuosia sitten. Puolet läheisistäni siihen edelleen kuuluu.. siitä huolimatta meidän kaikkien välit ovat edelleen hyvät. Tälle on yksi tärkeä pointti; kunnioitus.

  En vaan voi sille mitään, että karvat nousi pystyyn jo otsikosta. Miten sä voit linkittää sairaan miehen tekemän jutun lestadiolaisuuteen? Hommahan on hyvin tod.näköisesti se, että tuo ko.mies ei todellakaan kuulu niihin piireihin. Tai sitten kuuluu. Sairas mikä sairas. Niitä tämä maailma on täynnä, myös se maailma missä sä ja mä elämme. Sanoisin, että aika vaarallista on lähteä sorkkimaan julkisesti mielipiteillään mitään yhteisöä, josta ei ole omakohtaista kokemusta ja ”sisäpiirin” tuntemusta. Senpä takia en halua jeesustella esim. jehovien tai ortodoksien elämäntapoja, koska EN ole niissä yhteisöissä elänyt ja näin ollen en niistä juurikaan tiedä.

  Tuomitsen ehdottomasti kaikenlaisen sikailun ja rikollisuuden, oli lahko mikä hyvänsä. Mutta ylläolevaa tekstiä en voi hyväksyä; että noinkin hataroilla omakohtaisilla kokemuksilla lähdet kirjoittamaan jostakin uskonnollisesta liikkeestä.

  • primebody kirjoitti:

   Jokaisessa uskonnonnossa/lahkoissa on omat juttunsa. Kirjoitin tekstin siltä omalta pohjalta jossa vertasin näitä asioita omaan elämääni missä kukaan tai mikään ei rajoita sitä kuka olen. Ihmisillä ei ole tarpeeksi infoa ja tietoa ja se luo olettamuksia. Vielä ei ole varmistunut on kyseinen videon tekijä joku jäsen,hullu vai oliko video jokin sairas pila. Jokainen ymmärtää että sen tekijä on mieleltään sairas kuului se lahkoon tai ei. Ihmisen kuka ei kuulu mihinkään uskontoon kuten esim minä on vaikea ymmärtää monia asiapitoinen uskoon liittyen. Oon saanut paljon hyviä ja itseäni avaamia kommentteja mitkä on muuttanut paljonkin omaa käsitystä asioiden suhteen.

 3. Anna kirjoitti:

  Hei, nyt on pakko kommentoida, sillä olen itse vanhoillislestadiolainen. Huomaa, ettet luultavasti tunne yhtään vl ihmistä. Haluaisin tietää mihin perustat väitteesi? Juoruihin? Mediaan? Kukaan vl ei hylkää omaa lastaan minkään vuoksi. Ei minkään. Ja tämä on kaikkien vlien ajatus asiasta. Jos joku hylkää niin hän tekee väärin. Se ei millään tavalla johdu uskosta vaan henkilön omasta ongelmasta. Oma veljeni on homo, eikä häntä ole millään tavoin hyljätty. Hänet hyväksytään siinä, missä kuka tahansa muu ihminen.

  Muutama vuosi sitten oli mediassa juttuja vlien tekemistä hyväksikäytöistä. Kukaan vl, ei KUKAAN, hyväksy tai ymmärrä sellaista. Mediassa annettiin olettaa, että näitä tapauksia olisi hyvin paljon. Siinä tuli ilmi tapauksia hyvinkin kaukaa ja ne kaikki kerralla läväytettiin mediaan. Ihan yhtä järkyttyneitä vlt olivat niistä kuin ketkä tahansa. Ihminen, joka sellaista tekee, on täysin sairas. Ja ihminen, joka uskonsa varjolla tekee jotai sellaista, käyttää tavallaan hyväksi myös koko yhteisöä. Siinä sai kuraa ja lokaa liskaan koko yhteisö muutamien yksittäisten henkilöiden takia.

