Hae
Prime Life by Umppu

Miksi hiusten vaalentaminen on vaikeaa?

Mää oon vimeisten vuosien aikana erikoistunut vaalentamiseen. Teen pääsäntöisesti vaaleita pitkiä hiuksia, toki muitakin töitä, mutta suurimmaksi osaksi näitä. Hiusten vaalentaminen ei aina ole yksinkertaista, etenkin silloin jos hiuksissa on pohjalla vanhaa väriä, muuta kun vaaleaa tai tyvikasvu on puolipäätä pitkä. Vaalennuksessa yksi vaikuttavimpia tekijöitä on nimenomaan se pohja,. Jos asiakkaalla on luonnostaan vaaleat hiukset, niin vaalentaminen ei ole vaikeaa ja haluttuun lopputulokseen päästään lähestulkoon jokainen kerta, mutta kun mennään tummemmille tummuusasteille, niin työhön tulee heti haastetta.

Hiusten tummuusasteet 1 on musta ja 10 on vaalea. Kun mennään valkoiseen on tummuusaste 12. Mikään väri ei vaalenna hiusta 12:sta astetta  (pitsi muutaman miillin tyvikasvun saa valkoiseksi)ja siitä sinimustasta ei saa valkoista kukaan kerrasta. 

Vaalennukseen tarvii aina varata kunnolla aikaa. Mitä tummempi hius on sitä hitaammin se vaalenee.  Esimerkiksi kokopään raidotuksessa pelkkä värin levitys voi viedä tunnin  aikaa, jollei jopa kaksi jos on oikein megatukka kyseessä. Kaikki hiukset eivät vaalene samalla tavalla ja yhtä helposti, eikä siihen ole mitään selitystä. Ei voi vedota aina siihenkää,m että hento hius vaalenee paremmin, kun paksu. Suomessa suurin osa ainakin mun asiakkaista haluaa kylmiä vaaleita (lähestulkoon valkoisia hiuksia). Siksi meillä onkin Primen palveluissa vaalennuspalvelut erikseen, mikä pitää valita aina kun hiuksia vaalennetaan. Vaaleissa hiuksissa vastuu on myös asiakkaalla. Jos haluat, että hiuksesi pysyy hyvän värisenä, puhtaana vaaleana ja kylmänä vaatii se asiakkaalta käyntiä noin 2kk välein, hiusten hoitamista kotona ja  keltaisuutta taittavia ylläpitotuotteita.

Miksi asiakas ei saa haluamaansa lopputulosta, vaikka onkin näyttänyt kuvan ”tälläisen mä haluan”? Jos asiakas istuu vaikka mun penkkiin ja hiuksissa saattaa olla 6kk tai jopa vuoden kasvu ja latva on kellertävä, niin sillä tavallisella vaalennuspalvelulla ei  riitä aika saamaan koko hiuksesta puhtaan valkoisen vaaleaa.  Se on vaan fakta mikä pitää hyväksyä.  Vaikka yleisilme asiakkaalla on lähtökohtaisestivaalea, niin voi olla, että ”tyvikasvu on 10-20cm… Siksi meillä  on olemassa maksimaalinen vaalennuspalvelu, missä aika meillä  on alkaen 3,5h. Siinä ajassa on mahdollista saada se vanha väri täysin uuteen uskoon ja nimenomaan se puhdas valkoinen vaalea  (kun liikutaan leveleillä 7-10). Usein hius pitää vaalentaa kauttaaltaan folioilla parin millin osioissa niin, että koko hius on täynnä folioita. Myös se pitää muistaa, että jos hiukset on aiemmin vaalennettu tyvestä latvaan ja vuoden päästä se sama tehdään raidoittamalla, niin tyvestä ei tule saman värinen tai kokonaisuudessaan yhtä valkoinen kun latvasta.

Yksi vaikeimmista vaalennustöistä on sellainen, missä asiakkaalla on omaa tyvikasvua, vanha tumma tyviväri ja valkoinen latva. Hiuksessa on lähestulkoon 3 erillistä poikkiraitaa, mitkä pitäisi saada samalle tummuusasteelle. Kun tummaa hiusta vaalennetaan vaalenee se ensin punaisen kautta, puna-oranssiin, oranssiin, kelta-oranssiin, keltaiseen ja siitä valkoiseen. Jos tyvi on ollut todella tumma niin, voi olla, että vaikka se vaalenisi jopa 8-10 astetta, ei lopputulos ole siltikään se puhdas valkoinen ja hiuksen joutuu taittamaan samalle tummuusastelle kylmemmäksi. Aina ei ole kyse kampaajan ammattitaidosta, jos hius ei vaalene. Siksi konsultaatio on erittäin tärkeää, mihin me Primellä aiomme jatkossa panostaa ajallisesti  vieläkin enemmän. Me myös konsepti muutoksen myötä varaamme asiakkaillemme pidempiä aikoja.

