Hae
Prime Life by Umppu

Mikä on curly girl metodi?

 

Gurly girl metodi on  pikkuhiljaa  levinnyt kuluttajien keskuuteen. Multa kysellään siitä tosi paljon ja tässä teille hieman minun mielipidettä asiasta. Joku tästä metodista enemmän tietävä saa toki lisätä tai korjata, jos olen väärässä. Tämä postaus ei todellakaan ole mikään ”vuosien tutkimustulos” tai vuosien perehtyminen asiaan vaan mun fiilis asiasta.  Se on  oikeastaan saanut alkunsa Jenkki kampaajan Lorraine Masseyn julkaisemasta kirjasta  2000 luvun alussa. Se perustuu oikeastaan siihen, että kiharoille hiuksille on kehitetty omanlainen hoitometodi, missä kiharat hiukset hoidetaan oikeilla tuotteilla ja tietynlaisia tuotteita vältellään.  Tiedän että on ihmisiä, jotka ei pese ollenkaan hiuksiaan. Tämä on taas sellainen ”trendi” mitä en itse ymmärrä.. Se vaatii ehdottomasti hiuksille tottuttelemista ja harvoin se sopii esimerkikis meille supi Suomalaisille ”liuhuleteille”.  Kun puhun tässä Suomalaisesta hiuksesta tarkoitan sillä hyvin hentoa ja ohutta hiusta, mikä on meillä ainakin toistaiseksi yleisin hiuslaatu. Toki täällä on olemassa vahvoja kiharahiuksisiakin ihmisiä, mutta ne eivät suinkaan ole yleisin hiustyyppi.

Mun mielipide ammattilaisena on, että hiukset pitää pestä shampoolla, jotta niistä tulee puhtaat. Varsinkin aikuisten ja varsinkin silloin jos käytätä muotoilutuitteita, mitkä ei liukene vedellä. Shampoon jälkeen ne kuuluu myös hoitaa joko poishuuhdeltavalla hoitoaineella tai jätettävällä hoitoaineella, mikä esimerkiksi meidän todella kuivassa ilmastossa kera pakkasten on ehdottoman tärkeä asia hiusten ja hiuspohjan kannalta. Esimerkiksi meidän ilmastoa ei voi verrata etelän kosteaan ilmastoon, missä iho, hiuspohja yms voi huomattavasti paremmin. (tämä ei liity metodiin)

Gurly girl metodi ei siis ole missään määrin kehitetty meille pohjoisen ihmisille, eli näille (suorille) hentohiuksisille, vaan lähinnä vahvalle afrohiukselle lämpimämpiin maihin. Toki se soveltuu myös siihen Suomalaiseen paksuun, karkeaan, luonnonkiharaan hiukseen (mikä on edelleen täällä harvinainen hiustyyppi). Kihara afrohius on on yleensä kuiva ja kahrea. Se on aivan eri tuntuista kun meidän pohjoimaalaisten hiukset. Se jopa ”hylkii vettä” ennekuin se kastuu. Afrohius muuttaa kosteuden mukaan muotoaan.  Ne ovat kaksi niin erilaista hiustyyppiä, että niistä ei voi missään määrin puhua samassa lauseessa. Kiharoita hiuksia on laidasta laitaan, mutta tuossa ääripäästä ääripäähän.  Afrohius jos sen haluaa pitää hyvänä vaatii aivan erilaiset tuotteet ja hoitomenetelmät, kun esimerkiksi mun omat hiukset. Mää en ole itse käsitellyt kovinkaan paljon afrohiusta ja asiakkaat kenellä sellaiset on ohjaan aina mielummin afrohiuksiin erikoistuneelle kampaajalle.

Gurly girl metodissa ajatellaan niin, että kihara hius  voi paremmin ilman sulfaatteja sisältäviä tuotteita.   Jos esimerkiksi hiuspohja on hyvin rasvoittuva, hilseilevä yms niin silloin se hiuspohja vaatii pesua. Kaikki varmaan ymmärtää että rasva ei lähde vedellä pois mistään vaikka kuinka liottaisi. Nyt en puhu hyvinvoivasta päänahasta vaan sellaisesta, missä on nähtävissä olevaa ongelmaa.

Gurly girl metodissa ideana on korostaa kiharoita ja saada ne näyttämään hyvinvoivilta, kiiltäviltä ja kosteutetuilta. Siinä vältellään erilaisia lämpötyökaluja, kuten fööniä (fööniä voi käyttää mutta viileällä puhalluksella), suoristusrautaa ja kihartimia. Siinä myös vältellään kampaamista, harjaamista, hiusten pesua shampoolla, alkoholipitoisia tuotteita (näitä ovat usein kaikki ponnekaasupulloissa olevat tuotteet, osa lämpösuojista yms), myös tuotteita mitkä ei liukene vedellä.

