Hae
Prime Life by Umppu

Miltä tuntuu olla kohteena

*Sisältää mainoslinkkejä

Jaoin vähän aika sitten artikkelin mun Facebookissa, minkä mä linkitän myös tänne vihapuheesta.  Lukekaa PLIIS toi teksti. Toissa iltana mä  nukutin lapsia ja oli siinä jopa vähän tylsää istuskella pimeässä huoneessa ja ajattelin että googletan itseni. Mä teen sitä ihan tasasin väliajoin ihan siitä syystä, että mä haluan tietää mitä musta kirjoitetaan netissä. Koska mä teen työtä sosiaalisessa mediassa ja kirjoitan blogia, teen Instagramia niin sitä voi sanoa näin, että mitä enemmän sulla on seuraajia niin sitä enemmän sulla on niin sanotusti myös niitä vihaajia.

Musta se on jotenkin huvittavaa että niin sanotut ”tavalliset” ihmiset voi laittaa nettiin ihan mitä lystää ja ketään ei kiinnosta. Sitten taas jos oot jotenkin niin sanotusti vaikka julkisuudenhenkilö tai julkisessa ammatissa, niin sulta vaaditaan ihan eri asioita, tiettyjä toimintatapoja, etiketti käyttäytymistä, mutta et saa koskaan puolustautua. .  Tavallaan ymmärrän, mutta tavallaan en. Sää oot silloin aina kohteena tekisit ihan mitä tahansa, mutta sulla ei ole oikeutta puolustautua.. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi Kimi Räikkösen Instagram kuva missä oli #BabySitting. Se sai kommentoijat pois tolaltaan, koska hänen kuvassa pikku vitsi käännettiin häntä vastaan. Oli kuulemma naurettavaa laittaa kyseinen hästägi, koska lasten kanssa oleminen on vanhempien vastuuta. Ihmiset halusivat taas ymmärtää väärin. Usein he odottavat että joku ”mokaa” jotta pääsevät laukomaan jotain kuraa toisen niskaan.  Ihan naurettava koko juttu. 

Kun mä googletin mun oman nimen niin sieltä tuli yhtenä haetuimpina hakuna Umppu lihonut jälkeen: Umppu keskustelu. Sieltä löytyi ties kuinka monta ketjua, missä mua haukuttiin ihan nimellä. Mun ulkonäkö haukuttiin, mua haukuttiin tyhmäks, idiootiksi, vajaaks,  rumaks, sivystymättömäksi, vähä-älyiseks jne. Eihän se olisi mikään keskustelu, jollei siellä myös haukuttaisi minun oikeinkirjoitus taitojani. Mun mielestä ihan oikeesti laissa pitäis kieltää kaikki erilaiset sivustot missä voi kirjotella nimettömänä toisista ihmisistä ihan mitä vaan. Vaikka mulla on toisaalta ihan yks lysti mitä joku on mieltä mun ulkonäöstä, mutta sitten siinä vaiheessa kun mennään semmosiin aivan perättömiin juttuihin niin mua alko rehellisesti sanottuna vituttaa.

Viha ruokkii lisää vihaa – onko meillä siihen varaa?

Joku ties kertoa kuinka tuntee minut  ”faktatietoa”ja kuinka olen ollut kamala kiusaaja oikein kiusaaja isolla K:lla ja ties kuinka moni on syrjäytynyt mun takia. Mun mielestä toi on oikeesti törkeästi sanottu. Mä oon ollu aina tosi pieni. Mä olin koko ala ja ylä-asteen aina luokan pienin ja laihin. Mä oon ollu silti aina persoonana tosi voimakas ja sitä mä en kiellä etteikö se mun puolustuskeino ollu sillon se turvan rääpiminen. Musta on silti aika törkeetä väittää, että mun takia on paljon syrjäytyneitä ihmisiä. Toi on todella loukkaavaa.  Mä en ainakaan muistaakseni oo koskaan elämäni aikana lyönyt yhtään ketään.. Kusipääks oon varmaan haukkunut, mutta ihan samalla mitalla sitä on tullut takaisin tähän suuntaan. . Sillon mun nuoruudessa me liikuttiin aika paljon porukassa. Mä en todellakaan ollu mikään koulun kiusaaja…… ne kiusaajat oli jotain ihan muita. Osa niistä istuu tällä hetkellä vankilassa ja osa on kuollut. Mää en ole  potkinut ketään tajuttomaks, en lyönyt, en hakannut…

Mä en tajua miten jotain voi oikeesti ärsyttää joku toinen ihminen niin paljon, että kirjottelee tollasia asioita nettiin. Mua jotenki huvitti että siellä oli monta aloitusta missä oli mun nimi, missä ihmiset vaan ihan rehellisesti halus että mua haukutaan. Kukaan näistä ihmisistä ketkä musta netissä kirjottaa ei todellakaan tuu sano mulle niitä asioita päin naamaa. Mä todellakin arvostaisin sitä jos joku pysäyttäisi mut kadulla ja sanois että hän Umppu sä oot muuten ihan vitun ärsyttävä ihminen haista paska. 