On myös hyvin tärkeää, että asiakas ymmärtää ja uskoo mitä ammattilainen sanoo. Jos hän kertoo, että hius ei vaalene niin vaaleaksi kun toive on, niin vastaus on hyväksyttävä. On myös ymmärrettävä se, että usein halutun lopputuloksen saaminen voi vaatia useita kertoja. Meidän väreissä on lainsäädäntö ja me emme voi käyttää kun laissa säädettyjä voimakkuuksia väreissä. Me emme myöskään voi laittaa mitä tahansa väriä päänahkaan, sillä olemme aina vastuussa siitä mitä teemme. En värjää asiakkaan hiuksia kuka sanoo että kirvelee tai polttaa. On myös asiakkaan puolelta edesvastuutonta varata aika niin, että on ottanut etukäteen kipulääkkeitä ja allergialääkkeitä ettei mitään tapahtuisi ja pahimmassa tapauksessa jättää se kertomatta kampaajalle, joka ottaa hirveän riskin (allergisen ihmisen) hiusta värjätessä.  On myös asiakkaan tehtävä itse selvittää mille aineelle on allerginen. Se ei ole kampaajan tehtävä tehdä ihmiskokeita.

Vaalennus vaatii usein myös asiakkaalta malttia. Joskus voi olla niin, että haluttu lopputulos vaatii useamman käynnin. Joskus se on jopa vuoden tai kahden porojekti, jos haluat että hiukset pysyy päässä. ja lähtötilanne on todella tumma. Vaalennuksissa  itselle on myös erittäin tärkeää, että hius pysyy hyvässä kunnossa ja siksi esimerkiksi itse suosittelen aina käyttämään vaalennuksen yhteydessä Olaplex hoitoa. Säännöllinen kampaajalla käynti auttaa sinua pitämään vaaleat hiukset hyvässä kunnossa ja puhtaan vaalean värisenä. Vaikka pyrin aina tekemään hiukset asiakkaan toiveiden mukaan, niin kaikki ei ole aina mahdollista.  En ole myöskään taikuri. teen paljon päivittäin vaalennuksia, mutta on myös töitä milloinka asiakkaan odotukset on jossain aivan muualla, kun saavutetussa lopputuloksessa. On myös hyvin tärkeeää asiakkaan puolelta aikaa varatessa, että aika on valittu oman pituuden mukaan, koska silloin aika on riittävä juuri siihen hiukseen. Vaalennus on jo ainekustannuksiltaan kallis ja siksi se maksaa. Se myös vie enemmän aikaa kun tummemmaksi värjäys ja on siksi kalliimpi kun tummaväri.

On paljon kampaajia, jotka eivät hirveästi tee vaaleita. Jos haluat puhtaan vaaleat hiukset, niin valitse sellainen kampaaja kenen tiedät osaavan vaalentaa.  Muista myös että toiveesi silti realistisia. Mää voin esimerkiksi rehellisesti sanoa, että mulle ei ensimäisenä kannata tulla permikseen. Osaan sen kyllä tehdä, mutta en tykkää niistä. Suosittelen aina itsekkin jotain muuta tekijää kun itseäni.Vaaleat hiukset vaativat myös kotona ylläpitoa. Jos tavoitteena on puhtaan vaaleat hiukset, niin suosin helmiäis tuotteita hopea tuotteiden sijaan. Hopea shamppoissa on suuria eroja. Osa kertyy niin lujaa hiuksiin ettei niitä saa edes vaalentamalla pois… Hopea shampoota voi myös laimentaa tavallisen shampoon joukkoon, jolloin pigmentti ei tule joka kerta niin voimakkaana.

 

Tässä kuvassa asiakkaalla on todella kupari/kultainen hius, missä todella tumma tyvi. Toiveena puhtaan vaalea/lähes valkoinen. Koko hius raidoitetaan kauttaaltaan, jotta koko hiusmassa vaalenisi mahdollisimman paljon kerralla ja mahdollisimman vaaleaksi. Väliin jää lämpöä, koska  vanhaa väriä hiuksessa on edelleen. Asiakas ymmärtää että haluttuun lopputulokseen vaaditaan useampi vaalennuskerta.

Näitä  vaaleita hiuksia teen päivittäin. 

