Hae
Prime Life by Umppu

Perun sun ajan, koska mun lapsi on kipee tai mä oon kipee

sisältää kaupallisia linkkejä*

Mitä kuuluu sun kevääseen? Meidän kevät on alkanut vaihdilla. Mää odotan jo innoissani mun ihan ikiomaa lomaani yksin. Mulle usein sanotaan, että miks painan, kun höyrylaiva eteenpäin, että poltan itseni loppuun. Varmasti polttaisin, jos en osais himmata. Mulle ehkä vaikeinta on olla kotona tekemättä mitään. Nyt mää päätin olla melkein viikon lomalla ihan vaan yksin. Mää ehdin lepään ja tekeen niitä kotihommia. Hoitaan asioita ja mulla on siihen tarpeeks paljon aikaa. Me lähdetään pääsiäisenä Lontooseen Juuson ja Vilin kanssa. Jotenkin odotan sitäkin reissua aivan julmettoman paljon. Saadaan antaa esikoiselle aikaa ja ehkä aikuisetkin pystyy samaan Lontoosta hieman enemmän irti.

Kevät on jotenkin positiivsta aikaa, vaikka moni saattaa kokea myös kevätväsymystä. On vaikea totutella siihen, että ennen sitä päivänvaloa näky ehkä tunnin kaks ja nyt sitä pimeetä aikaa on saman verran. Kevät tuo myös mukanaan siitepölyn ja mulla on ainakin tänä vuonna ihan poikkeuksellisen kovat oireet. Et oikeastaan tiedä onko sulla flunssa vai allergia. Lääkeiden kanssa pientä arpapeliä.

Mulla on ollut aikamoinen työputki päällä ja mulla käy aina niin, että lopuks tuun kipeäks, kun ne vapaapäivät häämöttää. Onko mulla kohtalotovereita? Mikä siinä onkaan, että lomalla sitä on usein kipeänä. Ensin meillä sairastaa lapset ja sitten minä. Mulla on nyt ollut aika kova tahti, mutta siihen syynä olen vain minä itse. En ole tajunnut merkata viikolle vapaapäiviä, jos olen ollut viikonloput töissä ja siitä syntyy nopeasti jopa hieman ikävä putki.

Mun kalenteri on usein viikkoja, joskus jopa kuukausia eteenpäin buukattu ja niitä vapaapäiviä ei sinne saa jälikäteen tungettua. Kesän jälkeen aion vähentää töitä, nyt siihen ei ihan vielä ole mahdollisuutta. Moneen asiaan vaikuttaa moni asia. .

Se on vaan karu totuus, että lapsiperheessä ei juurikaan saa levätä, eikä se ole edes aina mikään organisointi kysymys. Just viimeviikolla mulla piti olla kotona etäpäivä ja aamulla jalkahoito. Kuinka kävikään. Molemmat lapset tulee yöllä meidän sänkyyn ( ja mulla jo monen viikon univelat varastossa) Itse hipsin sohvalle, minne pikkuhiljaa hipsii toinen lapsista. Aivan tulikuuma lapsi, joka alkaa aamulla oksentaan.  Sinne meni mun jalkahoito, etäpäivä, lepo ja siivooja. Kaikki asiat oli pakko perua. Eli vaikka sitä raivais itselleen kalenterista aikaa, niin sen ajan voi ottaa vaikka nyt se kipeä lapsi.

Lapsen sairastaminen on aina myös hirveetä säätöä. Onneks just osu niin, että mää pystyin olemaan kotona. Onneks on olemassa mummot ja papat jotka pystyy todella paljon jeesaan, enkä edes osaa kiittää niitä tarpeeksi. Välillä mullakin on vaan sellaisia tilanteita etten voi olla töistä pois. Jos joku miettii että minkälaisia, niin esimerkiksi en voi perua hääseuruetta hää-amuna sanomalla, että lapsi on sairas, jollei tila ole oikeasti vakava. Ei siinä aamussa heru kyllä minkäänlaista sympatiaa asiakkaalta, eikä sellaisella varoajalla saa ketään tuuraamaan. Sitten voi olla tilanne, että miehen kalenteri on myös täyssä sovittuja palavereita tai jotain sellaisia asioita, mihin on vaan mentävä.

Nää on aina vaikeita tilanteita ja tietenkin itsellä on aina kova huoli lapsesta joka on kipeänä kotona, jos et ole siinä vierellä. Siinä tulee myös välillä todellakin se paska äiti fiilis, kun puntaroit pään sisällä, että olenko nyt aivan paska äiti, jos valitsen työn lapsen sijaan.

Myös takaraivossa kolkuttaa mahdollinen sosiaalisen median pommi ”kampaaja pilasi hääpäiväni”. Nykyään pitää ajatella asioita niin monelta kantilta.

No minä sain kun sainkin lapseni kuumetaudin ja olin koko viikonlopun kipeänä. Maanantaina mulla on edessä valinta missä on kaksi vaihtoehtoa… Vaihtoehto 1: otan kasan lääkkeitä ja lääkitsen itseäni koko työpäivän, että selviydyn siitä. Vaihtoehto 2: laitan asiakkaille aamulla tekstarin, että aikasi on peruttu olen kipeä. Kenekään ei kuuluisi tehdä kipeänä töitä ja jokaisella kuuluisi olla oikeus sairastaa eikö?. Mä oon kuitenkin tässä vuosien varrella ollut todella vähän sairaslomalla ja ne kerrat kun olen ollut, niin kyseessä on ollut noroviirus, influenssa tai olen ollut sairaalassa tipassa. Silti en ole vielä kertaakaan kokenut ”positiivista” vastaanottoa sille että joudun perumaan asiakkaan ajan.

