Hae
Prime Life by Umppu

Mitä on ulkoinen hyvinvointi?

*Sisältää mainoslinkkejä

Mulle liikunta on merkinnyt aina todella suurta roolia mun elämässä. Olen koko lapsuuden ja nuoruuden harrastanut kilpaurheilua ja se on ollut aina osa sitä tavallista arkea. Vaikka on ollut hetkiä ja jopa vuosia välissä, että en ole liikkunut ollenkaan, niin se ei ole koskaan poistanut mun ajatuksista sitä, mitä siitä hyödyn, kun liikun. Ootteko huomannut, että jos vaikka selitätte jollekkin ihmiselle toisesta niin annatte henkilöstä tuntomerkkejä. Ne liittyy pitkälti ulkonäköön ja sellaisiin asioihin, mitkä ehkä on hieman poikkeavia siitä oletetusta normista. Musta yks hirvein asia mitä musta vois kuvailla on ”tiedätkö sen Umpun kenellä on se aivan hirvee ryhti”. Ryhti on sellainen asia että se ei ilman tekemistä parane. Mää huomasin mun ryhdin lapsien jälkeen olevan jotain aivan muuta, mitä se oli ollut ja se oli yks syy miksi aloin taas urheilemaan. Me ollaan Fustrassa työstetty mun ryhtiä jo pari vuotta. Nyt se lause olisi toivottavasti muuttunut ”se Umppu kenellä on hyvä ryhti.”

Vaikka olenkin itse vastaan tietynlaista pinnalisuutta, niin silti mulle omassa ulkonäössä on moni asia hyvinkin tärkeää. Nimenomaan se ryhti viestittää mun olemuksesta todella paljon, pidänkö huolta itsestäni. Toisilla ryhti voi olla jo rakenteellisesti huono, mutta sitä paremmalla syyllä sen vuoksi olisi tehtävä erityisen paljon töitä. Mun koko elämän läpi liikkuminen on tehnyt sen, että mulla on todella harvoin mitään kremppaa mun kropassa ja oon pysynyt siltä osalta hyvässä kunossa.. Fustrassa ollaan myös työstetty nimenomaan niitä tukilihaksia ja olen saanut keskivartaloon voimaa, mikä puuttui multa ihan kokonaan. Se taas auttaa kannattelemaan sitä kehoa ryhdikkäämmin.

On se sitten huono ryhti, huonot hampaat, huono iho tai mikä tahansa, niin mun mielestä ne kertoo siitä ettet kunnioita itseäsi. En tarkoita tällä nyt mitään Beverlyhilssin täydelliset naiset lookkia, vaan sellaista mistä huokuu ulospäin hyvinvointi.  Pois sulkien myös sairaudet yms. Hyvinvointi lähtee sisältä, mutta  itselle tärkeänä asiana siinä on myös osa ulkoisista seikoista.

Mun keho on ollut vuosien varrella ties missä tilassa. Paino on vaihdellut 43-80kg välillä, mikä on aika iso haarukka mun mittaiselle 155cm pituiselle naiselle. Mulla on nyt todella hyvä olo mun kehossa. Kun paino on varmaan vihdoin palautunut siihen mitä se oli ennen raskauksia ja koen kehoni olevan energinen.  Mua on aina ahdistanut olla painavampi tai oikestaan lihavampi. Silloin on ollut aina se fiilis, että kaikki läski vaan tursuaa vaatteista ja mikään ei näytä päällä hyvältä. En voinut edes istua sohvalla ilman, että sain tyynyn mun mahani päälle. En voinut silloin sisäisesti enkä ulkoisesti hyvin.

Paino on sellainen asia mikä puhuttaa paljon. Mikä on se sopiva, kun aina jollain kommentoitavaa toisten painosta. Musta tärkeintä on kuitenkin se mitenkä sä itse voit ja onko sulla hyvä olla.  En siis sano etteikö kuka tahansa voi voida ulkoisesti hyvin painosta huolimatta. Onneks pahin fitness buumi on nyt laantunut ja ihmiset on taas alkanut syödä normaalisti ja rahkaakaan ei kulu litra tolkulla päivässä.. Voiko joku sanoa, että se rahka ilman mitään on oikeesti hyvää.. Ainakin järkyttävä paskamaku siitä jää suuhun ja henki haisee kamalalle.

