Hae
Prime Life by Umppu

Mikä on lasten kesäloma, jos vanhempi on yrittäjä?

sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Kohta aletaan olemaan taas kesän korvilla ja varmasti moni vanhempi miettii, että mitenkä sitä järjestetään lastenhoito koko kesän. Tää on ainakin meidän perheessä joka vuotinen murheen kryyni ja jos sitä ei tarpeeksi ajoissa suunnittele, niin koko kesä menee ihan plörinäks. Kaikilla vanhemmilla ei todellakaan ole koko kesä lomaa. Osalla palkkatyöläisillä saattaa olla jopa 5 viikkoa putkeen, mikä kuulostaa itselle täysin utopistiselta ajatukselta. Lapsiperheissä varmasti kaikki arvostaa aikatauluttomuutta ja siksi loma-aika on usein ihanaa aikaa perheen kanssa. Mitäs sitten jos vanhemmilla ei olekkaan lomaa? Tai vaikka toinen tai molemmat on yrittäjiä?

Mulla ei ole koskaan elämässäni ollut palkallista lomaa. Ja ennenkun joku näpäyttää, että itsehän olet polkusi valinnut, niin kyllä olen. Mun ei olekkaan tarkoitus tässä mitenkään uhriutua, vaan tuoda esille eroja ja ehkä saada joskus pientä ymmärrystä aikaan.  Mää en vois kuvitellakkaan, että olisin töistä vaikka 5 viikkoa putkeen pois. Se olis taloudellisesti niin hirveä tappio, että en ainakaan vielä siihen pysty. Sellaisen valmisteluun menisi aika kauan aikaa. Ainakin omalla kohdallani varmaan pari vuotta. Jokainen päivä pitäis tehdä niin sanotusti etukäteen sisään, jotta sellaiseen olis varaa. Silti joskus toivon, että voin sellaisen ainakin kerran elämässäni pitää. Mieti että mun yks unelmista on jonkun toisen arkipäivää..  Jos on pieni yritys ja palkallisia, niin se yrittäjä usein on se joka tuurailee niitä työntekijöitä, jotka voivat hyvillä mielin pitää kesälomaa ja nauttia lomarahoista.

 

Mun mielestä kun puhutaan lomista olis edes kohtuullista koittaa ymmärtää erilaisia tilanteita, mitkä muissa perheissä on. Mää voin ihan rehellisesti sanoa, että tää on asia mistä olen ihan aidosti kateellinen vaikka omalle miehelleni joka vuosi. Mun jokainen lomapäivä on palkaton. Se ei ole siitä miksikään muuttunut, eikä tuskin koskaan muuttuukkaan. Joskus kuulee että kannattaisko sunkin pitää välillä lomaa, niin tottamaar se olis ihanaa, mutta aina ei taloudellisesti mahdollista. Tää on tavallaan vähän sama asia siinä mielessä, kun kirjoitin sairastelusta. Vaikka saisin maksettua itselleni vaikka joka kuukuisi lomapalkan, niin ne kiinteät kulut ei katoa siksi aikaa minnekkään. Ja haluan vielä painottaa sitä, että yrittäjällä kenellä on esim kivijalkamyymälä on täysin toisenlainen kulurakenne ja vastuu, kun vaikka yrittäjällä kuka tekee töitä pelkän läppärin varassa.

Tänään on vaalipäivä ja ihmiset käy äänestämässä. Mää oon koittanut löytää sopivaa ehdokasta, jonka yksi sydämen asia olisi nimenomaan pk yritykset… ja tietenkin muutkin arvot ja asiat pitää olla saman suuntaisia, kun itselläni. Sellaista ehdokasta ei tuskin kukaan löydä kuka olisi kaikesta samaa mieltä, eikä tarvitsekkaan olla. Yrittäjänä mää en kannata missään nimessä ainuttakaan ehdokasta, kuka vielä kehtaa ehdottaa työntekoon liittyvän verotuksen kiristämistä… Nytkin jo nuoret kamppailee työuupumuksien kanssa, niin mitenkäs me joilla työ elämää on jo takana muutama kymmen vuosi tai ne kellä niitä kymmeniä vuosia on jo useampia. Mää itse arvosta sitä, että jos joku on valmis tekemään töitä on myös hänen oikeus saada siitä asian mukainen korvaus. Nykyäänhän se raha menee suoraan valtion kassaan, koska mitä enemmän tienaat, niin verotus kovenee.. En koe sitä missään muotoa reiluksi, vaan koen sen niin että niitä ahkeria ihmisiä rangaistaan.

