Hae
Prime Life by Umppu

Tarvitaanko kiharoille curly girl methodi?

Aina on joku villitys meneillään ja nyt se on jo hetken ollut curly girl methodi.. Kun aiemmin kirjoitin methodista, niin varmaan ”puolet” Suomen kiharahiuksista methodin noudattajista hakkui mut.  Hmmmmmm….. mitenkä tämän nyt kirjoittaisin ja muotoilisin niin, että tätä methodia noudattavat ajattelisivat curly girl methodia vähän laatikon ulkopuolelle. Oon ollut kampaamo-alalla kauan ja mulla on pitkä kokemus hiuksista. Mää oon elämäni aikanan kokeillut varmaan useita kymmeniä tuotesarjoja  mikä sopii millekkin hiukselle. Koko hius-uran aikana lähestulkoon kaikki mun kiharahiuksiset asiakkaat on aina inhonnut omia kiharoitaan ja suoristanut niitä. Lähestulkoon kaikki on valittanut kuinka kuivat ja kiillottomat  hiuksen ovat… mutta juuri kukaan heistä ei ole hoitanut hiuksiaan oman hiuslaadun vaatimalla tavalla.

Mitä me kamopaajat sanomme lähestulkoon aina kiharahiuksiselle asiakkaalle: Nää sun kiharat on aivan ihanat, tai että saanko koivata nää hiukset kiharalle? Miksi et koskaan pidä näitä kiharalla? Vastaus on ollut lähes aina sama ”mää niin inhoon niitä ja ne  on ihan kamalat, jotenka suoristan ne. Mää oon vuosien ajan kertonut ihmisille  ja koittanut opastaa kuinka kiharoita hiuksia kuuluisi hoitaa. Kuinka ne tarvii ekstra kosteutusta ihan joka päivä. Kiharalle hiukselle ei käy todellakaan samat tuotteet, kun hennolle suoralle hiukselle…. mutta mitä on vuosien varrella käynyt? Kaikki kihara sarjan tuotteet ei koskaan liiku ja ne on ne mitkä jää aina kampaamon hyllyyn…. Hyvin harva on ottanut neuvoja vastaan.

Toisaalta hienoa, tässä curly girl methodissa on se, että vihdoin ne ihmiset jotka on kärtsännyt ilman mitään suojaa sitä omaa luonnonkiharaa hiusta suoristusraudalla, niin että hiuslakka on pahimmassa tapauksessa palanut hiuksen pintaan kiinni vuosi tokulla on alkanut hoitamaan sitä kiharaa, niinkuin sitä kuuluisi hoitaa. Kaikki tuotteet mitä kiharoihin hiuksin kuuluu laittaa pitäisi olla kosteuttavia ja hoitavia… Mitä vähemmän niissä käyttää lämpölaitteita kuten fööniä, kiharrinta, suoristusrautaa, niin sen parempi. Kiharaa hiusta ei myöskään kuulu kuivana raastaa kammalla tai harjalla, koska se hajoittaa kiharan ja siitä tulee pörröinen ja aika usein myös takkuinen. Kihara hius on aivan mielettömän kaunis, silloin kun se saa luonnollisesti kuivua siihen muotoon, missä se normaalisti on ja kun se on oikein kosteutettu.. Luonnonkiharassa toimii myös äärettömän hyvin hieman kerrostettu leikkaus, jolloin kihara tulee vielä paremmin esiin ja tätä voin suositella ihan jokaiselle kiharahiuksiselle. Jos hius on paksu ja latva tasainen, niin loivempi kiahra ei välttämättä jaksa kihartua, koska on liian painava.

Näköjään tämä methodi on toisaalta pelastanut monia kiharahiuksisia ja saanut heidät vihdoin pitämään omista hiuksistaan huolta ja ennenkaikkea hyväksymään omat kiharansa, mikä on mahtvaa.. Mää oon aina pitänyt luonnonkiharista hiuksista ja ne on mun mielestä upeat ja kauniit. Se mitä itse pidän tässä asiassa hieman huvittavana on nimenomaan tämä methodi. Vaikka siinä on todella paljon hyvää, niin oikeasti senkö maailman kiharahiuksiset ihmiset tarvitsivat ymmärtääkseen hoitaa hiuksiaan? Toisaalta onhan meillä vaikka konmari minkä avulla sain esimerkiksi itse hurjasti apua esimerkiksi vaatekaapien järjestyksen ylläpitämiseen. En tiedä miksi juuri se vaikutti mun elämään niin suuresti, mutta hyvä kun joku vaikutti.

