Hae
Prime Life by Umppu

Mikälaista on tasapainoitella yrittäjyyden ja perheen kanssa

sisältää kaupallisia linkkejä*

Mää oon ollut jo pitkään yrittäjä. Oma liike täyttää ens vuonna 10, mutta sitä ennen olen ollut yrittäjänä jo useamman vuoden. Minkälaista tasapainottelua yrittäjyys on perheen kanssa? Mun työ on aina näytellyt suurta roolia meidän perheessä. Mää en varmaan edes vois olla yrittäjä, jollei  se olis ollut mun miehelle myös selvää alusta asti. Oon siitä todella onnellisessa asemassa, että meillä perheessä ymmärretään mun työ ja siihen kannustetaan. Joskus olis vaan ihana kadota vaikka kuukaudeksi ja olla avaamatta sähköpostia, tietokonetta ylipäänsä ta näpyttää puhelinta. Siihen mää en vaan voi työni takia. Vaikka oot kuinka lomalla, niin aina on asioita mitä vaan pitää hoitaa. Toki mitä kaemmin on ollut yrittäjänä, niin moni asia menee, vaikka siinä samassa pyykkikonetta täytellessä. Sitten on taas sellaisia asioita, missä on oltava läsnä. Jos esim sattuu jotain, niin tavallaan se olen minä kuka kaikesta vastaa.

Joku viisas tiesi kertoa minulle, että älä tee itsestäsi yrittäjänä korvaamatonta. Pitkälle niin voikin ajatella, mutta käsityö-alaa ja kädenjälkeä ei vaan aina voi kopioida, vaikka kuinka taitava olisi. Monta asiaa voit delegoida eteenpäin, mutta on taas asioita mitä vain ja ainoastaan sinä voit hoitaa. Kun samalla toimit omassa ammatissas olet myös siivooja, it tuki, maksupääte asiantuntija, putkimies, maalari, markkinointi ja some vastaava, suunnittelija, liiketoiminnan kehittäjä, korjaaja, lampunvaihtaja, hankkija, sisustaja, budjetoija, työvuoro suunnittelija, organisoija, kamppanja vastaava, kouluttaja…. listaa vois jatkaa loputtomiin.

Niinhän se usein on kun mielessäsä fiilistelet, että nyt on kaikki hyvin, niin tapahtuu jotain odottamatonta. Vähän kuten lapsiperheessäkin. Mulle työ on ollut aina intohimo. Mää en oo koskaan ymmärtänyt yrittäjiä, ketä ei kiinnosta työnteko. Silloin voi olla lähes varma ettei yritys ole kovinkaan kannattava, eikä tuskin työntekijätkäät voi hyvin. Kun paklo omaan ammattiin hiipuu niin kannattaa ehkä siirtyä vaikka palkkatöihin.  Moni yrittäjä saattaa sählätä kaikenlaista työn ohella. Mää oon itse aina pyrkinyt keskittyyn siihen, mikä tuo mulle sitä rahaa kassaan. Yrittäjyydessä kuitenkin se tärkein asian on saada liiketoiminta kannattvaksi.. sitä myös jotkut kutsuu bisnekseksi :).  On toisaalta aivan sama kuinka hieno liike mulla olis ja kuinka kauniita kukkia mulla on maljakossa, jos listat näyttää tyhjältä. Yks tärkeimpiä asioita on myös hallita kulurakenne. Sun pitää tietää mikä on kannattavaa ja mihinkä on varaa ja mihinkä ei.

Monella lähtee yrittäjyys harhailemaan ties minne. Vaikka siinä yrittäjyyden ohella puuhasteliskin vaikka mitä, niin edelleen pitää keskittyä siihen mikä tuo sulle sitä rahaa ja mikä on kannattavaa. Yks tärkeimpiä asioita on itsensä markkinointi. Musta tuntuu että moni odottaa että se puskaradio lähtee liikkeelle, mutta aika usein sitä saa vain odottaa. Mää käytän lähestulkoon päivässä melkein tunnin itseni markkinointiin. Mää markkinoin juuri sitä, mikä mulle tuo sitä rahaa. Se myös takaa mulle jatkuvan tulon omassa työssäni.

Vaikka raha ei ole se tärkein asia elämässä, niin yrittäjän näkökulmassa se merkitsee aika suurta roolia. On oikeastaan aivan turha vähän puuhastella kaikkee ja niin, että itse se asia, mikä tuo sulle sitä rahaa jää vähän sinnepäin sutastuks. Mulla on itselläni tiettyjä tavotteita kokoajan yrittäjyyden suhteen. Ne on sellaisia että meen kokoajan jotain päämäärää kohti ja haluan kehittää mun liiketoimintaa. Mun on kuitenkin keskityttyvä ettei ne ole liian suuruuden hulluja, koska työtä tärkeämpi asia mulle on kuitenkin perhe. Mää en esimerkiksi halua suurempaa liikettä, enkä myöskään toista liikettä, vaan keskityn siihen mitä mulla on.

