Hae
Prime Life by Umppu

Tässä sulle pari kasvatus vinkkiä

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Varmasti jokainen kenellä on lapsi on saanut vaikka minkälaisia kasvatusvinkkejä ja neuvoja. Usein ne lähtee jo siitä odotusajasta. Kerrotaan mitenkä kuuluisi syödä ja mitenkä tulisi liikkua ja nukkua. Kuitenkaan ei saa liikkua liian rajusti, koska siitä voi olla haittaa vauvalle jne. Mun kaikki kolme raskautta on olleet hyvin erilaisia. En oo koskaan nauttinut raskaudesta ja kyllä voin sanoa sen ääneen. Se ei todellakaan ollut mulle mitään hehkua, niinkuin jollain se saattaa olla. Sitten kun lapsi syntyy niin siitä ne neuvot vasta alkaakin. Imetykseen liittyvät neuvot on niitä parhaita. Pitää tehdä niin ja noin ja et ole äiti etkä mikään jos et täysimetä lastasi 5-vuotiaaksi.  Mennään lapsen tahtiin ja koko elämä  pitää omistetaan imetykselle…  neuvojen jakelijat ei huomio vaikka sitä, että perheessä voi olla muitakin lapsia. Tiesittekö muuten  että se jatkuva neuvojen jakaminen saattaa ahdistaa sitä äitiä ja se äiti saattaa kokea ihan pienestäkin asiasta epäonnistumisen tunteen ja stressaantua jopa niin pahasti, että vaikka juurikin se  imettäminen menee  siitä syystä ihan penkin alle, eikä mistään tule mitään?

Parhaat neuvojat on ihmiset kenellä ei ole lapsia tai miehet. Mulle kans joku mies laittoi oikein romaanin pituisen viestin siitä, kuinka lapsen paikka on 3-vuotiaaksi kotona eikä missään päiväkodissa ja kuinka naisen paikka on kotona. Mun puolesta hänen nainen saa olla vaikka eläkkeeseen asti kotona, mutta minä en ole. Kaikki tekee omat valintansa.  Joskus valinnat eivät ole esimerkiksi niitä mitä itse haluaa, vaan ne voi vaikka liittyä taloudellisiin seikkoihin.. ihan mihin vaan. Oman jaksamisen ja elämäntilanteen mukaan pitää mennä eteenpäin. Ei kaikilla ole käytettävissä isovanhempia, jotka hoitavat pikkumussukkaa monta vuotta, ettei hänen tarvitse mennä päiväkotiin, vaan saa kasvaa rakastavassa ympäristössä kotona isovanhempien kanssa. Siis mitä hittoo? Kuka on sanonut että päiväkoti olisi jotenkin paha paikka?. Mitä sillä on väliä mitenkä kukin oman lapsensa kasvattaa ja hoitaa, kunhan hoitaa..

Mitenkäs se lapsen ruokailu? Mää muistan kun sain varmaan sata viestiä siitä, että yritänkö tappaa lapseni, kun annoin hänen maistaa 1/4 osa t-lusikallisen porkkanaa sitterissä… Lapsi kuulemma tukehtuu siihen.  COME ONE…. Eihän mulla sinänsä ole minkäänlaista kokemusta lapsista kai, vaikka niitä on kolme siunaanatunut tähän maailmaan?

Joku vannoo sormiruokailun nimeen. Mulle se on pelkkää ruokailua, eikä sitä mun mielestä tarvi nimetä mitenkään ruumiinosien mukaan..  On vaan jotenkin tosi coolia käyttää erikoisia nimikkeitä. Millä se lapsi sitä ruokaa btw suuhunsa laitta jos ei sormin? Siinäkin on eroja, mitä lapselle voi antaa onko sillä hampaita vai ei. Meidän lapsille on kaikille tullut ensimäiset hampaat vasta vuoden ikäisenä, niin niitä mössäjä on vaan pitänyt antaa normaalia pidempään. Tästäkin joku tiesi enemmän kuinka pilaan lapseni laukaluut ja purennan kun en sormiruokaile… Mieti nyt omalla kohdalle, miltä tuntuisi syödä ikenillä porkkanaa… Sormiruokailu in my ass….

Mitä sitten ruokailuun tulee, niin kaikki valmisruoathan on aivan myrkkyä eikö? Joku super mamma peräänkuuluttaa kuinka hän hakee lähituotantona omalle lapselleen tuoreet porkkanat torilta, mitkä on sinä päivänä nostettu maasta ja kokkailee siitä ihanaa luomuruokaa lapselleen. Mitä jos joku äiti on niin väsynyt, että tuntuu että jokainen päivä on yksi eloonjäämistaistelu? Vaikka omassa tilanteessani kolmannen lapsen saatuani ei olisi tullut pieneen mieleenkään lähteä kolmen lapsen kanssa sinne helvetin torille bussilla hakemaan niitä luomuporkkanoita. Tiesittekö muuten että nykyään saa niitä luomuruokiakin purkista?

