Hae
Prime Life by Umppu

Saako ihminen itse päättää abortista?

Mä tuli jotenkin todella surulliseksi kun mä luin uudesta aborttilaista mikä on useammassa Yhdysvaltain osavaltiossa astunut voimaan. Tai oikeastaan Päivi Räsäsen ulostulon siitä, että hän on sitä mieltä ilmeisemmin että ihmisellä ei ole omaan kehoon päätösvaltaa. Mun mielestä kaikki saa tehdä omalla keholla on sen mitä haluaa. On se sitten sukupuolenvaihdos tai abortti mitä nyt ei keskenään sinänsä voi verrata, mutta mun mielestä kenelläkään ei tulisi olla sanomista sellaiseen asiaan. Tiukimman lakiuudistuksen teki tällä viikolla Alabama, jossa jatkossa esimerkiksi raiskaus ja insesti eivät kelpaa syyksi aborttiin, Vastaavasti laittoman abortin tehnyt lääkäri voi saada 99 vuoden vankeustuomion.

Noo on  jotenkin tosi henkilökohtaisia asioita. Ei mulle mutta yleisellä tasolla. Mun mielestä yks  kamalimpia asioita oli lukea se, että ihmisellä ei olisi oikeutta esimerkiksi keskeyttää raskautta insestin tai raiskauksen perusteella. Päivi Räsänen oli sitä mieltä että myös lapsi joka on saanut alkunsa esimerkiksi raiskauksesta on hänellä  oikeus elää. Mä oon tavallaan sitä mieltä että joo jokaisella lapsella on oikeus elää, mutta kyllä mun mielestä sellaisessa tilanteessa jos ihminen ei ole valmis esimerkiksi hoitamaan lasta tai lapsi on saanut alkunsa lapsen kantajalle traumaattisensta kokemuksesta, niin kyllä mun mielestä sillon jokaisella ihmisellä on todellakin oikeus päättää itse omasta kehostaan.

Entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen toivoo Suomen seuraavan niitä Yhdysvaltain osavaltioita, jotka ovat tämän vuoden aikana tiukentaneet aborttilainsäädäntöään.

Toi on mun mielestä jotenkin vaan niin sairasta. Vaikka Räsänen perusteli omia lausahduksia siinä, että esimerkiksi vaikka insestiin liittyvät raskaudet ovat niin pieni prosentti, mutta mun mielestä tollasta lausetta ei voi päästää edes ääneen. Mä en käsitä muutenkaan minkä tää maailma on oikeasti menossa. Koko ajan puhutaan tasa-arvosta ja siitä että kaikilla ihmisillä olis täällä maan päällä samanlaiset oltavat/oikeudet niin sitten väliin tulee jotain tämmösiä aivan älyttömiä lausahduksia ja ennenkaikkea lakeja.

Jos ajatellaan abortti asia vaikka siltä kantilta, että mahdollisesti äidiksi tuleva henkilö ei ole valmis kantamaan vastuuta lapsestaan. Oma elämä voi olla täysin pois raiteiltaan tai muuten vaan ei ole sellaiset mahdollisuudet että pystyisi hoitamaan omaa lastansa. Mitenkä sen lapsen sittenkään käy?

Musta tuntuu että meidän yhteiskunnassa on muutenkin vaikeuksia monella vanhemmalla kantaa vastuu omasta lapsestaan niin mitä siinä tilanteessa jos lapsi ei ole missään määrin haluttu ja äiti on pakotettu siihen. Vaikka sillä lapsella olisi kuinka moinen oikeus elää, niin onko se sitten hyvä lapsen tulevaisuudelle.? Jos lähtökohdat on jo noin päin hanuria alusta asti niin ei se lopputuloskaan voi olla hyvä.

