Hae
Prime Life by Umppu

Miks en käytä kotimaisia vaatteita?

sisältää kaupallisia linkkejä*

Miksi en käytä kotimaisia vaatteita

Mää oon monesti keskustellut siitä useamman vaikuttajan kanssa, että miltä tuntuu kun lukija tai seuraaja kirjoittaa tai sanoo sinulle, että nyt tuotit mulle pettymyksen. Tää on toisaalta tosi mielenkiintoinen aihe sillä olettaako joku että maailmassa on edes kaksi ihmistä jotka ajattelisivat asioista täysin samalla tavalla… sellaista paria ei ole olemassakaan, jotenka mitenkä voi olettaa että oli se sitten grammaaja, tubettaja, bloggari tai mikä tahansa vaikuttaja olisi kaikesta sun kanssa samaa mieltä?

Otetaan vaikka esimerkkinä kotimaiset vaatteet. Mää koitan mahdollisuuksien mukaan hankkia asiat ja tavarat kotimaasta… joskus se onnistuu helposti, mutta monessa asiassa tulee seinä vastaan… Tuotanko silloin pettymyksen jollekkin? Tottakai tuotan.. Mää tiedän että Suomessa vaatteiden valmistaminen on todella kallista.. mää myös tiedän, että täällä ei ole mahdollista valmistaa kaikenlaisia laidasta laitaan olevia vaatteita. Täällä ei käsitellä kaikenlaista materiaalia..Mää myös tiedä että monet ”kotimaisten” vaatteiden valmistajat tilaavat kankaat ulkomailta, koska niitä ei saa Suomesta. Onko ne sitten kotimaisia, vai ommeltu kotimaassa, vai kankaat jostain ja työ tehty Suomessa?  Ne vaatteet mitkä on valmistettu täällä kotimaassa….. niin…. aloitan vaikka siitä. Moni Suomalainen tunnettu brändi tekee vaatteensa aivan muualla kuten Suomessa. Joskus tuntuu että kaikki eivät muuten tiedä sitäkään. Moni maailmallakin kuuluisa niin sanottu Suomalainen brändi on ehkä joskus keksitty kotimaassa, mutta se valmistetaan aivan muualla. Moni ei edes tiedä, että monen ”kotimaisen” brändin pesulapussa lukee made in thaimaa tai vastaavaa… 

Mää oon kokeillut niin monet kerrat Suomalaisia vaatteita ja pakko sanoa että oon pettynyt joka kerta. Vaikka niistä varmasti löytyy hienoja ja upeita luomuksia (joillekkin ja ne ei ole sattunut mun kohdalle), niin niistä yksikään ei oo  ollut mun tyyliä.  Lukuunottamatta Biancaneven treenivaatteita, mitä käytän lähes päivittäin. Mää en halua pukea niitä vaatteita vaan siks, koska ne on kotimaisia, jos tunnen niissä oloni rumaksi.  En myöskään osta turhia vaatteita tai osta oikeastaan mitään vain siitä syystä että se on kotimainen. Vaikka toisilla ne näyttää hienoilta, niin mää en voi laittaa päälleni mekkoa, missä on nakkien kuvia. Nakki kuuluu mun mielestä lautaselle ei mun mekkoon… (ja siis tää kyseinen nakki mekko on hieno edelleen jonkun muun päällä, mutta ei mun) En myöskään halua käyttää samoja kuoseja vaatteissani kun mun lapset… mulla ei oo koskaan ollut sellaista fiilistä että haluaisin näyttää lapseltani, saati että haluaisin että lapseni näyttäisi multa..

Mää en voi laittaa päähäni violettia lippistä missä on banaanin kuvia, koska se tuo mulle mieleen mun papan navettalippiksen ja se nyt musta vaan näyttää  mun päässä tyhmältä… se banaanikin kuuluu siihen lautaselle sen nakin kanssa…. Mää en oikeesti tiedä ainuttakaan suunnittelijaa, joka tekis muotia seuraten vaatteita, mitä minä voisin pitää ja tuntee oloni niissä itsekseni… Mun painajaisvaate on Marimekon hame, missä on erilaisia ja kokoisia taskuja. Mää en laittais sitä päälleni mistään hinnasta… Ei sillä se voi näyttää hyvältä jonkun muin päällä mutta ei mun… Kai tässäkin asiassa on niin että jokainen saa pukea päällensä mitä haluaa. Miks esim tunnettujen urheiluvaate brändien vaatteiden tekotapaa ei koskaan kyseenalaisteta, mutta esim HM on aina puheenaihe? Mistä sitä tietää valmistuuko ne vaatteet samoissa tehtaissa yhtä kyseenalaisin toimin? Onko sitäkään muuten koskaan todistettu ihan sillai oikeesti, vai onko se aina olettamus ja siihen lisääty mauteena omaa tarinaa?