  Omassa lähipiirissäni on useita, ketkä ovat lähteneet yhteisöstä. Kenenkään heistä en ole kuullut sanovan mitään negatiivista vaan he ovat olleet kiitollisia mm. siitä, että ovat saaneet turvallisen lapsuuden. Mutta tuskin mediassa kirjoiteltaisiin tällaisista tapauksista. Ei sellaiset kiinnosta ihmisiä. Netistä löytyy useita blogeja, missä entinen vl kirjoittaa, ettei hänellä ole mitään pahaa sanottavaa yhteisöstä, muttei vain kokenut sitä omakseen jne. En tiedä saako tähän niitä linkata niin en uskalla. 🙂

  Haluaisin myös tässä korostaa, että kukaan ei koskaan ole pakottanut minua mihinkään. Yhteisö ei pakota ketään mihinkään. Olen nuori kolmen lapsen äiti ja valintani tehnyt. Tiedän, että jos itse esimerkiksi päättäisin käyttää ehkäisyä ei minua kukaan kieltäisi. Varmasti asiasta keskusteltaisiin, mutta ei kukaan päätöstä tekisi minun puolestani. Ei mieheni, ei vanhempani, ei yhteisö eikä kukaan. On täysin yleinen harhaluulo, että esimerkiksi SRK (Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys) päättäisi yksittäisten ihmisten elämästä. Toki sellaisia tapauksia on, missä jotkut ovat puuttuneet toisen elämään ja määräämisoikeuteen (esim.vanhempi oman lapsensa), mutta se ei kuulu meidän uskoon millään tavalla. Sellainen ihminen toimii väärin.

  Haluaisin myös tietää, miksi kirjoitat että 15 lapsen äiti ei saisi valittaa kuinka raskasta se on? Miten niin ei saisi valittaa? Tottakai se on raskasta ja tottakai siitä saa sanoa ja apua hakea! Ja niin useat tekevätkin. Ihan oman yhteisön sisällämmekin on toimintaa ja apua mikä on kohdistettu lapsiperheille.

  Tuohon, kun ihmettelet miksi vlistä saa lukea vain negatiivisia juttuja, voin itsekin hyvin yhtyä, että miksi? Niin, miksi?

  Terveisin yksi onnellinen vl<3

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos kommentista. Olen saanut paljon kommentteja instagramiin nykyisiltä ja yhteisöstä eronneilta… mielipiteet on ristiriitaisia. Osa haukkuu koko yhteisön ja osa taas ei. Musta tässä nimenomaan on ongelma ihmisten tietämättömyys. Kaikki kirjoitukset mitä saa mediasta lukea on lähes 100% negatiivisia tai mustamaalaavia.. mutta kukaan teistä ei niitä korjaa jolloinka se jää kaikille oletukseksi.. luetaan niitä ”perhe hylkäsi” tarinoita mutta kaikki yhteisössä olevat sanovat ettei näin ole. Sekin on hyvin ristiriitainen asia. Tietoa on oikeesti hyvin vähän saatavilla esim yhteisössä olevien suusta ja esimerkiksi tämän tekstin jälkeen saamani viestit on muuttanut omaa mielikuvaa paljon positiivisempaan suuntaan… se ei kuitenkan riitä siihen että kaikkien ihmisten käsitys muuttuisi jos mun oma käsitys muuttuu. On kyse uskonnosta/lahkosta tai mistä tahansa vastaavanlaisesta niin ihmisiä pelottaa. Heitä pelottaa tietämättömyys… Miksei kukaan korjaa näitä asioita, puutu, ota kantaa? Mulla ei edelleenkään ole mitään sitä vastaan mihinkä kukakin uskoo kunhan se ei vahingoita ympärillä olevia, eikä ketään pakoteta mihinkään.. Jos te kerran hyväksytte vaikka homouden ja yhteisöstä eroamisen niin miksei siitä koskaan kirjoiteta? Miksei teistä kukaan siitä koskaan kirjoita? Tiedän vaan niitä negatiivisia tapauksia joista media kirjoittaa. Ennakkoluulot ja oletukset muuttuisivat jos ihmiset saisivat lisää tietoa.