Mun mielestä tässä maailmassa ei mikään saisi rajoittaa ihmisen oman kehon tai oman kehon liittyvistä asioiden päätöksistä tai määräämisoikeudesta. Jos joku haluaa ottaa itselleen silikonirinnat niin ottakoot. Sellainen asia ei tunnu kiinnostavan ketään, mutta sitten siinä vaiheessa kun mietitään että toinen ihminen ottaisi vastuun toisesta niin se on aivan eri asia. Kolmen lapsen äitinä mietin todella paljon lapsia. Lapsien kohtaloa erilaisissa perheissä  ja erilaisissa kasvu olosuhteissa. Mä kun en esimerkiksi itse voi vaikuttaa kenenkään toisen lapsen elämään juurikaan, tai siihen minkälaiset kotiolot/vanhemmat/vanhempi hänellä on. En tiedä tutkitaanko asioita nykyään enemmän, mutta tuntuu siltä että erilaiset keskittymis ja  käytöshäiriöt on vaan koko ajan kasvussa. Monella lapsella puuttuu sellainen tasapainoinen balanssi siellä kotona ja nämä ovat siitä seuraavia lieveilmiöitä. En käsitä mitenkä ihmiset jotka ei ole  itse kokenut sellaisia asioita kuten vaikka  insesti tai raiskaus ja siitä johtuva raskautta, voivat ylipäätänsä päättää asioista joidenkin muiden ihmisten puolesta aivan sairasta touhua.

Meistä jokainen on yksilö ja jokaisella kuuluisi olla oikeus vapaasti päättää omasta kehostaan. Siihen ei voi olla syynä mikään laki, uskonto, aate, lahko tai mikään. Nää asiat on jotenkin pelottavia ja ahdistavia. Samalla taas mietin kuinka meillä täällä on moni asia todella hyvin ainakin toistaiseksi. Mitä ajatuksi tää asia sussa herättää? Mussa ainakin sisäisen vihan ja inhon..

kuva Noora Näppilä

-Umppu

15 kommenttia

 1. S kirjoitti:

  Ymmärrän sun pointin ja olen jollain tasolla samaa mieltä. Mutta mielestäni on typerää perustella tätä asiaa sillä että jokaisella on oikeus päättää kehostaan. Naisen sisällä kasvaa jo UUSI IHMINEN! Miksi naisella olisi jotenkin niin suuri vaikutusvalta että hän voisi päättää toisen ihmisen elämän perustelemalla että ”joo tää on mun keho”.

  Noi insesti ja raiskaus tapaukset on tosi vaikeita. Ja en itse aborttia kannata mutta kyllä ymmärrän jos joku tekee abortin sen takia. Itse en tekisi. Antaisin lapsen mieluummin vaikka adoptioon.

  Tarkotus ei oo nyt hyökätä sua vastaan vaan esittää mun oma mielipide. Niin kuin sanoin niin ymmärrän sun mielipiteen ja kunnioitan sitä. Toivon etten saa sinulta mitään hyökkäävää vastausta myöskään. Suvaitsevaisuushan on myös sitä että eriäviä mielipiteitä ei arvostella?

  • primebody kirjoitti:

   En ota tätä mitenkään hyökkäyksenä. Itse kolme raskautta takana, joista en ainoastakaan nauttinut, niin koitan miettiä miltä tuntuisi itsestä raskaus silloin jos tiedostaisin, että en olisi edes halunnut lasta… saati että olisin tullut raskaaksi vasten omaa tahtoani. Ymmärrän ton uusi ihminen asian jossain määrin, mutta en todellakaan kokonaan. Meillä on tässä maailmassa jo niin paljon lapsia kenestä ei huolehdita, niin itse ajattelen että jokainen lapsi ansaitsee kuitenkin hyvän ja rakastetun elämän… ei heitteellejättöä… Jos olet yhtään tutustunut adoptio asiaan niin varmaan ymmärrät että se ei ole mikään iisein vaihtoehto…. suomessa varsinkaan…

 2. Netta kirjoitti:

  Olen täysin samoilla linjoilla Umpun kanssa. Aivan älytön tollanen laki. Todennäkösesti tuosta tulee enemmän ongelmia jatkossa kun yritetään itse tai toisten avustuksella tehdä aborttia ilman osaavia lääkäreitä ja samalla vaarannetaan nämä naiset.

 3. Sanna kirjoitti:

  Harvoin kommentoin mitään, vaikka olen Umppu sun blogia seurannut jo pitkään, mutta en voisi enempää olla samaa mieltä kuin mitä kirjoitit. Ihan järkyttäviä kommentteja Räsäseltä, miten joku voikin ajatella noin. Itse voin kyllä sanoa, et jos mut raiskattais ja tulisin raskaaksi niin varmasti tekisin abortin ihan sama miten suuri oikeus sillä lapsella olisi syntyä. Minullakin on oikeuksia, oikeus päättää omasta kehostani ja oikeus valita haluanko äidiksi raiskauksen jälkeen kun minulta on ensin riistetty oikeus sanoa ei.