Jos siis vaikka vaikuttajan roolissa puhuisin kierrättäjänä ja tekisin kaiken super ekologisesti luonto ja ilmasto edellä, niin jos hankin vaatteeni muualta, kun Suomesta niin joku ”pettyy muhun” koska en toteuta asioita kaikessa samalla tavalla. Miks meiltä ylipäänsä odotetaan mitään sen kummallisempaa tai erilaisempaa käytöstä kun muilta ihmisiltä? Jonkun mielestä maito on myrkkyä, mutta mitä jos mää sanon että juon sitä yli litran päivässä… petänkö silloin taas jonkun? Mää oon aina tykännyt maidosta ja mulle ei oo sen juominen tehnyt koskan mitään.  Musta parasta on aina keskittyä omiin valintoihin ja unohtaa muiden. Arvostelemalla toista ei voita tavallaan mitään… 

Me vaikuttajat ei kai saatais muutenkaan tehdä virheitä?… Jos me julkaistaan jotain, niin kaikki olettaa että me ollaan joka alan asiantuntijoita… sitä oletetaan että jos kirjoitamme jostain asiasta (oma mielipide) niin meidän pitäis tehdä kuukausien taustatutkimukset asian suhteen.. suurinosa teksteistä on mielipiteitä… Ne on yhden ihmisen mielipide. Jos ajatellaan vaikka tätä vaate asiaa, niin kyllä!!! Haluaisin käyttää kotimaisia vaatteita ainakin osana jos en kokisi niitä rumiksi päälläni, ne olisivat muodikkaampia, niissä olisi kilpailukykyisempi hinta, vaatteissa ei olisi nakkeja ja bannaaneita… esim näillä mun muutamalla ”vaatimuksella” mun ei oo mahdollista löytää kotimaisia vaatteita. 

Musta olis oikeesti tosi mielenkiintoista saada jokaisesta tuotteesta siinä missä niissä on inciluettelot, niin tiedot millä ja miten tuote on Suomeen tullut. Kuinka monta maata, välikättä, lentomatkaa yms jokin tuote on käynyt läpi ennenkuin se tulee myyntiin. Jos esimerkiksi vaatteen kaikki asiat: kangas, langat, koneet millä se valmistetaan, koristeet, logot, vetoketjut, napit yms olisi kaikki Suomesta niin olisiko tämä vaate real made in Finland? Lähinnä kysyn että riittääkö ihmisille se, että tuote on tehty Suomessa, vaikka kaikki muu sen tuotten valmistumiseen olisi tullut muualta, lennätetty, ostettu yms. Mää maksan mielelläni käsityöstä ja mielelläni maksan siitä tänne Suomeen, mutta odotan edelleen sitä brändiä mikä vie mut mennessään.

Vaatteethan on kuulemani mukaan paljon pahempi asia kun esimerkiksi  se itse lentäminen… Musta tuntuu että ei tässä hommassa enää edes pysy kelkassa. Mää itse en juurikaan käy shoppailemassa. Ostan itseasiassa aika harvoin vaatteita ja jos ostan niin harkitusti. Mun ehdoton suosikki ja yhteistyökumppani onkin ollut jo useamman vuoden House of Brandon*. Se on kotimainen verkkokauppa, mistä saa nopealla toimituksella jatkuvasti vaihtuvia vaatteita. Mää kierrätän mun kaikki vaatteet eteenpäin, mutta tykkään vaihdeilla tyyliä. Mulla on muutamia vaatteita, mitkä on ollut mun kaapissa jo varmaan 15-vuotta, jotka on haivaittu hyviksi ja toimiviksi.  Mitä tää koko asia sussa herättää?