 4. Anna kirjoitti:

  En tiedä tuleeko tää vastaus tuohon suoraan alle, mutta;

  Meinasin itse jättää aiemmin kommentoimatta siitä syystä, että joskus tuntuu että sanoi mitä sanoi ja perusteli kuinka hyvin tahansa niin silti se pilkka ja halu ymmärtää tahalleen väärin jatkuu. (En puhu tässä sinusta vaan yleisesti) Ja uskon, että suurimmalla osalla syynä on juuri tuo edellä mainitsemani. Jokainen vl on varmasti kokenut sitä sen verran paljon, että kokee parhaaksi olla sorkkimatta asioita yhtään sen enempää niin saa elää mahdollisimman rauhassa.

  Voin avata vähän enemmän tuota homojen hyväksymistä. Eli siis kaikki ihmiset hyväksytään täysin sellaisina kuin he ovat. Mutta jos joku vl kokee olevansa homo ja haluaa esimerkiksi elää miehen kanssa suhteessa niin silloin hän ei ole vl. Silloin hän ei elä uskomme mukaisesti. Eli ihminen hyväksytään aina, mutta hänen tekojansa välttämättä ei. Ja sekään ei näy välttämättä millään tavalla. Ja jos joku haluaa olla vl ja haluaa elää homosuhteessa niin ei kukaan häntä millään tavalla erota yhteisöstä tms. Hän vain on teoillaan itse hylännyt uskonsa.

  Yhteisöstä eroaminen on AINA täysin henkilön omakohtainen valinta. Ketään ei voi pakottaa uskomaan. Jos joku perhe on hylännyt lapsensa eroamisen takia, he ovat tehneet todella väärin. Ei taaskaan liity meidän uskoon millään tavalla että eronnutta hyljeksitään. Ennemminkin kehoitetaan välittämään ja huolehtimaan erityisesti niistä, ketkä uskonsa ovat jättäneet.

  Mutta tosiaan nämä asiat ovat sellaisia, että joskus tuntuu että vaikka kuinka rautalangasta vääntää niin niitä ei haluta edes yrittää ymmärtää. En tarkoita, että pitäisi olla samaa mieltä, mutta voisi edes yrittää ymmärtää. Ja kuten edellä mainitsin niin uskon, että suurin osa vl haluaa antaa vain olla. Se pilkka ei kuitenkaan koskaan lopu.

 5. Anni kirjoitti:

  Ylipäänsä uskonnot on loppupeleissä ihan älytöntä. Ihmisiä tapetaan, soditaan ym. sen takia, että joku toinen nyt uskoo johonkin väärään. Ja kaiken hyvän lisäksi sitä jumaluuden olemassaoloa ei edes kukaan voi todistaa. Siis aivan järjetöntä touhua.

 6. Sofia kirjoitti:

  Nyt täytyy kyllä kommentoida että tämä postaus oli kyllä sulta täysi floppi. Kyseinen videon tehnyt ihminen ei ole vanhoillislestadiolainen eikä tuollainen toiminta liity mitenkään lestadiolaisuuteen.

 7. Pellavasydämen Mervi kirjoitti:

  Syyllistyt aikA vahvasti yleistämään. Kaikissa ihmisryhmissä on huonosti, rumasti, rikollisestikin käyttäytyviä ihmisiä, muttei se silti tee NIISTÄ KAIKISTA huonoja tai rikollisia tms. Suurin osa lestadiolaisia on varmasti tyytyväisiä ja onnellisia.

  Olen itse uskovaisesta kodista ja erittäin onnellinen siitä. Ensinnäkin on erotettava usko ja uskonto. Usko on ihmistä auttavaa, lohduttavaa ja parantavaa, mutta uskonto saattaa tehdä sairaaksi ja vangiksi. Kirjoitat, että miksei hyvistä asioista puhuta. Olisitko valmis kuuntelemaan tai lukemaan hengellistä tietoiskua – et olisi, niinpä.

