Hae
Prime Life by Umppu

Palkkaaminen on liian kallista

*Sisältää mainoslinkkejä

Miksi työntekijän palkkaaminen on niin vaikeaa.? Mulla oikeesti hukkuu kädet töihin. Jos mulla ois varaa niin mä palkkaisi heti mun liikkeeseen kaksi henkilöä lisää. Palkkaisin itselleni assarin, josta oon haaveiilut jo vuosia ja sitten palkkaisin meille sihteerin/vastaanottovirkailijan. Suomessa varsinkin pienyrittäjille palkkaaminen on tehty erittäin hankalaksi ja hyvin riskialttiiksi. Rehellisesti sanottuna se on aivan pirun kallista.  Mä oon itse ollut palkallisena ja nyt olen pitkään ollut yrittäjänä, mutta olen myös työnantaja. Mä oon havahtunut oikeastaan vasta nyt moneenkin asiaan minkä takia joku asia on joskus tehty jollain tietyllä tapaa. 

Pieni yritys minkä liikevaihto koostuu esimerkiksi yhden henkilön palvelun tuloista ei voi palkata lisää henkilökuntaa jos henkilökunta ei tuota yritykselle omaa palkkaansa. Meillä on aivan uskomaton järjestelmä täällä Suomessa. Valitetaan työttömyydestä ja siitä että työpaikkoja ei ole. Silti esimerkiksi pienyrityksiä ei tueta ihmisten palkkaamisesta lainkaan ja kulut on jotain aivan käsittämätöntä. Moni ihminen kuka näistä asioista päättää ei ole ollut päivääkään yrittäjä, eikä heillä ole minkäänlaista hajua siitä minkälaista yrittäminen oikeastaan on. Heillä on valta ja valtion tai kunnan kassa käytössä…. ei niitä ”omia rahoja” millä ne pk-yritykset toimii. 

Mä havahduin taas tähän asiaan siitä syystä, kun luin artikkelin että Tampereen Hämeenkadun kaksi isoa H&M liikettä lopettaa taloudellisista syistä. Tampereen keskustaa on pitänyt aikalailla pystyssä  tähän asti yrittäjät.  Toki sielä on isojakin yrityksiä, kuten nämä H&m ketjut, Stocmann ja Sokos… yksi näistä suurista lopettaa ja tuskin muillakaan kauppa käy kun sukseen. Pienimmät yritykset on laittanut laput luukulle jo kauan sitten tai siirtänyt kaupan verkkoon. Ratinan kauppakeskuksen myymälät tekee konkursseja ylimmistä kerroksista… Nyt kaikenmaailman ratikka työmailla ja muilla työmailla sysätään kaikki yrittäjät (ja samalla ne työpaikat) Tampereen keskustasta pois. Kuka ne tyhjät liiketilat täyttää jollei Yrittäjät? Kuka on yrittäjä ei halua lähteä rakentamaan yritystä sellaiselle paikalle mihin ei pääse esimerkiksi autolla. Kuka tayttää ne suuret liiketilat jos ne suurimmatkaan ei niissä pärjää? 

Me ollaan hei Mansessa ei Miamissa, missä keskusta on bisness keskittymä ja kaupat on sitten jossain aivan muualla. Mää en tiedä mitä mieltä oon koko ratikasta, mutta sen toteutus ja koko Tampereen keskustan käyttö rakennusvaiheessa on suunniteltu aivan perseestä. Mihin sillä ratikalla mennään, jos keskustassa ei ole kohta edes niitä työpaikkoja? Ratikka tuo varmasti myös hyvää ja koitan ajatella sitä posin kautta, muuta mitä se ensin ottaa onkin toinen kysymys.

