Hae
Prime Life by Umppu

Kuinka paljon mulla menee rahaa lapsiperheessä ja mihinkä.

Sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Mua on aina kiinnostanut talous ja ihmisten kulutustottumukset. Mää ajattelin kirjoittaa teille esimerkiksi meidän perheen kuluista. Kuinka paljon meillä on  kiinteät kulut, eli paljonko meillä menee rahaa ihan perus elämiseen. Vaikka ihminen olisi kuinka hyvä tuloinen tahansa, niin esimerkiksi lapsiperheissä kulurakenne on aivan eri, kun vaikka yhden ihmisen taloudessa. Huono vertauskuva, mutta esimerkiksi jos mulla ei olis lapsia, niin voisin ihan surutta ostaa joka kuukausi uuden merkkilaukun ja matkustaa lähestulkoon aina silloin kun haluan.

Jos mää lähden liikkeelle vaikka meidän asumiskuluista, niin tällä hetkellä ne on itseasiassa aika edulliset. Asumiseen menee kaikkine kuluineen noin 1500e/kk. Se sisältää veden ja sähkön ja vielä pikku korjaukset, jos sellaisille on tarvetta. Toki isossa omakotitalossa iästä riippuen saattaa tulla isompia kulueriä, kuten esimerkiksi meillä tulee kesällä takapihan terassin rakentamisesta, mitkä tulee aina siihen päälle, mutta esim kerrostaloissa maksetaan vastiketta näihin korjauksiin ja parannuksiin. . Joku saattaa maksaa pääkaupunkiseudulla samanlaista vuokraa yksiöstä paraatipaikalla.

Meillä on kaksi autoa. Yhdestä autosta tulee useita satoja euroja kuukaudessa kuluja ja siihen päälle bensat ja esimerkiksi mulla parkkihallipaikka keskustassa 140e/kk. Meillä kaksi autoa on aivan välttämättömyys tällä hetkellä lasten harrastamisen vuoksi. Myös siksi että säästän ainakin itse sillä aivan tolkuttomasti aikaa ja sitäkun ei muutenkaan oo liikaa käytettävissä.

Meillä menee myös aika paljon rahaa vakuutuksiin. Jokaisella lapsella on omansa, eli summa x3, omat vakuutukset, koti ja auto. Vaikka vakuutusmaksut tulee harvemmin, niin esim lasten summa on aina sen kerralla reilu 700e. Se lohkaisee aina sen kivan summan tilipussista.  Lasten vakuutuksista en säästä. En käsitä ihmisiä kenellä on auto vakuutettuna, muttei lapset. ”kun meidän ensimäinenkään ei sitä tarvinnut niin ei sitten otettu toisellekkaan”.

Meillä menee ruokaan kuukaudessa  karkeesti varmaan 1000e tai enemmän. Käydään harvoin missään ulkona syömässä, koska se on meidän perheeltä aina sen vähintään 100/kerta. Tätäkään ei aina moni yksin taloudessa asuva ymmärrä. Sitä vois käydä vaikka joka päivä ulkona syömässä, jos maksais vaan oman laskun.. perheen kanssa syöminen on vähän kun tarjois aina koko pöydälle ruoan.

 

Sitten jos ajatellaan muita kuluja. On tiettyjä kuluja liittyen esim lasten tavaroihin. Kaikilla kolmella on oltava asianmukaiset vaatteet ulos. Kun ostat kolmelle lapselle, talvikengät, kumpparit, koretex kengät, talvivaatteet, talvivaatteet loskakeliin, softshell vaatteet keväälle, verkkarit, lenkkarit, kesäkenkää, crocsia, pipot/hanskat/kaulurit/kaulahuivit, Juhlavaatteet,  vaipat, hygienia tarvikkeet ja sitten tietysti ne sisävaatteet, niin summa nousee äkkiä aika korkealle. Ja aika usein tää sama setti ostetaan joka vuosi kertaalleen vähintää, koska lapset on vielä kasvavassa iässä ja vaatteet jää aika nopeesti pieneks. Summa voi kiivetä jopa moneen tuhanteen.

Lasten harrastaminen on myös talouteen vaikuttava kulu. Vaikka meillä ei harrasta kun yksi lapsi, niin sekin kuitenkin maksaa. Kaksi lasta on päiväkodissa ja päiväkoti maksu on kuukaudessa sen alle 500e. Toki mahdollisesti kun lapset lopettaa päiväkodin niin summa pysyy edelleen kuluna, koska usein juuri siihen harrastamiseen menee sitä rahaa. Jos ajatellaan että työssäkäyvä ihminen maksaa 3:n lapsen päiväkotimaksun on se siinä 800e kieppeillä… Joku taas ei maksa päivähoidosta mitään.. Tätä en sano mitenkään ilkeilläkseni, mutta moni ei ymmärrä sitä, että palkansaajan palkasta menee todella paljon sellaisia kuluja, mitkä toiset saavat tukina. Tämä päiväkoti kulu on kuitenkin iso kulu perheissä, vaikka toisaalta hyvin pieni raha siitä, että päiväkoti mahdollistaa meille vanhemmille työssäkäynnin.

Sitten kun ajatellaan vaikka mihinkä muuhun menee rahaa, niin esimerkiksi lasten tarvikkeisiin. Voit miettiä paljonko maksaa, kun ostat 3 pyörää lähes joka vuosi, kun vanha jää pieneksi… On suksia, luistimia, pulkkaa, potkulautaa, leluja, pelejä, trampoliinia ja vaikka mitä.

