Hae
Prime Life by Umppu

Voiko yrittäjä pitää lomaa?

Voiko yrittäjä pitää lomaa on sellainen kysymys mikä usein kirvoittaa. Mää oon ollut yrittäjä jo reilusti yli kymmenen vuotta ja pakko sanoa että ihan joka kesä sitä miettii miltä tuntuisi vaikka se opettajan kesäloma palkan juostessa, eikä huolen häivää huomisesta. Tää postaus ei ole vastakkainasettelua, koska suurimmaksi osaksi esimerkiksi yrittäjyys on oma valinta ja silloin tiedostat että palkallista lomaa sulla ei tule koskaan olemaan. Myös taas palkansaaja tiedostaa nimensä soppariin kirjoittaessa mikä se kk palkka tulee olemaan. Kumpikaan näistä asioista ei valittamalla muutu, mutta niistä saa hyvin avointa keskustelua.

Mää oon pitänyt lomaa joka ikinen vuosi. Kesällä meillä on sesonki ja siksi olenkin lomaillut usein enemmän sesongin ulkopuolella. Usein ihan yrittäjyyden alussa saattaa olla taloudellisesti mahdotonta olla lomalla. Usein myös silloin loman pitäminen on vaikeaa, jos sinulla on vaikka kivijalkamyymälä ja työskentelet sielä yksin., koska silloin joudut palkkaamaan tilallesi jonkun ja se on aivan helvetin kallista. oma loma on aina palkaton, kulut juoksee ja siihen päälle vielä ulkopuolisen palkka, jolloin viikon lomasta saat pulittaa aika monta tonnia. Yrittjäjän loma ei silti ole aina rahasta kiinni. Mulla on ollut oma yritys jo niin kauan, että rahallisesti voin pitää lomaa, mutta mitä siitä on seurauksena. Mää en esimerkiksi itse tykkää olla lomalla viikkoa pidempään jo ihan siitä syystä että mun työt pakkaantuu älyttömiin asti. Ei ole siis kyse aina rahasta vaan siitä ajasta.

Kukaan ei tee niitä sun hommia sun lomalla, vaan teet ne itse ennen lomaa ja loman jälkeen ja se siinä onkin usein se juttu. Joskus se loman aloitus saattaa vaatia niitä 12h työpäiviä ennen lomaa, jolloinka olet aivan piipussa ja kun palaat lomalta niin sama homma. Kaikilla aloilla ei ole sama homma ja kaikilla ei ole sesonki, mutta kun minä esimerkiksi teen työtä käsillä, niin määrää enempää en sitä pysty tekemään. Toistaiseksi mua ei ainakaan vielä voi monistaa.

Mulla oli toki jo vuosia sitten sellainen tilanne, että olin töissä yksin. Kaksi muuta kampaajaa oli äitiyslomalla ja yksi vaihtoi toiseen kaupunkiin. Olin juuri saanut lapsen, mutta mun vaan oli pakko olla sielä töissä. En voi laittaa liikkeen oveen lappua, että palaan joskus. On niin monta huomioitavaa asiaa, mitä moni ei ymmärrä mitä yrittäjyys vaatii ja minkälaista työtä se sulle teettää. Se ei ole niin yksiselitteistä. Työpäivät on ainakin mulla niin hektisiä, että en ehdi päivän aikanaa tekeen niitä muita hommia mitkä kuuluu mun työnkuvaan. Ne tehdään sitten niinä vapaapäivinä tai joskus jopa yöllä, jollei aikataulu anna muuten myöden.

Musta esimerkiksi tää yrittäjien loma on näkökulmana sellainen, missä voin taas palata aiempaan postaukseeni palkkaaminen on liian kallista…. 

Mää suosittelen ihan jokaiselle yrittäjälle maksamaan itselleen lomarahaa. On se sitten toinen tili tai oma säästötili minne menee joka kuukausi pieni summa rahaa, jolla sitten voi elää kun ”Elvis” omalla lomalla. Lomailu taloudellisesti ei todennäköisesti tule onnistumaan, jos et suunnitele sitä myös taloudellisesti. Pitää muistaa että suuremmaksi osaksi pienet yritykset tuottaa vaan tappioo yrittäjän lomaillessa. jos ei ole säästöjä, niin turha uneksia edes siitä lomasta. Tai no voihan sitä lomailla, mutta edessä saattaa olla taluodellinen ahdinko.

Osalla yrittäjistä ei ole varaa lomailla ja osalla taas on niin paljon töitä, että niistä ei selviä muuten kun olematta lomalla. Tässäkin on paljon erilaisia tilanteita ja riippuu paljon toimenkuvasta. Mää oon päättänyt jo vuosia sitten että aion lomailla, vaikka se mulle aina tosi kallista onkin. Loma yrittäjän on erilaista, kun palkansaajalla. On myös eri asia onko sulla työ mikä kulkee sun mukana, vai liike josta pitää pitää huolta.

Mun mielestä yrittäjä voi siis lomailla, jos se on suunniteltu ja jos se on taloudellisesti mahdollista. Ymmärrän hyvinsen lauseen, että en voi pitää lomaa, mutta en silti koe sitä minään sankaritekona, jos se sama homma jatkuu vuodesta toiseen ja toiseen. Ihan varmasti myös se työnlaatu, luovuus ja omasta työstä nauttiminen silloin kärsii jos vaan paahtaa suoli pitkällä menee aamusta iltaan. Yrittäjyys on aina valinta, mutta niin on sekin, että poltatko itsesi loppuun ja kohta sulla ei ole enää koko yritystä.

-Umppu

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 kommenttia

 1. yrittäjä myöskin kirjoitti:

  ”Kukaan ei tee niitä sun hommia sun lomalla, vaan teet ne itse ennen lomaa ja loman jälkeen ja se siinä onkin usein se juttu.”

  Joo just tää! Sama homma saikun kanssa. Kyse ei välttämättä niinkään ole rahasta vaan siitä että ne hommat jää tekemättä ja sitten pitää muulloin kiriä. Joskus on suoraan sanottuna tuntunut, että on paljon helpompaa vaan olla jäämättä lomalle, ettei tarvi hiki päässä huhkia ennen ja jälkeen loman. 😀

 2. Henna kirjoitti:

  Mitenkään yrittäjyyden rankkuutta vähättelemättä, mutta näin on valitettavasti monella palkallisellakin. Varsinkin vähän korkeammissa tehtävissä tai pienemmässä yrityksessä töissä ollessa harvoin palkataan sijaista loman ajaksi tekemään niitä hommia ja voikin olla, että kukaan muu paikalla oleva ei edes osaa niitä töitä tehdä. Silloin on pakko tehdä hommat ennen lomaa siihen pisteeseen, että voi olla edes hetken poissa ja silti lomalta palatessa odottaa hirveä läjä rästihommia. Mekaanisempia hommia tekemään voi tietysti saada helpostikin jonkun, mutta esimerkiksi asiantuntijatehtäviin ei välttämättä kannata ottaa ketään muutamaksi viikoksi. Mutta toisaalta oma valinta sekin on, että on valinnut tehdä ehkä vähän paremmin palkattuja hommia joissa sitten vastuu painaa enemmän kuin joissain muissa tehtävissä.

 3. Johanna kirjoitti:

  Ei opettajalla palkallista lomaa ole sen enempää kuin esim. siivoojalla. Työttömyyskorvausta ne nostaa kesän ajalta mikä on väärin..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.