Ylipäänsä itsekkään en suosittele hiusten pesua päivittäin. Se saattaa nopeuttaa talineritystä ja hiukset rasvoittuvat nopeammin. Mää pyrin itse pesemään maksimissaan 2 kertaa viikossa hiukset.  Hentoon Suomalaiseen hiukseen suosittelen aina föönausta muotoulutuotteiden avulla, sillä se kohottaa hiusta hiuspohjasta, jolloinka se myös pysyy puhtaana pidempään. En suosittele märillä hiuksilla nukkumista koskaan.

Curly gir metodissa käytetään hiuksissa co-wash menetelmää, mikä tarkoittaa hiustenpesua hoitoaineella eli hoitoainepesua. Pesussa ei käytetä ollenkaa shampoota, vaan hiukset siis pestään pelkällä hoitoaineella. Kihara hius on huomattavasti kuivempi hiuslaadultaan ja siksi tässä metodissa tiukalle kiharalle ei suositella shampoo pesua tai jo ne pestään niin shampollaa mikä sopii tähän metodiin. Osassa hoitoaineista on myös kevyesti peseviä ainesosia ja ne soveltuu tähän metodiin.

Eli siis… Metodi soveltuu hyvin nimenomaan kihralle, luonnonkiharalle paksulle hiukselle ja esimerkiksi afrohiukselle. En suosittele sitä hennolle (suoralle) tuulitukalle.  Suomen ilmastolliset olosuhteet eivät ole otollisimmat tähän menettelyyn, koska ilman kosteus on välillä niin olematon.  Myös hiukset kärsii kovista pakkasista ihan yhtä paljon kun meidän iho ja hiukset olisi myös hyvä suojata pakkaselta laadusta riippuen.
Mun mielestä hius pitää aina pestä shampoolla jos se on likainen. Suurimmalla osalla ihmisistä likaiset hiukset haisee epämiellyttävälle. Usein myös pesemättömässä hiuspohjassa suurimalla osalla on ongelmia. Liiallista talineritystä, hiuspohajn kuivuutta ja meillä Suomalaisilla esimerkiks suuri kerros  muotoilutuotteita, kuten kuivashampoota.. Muotoilutuotteet vaativat usein useamman vaahdotuksen. Tää metodi tuntuu olevan sitä noudattaville pyhä asia… vähän kun osalle on konmaritus… oot joko ”aito tai feikki”. Tässä metodissa hyvää on se että VIHDOIN ne kiharahiuksiset hoitaa ja ymmärtää mitä se kihara hius tarvii voidakseen hyvin ja näyttääkseen hyvältä.  Tuntuu toisaalta vähän hassulta että siihen tarvitaan tällänen metodi, jotta se menee perille.  Mää en ole tutustunut tähän metodiin sen enempää ja tämä teksi on tehty niin että tietämätön pääsee vähän jyvälle mistä on kyse. Jos joku on kiinnostunut tästä metodista niin facessa on erilaisia ryhmiä, mistä saa varmasti lisätietoa ja asiassa uidaan paljon syvemmälle ja luulisin että englanninkielisillä sivuilla on vielä enemmän tietoa. 

Hiukset, meikki ja stailaus by Umppu. Kuvaus Reija Vilmi

-Umppu

13 kommenttia

 1. Katriiii kirjoitti:

  Miten ja millä sen kuivashampoon sais pois sieltä päänahasta?

 2. Hanna kirjoitti:

  Moikka!
  Minulla on luonnonkihara tukka.
  Suomessa se on epämääräinen kiharasotku.
  Nyt olen pari päivää ollut thaikuissa ja pessyt hiukset shampoolla pelkästään ja laittanut hiuksiinjätettävää hoitoainetta.
  En oo kammannut tai harjannut tukka ja voi vitsi miten kauniit kiharat on luonnostaan! 🙂
  Mutta luulen ettei suomalainen tukka ilman shampoota pärjää. 🙂

 3. Heidi kirjoitti:

  Mikään tässä tekstissä ei pidä paikkansa – kuin ehkä että hiuksia ei kannata pestä joka päivä. Tästä kommentista tulisi huikean pitkä, jos alkaisin kertomaan, mikä oikeasti on curly girl -metodi, ja siinä tapauksessa olisi sama, kuin kirjoittaisin itse koko postauksen uusiksi. Suosittelen taustatutkimusta. Sama, kuin kirjoittaisit maan olevan litteä.