 

 

Mun mielestä lapsia ei voi vaan tehdä tekemisen ilosta. Moni lapsiperhe elää taloudellisessa ahdingossa ja mun mielestä vanhempien on otettava vastuu siitä, että he pystyvät tarjoamaan lapsilleen esimerkiksi tarpeeksi ruokaa (monipuolista) ja asianmukaiset vaatteet. Jokaisesta lapsesta saa noin 100e lapsilisää. Meillä se summa on sen 300e/kk. Se on valtion tarjoama raha, mikä on nimenomaan tarkoitettu sille lapselle, eikä suinkaan äidin hiustenpidennyksiin. Meidän lapsilisät menee suoraan meidän lainanhoitotilille. Oon kokenut sen hyvänä ratkaisuna, koska se (muka) ”pienentää niitä asumiskuluja”. Kun nämä kaikki perheen kulut ynnää yhteen tulee niistä kiinteistä kuluista jo aika monta tuhatta kuukaudessa. Sitä siis ei tarvi sen kummemmin ihmetellä vaikka hyvätuloisilla vanhemmilla, joilla on paljon lapsia on talous tiukilla. On perheitä, jotka saavat paljon tukia. on perheitä, jotka eivät maksa esimerkiksi päivähoidosta mitään ja asumiseenkin saa paljon avustusta. Saattaa siis olla että näillä perheillä jääkin paljon enemmän sitä rahaa ”kulutettavaksi” menojen jälkeen. Tämä ei siis ole kirjoitettu missään kateellisessa mielessä vaan havainnolistamaan asioita.

Mitenkä meidän perhe säästää arjessa? Mulla itselläni on 4 erilaista rahastoa, minne menee joka kuukausi rahaa säästöön. Säästän myös aina matkakassaa ja hätävarakassaa. Silti tässä arjen kulujen keskellä ei ihan älyttömästä pysty laittaan sukanvarteen. Heti kun on mahdollista niin  olen ajatellut alkaa sijoittamaan asuntoihin. Sitäkään ei voi tehdä, jollei ole pääomaa ja sen kerääminen vie hetken aikaa. Työllä tässä maassa ei rikastu. Mitä enemmän tienaat niin sitä enemmän maksat veroja. Vaikka sun kuukausipalkka olisi 6000e/kk niin sitä menee jo kiitettävästi aika monta tuhatta veroihin… Joku ihminen saattaa maksaa paljon enemmän veroja kuukaudessa, kun toinen saa palkkaa.

Mää oon ahkera kirpaarilla kävijä. Vien vähintään kolme kertaa vuodessa myyntiin pieneksi jääneitä vaatteita ja tavaraa mikä on meille tarpeetonta. Lahjoitan myös paljon lastentavaroita erilaisiin keräyksiin vähävaraisille perheille. Kirppari tuloilla tehdään aina perheen kanssa yhdessä jotain kivaa. Saatetaan lähteä ulkomaille tai jotain vastaavaa. Toki ei kirppari summa riitä meidän reissuun, mutta edes vähän auttaa.

 

 

Matkustelu ei ole todellakaan mikään itsestäänselvyys lapsiperheille. On pikkusen eri asia varata reissu vaikka vaan itselleen kun sille 5:lle hengelle. Myös lasten kanssa matkustaessa pitää miettiä minne matkustaa, minkälainen hotelli, mitkä lentoajat ja monta muuta seikkaa. Monella lapsiperheillä ei ole taloudellisesti mahdollisuutta matkustaa ollenkaan. Pelkkä joku huvipuisto reissu maksaa monta sataa euroa…. Unohdin muuten tästä kaikesta listasta aikuisten vaatteet, kengät, hygieniatarvikkeet, kodinkoneet, huonekalut, harrastukset, puhelimet, tietokoneet ja vaikka mitä.

Mää katsoin sensuroimaton päivärinta ohjelmaa, missä oli haastateltavana kiinteistö kuningatar Kaisa Liski, joka pyrkii eduskuntaan. Hänellä oli yhtenä teemana se, että perhee, missä on alle 5-vuotiaita lapsia saisi (muistanko nyt oikein?) verohelpotusta… joku helpotus se kuitenkin oli tuloihin liittyen. Mun mielestä todella tervetullut ajatus. Tätä ei välttämättä ymmärrä ihminen kenellä ei itsellään ole lapsia ja aika usein meille tulee se kateus ”miksi lapsiperheet saa, kun mää en saa” niin mun mielestä voi miettiä asiaa uudelleen kun tiedostaa lapsiperheen kulut.

Työssäkäyvät ihmiset pyörittää pitkälti tätä valtioo. Mitä enemmän tienaat sitä enemmän maksat veroja ja kannattelet tätä maata. Olen jo aiemmin kirjoittanut siitä, että tulotiedot pitäisi kääntää verotiedoiksi siten, että jokaisen henkilön kohdalla näkisi sen summan minkä omasta palkastaan antaa meidän yhteiseen hyvään. Turha niille rikkaille ihmisille on olla kateellinen. Niin kauan kun meillä on täällä niin moni asia ilmaista, niin kaikki ei niitä asioita valitettavasti osaa arvostaa. Mää oon aina sitä mieltä että heikompoia pitää kannatella ja ihmisillä saattaa tulla elämässä vastaan ennalta arvaamattomia äkillisiä tilanteita ja niihin tää systeemi on hyvä. Hyväksikäyttöä en hyväksy tai sen opettamista jälkikasvulle.

Mun korvat kuitenkin hehkuu aina punaista kun kuulen sanonnan, että mun ei kannata mennä töihin, kun saan kotona rahaa enemmän. Tiedän että esim lyhyitä pätkätöitä on haastava ottaa vastaan, koska se vaikuttaa usein negatiivisesti perheen perustuloon ja siihen olisikin saatava pikaisesti muutos. Valtion velka on todella suuri ja mun mielestä on myös väärin jatkuvasti kiristää verotusta niiltä ihmisiltä, jotka tätä maata kannattelee.