No mutta takaisin aiheeseen. Me istutiin Juuson kanssa yks ilta alas, jotta saatiin meidän kalenteri käytyä läpi syksyyn. Kalenteri pitää sovittaa niin, että aina toinen vanhemmista on kotona lasten kanssa. Musta on oikeesti tosi kohtuutonta ajatella, että meidän perheellä on YKS viikko yhteistä lomaa… Se tarkoittaa käytännössä sitä, että se yks aikuinen painaa täällä laikka punasena kolmen lapsen kanssa.. mikä ei valitettavasti oo aina verrattavissa lomaan hahah. Kalenteriin pitää sovittaa molempien aikuisten menot, lasten harrastuksiin viennit ja haut, juhlat, työmenot, palaverit, koulutukset, koulu jne.

Me halutaan että lapset saa kunnon breikin kesällä ja me vanhemmat, jotka usein pienten lasten kanssa on jo valmiiksi väsyneitä otetaan siitä omasta.

Kuinka monelle on tuttua perhe kalenterin tekeminen? Mulla ainakin itselläni menee aina pata ihan jumiin, kun tulee joitakin muutoksia, koska ainakin mun aikataulu on yleensä suunniteltu minutilleen lähes joka päivä. Jos myöhästyn yhdestä menosta menee mun koko päivä ihan sekaisin. Mun on muutenkin tosi vaikee reagoida lyhyellä varoajalla yhtään mihinkään. Usein tulee noin viikkoa ennen viesti, että nyt on lasten kevät juhla ja mulla on usein kuukausi pari buukattu kaikki illat ihan täyteen ohjelmaa/asiakkaita enkä saa niitä siirrettyä minnekkään. Miks muuten ne päiväkodin ja koulun juhlat ei vois olla vaikka klo 19.00 illalla niin että kaikki pääsis sinne? Oletetaan edelleen että kaikilla on se 8-16 toimistotyö…

Käytännössä mun koko ens kesä on jo suunniteltu ja kaikki muutokset kesään vaatii taas sitä, että moni asia pitää suunnitella uudelleen, jos jotain aikataulullista muutosta tulee. Yks mikä on tosi jees, että lapsen treeniajat on jo kesälle tiedossa ja ne on voitu lisätä kalenteriin jo hyvissä ajoin, niin ei tarvi miettiä joka päivä, että kukahan mun lapsen vie reeneihin, kun äiti on taas unohtanut.

Kuvan asu House of Brandon* Tunika TÄÄLTÄ*. Nyt myös koodilla JEANS15 kaikki housut -15%. Shoppaile housuja TÄÄLTÄ*

Kuvat Noora Näppilä

8 kommenttia

 1. Korinna kirjoitti:

  Tuttua puuhaa. Meillä vaan lasten 3kpl ollessa päiväkodissa, ei oltu viikoakaan samaan aikaan kesälomalla. Toinen oli aina kesäkuun ja toinen heinäkuun. Juurikin tuon takia että haluttiin että lapset saa kunnon kesäloman. Oma valintahan se oli mutta kyllä nyt on kivempi kun lapset kouluiässä kaikki, että pystytään olemaan osa aikaa yhdessä lomalla.