CC methodissa käytetään tuotteita missä ei ole sulfaatteja ja silikoneja.. Niitä on saatavilla ihan perus marketeista (vanhasta viisastuneena). Mää silti jaksan väittää, että laadukkaamilla tuotteilla on vielä suurempi merkitys kiharassa hiuksessa ja suosittelen aina ensisijaisesti kampaamosta saatavia tuotteita. Joku voi kokea ne kalliiksi, mutta esimerkiksi suurin ero niissä on markeettituotteisiin on vesi.. Vettä saattaa olla edullisissa tuotteissa moninkertainen määrä verrattuna laadukkaimpiin tuotteisiin.  Ne myös kuluu huomattavasti nopeammin. Raaka-aineet on myös laadukkaampia, mutta jokainen tekee tietenkin omat valintansa.

Mulle on aina ollut itsestään selvää se, että jos hius halutaan pysvän jossain tietyssä muodossa on siihen käytettävä muotoilutuotteita. On se sitten jätettävää hoitoainetta, muotovaahtoa, suolasuihketta tai mitä tahansa, niin niiden tehtävä on tukea sitä hiusta. Sitä omaa hiusta kuuluu ja pitää kunniottaa, eikä sitä saa väksin pakottaa jatkuvasti niinsanotusti väärään muotoon. Mulla on ainka piikkisuora ja hieman hento hius, niin jos kihartaisin sen joka päivä ja vielä ilman niitä tukiaineita, niin mulla ei olis kohta ainuttakaan karvaa päässä.

Mulla ehkä tässä itselläni tuli ensimäisenä aika raju vastareaktion asian fanaattisuuden takia. Mitä enemmän asiasta olen lukenut ja seurannut methodia noudattavia tyyppejä, niin toisaalta koko homma on ihan jees. Mää muutenkin vieroksun ehkä sellaisia ”mun tapa on ainut ja oikea”.. Tää on vähän sama asia kun jollekkin vaikka se, että on vegaani.

 

Trendit muuttuvat nopeasti ja esimerkiksi nyt peräänkuulutan meidän kampaamo-alan tukkureita. Osa on lähettänyt meille kampaajille listan omista tuotteistaan, mitkä sopivat tähän methodiin ja hyvä niin, että mekin voimme palvella näitä kihara asiakkaita entistä paremmin ja osaamme tarjota oikeita tuotteita CC methodia noudattaville. . Mää toivon että methodi ylipäänsä innostaa ihmisiä hoitamaan ja suojaamaan omia hiuksiaan paremmin.

Vaikka suhtauduin tähän alkuun todella epäilevästi, niin nyt taas ajattelen asiasta hieman toisin. Hiukset on kuitenkin se asia, mistä itse saan leipäni ja siksi kaikki siihen liittyvä kiinnostaa mua. Myös minun ammattilaisena on pysyttävä trendeissä mukana tuli ne sitten euroopan catwalkeilta tai kuluttajilta. Kuitenkin edelleen uskon vahvasti siihen että hius-alaa opiskellut ja hiusten parissa vuosia tehneet alan ammattilaiset osaavat neuvoa asiakastaan kiharoiden hoidossa, eikä siihen välttämättä tarvita methodia, vaan luottamus ammattilaista kohtaan.

Mää en ole itse mitenkään ehdoton ja mun mielestä on tärkeää, että jokainen löytää itselleen ne parhaiten sopivat sopivat tuotteet. Se mikä sopii mulle ei välttämättä soville jollekkin muulle. Tän hetken trendi hiuksissa on terveän näköiset, kiiltävät ja pehmeät hiukset ja tämä cc methodi edesauttaa myös tämän sanoman leviämistä.

Kiitos kuvista Noora Näppilä ja P.S OISPA KESÄ 

7 kommenttia

 1. Kaisa kirjoitti:

  Moi, mitkä balmainin tuotteista olisi parhaat kiharalle tukalle?