Miettikää vaikka sellainen tilanne, että sinulla on häät joita olet suunnitellut pari vuotta. Kampaaja jonka pitäisi tehdä koko hää porukka laittaa aamulla viestin: Olen sairaana joudun perumaan aikasi tai saati, että lapseni on sairaana. Voin lyödä pääni pantiksi että esim tässä tilanteessa ei heru keneltäkään morsiamelta sympatiaa tai empatiaa. Saat kamalat haukut niskaasi ”kuinka voit tehdä mulle näin” ja voit olla varma että jokainen hää sivusto tietää kuinka just minä vedin oharit. Ketään ei kiinnosta, vaikka olisin juuri jäänyt auton alle… Pikaisella ajalla ei esim kesä launtaina saa tuuraajaa.

Mikään vakuutus tai sairaspäiväraha ei korvaa myöskään meille sitä menetettyä tuloa. Jos ajattelen vaikka että teen kassaan päivässä esim 500e rahaa. Olisin 5 päivää pois niin se olisi sen kuukauden liikevaihdosta 2500e pois. Siinä ei paljon ne hikiset sairaspäivärahat auta. Ei niillä makseta laskuja. Ne on myös tarkoitettu sulle eikä sille yritykselle.

Jos mulla on tarttuva tauti, kuten oksennus tai vastaava, niin silloin en missään tapauksessa tule töihin ja se on sanomattakin selvää… Se ei silti ole selvää etteikö asiakas tule silloin asiakkaaksi. Tää on tosi ristiriitainen tilanne kaikkine muuttujineen. Jos mä vaikka olisin perunut mun tän päivän asiakkaat, niin olisin saanut siirrettyä ne aikasintaan kuukauden päähän, koska mulla ei ole kalenterissa tilaa. En myös voi venyttää jokaista päivää yömyöhään, koska mulla on myös perhe, joka tarvitsee mua. Tässä on esim syy miksi yrittäjä on usein töissä pienessä flunssassa ja miksi se flunssa kestää ja kestää, koska ei ole aikaa sairastaa sitä pois ja levätä.

Mulla ei ole myöskään yhtään henkilöä kenelle voin laittaa aamulla viestin, mulla on kurkku kipee ja jatkaa unia…  Mun on saatava ne kaikki aisiakkaat aamulla kiinni ja meitittävä valmiiksi mitä aikaa heille tarjoan perutun tilalle, jos edes se peruutus mahdollisesti sopii. Mitä tää ajatus sussa herättää? kuuluuko jokaisella olla oikeus sairastaa ja levätä?

Kuva Noora Näppilä

Asu House of Brandon*

8 kommenttia

 1. Koo kirjoitti:

  Itse kyllä toivoisin kampaajan ilmoittavan jos tilanne on se, että esim kuume pidetään lääkkeillä alhaalla. En halua mennä sairastuttamaan itseäni.

 2. memmu kirjoitti:

  Ymmärrän kyllä sinun paineesi.
  Mutta näen myös asiakaan näkökulman: sairas kampaaja (vaikkakin olisi lääkkeen voimalla töissä) tartuttaa minulle taudin. Minä vien sen kotiin lapsillekin, ja kierre on valmis! Sitten minä olen poissa töistä…

  Asioilla on kääntöpuolensa. Onneksi itse voin tehdä juuri noin, soittaa aamulla pomolle että olen sairas.

 3. Taru kirjoitti:

  Sanoisin kyllä et jos morsiamelle se kampaus on the thing niin fiksu morsian tekee back up planin jos kampaaja sairastuu tai loukkaantuu vakavasti eli hommaa varakampaajan. Kyllä jokaisella tulisi olla oikeus sairastaa rauhassa mutta ymmärrän ettei yrittäjänä viitsi täällä suomessa sitä tehdä. Sitä sen sijaan en ymmärrä jos yrittäjä saa paskaa niskaan kipeenä olosta kun joutuu peruu vaikka niitä kampaaja aikoja. Toki monelle naiselle kampaajalle pääsy on tärkee juttu mut joku inhimillisyys…

 4. Ilona kirjoitti:

  Ihan tuommoinen käytännön kysymys, että laitatko asiakkaalle tekstarin vai soitatko? Itse asiakastyössä oon ottanut tavaksi soittaa aina ensin, sillä viestiin asiakas voi just sen vitutuksen purkaa. Harvoin kukaan kehtaa puhelimessa samaa asiaa sanomaan. Tuli vain noin mieleen kun tulee työskenneltyä sen verran vaikealla alalalla, jossa asiakkaiden vittuilua saa päivittäin viesteissä, mutta ei kukaan samaa puhelimessa kehtaa sanoa.

  • primebody kirjoitti:

   kyllä mä hätätapauksessa koitan aina soittaa ensin, jos en saa kiinni niin viesti ja riippuu tietenkin ajasta

 5. Zanttu kirjoitti:

  Yrittäjäpolun valinneella nämä ovat hieman rajoitetumpia juttuja, riskit joskus realisoituu. Sitten on se toinen vaihtoehto, että on tavallinen palkansaaja. Kakkua ei voi syödä ja säilyttää.

  • primebody kirjoitti:

   Niinhän se on. Haluan silti tuoda näitäkin asioita myös niiden palkansaajien tietouteen <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.