Tässä asiakkaalla on jo aika tumma tyvi. Jotta tyvi vaalenisi täysin valkoiseksi saisi tyvikasvuas olla maksimissaan 1cm (minkä asiakas hyvin tiedostaa, mutta käyti oli vaan venähtänyt) Tyvi vaalennettiin kauttaaltaa vaalennusaineella ja pääliosaan laitettiin vielä raitoja buustaamaan vaalennustehoa. Tyvi saatiin lähes samalle levelille pituuden kanssa ja sävytettin kylmäksi. Asiakkaan hius vaalenee aika huonosti ja lämpö kiusaa meitä lähestulkoon joka kerta. Päätimme, että jatkossa raidotamme tyveä, jotta saamme tyvestä vielä puhtaamman ja hieman luonnollisemman, sekä tyvikasvulle armeliaamman.

Tässä on hyvä esimerkki todella haastavasta vaalennuksesta. Latva on tummuusasteella 12 valkoinen ja tyvikasvu on monen kuukauden takainen.. Tyvi on tummuusasteella noin 5. Halutaan valkoinen tyvi ,missä tarvisi tapahtua 7 asteen vaalennus. Näin pitkä tyvikasvu on lähes mahdoton saada latvan kanssa samalle tummuusasteelle, jos kyseessä on hitaasti vaaleneva hius.  Päänahka jaksaa edelleen vaalentaa tyven päänahan lämmön avulla suht miedolla hapetteella  ja pitkällä vaikutusajalla todella vaaleaksi jollei valkoiseksi… Sitten jääkin aika monta senttiä, mitkä pitäisi saada vaalentumaan vähintään 7 astetta. Vaalennusaineen ei voi antaa olla hiuksessa tai hiuspohjassa tunti tolkulla. Väri pitäisi saada mahdollisimman nopeasti, mutta huolellisesti levitettyä kauttaaltaan, jotta vaikutusaika vaalennuksella olisi joka kohdassa suht sama. Tyvi vaalentui vaaleaksi, mutta on hieman syvempi latvaan nähden.

Ei ole olemassa taikasauvaa, mitä heilauttamalla hius muuttuu valkoiseksi. Jos ajatellaan vaikka, että valkoinen hius vaatii vuodessa vähintään 6 vaalennusta (tyvelle) pysyäkseen valkoisena, niin onko se mahdollista saada kerralla?  Jos tyvikasvu on noin 1cm saa sen jokainen kerta valkoiseksi.

 

Kirjoitan tästä aiheesta siksi, koska törmään näihin asioihin ja kysymyksiin työssäni päivittäin. On kyseessä curly girl methodi tai vaikka hiusten vaalennus niin kuuntele aina ammattilaista. ”koska mää haluun” ei ole aina mahdollista. Joskus vastaan voi tulla hius mikä ei vaan vaalene ja katkeaa ennemmin kun että se vaalenisi valkoiseksi. Joskus suuret värimuutokset voi viedä vuoden jopa puolitoista aikaa, jos lähtötilanne on tumma. Isoissa vaalennustöissä tarvitaan sitä aikaa ja malttia.

-Umppu

7 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Millä laitteella teet nuo kiharat? Kotona en saa onnistumaan millään pehmeitä kiharoita/laineita..

 2. Henna kirjoitti:

  Kiva kirjoitus näin alan opiskelijan silmin! Tosin välillä meni sekaisin kuvatekstit, että kirjoitatko yllä vai alla olevista kuvaesimerkeistä 😮 Muutoin oli kiinnostava ja hyödyllinen teksti, kiitost tästä! 🙂

 3. Leila Oksman kirjoitti:

  Hei, ihanan värisiä vaalennuksia, voisitko kertoo minkä sarjan väreillä teet ja mitä tuotteita käytät niin voisin kertoa omalle karvarille?

 4. kaisa kirjoitti:

  Moikka!
  Muutama kysymys vaalennuksesta.
  Kun hiukset vaalennetaan platinaan päin, onko joka kerta niin, että päälle on laitettava sävy? Entä kun se sävy lähtee pesu pesulta ja keltaisuus tulee esiin. Miten saada platinasävyä kotona hiuksiin, kun ei voi kuitenkaan värjäyttää 2 vkon välein. Hopeashampoot ja hoitoaineet tekevät hiuksesta harmaan/vaaleanpunaisen/violettiin menevän. Useita tuotteita kokeiltu ja kaikki jämähtävät kiinni, vaikka ei antaisi vaikuttaa.
  Onko olemassa sävytteitä, joilla ylläpitää platinaa?

  • primebody kirjoitti:

   Kun haluaa platinaa on hiuksen oltava vaalennuksen jälkeen valkoinen…. Jos sielä hiuksessa on ennen vaalennusta väri alla, jota vaalennetaan niin se ei vaan pysy platinana vaan lähtee kellastumaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.