  Me molemmat olemme yrittäjiä, muistaakseni. Miltä sinusta tuntuu sanonta, että yrittäjät ryöstävät asiakkaansa ja kiskovat ylihintaa palveluistaan ja tavaroistaan, haalivat kokoon valtavia omaisuuksia toisten kustannuksella, toimivat rikollisesti, huijaavat viranomaisia jne…. Näitä yksilöitä meihin kuuluu, mutta poisse, että me kaikki olisimme.

  Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä, mutta eniten painoarvoa on sillä mieliteellä, jonka takana on oikeaa tietoa ja taustatiedot hyvin selvitetty.

 8. Random kirjoitti:

  Se mies joka on tehny tuon oksettavan ja sairaan videon ei ole lastadiolainen. Et näin pointtina.

 9. Ex-vanhollislestadiolainen kirjoitti:

  Itse olen ex vanh.lestadiolainen. On aivan ihanaa olla vihdoin vapaa, ja vasta eron myötä tajusin kuinka elämästä voi nauttia aivan eri tavalla! En ole päivääkään katunut yhteisöstä eroamista, ikinä en enää palaisi.

  Minua ei hylätty kun erosin, joka oli tietenkin ihana asia, mutta siitäkin huolimatta uskontoon liittyviä asioita käsittelen nyt terapiassa, kohta viidettä vuotta, viikottain, eikä terapiataival todellakaan ole vielä lopussa. Oma identiteetti on aivan hukassa kun yhteisöstä eroaa. Olen käynyt todella pohjalla, mutta koen että elämäni paras päätös on ollut yhteisöstä eroaminen. Ihana terapeuttini on saanut minut jaloilleni ja nyt ollaan jo hyvässä vauhdissa vaikka matka on vielä pitkä.

  Hienoa että otat asioita puheeksi. Yhteisössä inhosin yli kaiken hyssyttelyä, asioista ei saanut puhua oikeilla nimillä tai muuten tuomittiin. Ja tämä on minun henk.koht kokemukseni.

 10. Heikku kirjoitti:

  Mä olen kanssasi kyllä samaa mieltä, ja todella negatiivisen kuvan saanut kyllä lestadiolaisista, noissa piireissä valitettavasti on paljon kaikkea ikäviä juttuja ja juuri lapsiin kohdistuvaa vääryyttä. Ja kun lapsesta asti opetetaan, että jos jeesuksen nimeen pyydetään anteeksi, niin silloin saa anteeksi, vaikka teko olisi kuinka kauhea. Monta dokumenttia tullut nähtyä aiheeseen liittyen ja mitä enemmän katsoo ja lukee, niin sitä sairaammalta tuon uskonnon harjoittamisen meininki vaikuttaa.

 11. Ruska kirjoitti:

  Hei.
  Harmi juttu, että et selvästikään tunne ketään lestadiolaista ja että sinulla on noin vääristynyt mielikuva heistä.
  Itse olen entinen lestadiolainen ja saanut todella hyvän kasvatuksen ja olenkin super kiitollinen vanhemmilleni lapsuudestani. Yli puolet sisaruksistani on eronnut kyseisestä liikkeestä. Perheestäni löytyy ateistia, homoa, toisen liikkeen edustajaa, vanhoillislestadiolaisia sekä ex-lestadiolaisia. Jokainen meistä on toisillensa todella rakkaita eikä kukaan ole joutunut minkäänlaisen syrjinnän kohteeksi. Annamme jokaisen uskoa niinkuin haluaa ja tuemme jokaista omissa valinnoissa.
  Media on luonut monelle väärän kuvan ja leimaa koko yhteisön mikä on väärin. En tiedä ketään lestadiolaista joka hyväksyisi ne kamalat teot mistä on ollut mediassa puhetta. Hyväksikäyttäjiä löytyy jokaisesta ryhmästä, eikä se tarkoita, että kaikki tulee leimata samantien.
  Vaikka en itse kuulukaan enää lestadiolaisuuteen, olen heidän kanssa paljon tekemisissä. Minua ei ole omien valintojeni takia koskaan yhteisön toimesta väheksytty tai kiusattu. Halveksuntaa ja ’kiusaamista’ olen saanut kohdata yhteisön ulkopuolisilta ihmisiltä jotka muodostavat mielikuvan lestadiolaisuudesta pelkän median perusteella ja jotka ei todellisuudessa tiedä uskonnosta juuri mitään eivätkä ole nähneet sitä läheltä.
  Minun mielestä kuuluu jo yleisiin käytöstapoihin olla tuomitsematta kaikkia, mikäli ei todellisuudessa ole perehtynyt asiaan tarpeeksi tai tunne henkilökohtaisesti kyseisen uskonnon edustajia.

