Hae
Prime Life by Umppu

Miltä kuulostais Umppu eduskuntaan?

sisältää kaupallisia linkkejä*

Nyt kaikki paikat on tupaten täynnä vaalimainoksia. Eikä pelkkiä mainoksia vaan oikeastaan lupauksia. Mua on aina vaaleissa ärsyttänyt se, että ihmisiä huijataan ihan 100-0 vaalien alla. Ehdokkaat lupaavat kuun taivaalta. Jos valitset minut niin kaikki tulee muuttumaan. Mun mielestä eduskunnassa on päätetty välillä todella typeristäkin asioista, eikä niihin selkeisiin ongelmiin ole tartuttu tarpeeksi hanakasti. Mää kyselin pari päivää sitten facessa jengiltä, että suositelkaa mulle ehdokasta, kuka ajattelisi mahdollisimman samalla tavalla asioista kun minä ja niistä mitä pidän itse tällä hetkellä elämässä tärkeinä asioina… Mulla on aika monta kaveria facessa ja sain yhden ehdokas suosituksen.

Ehdota mulle ehdokasta jolle samat asiat on tärkeitä kun mulle: kestävä kehitys, lasten ja nuorten hyvinvointi, koulutus ja kunnollisten koulujen rakentaminen/kunnostaminen/remontointi ilman sisäilmaongelmia ja vuodessa ilmenevää hometta, työttömyyden vähentyminen ja työntekijän riskittömämpi palkkaus pienyrittäjän näkökulmasta, ennaltaehkäisevä päihdetyö ja nykyiseen päihdetyöhön panostaminen. Esim Tampereen keskustassa on monta hyvin rauhatonta aluetta missä pillerikauppa on silmin nähtävissä eikä asialle tehdä yhtään mitään ja ongelmat vaan lisääntyy. Tullintorin alue on yks pahimmista. Ilmasto asiat, yrittäjyys, verotus ja olis kiva myös tietää aikooko joku näitä käytännössä toteuttaa ja miten?

Kukaan ei tässä maassa aja pienyrittäjien asioita… ei oikeesti kukaan.. meitä on täällä aika monta ja me luomme myös aika paljon työpaikkoja. Itse työllistäisin heti lisää jos työntekijän palkkaaminen ei olisi niin riskillistä ja kallista varsinkin alalla jossa työ tehdään käsillä ei myymällä vaikka vaatteita. Mun mielestä asuminen ja eläminen ei voi olla ilmaista kenellekkään terveelle ja työhön kykenevälle ihmiselle.. On kuitenkin kohtuullista että me kannattelemme heikompia ja apua tarvitsevia.

Ei taida löytyä ketään ehdokasta…

Musta se on hienoa, että meillä on erilaisia puolueita ja erilaisia ihmisiä eduskunnassa. Musta silti tuntuu että sielä ei saada mitään aikaiseksi. Asia mitä mää inhoon on valehtelu. Mää oon aina arvostanut rehellisyyttä niin hyvässä, kun pahassa. Rehellisyydellä pääsee elämässä pitkälle ja valitettavasti valheesta jää aina kiinni.  Mua ärsyttää aina se että muka ”pidetään huolta” jostain tietystä asiasta ja mitään ei tapahdu. Luvataan kansalle sitä mitä he haluavat kuulla.

Jos mä ajattelen vaikka itseäni yrittäjänä. Kukaan kuka on luvannut tukea yrittäjyyttä ja yrittäjien asioita ei ole siinä onnistunut niin kauaa, kun mulla on ollut äänioikeus. Vaikka mää oon tyytyväinen siihen että oon yrittäjä ja työllistän itseni lisäksi myös muita, niin se voisi olla joskus edes jollain saralla vähän helpompaa. Esim työntekijän palkkaaminen on aina todella iso riski. Ja vielä selventääkseni puhun nyt pienistä yrityksistä missä työskentelee 1-5 ihmistä. Selvennän asiaa esimerkillä, että se on helpompi ymmärtää.