Nää mun kuvien kaikki vaatteet on House of Brandonin valikoimista. sielä on nyt menossa Mid season sale ja paljon tuotteita -50%. Käy shoppailemassa omasi TÄÄLTÄ*

-Umppu

 

21 kommenttia

 1. Kaksi puolta kirjoitti:

  Just näin, kaikissa on aina puolensa! Vaatteet jakaa mielipiteen ja on helppo tuomita. Mut täysin samaa mieltä, et onko se ainoa oikea kotimainen jos langoista ja nuppineuloista lähtien kaikki tehty Suomessa vaiko se joka tehdään muualla ja myydään kotimaisena. Valion maitopurkki mainostaa ettei heidän lehmien rehuissa käytetä soijaa ympäristön parhauden takia ja kuitenkin meitä käsketään syömään soijaa eri muodoissa. Suomessa kuitenkin soijaa pääsääntöisesti tuodaan tänne tavalla tai toisella. Ennen toisten valintojen tuomitsemista pitäisi miettiä kokonaisuuksia ja nähdä ne kaikki puolet. Ei ainoastaan sitä omaa. Oli sitten ruoka tai vaate kyseessä.

 2. Ilona kirjoitti:

  Loistava kirjoitus ?Kiitos siitä ?

 3. Katri kirjoitti:

  Oon ihan samaa mieltä; Suomessa suunnitellaan vaan niitä tunikoita ja legginsejä, joita kotiäidit pitää perhekahviloissa! En ikinä lähtis niissä ihmisten ilmoille, saati töihin. Uhana Design on ainoa brändi jolla on mielestäni vaatteet ”tätä päivää”. Jopa kivoja uniikkeja T-paitoja on vaikeaa löytää.

  • M kirjoitti:

   Aikamoisia telttoja on UD:nkin vaatteet leikkauksiltaan ja just niitä banaanikuoseja. Mutta en minäkään halua sanoa, etteikö voi olla jonkun päällä nätti. Itse kyllä tykkään UD:n pisarakorviksista. Muutenkin Suomessa tehdyt (tai vaan suomalaisen merkin) vaatteet on hurjan kalliita. Yleensä niissä on vain muutama saumurin sauma eli läpimenoaika ammattiompelijalla ykkösminuutteja ja silti hinta huikea. Eikä kankaatkaan enää nykyään ole ihan parasta laatua. Ja eipä niitä tosiaan enää juuri Suomessa tehdäkään. Pitkälti ovat nämä perinteiset Suomi-brändit made in ihan jossain muualla. Harmi! Itse rahoitin opiskelujani 15 vuotta sitten työskentelemällä kesät eri puolella Suomea isojen brändien vaatetehtaissa (esim. Marimekko, Turo ja Luhta). Eipä ole niistäkään tehtaista enää mitään jäljellä. Ja kyllä omakin urahaave vaatteiden parissa vaihtui varmempaan työhön.

   Kirjoitat, Umppu, poikkeuksetta asiaa! Aina en ole kanssasi samaa mieltä, mutta kyllä tästä sinun blogista on nyt tullut ihan minun ykköslemppariblogi ?.

   Mukavaa kevättä kaikille!

 4. SikuriSakari kirjoitti:

  Hei Umppu!

  Oon niin samaa mieltä sun kanssas nuista kotimaisista vaatteista!
  Netistä tilaaminen kuitenkin on oikeastaan kamalin asia mitä tiedän. Se syö jatkuvasti kauppojen myyntiä, pienistä kivijalkakaupoista puhumattakaan.
  Jos nettitilaaminen jatkuu, voivat kaupat sulkea ovensa kokonaan ja sitten on turha valittaa että kun ”täällä ei oo enää mitään”
  Tiesitkö, että JOKAINEN TUOTE, mikä esimerkiksi Zalandolle palautetaan, poltetaan?
  Kyllä, ne poltetaan, kaikki. Ne poltetaan siitä syystä, että kukaan ei voi taata, eikä tietää mitä vaatteille on tehty, tai kuinka paljon niitä on pidetty. Eihän sellaisia voi enää kenellekään uutena myydä. Siinäpä vähän ajattelemisen aihetta 🙂

  • primebody kirjoitti:

   No sieltä en onneksi oo tilannut kun yhdet kengät… mutta ajatuksenakin jo ihan hirvee… laittais kiertoon nekin vaatteet

  • M kirjoitti:

   Jaaha. Ja Mistäköhän tämmöinen polttotieto mahtaa olla peräisin? Mun kaveri on töissä Zalandolla, eikä ole koskaan tämmöisestä kuullut.

   • M kirjoitti:

    Just luin YLE -uutisten verkkosivuilta, että Zalando kierrättää 97% palautuksista uudelleen myyntiin ja vain 0,05% menee täysin tuhottavaksi. Palautukset menee toki varmaan joka liikkeessä ns. outlet-myyntiin, myyntiin työntekijöille jne. Siis jos esim. pakkaus on avattu jne.