 12. Ruska kirjoitti:

  Lisäystä vielä edelliseen kommenttiin.
  Mediasta on saanut lukea tarinoita siitä kuinka perhe on hyljännyt homouden, yhteisöstä eroamisen tms. vuoksi.
  Kukaan lestadiolainen ei hyväksy sitä, että hyljätään valintojen vuoksi, se on väärin. Ja ymmärrän kyllä jos haluaa tuoda oman näkökulman esille esim mediassa, jos perhe on hylännyt lapsensa ja sukulaisensa jonkun valinnan takia. Onhan sellainen kokemus varmasti järkyttävä jos joutuu sellaisen uhriksi. Itse en tiedä suuresta tuttava/sukulaispiiristäni ketään joka olisi tämmöistä tehnyt vaikka ympäriltäni löytyy monenlaista ex-lestadiolaista ja edelleen yhteisöön kuuluvaa. Ihan yhtälailla ollaan tekemisissä kuului yhteisöön tai ei.
  Luulen, että kukaan lestadiolainen ei jaksa alkaa mediassa korjaamaan näitä ihmisille tulleita vääriä mielikuvia, koska kokee varmasti, että se on ihan turhaa. Jokainen on varmasti saanut kokea uskonnon takia joskus elämässä jonkinlaista syrjintää uskonnon ulkopuolella olevilta ihmisiltä ja kokee pääsevänsä helpommalla mikäli pyrkii elämään omaa elämäänsä mahdollisimman rauhassa.

 13. Eepu kirjoitti:

  ”Meille hoetaan kokoajan sitä kuinka maailma muuttuu, mutta miksei nämä uskonnot muutu siinä samalla?”
  -Maa ajattelen tan niin, etta perjaatteessa ei esim. kristinusko voi muuttua maailman mukana, koska Raamattu on kirjoitettu yli 2000 vuotta sitten, ja kristittyjen usko perustuu Raamatun oppeihin. Jos ymmarrat mita ajan takaa..?!

  Itse asun Kanadassa ja taalla on paljon erilaisia uskontoja, meidan n.30000 asukkaan kylassa on 36:n eri uskonnon kirkko. Jokaisella on vapaus uskoa tai olla uskomatta 🙂

  • primebody kirjoitti:

   No mun mielestä pitää ehkä hieman kyseenalaistaa asioita yli 2000 vuoden takaa… Elämä oli hieman erilaista silloin…. se on kaukanan muuttuneesta nykypäivästä, mutta edelleen painotan että niin kauan kun sun usko ei vahingoita muita niin kaikilla on vapaus uskoa mihin haluaa

 14. Pellervo kirjoitti:

  Mutta eikö ole aika ihana ajatus, jos joku ihminen pystyy olemaan niin armollinen, että antaa anteeksi suurimmatkin synnit? Itse en siihen ehkä pystyisi. Mutta ei vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen kuulu anteeksiantamus ennen maallisen tuomion suorittamista. Esivaltaa siis kunnioitetaan ja rikokset tulee tuomita, totta kai. Mutta eikö ole lohdullista ajatella, että suurenkin virheen elämässään tehneitä pystytään kohtaamaan armolla ja antamaan anteeksi? Minä kyllä ihailevasti katson siihen pystyviä. Anteeksiantamus on lahja.