 

Asuminen ja eläminen on Suomessa kallista. Silti mun mielestä jokainen voi vaikuttaa siihen omaan elämänlaatuun. Jos olet kymmenen vuotta elänyt kädestä suuhun ja ollut pers auki, niin pitäiskö sille asialle tehdä jotain? Pitäiskö sitä ihan oikeasti meittiä että mitä voisin tehdä toisin, jotta saisin paremman elämänlaadun perheelle sekä itselleni. Mun mielestä koko elämä on oman asenteen hallintaa. Toiset on siinä parempia kun toiset, mutta se on asia mitä voi jokainen kehittää. Me opetetaan meidän lapsille tavan elää ja pärjätä tässä maassa.. Jos sulla itselläsi ei ole mitään unelmia tai haaveita niin kuinka voit opettaa niitä omalle lapselle?

Asu House of Brandon* Mekko* 

Kuvat Noora Näppilä

 

37 kommenttia

  1. Hanna kirjoitti:

    Aina mielenkiintoista, kun rahasta puhutaan, ja ihailen sitä, että uskalletaan avoimesti puhua!
    Toisekseen, tykkään TODELLA paljon tosta sun uudesta tukasta – Niin magee!

  2. Marjaa kirjoitti:

    Vaikka ei omia lapsia olekaan, niin neljän sisaruksen kanssa eläneenä voin sanoo, et vanhempien tulot ei aina meinannu riittää.. Vanhemmat käy töissä edelleen mutta nyt kun me lapset ollaan jo aikuisia tai aikuisuuden kynnyksellä, ei voi olla kuin kiitollinen vanhemmille, että he tarjos elämään eväät ja kannustivat meitä opiskelemaan ja tavoittelemaan unelmia. Meillä ei koskaan käyty yhteisillä lomamatkoilla suomen ulkopuolella, mutta ne yhteiset hetket on jääny kyllä mieleen maailman parhaina! Onneks olen nyt reilu 20v päässy näkemään monta maanosaa, ja uusia reissuja odotellessa. Oot umppu huippu ja sun lapset kanssa. Mukavaa kevättä teille! ?

  3. SK kirjoitti:

    Meillä 3 lapsinen perhe pk-seudulla ja meillä peruskulut:
    —asuntolaina (uusi paritalo hyvillä kulkuyhteyksillä)+vastike+sähkö ja vesi 2000€/kk (jos korot nousee tämä pomppaa myös)
    -Auton lyhennys ja vakuutus keskim 500€ kk
    -Bensat 200€ kk
    -Työmatkaliput 220€ kk
    -muut vakuutukset (esim lapsi, tapaturma, henki yms) 100€ kk
    -autovero 30€ kk keskim
    -Puhelimet ja netti (vanhemmilla työsuhdepuhelimet) 70€ kk
    -Päivähoito 1 lapsi 330€ kk
    – 2 lapsen harrastukset 130€ kk + varusteet keskim 30€ kk
    -Ruoka, vaipat, pesuaineet yms 1200€ kk
    -Säästöön lapset+ vanhemmat noin 500€ kk (vaihtelee onko paljon muita menoja)
    – Jäsenmaksut kassaan keskim 20€ kk (kahdelta aikuiselta)
    -Lehtitilaukset keskim 20€ kk
    -PS4 maksu ja maksulliset kanavat, spotify 40€ kk
    -Lapsille vaatteet noin 300-400€ kk kun koko ajan jotain ostettavaa.. ei jää kengistä seuraavalle mitään ja ikäeroa.. (6ja 8v ja 1v)
    – lasten kavereiden synttärilahjat noin 60€ kk (keskim 3 synttärit per kk mutta tässä kuussa esim jo 5…)
    -opintolaina noin 50€ kk
    -Parturi 2 miestä 60€ kk+ kampaaja 50€ kk (3kk välein)
    -Pesulamaksut keskim 45€ kk
    -vanhempien vaatteet, tarvikkeet, lääkkeet yms noin 500€ kk
    Lisäksi luottokorttimaksu yms yms jos sitä käyttää.

    Päälle sitten sukset, polkupyörät, lasten käyttörahat, kaikki tekeminen yms.

    Ja kyllä mua risoo että toiset saa tämän kaiken ”ilmaiseksi” ja me tehdään töitä noin 100 tuntia viikossa jotta saadaan homma pyörimään. Mutta toisaalta koska tehdään töitä paljon ja mitään ei olla saatu ilmaiseksi niin olen helvetin ylpeä siitä missä me ollaan.. ei ole kukaan antanut senttiäkään meille ja opinnot on rahoitettu itse opintolainalla ja työnteolla 🙂 mutta oishan sitä kiva jos joku vaikka ostaisi joskus lapselle kengät tai tarjoaisi ruoat ravintolassa 🙂 kovasti koitan lotota……

    • T kirjoitti:

      Vaikka osa lapsiperheistä saakin ”nämä kaikki ilmaiseksi”, niin ei niistä tuloista makseta 45€/kk pesulaan, 60€/kk lasten kavereiden lahjoihin, 70€/kk puhelimiin, 40€/kk maksullisiin kanaviin, 40€/kk lehtiin, 500€/kk säästöön jne.
      Vaikka saisikin rahaa kelasta, niin ei sitäkään nyt ihan määräämättömästi saa, vaikka monelta keski- ja hyvätuloiselta se unohtuu.

      Ja ei, en saa mitään tukia, koska käyn kokopäivätyössä ja tienaan omat rahani. Toisaalta en siltikään laita rahojani tuollaisiin menoihin kuin teillä. Mutta omat menonsa kullakin.