   • Sikurisakari kirjoitti:

    Tämä on tietoa vaateteollisuuden maahantuojilta, ei varmaankaan jokaiselle pakkaajalle rekrytointivaiheessa kerrota. Palautus on myös tulossa maksulliseksi juurikin tästä syystä. Olen itse ollut kymmeniä vuosia vaate-alalla ja tiedän piirit joten tämä on varmaa tietoa

  • Ninni kirjoitti:

   Uskomatonta valhetta. Juuri laitoin Zalandolle tämän kommentin luettuani viestiä mitä palautetuille tuotteille tapahtuu. Sain vastauksen jossa sanotaan seuraavasti (lyhensin vastausta):

   ”Zalandolle palautetuista tuotteista 97 % päätyy takaisin myyntiin. Mikäli tuotteessa on vikaa esim puuttuu nappi, myydään se Saksassa sijaitsevassa Outlet -myymälässä. Osa palautetuista tuotteista lahjoitetaan muun muassa avustusorganisaatio Humedicalle. Poikkeustapauksessa esim. terveyssyistä tuote tuhitaan, kaiken kaikkiaan koskee vain 0,05 % palautetuista tuotteista.”

   Halusin selvittää asian, sillä väite kaikkien palautettujen tuotteiden polttamisesta oli uskomattoman naurettava enkä ymmärrä miten joku tällaisen väitteen tuosta vain edes uskoo. Itse tykkään uskoa ihmeellisiin väitteisiin vasta niiden todenperäisyydestä varmistuttuani.

   Eihän mikään kauppa pysyisi pystyssä jos toimisi kuten väitettiin.

   Mikä lie motiivi tuollaisen juorun aloittajalla kun totuuden siementäkään ei löytynyt (hölmö se joka uskoo).

   • Sikurisakari kirjoitti:

    Olet kyllä Ninni nyt itse hölmö. Zalando tuskin itse sitä kertoo jokaiselle kyselevälle tyypille 😀 Monestiko olet itse saanut käytetyn/avatun paketin kotiin? Avatun ja käytetyn tuotteen kyllä tunnistaa jo pelkästään tärkistä! Jos kerta 97% palautuksista menee takaisin myyntiin niin eihän silloin ole mitään järkeä tehdä palauttamisesta maksullista? 🙂
    Kysäseppä seuraavaksi tästä faktasta Zalandolta

   • Sikurisakari kirjoitti:

    Jo pelkästään googlaamalla ”zalandon palautukset roskiin” löytyy monta artikkelia tästä 🙂

  • M kirjoitti:

   Sikurisakari. Jos todella olet vastealalla, niin tiedät ettei niitä avattuja paketteja edelleen lähetetä. Tuskin kukaan niin luuleekaan. Kuten jo edellisessä kommentissa mainitsin, palautukset myydään ns. outlet-myymälöissä, työntekijöille, jne. On ne tuotteet Zalandollekin maksaneet ja maksaa se hävittäminenkin. Eikä se, että googlaamalla löytyy vaikka millaisia artikkeleita, tee väitteessäsi sen todenperäisempää.

 5. Lina kirjoitti:

  Kotimaisuus ei ole itseisarvo. Kotimaisuuden lisäksi edellytän vaatteiden tuotantoketjulta läpinäkyvyyttä. Mä ymmärrän, että kaikkia vaatteiden osia ei ole järkevää valmistaa Suomessa, eikä se ole mulle ongelma jos tiedän, että vaatetta ei ole valmistettu epäeettisissä oloissa halpatyövoimalla, vaan eettisesti ja ekologisesti toimivilla yrityksillä. Sitten tullaan hintakysymykseen: kyllä, suomalaisten ekologis-eettisten vaatteiden hinta on korkea. Mielestäni on ihan ehdoton edellytys, että kaikki tuotantoprosessissa mukana olleet saavat reilun osuuden. Siksi vastuullisesti tuotettu vaate on kallis. Jos ostat halpaketjusta 10€ maksavan paidan, voit olla varma että tuottajat eivät tuosta rätistä saa itselleen juuri mitään. Mielummin ostan yhden reilusti tuotetun paidan (ajattoman, jotta voin käyttää sitä mahdollisimman pitkään) kuin 2-3 halparättiä, jotka ovat ensi syksynä jo last season. Sitten tulen vielä ulkonäkökysymykseen: otit sitten esimerkiksi ne vihaamasi koltut? Ihan kuin suomalaisessa designissa ei olisi muuta kuin nakkimekkoja ja Marimekon taskumekkoja? Nyt joku vastuullisen suomidesignin yritys ehdottamaan yhteistyötä Umpun kanssa, jotta hänkin pääsee tutustumaan upeaan suomalaiseen suunnitteluun ja pääsee avartamaan maailmankuvaansa.