Viha ruokkii vihaa ja vetää pyörteeseensä yhä uusia ihmisiä. Anonyymissä keskustelussa on liian helppo unohtaa, että vaikka vihalla ei oikeasti tarkoittaisi mitään, vihan kohde ei voi sitä tietää.
Se, että summittaisesti roiskaistun vihan kohteena onkin toinen samanlainen, elävä, tunteva ihminen, ei edes käväise kaikilla mielessä. Ihan tavalliset perheenisät ja -äidit voivat tempautua mukaan vihaa tihkuviin keskusteluihin kuin viihteeseen.

Musta kiusaaminen on väärin on kyse sitten mistä tahansa kiusaamisesta. Se vaan on asia mitä tulee aina olemaan meillä tässä maailmassa. Musta on jotenkin tosi raukkamaista nettikirjoittelu nimettömänä. Mulla on itsellä aika vahvat mielipiteet, mutta se ei silti tarkoita, että mä oisin ihan ehdoton niitten suhteen. Kirjoittamalla on aika vaikea ilmaista niitä omia ajatuksia, koska kukaan ei nää sun ilmeitä,  tai kuule sun äänensävyä ja sitten moni haluan ymmärtää aivan  tahallaan väärin.  Odotetaan sitä hetkeä, kun voidaan iskeä kun sika limppuun, kun toisen sanomisesta saa jotenkin väännettyä asian nurinpäin.. Sitä voi jokainen miettiä omalla kohdalla miltä tuntuis saada sähköposti, missä sua kehotetaan tappaa  ittes. Tai kuulla joka päivä siitä kuinka ruma ja oksettava ja ällöttävä ja tyhmä ihminensä oot. Se ei tavallaan yhtään helpota, että joku sanoo että laita toisesta korvasta sisään ja toisesta korvasta ulos. Kukaan  kuka ei oo ite ollu sen nettivihan kohteena ei todellakaan tiedä mitä se on. Se on joskus jopa aika pelottavaa. 

On myös ahdistavaa kun kävelet kaupungilla saat tuntemattomasta numerosta viestin.. kiva mekko sulla.. Muistan kun olin joskus jääkiekko pelissä 8perheeni kanssa) ja sain viestin, että toi punainen sopii sulle hyvin… Tuijotat sitä katsomoa ja mietit kuka sen viestin lähetti.. Se ei ole imartelevaa vaan ahdistavaa ja pelottavaa…

Mä kysyn ihan rehellisesti minkä ihmeen takia te seuraatte jotain ihmistä tai luette jonkun ihmisen tekstejä, kuka saa sun ärsytys käyrät lähteen nollasta 100:aan. Lopeta semmosen ihmisen seuraaminen. En mä ainakaan  seuraa niitä ihmisiä jotka mua ärsyttää. Tai vaikka seuraisinkin, niin mulla ei tulis mieleenkään mennä kirjottaan niille ihmisille jonain anonyyminä jotain paskaa.

On ihan eri asia haukkua jotain kusipääks, kun uhata tapaa. Sitä kusipäisyydestä siihen tappamiseen on aika iso kuilu. Mietin joka kerta kun kirjotat jotain kuraa nettiin, että jos joku sanoo sen sulle tai kirjoittaa susta samanlailla niin miltä susta tuntuis. Mulla on paljon tuttuja jotka on  jotenkin esillä julkisuudessa tai vaikka sosiaalisessa mediassa. Niistä moni on saanut kuulla  vielä jotain paljon pahempaa kun mä. Esimerkiksi yksi lause oli että: toivottavasti sun lapsi syntyy kuolleena….. sama ihminen sai kommentin, missä toivottiin ”toivottavasti sun lapsestas tulee vammanen”…  Mun mielestä kellekään ei voi sanoo todellakaan noin. Toi on sairasta ja silloin kommentin kirjoittajan  ainut oikea paikka on hakeutua hoitoon ja nopeasti. Miten joku voi toiselle ihmiselle sanoa noin. Mä kirjotan tätä tunteen vallassa ja mä en nyt säästele yhtään sanojani, koska mua ärsyttää. Mua ärsyttää ihmiset jotka kuvittelee tuntevansa mut henkilökohtaisesti, eikä todellakaan tunne. Moni on sanonut mulle että susta saa blogin välityksellä ihan erilaisen kuvan, kun mitä oikeassa elämässä oot…..  Niin varmaan saakin…se että luet mun blogia ei tarkoita että tunnet mut ihmisenä. ..  Ihan kuka tahansa blogaaja, somettaja tai julkkis on IHMINEN. Ihan tavallinen haavoittuva ihminen, jolla on tunteet. Se ei tarkoita sitä, että sun on kestettävä kaikkea. Ei todellakaan tarvi. Mää tein itse sellaisen ratkaisun että ilmoitin sivustolle nämä vietiketjut, missä mua haukuttiin ja ne poistettiin. Seuraavalla kerralla teen rikosilmoituksen. Mää haluan todellakin nähdä silmästä silmään sen mun nettivihaajan ja kysyä siltä että MIKS?

