Hae
Prime Life by Umppu

Haluan haastaa juuri sinut keräämään roskia!

Eilinen aamupäivä oli meidän koko perheellä vapaa. Päätettiin lähteä yhdessä pihalle ja samalla aikuiset kävi äänestämässä. Mää katselin yks päivä instagramista ystäväni puuhasteluja, kun hän oli lapsensa kanssa keräämässä roskia ja päätin, että nyt voin hyödyntää omaa vaikuttajan rooliani hyvän asian puolesta hyväksi. Sanoin lapsille, että otetaan yks roskapussi matkalle mukaan ja kerätään luonnosta kaikki roskat matkalta. Äänestyspaikalle on varmaan 100m maksimissaan matkaa ja olin aivan järkyttynyt. Sillä matkalla pussi täyttyi kaikenlaista roskista. Yleisin roska mitä maasta löytyi oli karkkipaperit….

Uskon, että harva aikuinen syö ulkona karkkia ja heittelee niitä roskia maahan.. Meidän aikuisten pitää siis antaa niille lapsille esimerkki ja kertoa, kuinka roskat kuuluu roskiksiin, eikä luontoon. Samalla kun keräilimme roskia, niin kävimme läpi, mikä maatuu ja mikä ei. Muovijätettä tuli kamala pussillinen. Tää oli jopa lasten mielestä kiva juttu, koska mitä isomman roskan he löysivät, niin sitä enemmän innoissaan he niitä kaivelivat maasta.

Mää olin viikonloppuna vanhimman lapseni jumppakisoissa Espoossa. Kun lähdettiin kisapaikalta autolle, niin mun oli pakko pysähtyä ja oikein katsoa, että mitä ihmettä mää just näin. Kisat oli ehkä hieman hämärässä paikassa Oikeustalon vieressä tehdasaluetta muistuttavassa miljöössä, jos joku tunnistaa paikan. Yhden rakennuksen pihalla oli jätteiden lajittelupiste… ja siis ihan oikeesti..

Jokaisessa laatikossa lukee, mitä jätettä sinne voi laittaa… Joku ihan oikeesti SUPER IDIOOTTI on varmaan tyhjentänyt ”firman bileet” tähän lajittelupisteeseen. Kun roskikset on ollut liian täynnä, niin loput on jätetty mustissa jätesäkeissä tohon ulkopuolelle ja voi olla varma, että linnut käy nokkimassa ne pussit auki ja levittää roskat pitkin ja ne ajautuu tuulen mukana luontoon. Kun paikalle ajaa roska-auto, joka kerää esim pahvijätettä, niin mitenkä hän saa työnsä tehtyä, kun se pahviroskis on tungettu täyteen muovia ja kaikkea sekajätettä.. Eikö ihmisillä ole oikeesti mitään häpyä tässä hommassa?

Mää oon itse joskus nuorempana ollut paljon välinpitämättömämpi roskien suhteen. Onneks mun äiti antaa edelleen mulle kultaisia neuvoja elämässä. Oon viimeisten vuosien aikana ottanut enemmän vastuuta omasta kierrättämisestä. Meillä kotona lajitellaan muovi, paperi, metalli, lasi, pahvit, patterit yms ja biojäte.   Vaikka se rehellisesti sanottuna välillä vituttaakin kun varasto on täynnä tyhjiä pahvilaatikoita ja muovia, niin kyllä siitä tulee hyvä mieli, kun ne saa tyhjäksi. Vaatteet menee aina kiertoon ja samoin esim huonekalut yms. Koitan saada aina remonteista tulevan meille tarpeettoman tavaran myös kiertoon. Uskokaa tai älkää niin Torin kautta saa esim laitettua eteenpäin esim vanhan lattian ja ties sun mitä.

Meillä kierrätetään myös töissä ne materiaalit, mitkä roskikset on taloyhtiön lajittelupisteessä. Sekin on todella monipuolinen, mutta vielä muovijäte puuttuu. Nää on ihmiset niitä peiniä tekoja, mutta millä on oikeesti todella suuri merkitys. Mää haluankin haastaa teistä jokaisen seuraavalla lenkillä keräämään roskia luonnosta. Jos haluatte lähteä mukaan mun haasteeseen niin käyttäkää #luontopuhtaaksiroskista ja #luontopuhtaaksiroskistahaaste

Mitä enemmän ihmiset osallistuu ja laittaa kuvia esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, niin me voidaan yhdessä vaikuttaa. Jos ajattelen vaikka niin, että 10 ihmistä osallistuu on sekin jo 10 pussia roskaa pois luonnosta… Jos sata niin se on jo aivan valtava määrä. Myös se kun itse kyykit tuola ulkona keräämässä niitä roskia muistuttaa se samalla sua siitä, että et ainakaan itse heitä sinne luontoon mitään, vaan etsit sen lähimmän roskiksen minne pudotat roskasi.

-Umppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.