Kun kaupan-ala elää muutenkin murrosvaihetta, niin eikö pieniä yrityksiä pitäisi nimenomaan tukea? Uusia työpaikkoja ei tässä hetkessä luoda sillä että esimerkiksi kiristetään verotusta. Verotus on tällä hetkellä jo aika tapissa ainakin omasta mielestäni. Vaikka maksan kiltisti veroni, niin silti mua ärsyttää se asia joka päivä.  Mua ärsyttää maksaa veroja ihmisille, jotka istuvat päättämässä meidän asioista ja jahkailevat päivä tolkulla istuuko Timo nyt Minnan vieressä vai Askon vieressä. Mä itse uskon siihen että jos työntekijän palkkaaminen olisi riskittömämpää ja edullisempaa niin työpaikkoja syntyisi ja paljon.  Mitä enemmän työpaikkoja on sitä paremman olosuhteet meillä kaikilla olisi ja ostovoima, sekä palveluiden käyttö lisääntyisi. Musta olisi joskus hieno nähdä tilastoja kuinka paljon esimerkiksi pienyrittäjät ovat palkanneet suhteessa uusiin työpaikkoihin ihmisiä versus vaikka kunnalliset työpaikat.

Eikö se yhtälö kuulostaa vähän hassulta, että esimerkiksi minulla on huutava työvoimapula mutta ei kuitenkaan mahdollisuus palkata siihen kahta ihmistä täyttämään sitä. 

Mua jotenkin muutenkin oikeasti pelottaa mihinkä tää maa on menossa. Tuntuu että täällä päätetään välillä aivan typeriä ja älyttömiä asioita. Mun mielestä pitäis aina keskittyä siihen, mikä on sillä hetkellä se suurin ongelma ja Tampereella se ei ainakaan ole se Ratikka, vaan sen seuraukset.

Välillä tuntuu että se surullisenkuuluisa lause ”kyllä ennen oli kaikki paremmin” tuntuu välillä paremmalta, kun nyky tilanne. Musta olis mielenkiintoista tietää, että kuinka moni palkansaaja tietää minkälaiset kulut on työntekijän palkkaamisessa? Jos siis olet palkansaaja niin onko sulla mitään hajua mitä sun palkkaaminen maksaa? Mää oon kirjoittanut aiheesta aiemminkin, koska itse henkilökohtaisesti koen tässä asiassa todella suurta epätasa-arvoa yrittäjien ja palkansaajien välillä. Niistä ei voi puhua edes samassa lauseessa.

Mää en missään nimessä ajattele tai halua että ihmisten tulotaso menee siihen suntaan, että meillä on kohta rikkaat ja köyhät… Tai no eihän tässä maassa voi rikastua, koska sun tuloista viedään tienatessasi enemmän, niin verojakin enemmän. Mutta voiko tässä maassa köyhtyä, kun kaikilla meillä on kuitenkin ne samat edut? Musta heikoimmista pitää pitää aina huolta ja kenellä tahansa voi elämä romahtaa koska vaan. Silti elämässä et voi koko elämääsi olla vain ottajan roolissa, vaan pitää myös osata antaa.

Meidän systeemi tällä hetkellä ei palvele työntekijöiden palkkaamista ja sille olisi ehdottomasti tehtävä jotain ja pian. Mulla menee nää aiheet välillä niin tunteisiin että varmaan pitäis vetää toisesta sieraimesta sisään ja toisesta ulos hahaha. Kai se on pakko mennä ite sinne eduskuntaan tyrkylle, kun ei sielä saada koskaan mitään järkevää aikaseks. (vitsi).

Olis kiva kuulla teidä mielipiteitä asiasta. Sellaisiakin mitkä eroaa omasta jos saisin ja osaisin ajatella asiaa jostain toisesta näkökulmasta, mihinkä en ehkä just nyt pysty.

 

Mun asun takki* on yks ihan mun lemmpareista tänä keväänä. Se löytyy House  of Brandonin* valikoimista. Ja nyt mulla on tarjota teille mun lukijoille alekoodi UMPPU20, millä saatte -20% kaikista tuotteista (ei koske jo alennettuja tuotteita). Shoppaile TÄÄLTÄ*

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

15 kommenttia

 1. Pellavasydämen Mervi kirjoitti:

  Ymmärrän. Olen itse yrittäjä ja työnantaja, joten tiedän, miten kallista on työntekijän pitäminen.