Mitenkä sä voit vaikuttaa siihen omaan oloon ja fiilikseen? Tekemällä niitä valintoja, mitkä saa sun mielen paremmaks. Musta ei voi koskaan vedota siihen, että helppohan sun on sanoo, kun et tiedä. Tuskin teistä kukaan tietää mitä kriisejä mää oon vuosien varrella käynyt oman kehoni kanssa. Just eilen aamulla kun vaihdoin vaatteita ja aurinko osui mun vatsaan niin näytti aivan siltä että siinä oli jonkun vanhan papan ryppyiset kivekset… sellaista se mun vatsanahka tällä hetkellä on… Onneks kuitenkin mun murheet on tällä hetkellä aika pienet kehoni suhteen. Senkin vois varmaan leikata  pois jos se häiritsis mun elämää, mutta se on piilossa. .

 

Kyllä mä jaksan väittää että mä oon kaikin puolin parempi ihminen hoikempana. En tarkoita sitä miltä näytän vaan sitä miltä musta tuntuu. Kaikki on kevyempää, vaatteet istuu paremmin eikä mua ahdista jatkuvasti. Olo on huomattavasti energisempi ja peilikuva itselle sopiva. Vaikka iän myötä se oman kehonkuva muuttuu ja moni asia muuttuu, niin onhan hyvinvoiva ihminen hyvinvoiva sisältä ja ulkoa.

Mulle ulkoinen hyvinvointi on myös sitä, että jaksan laittautua. Tykkään meikata, koska mulla tulee siitä sellainen fiilis että välitän itsestäni. Tykkään pukeutua nätteihin vaatteisiin, koska mulla tulee siitäkin hyvä fiilis.  Haluan että hymyni on hyvin hoidettu ja hampaat on puhtaat. Panostan myös oman ihonhoitoon, koska hyvä iho vaikuttaa mun yleisfiilikseen aika paljonkin. Ei kaikkien tarvi kuitenkaan toimia kuten mää toimin tai tulla samoista asioista hyvälle fiilikselle. Nää ulkoiset asiat on kuitenkin tullut mulle vasta sen jälkeen merkittäviks kun voin ensin sisältä hyvin, niin sanotusti seurauksena.

Pari vuotta sitten oloni oli vielä omissa ajatuksissa täysin toivoton. Väsymys ja ylipaino ahdisti mua kokoajan. Söin mitä huvitti, enkä jaksanut tehdä itselleni mitään. Kun pikkuhiljaa lapset on alkaneet nukkuun täysiä öitä on se oma fiilis muuttunut. Ja hei mä tiedän että väsyneenä ei oikeesti jaksa mitään ja se on ihan fine. Halusinkin kertoa siitä mitenkä se unen takaisintulo mun elämään on tuonut ihan super paljon hyviä asioita mulle.

 

Tää mun sporttinen asu löytyy Biancaneven* valikoimista. Farkku kangasta olevat leggarit*, mitkä käy arkeen ja treeniin. Tää pinkki treenitakki* on kans sellainen että treeni kun treeni tuntuu huomattavasti energisemmältä kun mustassa. Säärystimet* mitkä on muuten merinovillaa. 

Kuvat Noora Näppilä 

-Umppu

Yksi kommentti

  1. Manduca kirjoitti:

    Itse viimeisillään raskaana. Kyllä tässä tilassa itselläni väkisinkin tulee mieleen, kun ei voi liikuntaa harrastaa ja jo pienet kotiaskareet saa väsähtämään, koska kunto ei nyt mikään parhain ja jotain ylimääräistäkin on, että miten ihmiset voi tietoisesti ruualla tai möhömahaukot kaljalla ja makkaralla tehdä itselleen tämmöisen taakan (iso maha ja korkea paino) mikä jo ihan tavallisia asioita hankaloittaa, kuten pukeminen, itsensä peseminen, liikkuminen, tavaroiden nostelu. Ja tällä tarkoitan niitä, joille elämäntilanne kuitenkin sallisi terveelliset elämäntavat, kuten olisi mahdollisuus ostaa terveellistä ruokaa (se on aika kallista, jos ajattelee että syö sen 5 krt. Pvässä), ei ole sairauksia tai lääkityksiä lihottamassa, uniongelmia ja näin. Kyllä se on hoikempana helpompi olla, se on vaan fakta. En haluaisi montaa vuotta olla näin painava, kyllä se jo liika paino vaikuttaa polviin ja niveliinkin, vaikka kuinka oisi sujut peilikuvansa kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.