Joskus vanhemmat menee siitä mistä aita on matalin ja mun mielestä se on ihan sallittavaa. Pitää tiedostaa ne omat voimavarat ja olla välittämättä muista. Nykyään on niin kummallisia trendejä että oikein välillä ihmetyttää. Lapselle annetaan nimeks vaikka Kettu, jotta hän saa itse kuulostella mikä hän mahtaa olla…

Sitten tää ikuinen koska lapsi kuivaksi keskustelu ja miten.   Kun lapsi nikkaa silmää niin tiedät, että sillä on pissa tulossa ja sun ei tarvi käyttää sillä ollenkaan vaippoja. Lapsi voi vaikka halutessaan pissata keittiönpöydän kahvikuppiin kuulemma. Varmaan jollain ihan toimiva homma, mutta esimerkiksi kolmen lapsen kanssa ja kodin rumbaa pyörittäessä olisi ainakin meillä ollut täysin mahdottomuus seurailla lapsien ilmeitä kenellä on mikäklin hätä ja milloin. Mitä jos kaikki kolme olis vääntänyt kakkanikkauksen samaan aikaan? Tai mitenkä vaikka autolla ajaessa yksin lapsien kanssa? Siinähän jumaliste ajais monta kolaria, jos sun tarvis katsella kaikkien ilmeitä ja miettiä onkohan toi nyt pieru vai kakka, vai onko se auto vuorattuna erilaisilla peiliviritelmillä? Vaipathat on tietysti  yksi saasta ja kaikkien pitäis käyttää kestovaippoja… Onko siitäkään tieteellisatä tutkimusta kumpi on sitten oikeesti ekologisempaa? Kulkea se pökele käsilaukussa ympäri kyliä ja pestä niitä vaippoja tulikuumassa vedessä pesukoneessa joka ikinen päivä. Kuluttaahan sekin..  Liottaa sitä kakkaa etikkaliuoksessa niin että koko kämpässä kirvelee kaikilla silmiä?

Mun mielestä paras apu äidille on auttaminen. Jokaisella on omat toimintatavat ja sillä sipuli. Jos haluat auttaa niin tarjoa vaikka lastenhoitoapua tai vie makaroonilaatikko oven taakse ennemmin kun arvostelet jokaista asiaa, mitä hän sinun mielestä tekee väärin.. Se äiti varmasti arvostaa sitä paljon enemmän, kun niitä kaikenlaisia neuvoja. On aivan eri asia pyörittää arkea, vaikka kolmen lapsen kanssa kun yhden. Muistan esikoisen kanssa, kuinka helppoa se oli.Mulla oli jopa välillä tylsää.. Vauva saattoi nukkua 4h päikkärit ulkona ja mun koti kiilsi puhtauttaan. Sain itse nukkua päiväunia lapsen kanssa samaan aikaan ja hänhän nukkui heräämättä yöt melkein vauvasta asti. Nyt toivon että kumpa saisin viikossa edes sen yhden yön nukkua katkeamatonta unta.. Elämä oli  silloin niin iisiä. Oli isomummo kuka hoisi mieluusti viikonloppuisin ja välillä oiken vaati, että hoito kestää perjantaista sunnuntaihin. Nyt tilanne on täysin toinen esimerkiksi hoidon kannalta.

Parisuhteeseen pitäis panostaa, ottaa aikaa itselleen, urheilla, nukkua hyvin ja mitä muuta vielä. Ruuhkavuodet on nyt päällä ja ne ehkä helpottaa 10:n vuoden jälkeen kun esikoinen muuttaa pois kotoa ja hänet voi lahjoa kuskaamaan sisaruksiaan harrastuksiin. Tätä se on ja tulee olemaan ja siihen on vaan sopeuduttuva. Miksi ihmiset on niin kärkkäitä arvostelemaan toisten valintoja? Tiesittekö että se on muuten yks paskan haillee aikuisena onko lapsi pissannut ilman vaippaa, tai kakannut kestovaippaan, tai syönyt sitä luomuruokaa jos lapsi ei ole saanut kotona rakkautta ja turvaa. Silläkin on todella suuri merkitys lapsen tulevaisuuteen, jos hän on elänyt lapsuuden perheriitojen keskellä tai katsellen perheväkivaltaa päivittäin. Silläkin on todella suuri merkitys onko lapsi saanut olla lapsi ja leikkiä lasten juttuja, vai onko hän ollut sisustuskoriste, joka sopii kodin musta/valko/harmaaseen tyylliin. Silläkin on todella suuri merkitys onko lapsi saanut olla lapsena molempien vanhempien sylissä niin paljon kun haluaa. Lapsen kasvatus on niin monimuotoista ja toivottavasti kaikki vanhemmat aijattelevat aina sitä oman lapsen parasta..

Asu House of Brandon* Mekko* 

Kuvat Noora Näppilä

5 kommenttia

 1. Sini kirjoitti:

  Aivan loistava!! :)))

 2. Hanna kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus!!! Tämän kun muistaisi, tässä kun luovii ruuhkavuosissa eteenpäin ❤️ Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta, ollaan äidit toisillemme armollisia. T. Kolmen tytön äiti

 3. Hanna Kivistö kirjoitti:

  Harvoin kommentoin mihinkään mutta nyt on Pakko. Kiitos tästä kirjoituksesta! Tää oli niin äidin kuin perheohjaajan mielestä tärkeä teksti!!❤

 4. Henni kirjoitti:

  Hieno kirjoitus Umppu, vaikka en ihan kaikesta samaa mieltä olekaan. Olet loistava, kun tuot kaikki asiat esille, myös sellaiset mistä muut ei puhu. Olet mun arjen idoli!

 5. Ansku78 kirjoitti:

  Loistava kirjoitus! Kiitos! Neuvojia riittää kiusaksi asti, auttajia ei juurikaan on fakta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.