  Mutta miten asiat järjestäisi toisin? Mitä ehdotat?

  Emmehän toki halua tinkiä työntekijän nykyisistä etuuksista. Jonkun on maksettava eläkemaksut, tapaturmavakuutukset ym… Ei kai niitä voi velkaantuneen yhteiskunnan maksettavaksi laittaa? Joko työnantaja maksaa työntekijän puolesta tai omasta puolestaan.

  • primebody kirjoitti:

   Mun mielestä vaikka työntekijän palkkaamisessa voisi huomioida verotuksellisia asioita vaikka muutaman ensimäisen vuoden palkkaamisen ajalla. Yhteiskunta velkaantuu jatkuvasti lisää, jos ihmisiä ei saada töihin…

 2. Jj kirjoitti:

  En tiedä mitä edes kommentoida tuohon ratikka juttuun… Kyllä se ratikka vaan lisää sitä liikennettä, vähentää yksityisautoilua… Ja siten tuo myös enemmän asiakkaita yrityksille sitten kun se on valmis. Mutta kun asiat ei tapahdu sormia napsauttamalla ja se pitää ensin rakentaa.

  • primebody kirjoitti:

   No mihin hiton yrityksiin se tuo niitä asiakkaita, kun kaikki on jo kadonnut sieltä keskustasta?

 3. Tuuli kirjoitti:

  Sä voisit ottaa jonkun toiminimiyrittäjän noihin assari/sihteerihommiin. Silloin voisit säädellä työn määrän just siihen mitä tarvitset, eikä tarvi mitään tyel-maksuja ym. saikkupoissaoloja maksaa.
  Mäkin olen tehnyt joskus yrittäjänä esim. hotellin respatyötä, mikä oli työnantajalle ja mulle tosi helppoa. Laskutin mun tunnit parin viikon välein. Tietty tuntiliksa on yrittäjällä korkeampi kuin palkansaajalla, mutta esim. sairauspoissaoloista ei tule kuluja.

 4. Piiri kirjoitti:

  Suoraan sanottuna en tiedä enkä ole välittänyt. Olen kouluttautunut ja saan kokemuslisät, mutta alan palkka on niin surkeaa ettei sillä tule toimeen. Lastenhoito ala on fyysisesti ja henkisesti kuormittava, josta tulisi saada sellainen palkka ettei joudu hakemaan asumistukea ym. lisäksi. Niin kauan kun tilanne tietyillä aloilla on tämä ei työnantajan tilanne jaksa kiinnostaa. Jos ne pienetkin ”edut” tai oikeudet mitä tällaisena duunarina otetaan pois ei työnteko ole enää edes kannattavaa. Toki toivon, että yrittäjiä helpotetaan ja toivon eriarvoistumisen vähenevän sekä tasaantuvan, mutta sitä en osaa ratkaista miten saadaan asiat kaikille osapuolille hyväksi.

 5. Jj kirjoitti:

  Uusia yrityksiä ei voi tulla? Ratikka on kaikinpuolin hyvä ratkaisu. Kaikilla ei ole autoa, eikä tarvitsekaan olla.

 6. Anne kirjoitti:

  Ei ne parkkipaikat niitä työpaikkoja tuo. Mieti kuinka paljon enemmän asiakkaita yksi ratikak tuo, versus kome autoa jotka ehkä mahtuisi sen ratikkapysäkin tilalle. Ärsyttää kun aina kuvitellaan että asiakkaat liikkuu autolla. Liikkeessä käymiseen vaikuttaa niin moni muukin asia, itsella esim se miten kaupungissa voi liikkua lapsen kanssa. Ja aika moni kauppaa jää välistä, koska niihin ei vaan pääse rattaiden kanssa. Tai että lähistöllä ei ole pyöräparkkia. Tai no oikeastaan ihan sekin, että kaupoissa myydään vaan laadutonta kiinakrääsää, joten ihan hyvä että tällaiset kaupat katoaa…

  • primebody kirjoitti:

   No ajatteletko että se täytyy kotimaisilla käsityö liikkeillä? Ei sinne keskustaan pienyrittäjät tule koska se on niin riskillistä..