 6. Oudin kirjoitti:

  Edellisessä blogissa kirjoittaja vähättelee = hehkuttaa = poseeraa kauneuttaan ja sitten seuraavassa suomalaiset vaatteet saavat hänet rumaksi?

  Ekologiaakin voisi ajatella.
  Aktiivinen bloggaaja voisi patistaa suomalaisia vaatettajia.

 7. Ninni kirjoitti:

  Aikamoista liirumlaatum satuja sikurisakurilta. En usko pätkääkään. Zalandolle kuten muillekin noin suurille kansainvälisille verkkokaupoille varmaan palautetaan lähes enemmän tuotteita kuin ostetaan (otetaan useampaa kokoa, erilaisia sovitukseen ja jokunen pidetään loput palautetaan). Ei mikään firma pysy sellaisella pystyssä, kuitenkin myy merkkituotteita ja ostaa valmistajalta. Ja kaikki palautettavat palaisi poroksi. Hah. Takkiinhan siinä tulisi niin ettei voisi enää toimia hetkeäkään.

  Palautukset ovat joissain verkkokaupoissa maksullisia, sillä palauttaminen maksaa myyjälle postimaksun. Ja mielummin ottavat siitä omansa takaisin.

  Tuotteet palautetaan laput kiinni jne, ne eivät ole käytettyjä, jos tuote selkeästi käytetty niin aiemmassa kommentissani selkeästi lukee mitä vaihtoehtoja on. Yhtä lailla kaupassa tuotteet voivat olla sovitettuja ja jo jonkun kokeilemia. Ei kivijalkakaupatkaan palautettuja polta. Hassua, että minäkin vain tavallinen ihminen osaan päätellä näin.

  Väitteesi on täysin uskomaton, taitaa ”piirit” olla pääsi sisällä.

 8. Sikurisakari kirjoitti:

  Edelleen, googlaamalla aikaisemmin mainitulla hakusanalla löydät monta artikkelia asiasta.
  Hyvää kevättä Ninni! Toivottavasti et pahoittanut mieltäsi liikaa 🙂

 9. Ninni kirjoitti:

  Sikurisakari kiitos vinkistä, googletin mainitsemasi lauseen. Ja löytyi artikkeleita jotka ovat samaa asiaa minkä vastauksen minäkin sain. Eli nyt tuota väitettäsi ei tukenut yksikään. Joku linkki näytti vauva.fi keskusteluun aiheesta olevan, sitä tietenkään en lukenut (koska lähdekritiikki).

  Ei kai kukaan luule, että palautettuja tuotteita myydään avatuissa pakkauksissa rypyssä eteenpäin ?.. Ainakin itse sovittamani ja palautetut tuotteet eivät todellakaan ole käytettyjä eivätkä missään nimessä käytetyn näköisenä takaisin minulta lähtiesään.

  Monet nettikaupat pitävät palautusta maksullisena siksi, että palauttaminen maksaa sille kaupalle. Ja jotta ihmisey enemmän sitoutuisivat tilauksiinsa. Ta-daa ei siinäkään sen suurempaa draamaa.

  Jotkut vain tykkää mehustella tällaisilla ihme teorioilla. Edelleen, mikään yritys ei pysyisi pystyssä tuhoamalla ainakin puolet ostamistaan tuotteista. Eikö?

  En missään nimessä ole mieltäni pahoittanut, ihan mielenkiintoistahan tämä on lukea ja asiaa tutkia.

 10. Wellu kirjoitti:

  Toi ”nakkimekkoselitys” ei nyt ihan vakuuta mua. On toki totta, että kaikista vaatteista ei voi, eikä tarvitsekaan tykätä, mutta kyllähän Suomessa paljon muutakin valmistetaan. Itse rupesin tänä kesänä tutkimaan enemmän suomalaisia vaatevalmistajia ja löysin kyllä ihan tyylikästäkin päälle pantavaa. Hienoa, että olet kuitenkin löytänyt Biancavenelta jotain mieleistä, vaikka osa heidän tuotteistaan valmistetaankin Liettuassa. Oletko tsekannut Mia-tuotteen urheiluvaatevalkoiman?

  • primebody kirjoitti:

   No jos yhtään katsot mitenkä tykkään pukeutua niin valitettavasti suomi design ei kohtaa omaa mieltymystä. Mulle riittää Biancaneve <3 urheiluvaatteissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.