      Ja Umpun tekstiin, niin olet oikeassa, lapsia tehdään koska niitä rakastetaan, ei ainakaan siksi että niillä saisi rahaa säästöön 🙂

    • Loralii kirjoitti:

      Tuolla ylempänä raotin meidän perheen tilannetta.. Mutta se että mä saan kotihoidon tukea olemalla kotona,niin en mä sitä koe saavani mitään ilmaiseksi.. Hoidan lasta kotona joka on paljon halvempaa kuin ne kulut jota siitä syntyis kaupungille,se on valtiolta pieni korvaus siitä,että hoidan kotona.. Silti mieheni maksaa verot ja minä maksan veroa kotihoidon tuesta josta minulle jää käteen n.450.- .. Se että kaikki lapset saa kuitenkin hoidon ”ilmaiseksi” siihen nähden,mitä ne kustannukset oikeasti on siitä lapsesta,valtiohan siinä tukee sitä ”rikastakin/hyvinroimeen tulevaa perhettä”.. Kaikki me saadaan jotain..Onneks Suomessa on hyvin asiat,ei tarvi tuhansia pulittaa lastenhoitomaksuista..
      Me asutaan pienessä omakotitalossa 75m2 ja 4 henkilöä. 2 makkaria ja se on meille ok,välillä haaveillaan suuremmasta,mut kulut pysyy näin kurissa..Ei me saada asumistukea ollenkaan.. Silti ne jotka asuu vuokralla saa.. Mikä on mun mielestä epäreilua vaikka me ollaan samalla tulotasoilla..Mun mielestä,Sama meneekö ne asumistuet suoraan omiin lainan lyhennyksiin tai elämiseen vai jonkun toisen sijoitusasunnon lainanlyhennyksiin/rahottamiseen jos se ihminen ei oo ”hyvä”tulonen..Mitä väliä vaikka se asunto on ”oma”,kuitenkin se asunto on aina jonkun ja jonkun ”pussiin”se menee.. Silti vaikka mä saan valtiolta 450,-joka kuukausi kolmen vuoden ajan,Oon ylpeä siitä,että hoidan omia lapsia kotona ja me asutaan pienin kustannuksin ”omassa” omakotitalossa..Oon ylpeä siitä,että Tuun pienellä toimeen..Ja varmaan aika harva täällä ilman opintolainaa ja tukea on ammattia itelleen saanut..Onneks Suomessa on ”ilmainen”koulutus,kuvitella jos siitäkin joutuis maksaan tuhansia/kymppitonneja ♥️..

      • Hannis kirjoitti:

        ”Sama meneekö ne asumistuet suoraan omiin lainan lyhennyksiin tai elämiseen vai jonkun toisen sijoitusasunnon lainanlyhennyksiin/rahottamiseen” Ei se nyt ihan noinkaan voi olla… vai meinaatko että ihmiset mielellään maksaa veroja siihen että saa kartuttaa toisen omaisuutta??Ihmisillä joskus kyllä katoaa realismi näistä tukikitinöistä…

  4. Loralii kirjoitti:

    Meillä on mies töissä ja mä kotona lasten kanssa miehellä ei todellakaan ole iso palkka eli verojen jlk jää n.1500,-ja mun kotihoidontuki tulot verojen jlk on lapsilisien kanssa 650,- ja kaupunkilisä 170,-/kk(toistaiseksi enää 6kk ja se loppuu sit,nyt tämä summa menee suoraan säästötilille).. Eli tuloja joita käytetään elämiseen on 2150.- Asuminen sieppaa sen 1050,-/kk josta maksetaan talon lyhennys ja kulut talosta..Autoiluun menee 400.-/kk (pakko olla,pitkä työmatka miehellä ja meiltä keskustaan 10km ja julkisilla mies ei edes pääsis töihin) Ruokaan ja taloustavaraan,1 vaippapöksy ja toinen käyttää yöllä vielä jonku aikaa)meillä menee yleensä 200.-/kk ,eli 2 aikuista ja 2 lasta joskus summa paukkuu 300.-/kk (varsinkin jos vitamiinit tai lääkkeet loppu)..Mut hyvää ruokaa me aina syödään ja aika terveellisesti.. Puhelinlaskut,netti ja puhelimet 100.-/kk .. Osamaksut/netistä tilatut jutut 100,-/kk ,50,- muut ”hömpötykset”. Ja säästön pyrin laittamaan 200e.-300e noista rahoista.. Eli sinne ne menikin.. Ruuassa säästän tietoisesti,eli jos en yhtään katsois mitä ostaisin niin sit meillä ei jäis säästöön mitään.. Ruoka ostoksissa mulla on tapana ostaa ne aina käteisellä eli 50.- Ja yleensä lasken niin et jää ainakin 3-10e. Kaupasta käteistä,riippuen viikosta.. Ja sit mulla on kotona kolikkokirstu jonne laitan kirppari rahat yms..ja niillä rahoitetaan kesälomalla ulkomaan matkojen syömisiä esimerkiksi.. Meillä on tapana tehdä kesäloma reissu aina ulkomaille kerran vuodessa ,mikä on ehkä huono tapa koska voisihan ne fiksumminkin käyttää,mut se on mulle lomaa.. Max budjetti tähän on 1500-2500e. Tänä vuonna löydettiin 2000e kahden viikon matka..Meillä on pieni pesämuna säästössä ja sieltä maksan tuon ulkomaan reissun.. Ostan osamaksulla lasten ulkovaatteet usein jos en löydä eka kirpparilta, vaikka vois maksaa heti säästöistä .Ostan ehkä sit suoraan,kun saan rahaa enemmän säästöön..Muut vaatteet ostan pääosin kirpparilta ja paljon ollaan saatu isommalle vaatteita kaverin lapselta.. Ostan harvoin itelle vaatteita ja pyrin korjaamaan ja käyttään ne loppuun ja yritän ostaa suht laadukasta kohtuu hintaan,että ne kestäis sit useamman vuoden. Aina kyl kirpasee ku pitää ostaa jotain kalliimpaa ?.. Palaan varmaan töihin 1.5v. Kuluttua kun nuorimmainen on kolme,vaikka mulla ei oo työpaikkaa minne palata,mut toivon et saan järjestymään niin et ei tarvi laittaa hoitoon lapsia..