 4. Erica kirjoitti:

  Mä oon niin täysin samaa mieltä! Miten sairas ihminen voi edes olla joka ajattelee, että raiskaus tai insesti ei oo hyvä syy aborttiin. HALOO HERÄTKÄÄ NYT! Miettikääpä omalle kohdalle!! Tai miettikää niitä naisia tai lapsia jotka joku sairas ihminen on raiskannut väkivalloin niin hänet pakotetaan pitämään lapsi joka on saanut alkunsa raiskauksen seurauksena. Miettikää nyt mitkä traumat ylipäätänsä ihmiselle jää joka on raiskattu tai hyväksikäytetty. Sit pakotetaan synnyttää lapsi joka muistuttaa siitä raiskauksesta /hyväksikäytöstä loppuelämän. Nyt kiehuttaa, niin paljon että varmaan otsasuoni kohta räjähtää.

 5. Noora kirjoitti:

  Moi, olen Umppu sun kanssa ihan samaa mieltä. Jokaisella ihmisellä täällä maan päällä on oikeus omaan kehoon ja päätösvaltaan mitä sillä haluaa tehdä. On mielestäni järjetöntä perustella kieltoa tehdä aborttia raiskaus tai insesti tapauksissa sillä, että sikiöllä on oikeus elämää. Mielestäni siinä ajatellaan vain sitä lapsen saamista maailmaan ja unohdetaan lapsen tulevaisuus. Onko se muka sikiön kannalta oikeudenmukaista syntyä maailmaan, jossa ei ehkä tule elämään kummankaan biologisen vanhemman kanssa, tai elää vanhemman kanssa, joka ei ole valmis tai halua olla vanhempi.
  Mielestäni maailmassa tulee huolehtia niistä ihmisistä, jotka ovat jo tänne syntyneet ja ajaa heidän etujaan mahdollisimman hyvin.

 6. MäVaan kirjoitti:

  Mulla kans lieskat löi silmissä kun luin tästä ? ja osassa Yhdysvaltojen osavaltioissa on abortti kielletty kuudennen raskausviikon jälkeen (hei haloo, yleensä raskaus on jo tyyliin 8:lla viikolla kun se selviää koko raskaud) tää ei onneks oo viä päässyt käytäntöön..
  Mä en ite pystyisi abortoimaan lastani, ellei se sitten olisi just esim tositosi sairas tai saanut alkunsa raiskauksesta tai insestistä tai mulle vaaraksi.
  Mun mielestä naisella on nimenomaan oikeus päättää omasta kehostaan. Ja kuten joku sanoi niin jos miehet synnyttäis ja päättäis näistä asioista niin tälläsia lakeja ei ikinä edes säädettäis ??
  Toivon että Suomessa ei oteta tällaisia lakeja vaan pysytään tässä mitä nyt on.
  Siinä tosin oon samaa mieltä että lääkärillä saa olla oikeus olla tekemättä abortteja, jos se nyt on kyseisen lääkärin näkemystä vastaan ja ohjata sitten vaikka toiselle lääkärille.

 7. Erica kirjoitti:

  Ja ihan pimee ajattelutapa et jos joku raiskaa sut, niin aborttia ei saa tehdä ,mut sit mä vaikka adoptoin sen lapsen. MITÄ HITTOA?!

 8. Tia kirjoitti:

  Ehkä tällä lailla pyritään poistamaan tarpeettomia abortteja, kun joillekin se on ns ”ehkäisykeino”. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Raiskaus on toki aivan eri asia.

 9. Kevät kirjoitti:

  Tia, se on kyllä ihan myytti, että abortti olisi yleinen tai yleisesti hyväksytty ehkäisykeino. Toki maailmaan mahtuu ihmisiä, joilla elämänhallinta on täysin nolla ja tekevät useamman abortin. Mutta veikkaan, että nämä ihmiset ei olisi kykeneväisiä huolehtimaan lapsesta, jos edes ehkäisystä huolehtiminen ei ole onnistunut useista virheistä huolimatta. Suurimmalla osalle abortti on kuitenkin hyvin epämieluisa ja vaikea ratkaisu.

