Hae
Prime Life by Umppu

Lapsille kannattaa näyttää taidetta

Me ollaan käyty lasten kanssa aika paljon erilaisissa taidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Mää tykkään itse käydä katsomassa taidetta, mutta teen sen usein aika spontaanisti sen kummemmin sitä suunnittelematta.  Toinen mun suosikki kohteista on käydä erilaisissa kirkoissa, jotka on usein luomoavan kauniita. Taide voi olla minkälaista tahansa. Se on  ajatuksia herättävää ja on mielenkiintoista olla lasten kanssa taidenäyttelyissä, sillä ne näkee asiat aivan eri tavalla kun me aikuiset. Sitähän sanotaan että lapsi saattaa keksiä samalle asialle monta kymmentä eri tarkoitusta ja aikuinen vaan yhden sillä tietää mikä esine on.

Mun mielestä lapsia ei pidä mitenkään ali arvioida tai ajatella, että ei ne taiteesta mitään ymmärrä. Joskus tuntuu, että ne tulkitsee taidetta paljon paremmin kun me aikuiset. Taide on aina ollut jotenkin todella inspiroivaa ja musta on aina mielenkiintoista miettiä, että mitä juuri se taiteilija on miettinyt teosta tehdessä.

Olimme Orivedellä taidekeskus Purnussa katsomassa taidenäyttelyä, minkä teemana oli lumous ja luomoava se olikin. Ihana miljöö ja todellakin sopiva näyttely myös lapsille. Kaunis miljöö ja teoksia oli myös ulkona.  Mää ihastuin yhteen tauluun, minkä näette tuossa alapuolella. Taide on mun mielestä hyvä sijoitus, mutta tää oli vielä mun budjetille liian suuri, mutta ehkä sitten joskus. Taulu oli kooltaan myös niin suuri, että tarvisi ehdottomasti usean metrin korkuisen huoneen.

 

Lapset kävivät uimassa tiluksien rannassa, missä ilmeisesti välillä on saunakin päällä. Oli kiva taiteen lomassa tehdä rantahiekasta lihapullia ja tiputtaa niitä vesiliukumäestä alas. Kun lapsien kanssa on liikenteessä, niin pitää vaan olla oma asenne kohdallaan. Mää oon ehkä itse taidenäyttelyssä yhtä nopea katsomaan tauluja kun lapset, jotenka ne on mun seurana mitä mainiointa.

Mää itse ajattelen niin, että kun lapsia ottaa moneen paikkaan mukaan tekee  se heille vain ja ainoastaan hyvää. On se sitten taidetta tai museoo, niin aivan varmasti lapsikin jokainen kerta saa jotain oivalluksia. Mää koitan edelleenkin päästä siitä eroon että teen päätöksen lapsen puolesta. Toki monissa asioissa teenkin, mutta tarkoitan esimerkiksi sitä että en päätä valmiiksi että mun lapsi ei halua mennä taidenäyttelyyn, koska ei tykkää siitä.  mistä mää voin sen tietää, jollen sitä sinne vie. Muistan kuinka meidän kaikki lapset oli hyvin innoissaan ja tutkaili mielenkiintoisena Kun olimme viimeksi Sara Hildenin taidemuseossa katsomassa näyttelyä, jonka nimeä en tietty just nyt muista. Meidän Vivian oli aivan fiiliksissä näyttelystä ja poseeras jokaisen teoksen edessä. Taulut oli hänen mielestä upeita ja ihania.

Näyttelyn jälkeen juotiin kahvit ja pillimehut ja syötiin jätskit ennen kotimatkaa paikan kahviossa. Tätä näyttelyä voin suositella todellakin myös lapsille. Ulkona on tilaa temmeltää ja paikalta löytyy myös hiekkalaatikko yms virikettä lapsille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.