 

Jos ajatellaan että mulla on työntekijä (tää on nyt kirjoitettu kuvitteellisesti). Yritys saa tuloa ainoastaan palveluista mikä tehdään käsillä, kuten hiustenleikkaaminen ja värjääminen. Kaikki tulo mikä yritykseen tulee koostuu edellämainituista. Liikkeessä työskentelee 2 ihmistä omistaja ja palkallinen. Palkallinen kaatuu ulkona ja murtaa esimerkiksi kätensä ja joutuu pitkälle sairaslomalle,. mikä kestää useita kuukausia. Tässä kohtaa tulee se asia vastaan mitä itse pidän riskinä. Sairasloma-ajalta maksetaan tietenkin palkkaa ja siihen jokainen on oikeutettu. Työntekijä ei kuitenkaan tuota yritykselle sinä aikana mitään, eli sen palkan maksaa se yrittäjä omalla työllä. Harvoin meidän alan pienet yritykset ovat niin vakaavaraisia, että rahaa on yrityksen tilillä kun roskaa..

Pahimmassa tapauksessa jos esim yrityksellä on mennyt vaikka hetken huonosti tekee omistaja raivolla töitä, että saa maksettua sairasloma-ajan palkan työntekijälle ja voi olla että jää itse kuitenkin ilman palkkaa. Jos menis vielä enemmän päin persettä ja itse yrittäjä kaatuis ja loukkais kätensä ja jäis sairaslomalle niin ei olisi ketään kuka tekee firmalle rahaa ja maksaa esim sen työntekijän palkan. Palkan lisäksi kuluja on paljon. Kiinteät kulut ei ole koskaan tauolla. On vakuutukset, sähkö, netti,  sähkölaitteet, kalusteet, somistus, tarvikkeet, taloustarvikkeet, lehdet, työvälineet, maksupääte, netti, puhelin, koulutukset, verot, vuokrat…. lista jatkuu loputtomiin.  Jos siis ajatellan realistisesti niin tälläisessä tapauksessa yritys voi mennä nopeastikkin nurin. Siihen ei välttämättä tavita kun muutama kuukausi. Kyse ei ole siitä etteikö asioita olisi hoidettu oikein, vaan raha ei yksinkertaisesti riitä.

Mää oon kirjoittanut paljon yrittäjyydestä viimeaikoina ihan siitä syystä, että monella on sitä todella harhaanjohtava kuva. Sitä sanotaan, että yrityksen tilillä pitää olla jemmassa useiden kuukausien liikevaihto, mutta sen kerryttämiseen saattaa kulua hetki.  Siihen voi mennä pienillä yrityksillä useita vuosia ja käden murtuminen voi tapahtua koska vaan. Sitten samassa lauseessa ihmetellään, kuinka kampaamokäynti on niin kallista..  Hinnasta nassahtaa valtiolle aina heti se 24% alvia. Työntekijästä ei myöskään koidu vaan pelkkä palkkakulu vaan siihen kuuluu paljon muutakin. Ne myös sisällytetään siihen palvelun hintaan. Jossain on sanottu että palkka pitää kustantaa työnantajalle 1,5 kertaisena, mutta ainakin omalla alallani se on huomattavasti enemmän. Tämäkin siis riippuu paljon alasta ja vaikka siitä onko kyseessä kivijalkamyymälä.

Yrittäjyys on mulle sydämen asia ja mun mielestä sitä ei tueta tarpeeksi. Jos tyopaikkoja ei ole niin yrittäjä voi lähestulkoon aina niitä luoda silloinkin kun siihen ei muut tahot pysty…. ja niitä luotaisiin heti enemmän jos palkkaaminen ei olisi niin riskillistä ja kallista. Mää oon tottunut tekeen paljon töitä ja nautin työnteosta. Mielelläni myös delegoisin omia töitäni muille, mutta kuten sanoin niin se on todella kallista. Olen tietyt asiat ulkoistanut ja se on helpottanut paljonkin asioita. Jos siis sulla on heittää jokin hyvä ehdokas kuka oikeasti ajaa meidän pienyrittäjien etua niin kerro.