Tiesittekö muuten että jokaisesta nettikirjoituksesta jää jäljet. Niistä tehdään nykypäivänä aika paljon rikosilmoituksia. Miltä susta tuntuis jos sä istuisit tuolla sovittelussa/oikeudessa siitä, että sä oot sanonu jollekin… että tapa ittes tai uhkailut pahimmassa tapauksessa tappaa koko perheen… On ihan turha väittää että kun asetat itsesi julkisuuteen niin kestä se. Ei kenenkään tarvi kestä tollasta ja kirjoittelija tarvis hoitoa ja nopeasti…. 

Mekko* House of Brandon

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

6 kommenttia

 1. Taru kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Pahimpia on just toi vauva.fi palstat ja jodelit sunmuut.. Älytöntä että tommosia paikkoja on missä voi ihan harrastuksena kiusata muita ja sit viel sanotaan sitä toista kiusaajaksi 😀

 2. EK kirjoitti:

  Hei,
  aihe herättää monenlaisia ajatuksia, ihmisten olisi tärkeää muistaa se, että jokaisella on vastuu omista sanoistaan ja teksteistään. Harmillista, miten paljon pahaa mieltä ajattelemattomat sanat voivat aiheuttaa. Mutta hei kysymys sinulle. Olen suuntaamassa viikonlopuksi Tampereelle, mitä tekemistä suosittelisit siellä tamperelaisen näkökulmasta? Tai ravintoloita, joissa olisi ehdottomasti käytävä? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi ja kivaa kesää!

  • primebody kirjoitti:

   Moikka. Mää itse teen Tampereella aika vähän asioita itseasiassa, koska täällä pyörii se arki ja sitten kun on aikaa niin oon aina jossain muualla 🙂

 3. Anna kirjoitti:

  Tämä oli oikeasti loistava kirjoitus! Toivottavasti tämä tavoittaa juurikin nuo nettikiusaajat. On vaikea uskoa että joillakin ihmisillä on oikeasti elämässään sellainen tilanne että omaa tyhjiötään ja mitättömyyttään pitää mennä täyttämään kirjoittelemalla anonyymisti vihapostia. Siis wtf? Jotenkin sairaan surullista kun ajattelee. Käyttäö nyt aikaansa ja energiaansa siihen ennemminkuin olisi esimerkiksi rakkaittensa ja perheensä kanssa.
  Sä oot niin asiallinen muija ja hyviä pohdintoja. Sanot mitä ajattelet ja seisot sanojesi takana. Lisäksi näytit erittäin hyvältä pari vuotta sitten ja nyt myös kasvot kaventuneena. Oma hyvä olo tulee sisältä. Niin se vaan on ja sen aidon kyllä huomaa! 🙂 Ihanaa kesää sulle ja perheelle! Keep on rockin!

 4. Jk kirjoitti:

  Just näin, hyvä kirjoitus! En tiedä minkälaisen kasvatuksen nämä ihmiset ovat saaneet, toki ei kaikki ole vanhempien vikaa. Sinänsä säälittääkin, koska tuollainen käytös ja kirjoittelu osoittavat, että ihmisellä ei ole hyvä olla eikä sellainen olotila varmaan henkilölle itselleenkään ole kiva. Kuka nyt haluaa olla koko ajan lähes raivon partaalla toisten tekemisistä ja ruotii niitä vielä istuen tietokoneen yms. äärellä. Itsellä ainakin perusolotila on onnellinen enkä halua kellekään muullekaan mitään pahaa jakaa. Onhan se joidenkin toiminta jonkin verran erikoista eikä ainakaan normaalin mielen toimintaa. En ole koskaan tosiaan pystynyt ymmärtämään, mitä tuollaisen takana on, ei ainakaan fiksu ja aikuinen ihminen oikeasti. Kaikista ihmisistä ei kukaan tykkää, mutta tasapainoisesti kasvanut henkilö osaa suhtautua hieman eri tavalla. Jos joku ärsyttää, häneen ei oteta kontaktia (jos läheinen, kaveri yms.) ja netissä taasen suljetaan se selain ja keskitytään omaan elämäön. Se on helppoa kun sen on oppinut. Elämässä on muutenkin niin paljon kaikkea tekemistä etten edes tajua kuinka joku jaksaa tuhlata aikaa tuollaiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.