  5. Koo kirjoitti:

    Meillä menee ruokaan 300-400€ kuussa. Uusiin vaatteisiin varmaan 300€ vuodessa. Päiväkotimaksua ei onneksi ole, eikä autoa. Muihin laskuihin sitten n.900€ kuukaudessa.

  6. Jonna kirjoitti:

    Moi! Tuo mekko on ihana, en löytänyt sitä linkin kautta. Osaatko sanoa onko vielä saatavilla?

  7. Iina kirjoitti:

    Tää asia on niin mielenkiintoinen, ku ihmisillä on niin eri tyylejä rahan käytön suhteen! ? Meillä tulot yhteensä n.3000€ kuussa (äippälomalla oon vielä hetken) ja aivan mainiosti tullaan toimeen vaikka asutaan omakotitalossa, omistetaan kaks autoa, on vakuutukset kunnossa, kaks lasta jne. Onneksi ei tarvita kuukaudessa kymppitonnin tuloja, vaan ollaan todella onnellisia näin ja säästetään koko ajan pahanpäivänvaraa suhteellisen pienestä tulosta! Mut hauska pohtia,et jos saisin vaikkapa tuplasti rahaa ku nyt, niin mihin sen käyttäisin… Tai jos te saisitte sen 3000€ nii mistä pihistäisitte… ?

    • primebody kirjoitti:

      On myös oikeesti paljon ”edullisempaa” olla kotona. Mulla ei ainakaan äitiyslomalla mennyt mihinkään rahaa. Ei ollut myöskään tarhamaksuja, en ostanut vaatteita, mietin tarkkaan mitä syötiin ja talous oli muutenkin todella erilaista. Työssäkäynti maksaa.. ja kaikki siihen liittyvät asiat…

      • HL kirjoitti:

        Oon samaa mieltä tässä, että kotona äitiyslomalla kului paljon vähemmän rahaa kuin normi arkena nykyään kun olen ollut töissä jo reilut parisen vuotta esikoisen äitiysloman jälkeen. Kohta jään taas uudelleen kotiin kun kakkonen syntyy.

  8. Kiira kirjoitti:

    Moi!
    Hyvä kirjoitus. Perheesi ruokakuluihin kommentoin sen verran, että 1000€ kuulostaa aika korkealta! Kuinka paljon suunnittelet viikon ruokia ja kauppalistaa? Myös kaupan valinnalla voi säästää. Meillä saman kokoinen perhe, mutta lapset vielä isompia (syövät enemmän) silti ruokskulut 200€/kk vähemmän kuin teillä ja tuo summa sisältää myös herkut ja hygieniatuotteet.

    • primebody kirjoitti:

      Me syödään paljon marjoja ja hedelmiä.. Me myös syödään tosi paljon kotona… tuntuu että kokoajan on hella kuumana 🙂

  9. Tiia kirjoitti:

    Ihanaa että sanot nämä asiat ääneen! Kiitos!

  10. Heikki kirjoitti:

    Huikea kirjoitus. ????
    Kiva lukea asiallista tekstiä, joka vastaa aikalailla omaa nykyistä tilannetta.
    (Lisukkeena yksi lapsi enemmän).

  11. Hannis kirjoitti:

    Ymmärrän täysin sun ajatukset ja aika samoissa pyörii meidän kahden lapsen perheen menot. Ainoa mihin kiinnitin huomiota on että nuo ruokakulut kuulosti aika kovilta. Ja ihailen tuota että pystyt laittamaan kaikkien noiden kulujen jälkeen sekä rahastoihin että säästötileille. Sijoitatko vaan sinä teillä vai onko myös miehellä ja lapsilla samat kohteet? Itse omistan nuoruudestani osakkeita ja nyt olen aloittanut kaikille perheenjäsenille 100 eur kuussa rahastoon. Yleisesti vielä kommentti että todella kiva kuulla tälläistä ihan rehellistä tekstiä ja summien kera, paljon helpommin saa kuvan kuluista kun puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Naiset mielestäni ei koskaan puhu tarpeeksi rahasta eli propsit siitä sulle!

  12. Opiskelija kirjoitti:

    Alkoipas ärsyttämään tämän tekstin lukeminen!! Hienoa kylläkin, että puhut asiasta avoimesti, sillä raha on Suomessa edelleen tabu.

    Kun on yksinasuva opiskelija, joka maksaa kaiken itse eikä saa tarpeeksi rahaa edes välttämättömiin menoihin (ruoka, laskut yms), tuntuu todella inhottavalta lukea tälläistä tekstiä. Moneen kertaan otat esille kuinka lapsiperheillä kulut ovat isot ja ”sinkkuna on helpompaa ja rahaa on vaikka mihin”. Mutta faktahan on se, että kulut ovat isommat, jos yksin maksat kaikesta. Monesti miettinyt kuinka helpolla työssäkäyvät perheelliset tai pariskunnat pääsevät verrattuna yksinelävään opiskelijaan.
    Myöskään silloin kun olin yksinasuva ja kävin täysipäiväisesti töissä, ei minulla todellakaan ollut varaa elää kuvaamallasi tavalla ja käydä usein ulkona syömässä ja ostaa merkkilaukkuja yms.

    Mutta Suomessahan ollaan siitä onnellisessa asemassa että rahankäyttö on ainoastaan priorisointikysymys. Jos Suomessa joku sanoo olevansa rahaton, johtuu se todennäköisesti vain omista valinnoista!!