Mää oon heittänyt ihan vitsillä että haen kohta itse eduskuntaan. Oonhan ikuinen yrittäjä luonne. Vasta sitten voisin sanoa  rehellisesti onko asioille mahdollista tehdä jotain tai saada aikaan jotain. Päättäjillä on mun mielestä suhteellisen korkea palkka ja hyvät edut verrattuna tulokseen. Eikö nykyään joka paikassa tuijoteta vaan sitä tulosta :). Onko sulla joku suosikki ehdokas ja jos on niin kerro kuka?

Asu House of Brandon* housut* toppi* 

Kuva Noora Näppilä

6 kommenttia

 1. S kirjoitti:

  Mulla on sulle hyvä ehdokas: Jussi Haavisto, yrittäjä itsekin. Jussi keskittyy tekemiseen, ei lupailemiseen. Kannattaa tutustua!

  Jussin vaaliteemoista: ”Työntekoon liittyviä kysymyksiä ovat myös mikroyrittäjien oikeuksien saattaminen säälliselle tasolle, nykyjärjestelmä on luotu liiaksi työntekijöiden ja isompien yritysten ehdoilla. Kyse ei ole heidän etujensa polkemisesta, vaan mikroyrittäjien erityiskysymysten huomioonottamisesta.”

 2. Ninnu kirjoitti:

  Puhut asiaa. Pienyrittäjien asemaa pitäisi helpottaa ja olisi varmastikin valtiontaloudellekkin hyväksi jos juuri nämä muutaman ihmisen työllistävät yritykset saisivat jonkinlaisen tukiverkon kuvailemiesi tilanteiden varalle. Valitettavasti yhtään hyvää ehdokasta en osaa ehdottaa. Pienyrittäjien haastavan tilanteen lisäksi tässä maassa päättäjät verottavat ja tekevät tavallisten ihmisten elämästä kurjempaa myös piensijoittajien kohdalla. En ymmärrä miksi piensijoittajat ja osakesäästäjät nähdään isona pahana. Kyseessä on kuitenkin vain joukko tavallisia duunareita, jotka ovat repineet omasta palkkatyöstään säästöön pieniä summia ja yrittävät niitä saada edes hieman poikimaan jotta olisi jotain pahan päivän varalle. Suursijoittajat taasen menee nollaveroilla ja nollamaksuilla. Jos ison rahan sijoittajille asetettaisiin kolmen prosentin vero voitaisi piensijoittajan verotaakka laskea 30 prosentista kolmeen ja valtion pääomaverotulot eivät ainakaan pienenisi. Tämä lienee kuvaa hyvin jo sitä kuinka tavallinen duunari verotetaan hengiltä. Millähän näihin asioihin saisi muutosta? Oletko muuten mitä mieltä näistä piensijoittajista ja osakesäästäjistä?

 3. Allu Alexandra kirjoitti:

  Hei,

  Eikös kuitenkin näissä pitkäaikaissairaus tapauksissa eli käden murtuminen yms. kulut mene vakuutusyhtiön – ei suoraan yrittäjän kautta? Jos tapahtuu työtapaturma esim työmatkalla, niin eihän se silloin yrittäjän maksettavaksi jää? Ja nämähän ovat sellaisia kuluja joista jokaisen työnantajan tulisi huolehtia vakuutuskassaan.
  Muutoin pitkäaikaisissa sairaslomissa niin 30 vrk jälkeen maksuhan siirtyy Kelan maksettavaksi, joten ihan en ymmärrä mitä ajat takaa?

 4. Zanttu kirjoitti:

  Se on se yrittäjän riski, nääs. Jos se tuntuu liian kovalta, niin aina voit yrittää päästä palkolliseksi. Olikos se kampaajan liksa n. 13€/h?

  Mitä tarkoitat, että teidän alalla palkkakustannukset sossuineen on >1,5x?

 5. Sini kirjoitti:

  Sun ponnari on ihan superhyvännäkönen! Voisitko vinkata miten oot sen tehnyt?! :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.