 15. Pellervo kirjoitti:

  Ylläoleva kommentti siis tarkoitettu nimimerkille _heikku_ . 🙂

 16. Jj kirjoitti:

  Kyseinen henkilö ei kuulu VL liikkeeseen, varmistettu. Kuten en itsekään. Suomessa on uskonnon vapaus, leimaamatta ja yleistämättä. Sivistys on sitä että ottaa asioista selvää.

  Rikollinen on rikollinen, ihan henkilökohtaisista syistä ja vastaa siitä henkilökohtaisesti.

 17. TL kirjoitti:

  Olen itse luterilainen. En kommentoi mitään vl, koska en tiedä asiasta tarpeeksi. Mutta yleensä uskonnosta on pakko sanoa, että omalla kohdallani se on ainakin asia, joka tuo pelkkää hyvää elämääni esimerkiksi turvallisuutta, ymmärtäväisyyttä ja vapautta. Sen takia tämä teksti oli todella surullista lukea. Surullisia ääripäitä voi aina olla, mutta niin niitä on myös jokaisessa muussakin asiassa elämässä. Siksi ne pääsevät sinne uutisiin.

  Mainitsit tekstissäsi Pridesta ja kristinuskosta. Halusin siitä kommentoida. Yritän kirjoittaa tämän kommentin mahdollisimman neutraalisti, etten loukkaa ketään muuta henkilöä sekä yritän miettiä asiaa eri kannoilta.

  Sanoit, että uskontojen pitäisi muuttua, koska maailma muuttuu. On hyvä tiedostaa, että kaikki kristinuskonnot perustuvat ajatukseen, että Jumala on luonut miehen ja naisen. Myöskään raamatussa ei kerrota hyväksyvästi naisen ja naisen tai miehen ja miehen suhteesta.
  Tämän takia täytyy ymmärtää, että jotkut henkilöt (usein myös vanhemmat ihmiset) voivat ottaa Priden sponsoroinnin todella raskaasti, koska se kyseenalaistaa koko uskontoa eli uskontoa, johon uskoo 2,4 miljardia ihmistä. Uskon, että suurimmalla osalla kristinuskoon kuuluvista ei missään nimessä ole ketään henkilöä vastaan vaan haluavat säilyttää sen mihin uskovat eli Jumalan sanan.

  Itse en usko muiden ihmisten tuomitsemiseen. Se ei mielestäni ole minun asia. Uskoni on oma asiani eikä se muutu, vaikka päättäjät päättävät jotain toista. Lisäksi raamattu on hieman tulkinnan varainen myös, koska kaikki ovat tervetulleita Jumalan ja Jeesuksen luokse. Onkin hyvä miettiä, milloin on meidän ihmisten valinta päättää mikä on tarpeeksi suuri synti ja mikä ei? Kuitenkin yhteiskunnassa on myös tärkeää asettaa rajoja. Ne on myös välttämättömiä jossaikin asioissa.

  Nyt on myös ollut pinnalla saako/täytyykö pappien vihkiä nainen ja nainen tai mies ja mies vasten tahtoaan. Eli periaatteessa toimia vastoin raamatun sanaa. Tästä haluan heittä ajatuksen ilmoille, että miksi kukaan halua jonkun sellaisen henkilön vihkivän, joka ei tue heidän liittoaan ja suhdettaan? Ehkä olisi mukavampaa etsiä joku toinen henkilö tai pappi, joka suhdettaa kannattaa, koska olen ymmärtänyt, että heitäkin on. 🙂

  Haluan vielä painottaa, että yleensä uskovaiset ihmiset ovat nimeonomaan toisia ymmärtäväisiä ja kunnioittavia. Se on se mitä opetetaan. Siksi harmittaa, että tällä hetkellä on sellainen kuva, että kristinuskossa olevat ihmiset eivät hyväksy muita. Nämä asiat ovat vain välillä todella ristiriitaisia, koska halutaan säilyttää uskonto sellaisena kuin se on ja kuinka raamatussa on, mutta kuitenkin antaa kaikille vapaus olla sellaisia kuin on. Kuinka tällaisen siis voisi toteuttaa? <3 Se vie varmasti aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.