    • primebody kirjoitti:

      Mää oon ainakin itse käynyt aina opiskeluaikana töissä koulun rinnalla joka päivä ja sillä kustansin oman elämisen..en saanut pennin hyrrää tukia, koska siinä katsottiin vanhempien tuloit.. Toki menin heti valmistuttuani töhin ja aloin tienaamaan. Jos kouluttautuu useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä, niin se on myös oma valinta.. Varmasti riippuu myös mitä työtä tekee. Mää teen itse kokoajan kahta työtä päällekkäin…

      • Opiskelija kirjoitti:

        Niin…? mun kommentistahan ei käynyt ilmi käynkö opiskelujen ohella töissä vai nostanko tukia, sillä mielestäni se ei ollut relevantti tieto.

        Halusin vaan tuoda ilmi toisen näkökulman sillä alkoi ärsyttämään tuo lapsiperheen nostaminen muiden yläpuolelle ”koska kuluja sinne ja tänne ja tonne” ja sinkun ihmisen vähättely raha-asioissa.

        • primebody kirjoitti:

          Niin vai ymmärsitkö sen niin? Ärsyynnyitkö mahdollisesti turhasta? Mun mielestä tähän vaikuttaa niin moni asia. Jos meen vaikka ajassa ttaksepäin kun olin 20-vuotias niin palkkani oli yks hiiren pieru verrattuna nykyiseen. Mihinkään ei ollut rahaa vaikka kävin töissä… Kyllä se tulotasokin nousee vuosien myötä. Tässä ei nyt nostettu yhtään ketään vaan kirjoitettiin havainnollistaen…

      • Mk1987 kirjoitti:

        Umppu, ymmärräthän, että ajat muuttuu ja myös opintoja on erilaisia. Olen itse valmistunut ammattiin, joka ei mahdollistanut läpi opiskelujen työntekoa, koska varsinkin alkuvaiheessa pakollisia tunteja oli Ma-pe 8-16 ja tentit ja tehtävät päälle. Eli niitä sitten tehtiin iltaisin ja viikonloppuisin. Loma-ajat ja toisinaan viikonloput painoin duunia. Ja silti tili oli monesti tyhjillään, koska juurikin kuten Opiskelija ylempänä mainitsee, yksinasuminen on kallista ja yksin asuva maksaa kaiken itse. Asumiskulut ovat yksiöissä useimmiten korkeammat kuin vuokra jaettuna isommasta asunnosta, toki poikkeuksia. Ja on myös hyvä muistaa, että kaikki eivät voi käydä vain lyhyitä tutkintoja, eikä kaikkiin ammatteihin ole mahdollista päätyä vain lyhyessä ajassa. Lähinnä ehkä tän mun pitkän kommentin pointti on se, että olisi hienoa, kun me kaikki pystyttäisiin ymmärtämään asioita laajemmin ja asettumaan myös sen toisen asemaan ja näkemään, että vaikka itse pärjäsi joskus vuosia sitten tietyssä elämäntilanteessa tietyllä lailla, niin ei sitä voi kaikkiin muihin yleistää. Minä ymmärrän lapsiperheen kulujen olevat todella suuret, mutta ei me yksin asuvatkaan rahassa kylvetä.

        • primebody kirjoitti:

          Jokainen vaikuttaa itse siihen omaan tulotasoon. Yksinasuva käyttää rahansa juuri siihen mihinkä haluaa. Lapsiperheessä kulujen menoa et säännöstele vaan on ne pakolliset joka kuukausi. Ei tässä ollut kyse siitä ettenkö ymmärrä asioita laajemmin, mutta meielstäni puhuin nyt meidän perheen kuluista???

    • Suvi kirjoitti:

      Olipas hieman hassu avautuminen OPISKELIJAlta. Eipä tässä postauksessa tosiaan ollut kyse muiden paitsi Umpun perheen menoista, ja tuossa sinkkuasiassakin sivusi vain itseään.

    • Mamma kirjoitti:

      Kyllä opiskelijana voi mennä töihin. Ja niikuin joku alempana kirjoitti, että koulua on joka päivä neljään asti niin viikonloppuisin on mahdollista käydä töissä. Me elettiin pari vuotta opiskelijaperhe-elämää kun mieheni oli koulussa ja minä pienten lasten kanssa kotona. Mies oli viikot koulussa ja viikonloput ja loma-ajat töissä (ja kyllä, mieheni on käynyt viisivuotisen yliopistotutkinnon ja vieläpä ihan ajallaan vaikka töitä tekikin koko ajan opiskelujen ohella). Eihän se mitään herkkua ollu mutta eipä ollu vaihtoehtoja kun koulu oli pakko käydä loppuun ja perhekin elättää. Mutta senkin ajan kesti elää pihistäen kun tiesi, että valmistumisen jälkeen helpottaa. Monia yksineläviä opiskelijakavereita vierestä seuranneena voin kertoa, että se yksineläminen todellakin on halvempaa ja helpompaa kuin perheellisenä. Omia valintojahan ne kaikki on. Jos ei halua käydä töissä opiskelujen ohella, niin on turha valittaa ettei ole rahaa. En valita meidän elämästä opiskeluaikana, oma valinta oli eikä kyllä kaduta lasten saaminen siihen väliin vaikka aina ei helppoa ollutkaan. Ei kenenkään kuulu kustantaa täysin opiskelijan elämää, nytki kun siihen saa kuitenkin erilaisia tukia. Me ei lapsiperheenä saatu esim asumislisää ollenkaan kun valtion mukaan ei vissiin voi olla perheellinen ja opiskelija yhtä aikaa. Mieheni valmistui viime keväänä, että mistään ”kauan sitten”-jutusta ei oo kyse. Umppuhan tässä kirjoittikin nimenomaan lapsiperheen kuluista, joten turha siitä on hernettä nenään vetää.