 10. Mk87 kirjoitti:

  Tia: En jaksa uskoa, että se olisi todellinen ongelma, että aborttia käytettäisiin ehkäisykeinona. Lisäksi terveydenhuollossa kuuluu abortin yhteydessä keskustella ehkäisystä. Abortti ei ole mikään pikku juttu ja voisin väittää että kukaan ei halua kerta toisensa jälkeen kokea sitä ihan vain siksi, että ei halua muuta ehkäisyä käyttää. Toki aina on yksittäistapauksia. Fakta on kuitenkin se, että abortteja tehtiin myös silloin kun se oli laitonta ja laittomat abortit koituivat monien naisten kohtaloksi. Jos aborttilakia tiukennetaan, aletaan niitä melko varmasti tekemään taas laittomasti ja silloin monien naisten henki on vaarassa. Sitäkö todella haluat? Kaikki ei tässä elämässä ole niin mustavalkoista.

 11. Ajatellaan loppuun asti kirjoitti:

  Hyviä ajatuksia Umppu, hienoa, että tartuit aiheeseen.

  Muistan joskus lukeneeni tapauksesta, jossa raiskattu synnytti lapsen. Jollakin tavoin raiskaaja sai vaadittua isyyden (tai siis tunnustuksen?) ja sai tapaamisoikeudet. Miltä mahtaa tuntua, kaikki tuo ja se tosiasia, että nainen joutui antamaan lapsen väkivaltaiselle miehelle tapaamisiin. En enää muista, että missä maassa tapaus oli, mutta en ihmettelisi, vaikka Suomessa.

  Abortin kieltäminen ei juuri vähennä abortteja, vaan lisää laittomia abortteja ja niistä johtuvia komplikaatioita, sekä pahoinvointia.

 12. Anna kirjoitti:

  Olen S:n kans täysin samalla linjalla. En ymmärrä miksi abortista puhuttaessa puhutaan aina siitä, että naisilla on oikeus päättää omasta kehosta. Ei siinä 8#€!@ omasta kehosta päätetä vaan uuden ihmisen elämästä! Ei voi ymmärtää..

 13. i.kristiina kirjoitti:

  Se on totta, että vaikka abortit kiellettäisiin, niin ne eivät häviäisi mihinkään, vaan siirtyisivät laittomien puoskareiden toimeen, jolloin jälki on pahempaa ja johtaa pahimmillaan kuolemantapauksiin. ?
  Kieltämällä ei saavuteta mitään, vaan ennaltaehkäisemällä: valistamalla kouluissa ehkäisyn tärkeydestä ja puhumalla raskauden eettisyydestä, jolloin aborttia ei käytettäisi ehkäisykeinona. Tosin Suomessahan tämä asia onkin hyvällä mallilla, koska aborttien teko ehkäisykeinona on vähentynyt paljon juurikin edellämainitun asian vuoksi! ? ??

  Toinen asia on sitten raiskaukset ja insestit, joissa nainen ei ole voinut päättää asiasta.
  Tunne/mieliala ja fyysiset muutokset mitkä siitä seuraa, ei voi kukaan muu väheksyä, jos ei ole itse omakohtaista kokemusta asiasta.

  Ja ihan totta mitä Umppu sanoi, mitä käy niille lapsille, jotka ovat trauman ja suuren järkytyksen saattelemana tänne maailmaan syntyneet?
  Jos abortit kiellettäisiin (mitä en toivo), silloin yhteiskunnan pitäisi ottaa vastuu äidistä, hänen mielenterveydeltään, syntyvän lapsen mielenterveydestä, perheen taloudesta, oikeusturvasta ja kaikesta mahdollisesta tuesta!
  Hyvähän se on (varsinkin miespuolisena) sanoa, että synnytä nyt vaan, jos sen syntymän jälkeen ei kiinnostaa pätkääkään mitä lapselle ja äidille käy!

  Jokainen voi miettiä omalle kohdalle asiaa. Tosin jos raskaudesta, lapsen syntymästä tai varsinkaan raiskauksesta EI OLE kokemusta, niin sitä suuremmalla syyllä kannattais kuunnella niitä, joilla on!

 14. Veera kirjoitti:

  Miksi naisella on oikeus ”tappaa lapsi”? Koska raskauden alussa kyse ei ole lapsesta. Kyse on alkiosta. Kyse on kasasta soluja, josta voi potentiaalisesti kehittyä lapsi. Ennen kuin sikiö selviää itse ulkomaailmassa (eli ei tarvitse naisen kroppaa ja napanuoraa, mutta toki aikuisen ihmisen huolenpitoa), ei sillä ole mitään oikeuksia. Alkio ei ole tietoinen olemassa olostaan, ei tunne kipua, eikä tiedä mitä tapahtuu. Siinä kohtaa oikeasti elävän ihmisen oikeudet ovat vahvemmat, ja niiden kuuluukin olla.