 7. Luana kirjoitti:

  ”Kuka on yrittäjä ei halua lähteä rakentamaan yritystä sellaiselle paikalle mihin ei pääse esimerkiksi autolla”

  Minne keskustassa ei muka pääse autolla?

 8. Marko kirjoitti:

  Muutos on aina rankka vaihe. Helsingissä katujen muutokset kävelykaduiksi yms. projektit on ajaneet firmoja konkkaan. Kuitenkin sinne on aikanaan uudet firmat tulleet ja maailma taas rullannut raiteillaan. Nämä asiat vaan on semmoisia, missä kaikki ei ole voittajia.

  Hyviä ehdotuksia olet jo saanutkin, eli toiminimellisiä, tai kevyt yrittäjiä voi palkata hyvillä ehdoilla ja sitä kautta sitten pyrkiä sitä oman liiketoiminnan kannattavuutta parantamaan. Mikäli tilanne on se, että työtä on yksinkertaisesti itselle liikaa, mutta ei ole varaa tai mahdollisuutta palkata ketään on ehkä aika myös tarkistaa sitä liiketoiminnan ydintä, onko se ihan kunnossa?

  Suomessa pienyrittäjyys on aika vaikeaa, onneksi demarit pääsivät taas valtaan ,niin saadaan varmaankin siitä vielä inauksen vaikeampaa. Koska solidaarisuus on tärkeää! Yrittäjähän on porvari, siitä ei nyt seuraavana neljänä vuotena tykätä!

  • primebody kirjoitti:

   Kyllä yritykseni ydin on ihan kunnossa kiitos kysymästä :). Ne jotka eivät työskentele juuri mun alalla ei oikein voi ymmärtää juuri niitä omaan alaani liittyviä seikkoja. Ei sinne liikkeeseen voi ottaa ketä tahansa apuun ja ammatillista osaamista on oltava. Jos apua tarvii mutta ihminen ei tuota niin silloin ne kustannukset on liian korkeat yksin yrittäjälle.

 9. Pohdiskelija kirjoitti:

  Pohdin hieman tätä samaa. Aika monissa yrityksissä kuitenkin on niitä duuneja, jotka ei suoraan tuota rahaa (oletan nyt, että puhut rahan tuottamisesta), mutta joita tarvitaan. Kuitenkin ne ihmiset, jotka eivät myy, mahdollistavat sen, että myyjä voi keskittyä vain myymään ja tekemään tulosta. Samalla muu koneisto pyörii ympärillä ja pitää lopuista yrityksen asioista huolen. Toki tämä esimerkki on nyt isommasta firmasta ja pienissä asiat toimii hieman eri tavalla.

  Mietin silti, oletko huomioinut lisäkäsien vaikutuksen siihen, miten ehdit tekemään enemmän asioita ja tämän vaikutuksen tuottoon? Jäiskö enemmän aikaa jollekkin, mikä vois tuottaa lisää, tai voisko se lisäkäsi olla kehittämässä jotain uutta mikä voi vielä myös tuottaa lisää? Kuluja täytyy tottakai katsoa, mutta kulujen yli myös kokonaiskuvaa.

  • primebody kirjoitti:

   Hyviä pontteja. Se olis toisaalta mahdollista saada lisää tuottoa toisen avulla, jotta palkkaaminen olisi mahdollista mutta taas toisaalta tarvisi esimerkiksi omalla kohdalla paljon investointeja, kuten esimerkiksi suuremmat tilat yms. tää on asia mitä mietin kokoajan kuinka saisin sen toimimaan

 10. Digitalisaatio kirjoitti:

  Moikka,

  Vaatekaupat menevöt konkkaan verkkokauppojen takia, ei ratikkojen. On jo ihan yleistietoa ettö vaatteiden verkkokauppa pistää kivijalkaliikkeet pakettiin. Että jatka vain alekoodien mainostamista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.