    • Pupune kirjoitti:

      Jokainen ei todellakaan vaikuta itse omaan tulotasoon. Ensinnäkin, päätoiminen opiskelija saa tienata vain tietyn määrän vuodessa. Tätä summaa on nyt nostettu, mutta itse maksoin opiskelijana eräänä vuonna reilut 500€ sanktiota siitä, että olin kesällä tienannut muutaman kympin liikaa. Hah, no tuon mitättömän summan maksamiseenhan jouduin tekemään vuoden maksusuunnitelman. Yksinasuvan opiskelijan elämä on jokaisen euron laskemista. Ei todellakaan ollut varaa laittaa euroakaan millekään säästötilille. Työssä käyminen opintojen ohella onnistuu ehkä jonkin tyyppisessä opiskelussa, itselläni yliopistossa kuitenkin illat kuluivat todellakin lukemiseen. Opintojen ohella työskentely vaikuttaa arvosanoihin ja tutkinnon suoritusaikaan. Kyllä, on jokaisen oma valinta, miten pitkälle kouluttautuu. Väheksyvästä asenteestasi huolimatta tää yhteiskunta tarvitsee myös erityiskoulutettuja ihmisiä.

      Tällä hetkellä olen jo työelämässä, mutta koska poikaystäväni on juuri aloittanut opinnot, elätän minä itseni lisäksi myös poikaystäväni koska Kela näkee että avopuoliso on elatusvelvollinen. Pääkaupunkiseudun vuokrahintojen jälkeen rahaa ei edelleenkään jää mihinkään ylimääräisiin reissuihin ym. vaan perus elämiseen. Ei todellakaan uuteen merkkilaukkuun joka kuukausi (melkein kahvit purskahti näppikselle). Muista että ihmisten elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia, etkä voi sivilisäädyn perusteella päätellä mitään ihmisten taloudellisesta tilanteesta tai vain todeta että lapsettomilla on niin paljon helpompaa.

  13. Heidi kirjoitti:

    Ihanan rehellinen kirjoitus! Ollaan iha eri ikäisiä ja erilaisessa elämäntilanteessa, mutta ajatus tehtävästä/tarvittavasta politiikasta silti sama. Ihanaa, että jaksat näin rehellisesti jakaa asioita!

  14. Manduca kirjoitti:

    Meillä tulot verojen jälkeen on yhteensä 3000-5000 e/kk. Joka kuukausi eri palkka, riippuu miten mies tekee ylitöitä ja miten pitkää päivää itse teen ; välillä 6 h, välillä 12 h.
    Asumiskustannukset omistusosakkeesta, missä vielä itse asutaan lainanlyhennös ja yhtiövastike vesineen, autopaikkoineen, sähköineen 800 e/kk, opintolainan lyhennös 80 e/kk. Vakuutukset ja autolainan lyhennös 200-250 e/kk, bensakulut 120 e/kk, lapsen hoitomaksu 202 e/kk, ruokakustannukset 200 e/kk, taloustavarat, lääkkeet, hygienia 70 e/kk, vaatteet ja harrastus 150/kk, säästö ja sijoitustilit 150 e/kk. Koskaan ei tarvi olla rahatonna, koska kuitenkin vaikka toisena kuukautena menee tili pakollisiin kustannuksiin, niin siellä on kuitenkin jäänyt rahaa edellisen paremman kuukauden tilistä. Matkustella ei kyllä juurikaan koskaan, paitsi kotimaanmatkoja ehkä 3 vuoteen. Lentokoneessa en ole itse edes ollut koskaan :D. Mutta ajatuksissa on ollut sijoittaa esim. Metsä/järvirantapalstaan, mihin voi rakennuttaa jossakin vaiheessa oman kesämökin. Puustoahan siitä voi myydä koska vain. Meillä ei lapsen harrastuksiin vielä mene rahaa, koska on niin pieni. Omat harrastukset on ilmaisia ja miehen harrastukset kuukausimaksulla. Paikkakuntakin vaikuttaa, esim. Asunnon minkä ostimme on hyvänkokoinen ja siisti, mutta niin halpa, että pääkaupunkiseutulaisilta tippuisi silmät ihmetyksestä. Ja sekin, että me ei käydä esim. Shoppailemassa joka kuukausi, ei tarvi olla aina ostamassa ne uusimmat vaatteet, mitkä näkyy blogeissa, mainoskuvastoissa, nettimyymälöissä. Ja jos ostetaan niin kengät pitää aikuisella olla ainakin ne lähemmäs 100 euron kengät, koska ne kestää useamman vuoden. Ei tulis mieleenkään ostaa mitään 40 euron halpiksia, ihan vaan silläkin syyllä, että ne ei kestä.

  15. Pau kirjoitti:

    Jotenki väsyttävää lukea tätä samaa jankutusta etuoikeutetuilta ihmisiltä, jotka ei näe sitä että ei se oma kova työ aina vaan riitä! Jos sulla ei ole turvaverkkoa nuorena, jos sulle ei kukaan opeta rahankäyttöä, jos sulle ei kukaan opeta työelämän pelisääntöjä tai puhu esimerkiksi säästämisestä, veroasioista, jos et olekkaan se reippain ja neuvokas pirtsakka tyyppi joka nappaa työn kuin työn. Jos tulet alueelta jossa töitä ei oo edes sun vanhemmilla.

    Meillä on kaikilla ihan erilaiset lähtökohdat ja älä enää pliis hoe sitä että kovalla työllä vaan niin ja rahat säästöön! Mistä syntyy se harha mikä nykyään vallitsee moniem some-tyyppien keskuudessa, että kaikki saavutetut asiat on ihan yksin omaa ansiota? ja onhan se tottakai niinkin, mutta ei pitäs unohtaa sitä että sulla on ollu myös helvetin hyvät lähtökohdat, ainakin blogisi perusteella.