  • primebody kirjoitti:

   Sitä odotellessa. Meillä toki vielä vierähtää muutama vuosi tohon hahah 🙂

 2. Nipsu kirjoitti:

  Moi. Kaikki on kovin suhteellista. Mulla on kesälomaa kyllä töistä 5 viikkoa ja lomarahat ja lomapaikka jne. Mutta kun on valmiiksi pienipalkkaisella alalla niin ei me voida tuon viiden viikon aikana mitään normaali arjesta poikkeavaa tehdä. Onhan se kiva lomaa pitää kauan mutta olisi kiva jotain tehdäkin.
  Tuo vaan kun sanot ettei sinun ole mitenkään mahdollista pitää lomaa niin pitkään ja jos oikeasti haluaisit vaan oleilla lasten kanssa kotona niin muutama reissu kun jäis väliin niin millä rahoilla varmaan sen muutaman viikon voisi kotona lomalla.
  Tiedän että ne reissut on sulle ja teidän perheelle tärkeitä mut tarkoitus vaan et reissun käytetyt summat sun olisi varmaan mahdollista vaihtaa kotona vietettyyn aikaan. Mä jos keksisin työn missä tienaisin sen verran et päästäs kolmen teinin kaa ulkomaan reissuun niin vaihtaisin heti mun 5 viikon loman siihen. Meillä kun kunnalla on pakko lomat pitää eikä niitä voi ns rahaksi vaihtaa eikä ylitöitä voi tehdä. Eli kaikki on suhteellista.

  • primebody kirjoitti:

   Joo onhan kaikki suhteellista.. Kun on kaksi pientä talossa, niin pakko sanoa että se kotona oleminen on paljon ”raskaampaa” kun töissä käyminen ja esim siksi matkustellaan, koska muuten tästä oravanpyörästä ei pääse irtautumaan mitenkään. Voi sitä lomaa viettää vaikka mökillä tms eikä se sitä aina tarkoita että pitää olla jollain kalliilla lomalla. Lomailla voi myös aika edullisestikkin.

 3. pirkko kirjoitti:

  juhlat kello 19.00 jälkeen ei ainakaan itselle sopis….meidän 10 ja 7v kun ovat siihen aikaan jo iltapalalla ja aamulla kello soittaa koko perheelle 6.20. mies joka toisen viikon töissä 400km päässä niin se vasta suunnitelmallisuutta vaatiiki.

 4. Päivi Kangas-Lahti kirjoitti:

  On hienoa, että lapset saavat pitää lomaa päiväkodista. Olette onnellisessa asemassa, kun pystytte sen mahdollistamaan. Monella palkansaajalla loman ajankohta tulee annettuna tekijänä, eikä ole mahdollisuutta siihen itse vaikuttaa.

 5. Hhhh kirjoitti:

  Kun meidän kolme lasta oli pieniä niin olen onnellinen siitä, että meillä oli mahdollisuus hoitaa lapset kotona ja samalla myös toisten lapset. Jäin perhepäivähoitajaksi sillä en halunnut tippua työelämästä kokonaan pois: silloin uusi työni / valintani vaati tiettyjä ” uhrauksia” mutta nyt jälkeenpäin olen tyytyväinen valintaani. Sain nauttia lapsistani heidän ollessa pieniä, ja lapseni oppi hoitolapsilta tärkeitä elämisen taitoja ( toisten huomioiminen, jakaminen ym.) Nyt olenkin ollut jo 5 vuotta kodin ulkopuolella töissä. Työkseni hoidan edelleen muiden lapsia ?.
  Tämä oli selkeesti meille se oikea tapa pikkulapsiaikana ❤️

 6. F kirjoitti:

  Mun mielestä on upeeta että haluatte mahdollistaa lapsille kunnon lomat <3 Itte oon päikyssä töissä, ja harvassa on ne perheet ketkä ottaa loman eikä pidä lapsia koko kesää päivystyksessä. On perseestä kattoo niitä lapsia ketkä käy ihan ylikerroksilla koko kesän kun paikat ja hoitajat vaihtuu eikä saa yhtään hengähtää. Päikky on lasten "työ" ja melko kuormittavaa lapsillekkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.