  Raskaus ja synnytys itsessään ovat ihan järjetön taakka, ressi ja koettelemus naisen kropalle. Synnytys voi aiheuttaa naiselle koko loppuelämän kestäviä fyysisiä ongelmia (pienempinä pidätysvaikeudet, kohdunlaskeumat ja kiristävät tikit). Nämä kaikki päätetään kestää silloin, kun lapsi on toivottu, koska silloin se on sen arvoista. Mutta jos lasta ei halua alkuunkaa, saatika että lapsi olisi saanut alkunsa raiskauksesta tai insestistä, ei niitä todellakaan tarvitse kestää vain sen takia, että jotkut uskonnot määrittävät elämän alkavan hedelmöityksestä. Adoptio vaihtoehtona on aina ihan hirveän ihana, mutta todella naiivi ajatus. Silti nainen käy läpi yhdeksän kuukauden raskauden, joutuu jäämään töistä pois, huolehtii oikeasta ruokavaliosta, maksaa raskauden neuvolakäynnit ja synnytyksen (mistä Jenkeissä siis saa pulittaa 5 000€ jos hyvin käy, mutta 10 000€ ei ole edes ennenkuulumatonta. Pistää taas arvostamaan Suomen ilmaisia neuvolapalveluita ja melkein ilmaista synnytystä ja hoitoa), joutuu kestämään kaiken sosiaalisen paineen (ihmiset onnittelemassa, kysymässä ja utelemassa ja yleisestikin selittelemään, että ei tää ole mun lapsi), sen lisäksi kaikki nuo fyysiset taakat. Ja henkiset, kun lapsi laitetaankin adoptioon. Ja tämän jälkeen taas selittely, kun ihmiset utelevat onko vauva jo syntynyt. Toki on ihanaa, että jotkut naiset kokevat olevansa tarpeeksi vahvoja käymään tämän kaiken läpi vain että voisivat antaa toiselle pariskunnalle mahdollisuuden olla vanhempia (Mikä Jenkeissä on suhteellisen harvinaista, kun katsoo tilastoista lastenkodeissa asuvien lapsien määrän. Yleisestikin orpojen lapsien hoito siellä on aivan mätää, kierrätetään perheestä toiseen ja monet kokee seksuaalista -, henkistä- ja fyysistä väkivaltaa). Mutta ei sitä voi automaattisesti olettaa, eikä siihen todellakaan voi pakottaa. Raskauteen pakottaminen on myös YK:n mukaan ihmisoikeusrikos.

  Näissä on myös hyvä muistaa, että Jenkeissä ajetaan myös sitä, että abortteja ei sallita missään tilanteessa. Yksikin eduskuntalainen totesi, että esimerkiksi kohdunulkoisessa raskaudessa (mikä on oikeasti vakava, hengenvaarallinen tilanne ja voi johtaa hoitamattomana helpostikin äidin kuolemaan) ei ole tarvetta abortille – sen alkion voi irroittaa väärästä paikasta ja kiinnittää sen oikeaan kohtaan. Tämähän on asia, mikä ei ole mahdollista, mutta kuvaa hyvin, kuinka valveutuneita oikeasti siellä (mies)päättäjät on biologiasta, naisten kropista ja raskauksista yleensäkin. Toinen hyvä esimerkki siitä kuinka vähän ihmiset, jotka päättävät USAn naisten valinnoista on, kun yksikin totesi, että jos raiskaus on oikeasti ollut raiskaus, niin naisen kroppa ”shuts down” ja estää raskauden. Luultavasti me kaikki tiedämme, että tämä ei myöskään ole vain mitenkään mahdollista.

  Abortin, kuten kaikkien lääketieteellisten toimenpiteiden, pitäisi perustua tieteeseen ja faktaan – ei mielipiteisiin, ei uskontoon, eikä todellakaan huhuihin. Jokainen saa olla abortista mitä mieltä tahtoo, olla tekemättä aborttia jos tahtoo, mutta se ei saisi olla kenenkään muun päätettävissä kuin naisen ja hänen lääkärinsä (joka perustaa päätöksensä tieteelliseen faktaan, eikä henkilökohtaiseen vakaumukseen tai mielipiteeseen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.