    Musta oma etuoikeutettu asema pitäs tunnistaa ja tunnustaa ja laukoa näitä ”vinkkejä” ehkä vähemmän julistavalla tyylillä. Tai sitten lopetan lukemasta näitä julistuksia, vaihtoehto sekin?

    Ja kuten moni muukin täällä, arvostan silti, avautimisestani huolimatta, hyvin pärjääviä naisia jotka uskaltaa sanoa sen ääneen!

    • primebody kirjoitti:

      Nää kommentit on aina mielenkiintoisia luettavaa. Onko joku väittänyt että meillä on samat lähtökohdat? Ei! On kuitenkin ihmisiä jotka on niistä huonoista lähtökohdista silti päässyt eteenpäin. Ihan sama mikä asia jos siihen jää velloon, niin sille voi kukaan muu mitään kun se velloja. Jos kirjoitan jostain asiasta niin aina joku sanoo että valitan. Jos kirjoitan positiivista niin joku valittaa siitäkin. Sinä lukijana valitset mitä luet, joten jos sua niin ärsyttää niin ole hyvä ja lopeta blogini lukeminen <3 kukaan ei sua siihen pakota. Tää on mun työtä siinä missä joku on parkkipirkko

    • pipari kirjoitti:

      Kyllä minäkin olen pärjännyt todella hyvin elämässä ja kouluttautunut ja maksanut aina omat laskuni ja tehnyt töitä 12 vuotiaasta saakka ja kasvattanut lapset ilman turverkkoja VAIKKA olen kahden alkoholistin lapsi ja olen kasvattanut ihan itse itteni vanhempien huidellessa maailmalla. Ihan itse olen maksanut ajokortit, lukiokirjat, opintolainat yms kukaan ei ole koskaan auttanut, tukenut tai kysynyt käynkö koulussa saati olenko tehnyt läksyni tai mitä koenumeroita sain.
      Kävin yläasteen, lukion ja äitiyslomien ohella töissä ja kaikki työt on kelvanneet mitä olen saanut ja ihan vaan astelemalla ovesta sisään ja kysymällä.
      Koko aikuisikäni olen myös tehnyt töitä päivääkään ei ole tarvinnut työttömänä olla. Silloin jos ei ole koulutusta vastaavaa työtä ollut olen tehnyt jotain muuta.
      Että olen itse niin EI etuoikeutettu kuin vaan voi olla ja hyvin pärjännyt elämässä.
      Olen miljoonasti toivonut että minut olisi otettu lapsena huostaan ja joku olisi huolehtinut että käyn koulussa ja teen läksyt ja antanut lapsen keskittyä vaan koulunkäyntiin ties mitä minusta olisi tällä sitkeydellä voinut tulla.

  16. Cassu kirjoitti:

    Paljonko saatte rahaa laitettua säästöön? Onko rahastoilla eri käyttötarkoitus?

  17. Senja kirjoitti:

    Muuten samaa mieltä, mutta tuota ajatusmaailmaa en ymmärrä, että miksi ihminen vakuuttaa autonsa mutta ei lapsiaan? Autoja ja lapsia ei voi vertailla samana päivänäkään. Mikäli kolaroit autosi, siihen voi tulla tuhansien eurojen remontit sekä omaasi, että vastapuolen autoon. Voi olla aika iso pala monelle maksettavaksi. Autoja et voi viedä edullisesti terveyskeskukseen, niinkuin voit viedä lapsesi sen sairastuttua. Se että lapselle ei ota terveysvakuutusta ei tarkoita sitä, että lapsi olisi jotenkin heikommalla hoidolla sairastuttuaan.

    Yhtälailla mikäli meillä lapsi sairastuu, hänet viedään tarvittaessa yksityiselle lääkäriin. Tuolla 700eurolla minkä tekin maksatte noita vakuutuksia, käy jo todella monta kertaa vuodessa lääkärillä. (Vai oliko tuo summa edes vuodessa 3:lle lapselle) Viime vuonna meillä meni lääkäreihin kahdelle lapselle 210e. Itse en halua tukea noita sairasvakuutuksia, koska sillä asialla on myös negatiivinen kääntöpuoli, mikäli kaikki ihmiset ottavat sairasvakuutuksen.

    • primebody kirjoitti:

      No kaikki tekee tyylilään. Meille lasten vakuutukset on ollut todella toimivia ja hyödyllisiä. Myös kaikki lääkkeet saa vakuutuksen kautta. Tämä riippuu myös lapsista…. Mitä jos sun lapselle oikeesti tapahtuu jotain ja se lasku onkin yhtä suuri kun siinä autokolarissa…. kyse on lapsen hengestä? Tätä varten meillä on vakuutukset

  18. Nk kirjoitti:

    Meillä neljän hengen talous.nuorimman 2.5v kanssa olen kotona.lisiä kotihoidontukeen en saa.asumme omassa omakotitalossa.asumiseen menee kuussa noin 200€.kaksi autoa on pakko olla kun asutaan 20km päässä kaikesta ja julkisia ei ole.ajamme etanolilla ja siihen kuluu noin 200€ kuukaudessa.ruokaan kuluu 500€.säästöön ja vakuutuksiin menee muutama satanen.muita kuluja vaatteet puhelin laskut yms 200€.itse liputan myös vakuutuksen puoleen.kun on vakuutus pääsee yksityiselle hoitoon ilman odotusta.lääkkeet saa vakuutukseen.päivystyksessä kunnallisella puolella voi joutua odottamaan 3-5 tuntia.se on sairaan pienen lapsen kanssa liikaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *