Hae
Prime Life by Umppu

Mitä tarkoittaa harjoittelija?

*Sisältää mainoslinkkejä

Mulla on ollut liikkeessä paljon työharjoittelijoita. Välillä tuntuu siltä että työharjoittelijalle hakeutuu sellaisia asiakkaita, jotka haluavat mahdottomasta mahdollisen ja mielellään ilmaiseksi.  Aina pitää muistaa että työharjoittelija on harjoittelija, eli hän harjoittelee ammattiaan. Riippuu hyvin pitkälti siitä minkä vuoden opiskelija on mutta esimerkiksi ensimmäisen vuoden opiskelija on harjoitellut eläviin ihmisiin vielä hyvin vähän erilaisia töitä mitä ammatti vaatii. 

Kun työharjoittelija tekee työtä niin hän nimenomaan harjoittelee. Voi olla hyvin mahdollista, että hänen ammattitaito ei vielä riitä samaan kuin vaikka 20 vuotta alalla olleella. Siitä syystä hän on harjoittelija. Harjoittelija tekevät yleensä huomattavasti edullisemmin hinnoin verrattuna ammattilaisiin. Harjoittelijan palveluhinnoista maksetaan myös verot ja suurin osa kuluista menee ainekuluihin.  Siihen on juuri se syy että hän harjoittelee. Jos haluat esimerkiksi suurta värinmuutosta mustasta vaaleampaa niin itse suosittelen että älä silloin valitse sitä harjoittelijaa, sillä työ saattaa olla erittäin haastava myös ammattilaiselle. Harjoittelussa on tietenkin tärkeää päästä tekemään erilaisia töitä, mutta ensin pitää saada se perus tekeminen ja tekniikka kuntoon, jotta voi siirtyä niihin ammattilaisen vaikeustason värjäyksiin. 

Jos päätät valita harjoittelijan kuitenkin tekemään työtäsi, niin varaudu siihen, että se kestää. Et voi missään tapauksessa olettaa että harjoittelija tekee samaa vauhtia työtä ammattilaisen kanssa. Työharjoittelun pää tarkoitus on tutustua meidän ammattiin. Nähdä minkälaista työskentely liikkeessä on sekä harjoitella ammattiin valmistavia töitä. Voi olla että jokin työ on sellainen mitä työ harjoittelija ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt ja tekee sen sinulle ensimmäistä kertaa. Vaikka työssäoppijaa seurataan ja neuvotaan jatkuvasti, niin pitää muistaa myös se, että välillä  voi sattua virheitä.  Me ammattilaiset emme voi olla sitä aikaa itse tekemättä töitä, vaan usein teemme omia asiakkaita samaan aikaan. Itse ajattelen aina niin, että myös ne virheet opettaa todella paljon. 

Vaikka esimerkiksi meidän ammattiin kuuluu erikoistyöt, niin en silti suosittele valitsemaan sellaista palvelua sille työharjoittelijalle. Jos itse varaisin asiakkaalle tumman värin poistoon ja mahdolliseen maksimaaliseen vaalennuksen 3 1/2 tuntia aikaa voi harjoittelijalla mennä siinä samassa työssä vaikka 6 tuntia, jollei kauemmin. On totta että harjoittelijan pitää myös harjoitella niitä vaikeampia töitä, mutta alkuun pitää saada se perusoppi kuntoon, koska jos se perusoppi ei ole kunnossa, tai väriopin perusteet ei ole hallinassa, niin erikoistöitä ei silloin voi edes tehdä. Prus väriopin osaaminen ei ole itsestään selvyys, sillä läheskään kaikki ammattilaiset ei sitä osaa. Mun ammattikouluvuosina sen opettaminen on ollut todella surkeaa ja olen oppinut sen vasta ammattilaisena ollessani. 

Harjoittelijalle pitää antaa aina mahdollisuus rauhassa tehdä työtänsä. Jos siis valitset harjoittelijan niin älä oleta että pääset välttämättä väristä kahdessa tunnissa pihalle. Pahinta on tuhahtelu ja puhaltelu penkissä ”kauan tässä vielä menee”. 

Työharjoittelija työskentelee yleensä samoihin kellon aikoihin, kun mitä koulupäivä kestää. Silloin harvoin on saatavilla myöhäisiä ilta aikoja. Jos värin varataan vaikka 3-4 tuntia aikaa, niin voi olla että myöhäisin aika on kello 12 päivällä. Työharjoittelija ehtii yleensä tehdä päivässä noin 2 väriasiakasta. 

Suurin osa asiakkaista ymmärtää työharjoittelun ja ovat varautuneet kaikkiin edellä mainittuihin asioihin ja suur kiitos heille. Te olette juuri niitä täydellisiä asiakkaita tässä tilanteessa. . Sitten on myös niitä asiakkaita, jotka olettavat aina saavansa vastaavanlaisen käden jäljen mitä ammattilainen tekee ja tietysti puoli ilmaiseksi. työharjoittelijan tekemästä työstä myös reklamaatio kynnys on huomattavasti helpompi. Sekään ei haittaa jos reklamaatiolle on perustelu, sillä sekin nimenomaan opettaa. On ihanaa että jotkut asiakkaat antavat työ harjoittelijalle mahdollisuuden. He antavat mahdollisuuden kokeilla vaikka uusia erilaisia värjäys tekniikoita ja sellaisia värejä mitä hän ei ole aiemmin käyttänyt. Meidän alalla on todella paljon tuotteita ja todella paljon esimerkiksi eri värisarjoja. Myös ammattilaiselta kestää hetki päästä sisään uuteen värisarjaan, mitä ei ole aiemmin käyttänyt. Todennäköisyys että työ harjoittelija käyttää samoja värejä kun koulussa on noin 20 %.

Muistathan että vielä on viimeiset hetket aikaa hyödyntää House of Brandonin* alekoodia UMPPU20. Toukokuun loppuun kaikista tuotteista -20% (ei koske aletuotteita). Shoppeileen pääset TÄÄLTÄ*

Kuvat Noora Näppilä

Yksi kommentti

  1. Lex kirjoitti:

    Muuten hyvää tekstiä, mutta aivan hirveästi kirjoitusvirheitä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.