Niinhän sitä sanotaan, että lapset on vain hetken pieniä ja mää haluan olla niiden kanssa. Mää tykkään touhuta oman perheen kanssa asioita ja esimerkiksi matkustella, koska silloin ne mun työt on toisessa maassa ja voin keskittää kaiken ajan perheelle. Mulla on ollut aika haastavat vuodet käsillä. Haastavinta näissä vuosissa on ollut univelka. Mullahan lähti reilu vuosi sitten melkein kokonaan muisti. Olin niin huonossa kunnossa, että iho regoi jo voimakkaasti, enkä edes pystynyt nukkuun. Ainut paikka minne pystyin nukahtaan oli oma sänky, mutta se vaati täyden hiljaisuuden. Sitä ei kukaan ymmärtänyt ja se oli todella raskasta. Parisuhde on tietenkin aika tiukoilla, jos toinen on kun perseeseen ammuttu karhu, eikä tajua mitään.

Nyt kun elämä on mennyt taas vähän eteenpäin niin tuntuu että se oma olokin alkaa pikkuhiljaa palaamaan. Vielä menee varmasti vuosi tai kaksi, jotta univelka on kokonaan selätetty. Ja se joka luulee että ihminen kuka on valvonut vuosia paranee väsymyksestä ”nukkumalla hotellissa viikonlopun” voi haistaa mun puolesta paskan.

 

Mulla on ollut aina paljon ideoita ja paljon asioita mitä haluan toteuttaa. Kirjaan niitä aina ylös etten vahingossakaan unohda. Jotkut saattaa tuntua jälkikäteen ihan typeriltä, mutta osaa jää harkintaan. Mää en tiedä mitenkä voisin kiittää mun miestäni tarpeeks, että se mahdollistaa mun olla yrittäjä ja että saan tehdä työtä mitä rakastan. Mää uskon, että jossain kohtaa varmasti homma hieman tasaantuu ja työnmäärä vähentyy. Kun avaa oman yrityksen, niin se ei todellakaan tarkoita sitä, että olisit automaattisesti rikas. Voi olla että et ole koskaan. Usein töitä on kahden edestä ja siltikään se ei aina riitä. Heti kun mä vaan jaksan ja saan asiat siihen malliin, niin alan pitään arkivapaita lasten kanssa. Nyt en vielä siihen pysty, koska voimavarat ei ole vielä täysin elpyneet. Kuulostaa ehkä jonkun korvaan oudolta, mutta ei sitä kai kukaan muun saappaissa tallusta kun minä. Pidin arkivapaita esikoisen kanssa ja ne oli hänen aivan lemppari päiviä. Haluan sen mahdollistaa myös näille pienemmille.

Lapset herää välillä 5-6 aikaan aamulla. Oon heidän kanssa jo pitkän tovin, kunnes muu perhe herää. Töissä palvelen asiakkaita ja kun tuleen kotiin niin ”palvelen perhettä” sitä voi kestää ilta myöhään… riippuu täysin siitä mitenkä nukutus menee. Voi siis olla että palvelen jotain aamu viidestä ilta yhteentoista. Joku äiti saattaa käydä ystävien kanssa syömässä tai vaikka kahvilla, niin mää pidän vapaapäivän itseni kanssa. Se on myös sitä mun omaa aikaa, jolloin saan tehtyä myös kotitöitä ilman keskeytyksiä.  Usein teen töitä hiljaisessa kodissa ja nukun, jos vain mahdollista. Mun on pakko toimia näin, koska muuten en jaksa.

Sitä voi kuka tahansa ulkopuolinen antaa hyviä vinkkejä, kuinka sitä elämää pitäis elää, mutta mun luonne ei vaan anna periks että joku asia jää kesken. Mää en kuitenkaan halua tehdä niin paljon töitä, ettei mulla jää aikaa mun perheelle.

Asu House of Brandon*

Kuva Noora Näppilä

5 kommenttia

 1. Yrittäjä(ksi) kirjoitti:

  Yrittäjyyteen liittyvät postaukset on ollu hyviä! Siihen liittyy niin paljon harhaluuloja mitä toivottavasti nämä postaukset avartais todellisuuteen lukijoille. Isoin on kaiketi tuo, että yrittäjä on automaattisesti rikas ja haalii niitä töitä vaan koko ajan lisää. Puolisoni on yrittäjä ja heti alusta asti selvis, et muut ajattelee vaan meidän olevan rikkaita. Todellisuushan on juuri se, että yrittäjä tekee paljon enemmän töitä kuin palkansaaja ja jos näistä kaikista työ ja etätunneista maksettas samalla kaavalla kuin palkansaajalle nii sitten olisi rikas. Yrittäjällä ei ole lisiä ja ylityökorvauksia jne ja koko ajan tavoitettavissa. Sairas ja loma tapauksissa meillä myös puolisoni tekee ne muidenkin työt omien lisäksi. Myös heitot ”miksei palkkaa vaan lisää väkeä töihin” on sellaisia mitä ei aina jaksa avata kysyjälle. Ei se ole niin yksinkertaista. Kaikki työnantaja kulut ja sitten voit saada ihan minkälaisen työntekijän lopulta kuitenkin. Papereilla hyvä, mut käytännössä voi notkua ovella jo 10min ennen työajan päättymistä ja tauot venyy ym.
  Itse en ole mukana miehen yrityksessä ja siksi Umppu näkökulmasi avartaa myös mua ymmärtämään puolison yrittäjyyttä lisää.
  Suomessa jokaisella on mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä. Myös yrittäjiä kritisoijilla!

 2. Taija kirjoitti:

  Mun korvaan kuulostaa niin upealla tuo omaa vapaapäivä! Sitä paitsi, äkkiä se 8 h sitäkin hujahtaa 😉

 3. Tiitu kirjoitti:

  Mikä ihana tukka sulla on ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.