 2. Papsu kirjoitti:

  Arvostan todella että oot ottanut asiasta selvää. Mä en ole käynyt kampaajalla moneen vuoteen, sillä en yksinkertaisesti ole löytänyt kampaajaa joka ymmärtäisi näiden päälle. Oon opetellut itse leikkaamaan kiharani ja hoitanut niitä cg-tyylisesti jo vuosia. Nyt kun tutustuin metodiin, sain vielä lisää vinkkejä ja rehellisesti, mun kiharat on nykyään sellaiset upeet, hyvinvoivat prinsessakiharat joista oon aina haaveillut. 😀 Päänahkakaan ei enää kutise. Ja eikös se ole paras indikaattori sille, että metodi sopii mun hiuksilleni. Tää on peruste sille, miksi tarvitaan metodia. Se on eräänlainen manuaali kiharoille hiuksille, joka sisältää paljon enemmän tietoa kuin vain sen, että kiharoita pitää kosteuttaa. Se sisältää vinkkejä siihen, miten kiharoihin saa parhaiten kosteutta, jo ihan pesu- ja kuivaustavasta lähtien. Mun mielestä siinä ei ole mitään huvittavaa, sillä tätä tietoa en ole ikinä kampaajalta saanut. Siksi elinkin lähes 30 vuotta epämääräisten hamppukiharoiden kanssa, joista en oikein edes tiennyt, kannattaisiko pitää suorina vai kiharoina (ja kampaajalta lähdinkin aina piikkisuoriksi käristetyillä hiuksilla, joiden malli ei enää ekan pesun jälkeen toiminut). Viimeinen niitti oli se, kun kampaaja moitti minua siitä, että hiukseni ovat huonokuntoiset, koska käytän luonnonkosmetiikan tuotteita (yrittäen tietenkin myydä kampaamotuotteita). Koska mulle luonnonkosmetiikan käyttöön liittyy ideologisia syitä (esim. ympäristön hyvinvointi on tärkeämpi kuin hiusten hyvinvointi), on siitä saarnaaminen mielestäni pinnallista. Rakastan sitä, että CG-metodissa saa ihan vapaasti hoitaa hiuksiaan luonnonkosmetiikan ihanilla tuotteilla. Haluan vielä lisätä sen, että metodia voi hyödyntää olematta sen orjallinen noudattaja, ja kukin kiharapää poimii siitä vinkit, jotka sopii just sille omalle kiharatyypille. Ite esimerkiksi en juurikaan käytä aikaa hiusten muotoiluun, kun taas moni käyttää just siihen hillittömän määrän muotoilutuotteita ja aikaa.

 3. Salli kirjoitti:

  Mulla vähän sama pointti kuin Papsulla yllä. Olen nelikymppinen nainen ja vaikka olen käynyt (hyvillä) kampaajilla koko elämäni, ei kukaan ole koskaan osannut auttaa tai neuvoa tai edes yrittää ymmärtää mun hiuksia ennen tätä metodia. Mun hiukset on myös ohuet ja tyvi rasvoittuu helposti, joten mulle on aina kaupiteltu tuuheuttavia tuotteita ja kielletty käyttämästä liian hoitavia hoitoaineita tai -maskeja, koska ne latistaa hiusta. Lisäksi kampaajat on kommentoineet mun tukkaa aika karusti, kerrankin menin talvella pipo päässä kampaajalle ja kun istuin tuoliin ja otin pipon pois, kampaaja kysyi: ”Mitä täällä on tapahtunut?” Ja on erittäin ammattitaitoinen tyyppi, joka myös kouluttaa. Tukka on siis latvoista todella kuiva, takkuuntuu helposti ja on talvella todella sähköinen. Mikä tärkein pointti: en ole tiennyt, että se on kihara! Siihen koko Curly Girl -metodi tähtää, että löytää sen kuivan, väärinymmärretyn, halveksutun hamppukasan alta sen kiharan. Ymmärrän, että sä kampaajana ja tietyn hiusbrändin edustajana haluat, että ihmiset ostaa just sun tuotteita ja vika on meissä asiakkaissa, jotka ei ymmärrä omaa parastaan, mutta kyllä mua on aina neuvottu ihan väärin eikä ole koskaan joko osattu tai viitsitty selvittää, millaiset mun hiukset todella on. Tajuan sen, koska olen tylsä, tavallinen suomalainen nainen, jolla ei ole missikiharoita eikä halua ottaa jatkeita tai tuuhennyksia. Väitän siis, että myös suomalaisilta kampaaja-ammattilaisilta kyllä puuttuu todella paljon osaamista luonnonkiharan tukan suhteen eikä vika ole vain asiakkaissa, jotka ei niitä kiharatuotteita osta tai hoida koskaan kampaajan mielestä tarpeeksi tai oikein niillä kampaajan myymillä tuotteilla omaa tukkaansa. 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Vaikka edustan itse tiettyä brändiä, niin se ei tarkoita sitä että myisin sitä hiukseen mihinkä se ei sovi.. se olisi silkkaa typeryyttä.. Mulle on aivan sama millä ihmiset hiuksiaan hoitaa, kunhan hoitaa <3

 4. Rose kirjoitti:

  Niin paljon kirjoitusvirheitä, että ihan silmiin sattuu. Jos tämän sanoman haluaisi ottaa vakavasti, täytyisi teksti ehdottomasti oikolukea ennen julkaisua.

  • primebody kirjoitti:

   Voit lukea mun aiemmat noin 20 postausta vuosien varrelta missä käsittelen omaa lukihäiriötäni <3 tai vaihtoehtoisesti olla lukematta

 5. Minullakin on lukihäiriö kirjoitti:

  Olen 46-vuotias, enkä ole vielä koskaan kokenut onnistunutta kampaamo käyntiä. Yhä edelleen etsin sitä ”oikeaa”, mutta pääsääntöisesti leikkaan hiukseni itse ja aikaisemmin myös värjäsin. (Lopetin värjäämisen kokonaan.) Aina hiuksiani on kuitenkin kehuttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.