 4. Mintsu kirjoitti:

  Tosi mielenkiintoista! Oma hiuslaatuni on perinteinen suomalainen hento suora hius mutta 13
  -vuotiaana hiukseni alkoivat kihartua ja siinä 15-16-vuotiaana mulla oli melkein tuollaiset afrokiharat! Muistan että hiuslaatunikin muuttui kuivemmaksi ja välillä minäkin pesin hiuksiani hoitoaineella, shampoolla ehkä kerran viikossa tai harvemmin. Shampoo ei sopinut hiuksilleni ja päänahkakaan ei rasvoittunut kun hiukset olivat enemmän koholla. Hoitoaine teki myös tiukoista kiharoista hallittavammat. 19-vuotiaana kiharat muuttuivat laineiksi ja pikkuhiljaa suoristuivat. Nyt 38-vuotiaana ovat ihan suorat ja pakko pestä shampoolla joka toinen päivä. Mutta ihme juttu tuo murrosikään liittyvä voimakas, jopa lähes afromainen, hiusten kihartuminen. Silloin vihasin kiharaa tukkaani mutta näin jälkikäteen ajateltuna olihan se tosi upea!

 5. Anonyyymi kirjoitti:

  Curly girl-metodia ei noudateta afrohiuksen mukaan, vaan nimenomaan oman hiuslaadun mukaan. Täysin metodin mukainen tapahan se ei ole, mutta mitä enemmän ihmisiä noudattaa samaa metodia, sitä enemmän tapojakin on oltava.

  Metodissahan ei pitäisi käyttää aineita, jotka alkavat kerrostua hiuksiin ja sen vuoksi pestäänkin vain hoitoaineella. Mutta korostan edelleen, että jos oma hiuslaatu vaatii sampoopesun, se on sallittua ja siihen löytyy metodiin sopivia sampoita.

  Suosittelen heille, joilla on luonnonkihara/-taipuisa tukka, liittymään Curly Girl Suomen Facebook-ryhmään, jossa on perinpohjaoset ohjeet!

 6. Mari kirjoitti:

  Hei,
  Muutamaan asiaan haluaisin ottaa kantaa. Kuten tiedät, kiharaa on monenlaista ja Lorrainen kirjassa on annettu ohjeet jokaisen niistä hoitamiseen (wavy, kinky, curly). Wavy-tyypin hiuksille suositellaan sulfaatittoman shampoon käyttöä, joten automaattisesti kaikille tyypeille ei pelkkiä hoitoainepesuja suositella.

  Kuten itse sanoit, myös hoitoaineissa on mukana peseviä ainesosia. Oma tukkani tuntuu näin 4kk hoitoainepesujen jälkeen aivan yhtä puhtaalta, kuin shampoolla pestessä. Ja mikäli hius ja päänahka tuntuu todella likaiselta, pesen sen tarvittaessa sulfaatittomalla shampoolla. Tämä ehkä kerran kuukaudessa, sillä useammin en koe shampoopesuja tarvitsevani sillä hius ja päänahka ei yksinkertaisesti tunnu eikä näytä likaiselta.

  Omat hiukset ovat näyttäneet näin hyvinvoivilta viimeksi lapsena, kun niihin ei ollut tehty mitään käsittelyjä. Metodin aloittamisen jälkeen karhean, kuivuneen ja kiillottoman laineikkaan hiuksen tilalle on tullut kaunis, terveen näköinen ja kiiltävä kihara.

  Ystävällisesti pyytäisin sinua vielä perehtymään aiheeseen lisää.

 7. Annu kirjoitti:

  Toinen kampaaja täällä moi. Tiesithän, että myös hoitoaineissa on peseviä tensidejä, jotka tarttuvat hiuspohjan rasvaan ja vievät sitä pois? Ja kuten itse totesit, hiusten pesulla voi tosiaan vaikuttaa hiuspohjan erittämän rasvan määrään.
  Sen lisäksi suomalaisia hiuksia on monenmoisia; itse olen työssäni ihan syntyperäisellä ja etnisestä taustalta suomalaisten vanhempien lapsella törmännyt afrohiuksiin. Omiin hiuksiini metodi toimii oikein hyvin, ja luonnonkiharat hiukseni ovat kiharat, kiiltävät ja kerrankin elämässäni eloisat. Olen myös nähnyt useita muita suomalaisia kiharoita, joihin metodi toimii.
  Suosittelen avoimin mielin tutustumaan metodiin ja sen käyttäjiin!

 8. Jopu kirjoitti:

  Mikä olisi paras tapa kosteuttaa/hoitaa tosi kuivaa luonnonkiharaa, suomalaista, ohutta liuhulettiä? Eli mikä vaihtoehto/välimuoto sopisi? Ja jos tukkaa on pesty lapsesta asti shampoolla päivittäin niin miten sen saa tottumaan vähempään pesuun?

  • Saru kirjoitti:

   Älä ainakaan ota Umpulta mitään neuvoja, sillä tämän tekstin perusteella ei ymmärrä kiharaa hiusta. Käy tutustumassa Facebookin Curly Girl suomi – ryhmään. Tuota metodia ei ole pakko noudattaa piirulleen, jos se tuntuu liian aikaa vievältä. Ryhmästä löydät kuitenkin parhaat vinkit kosteutukseen ja oikeisiin tuotteisiin.

 9. Merja kirjoitti:

  Jos sinulta kysellään paljon aiheesta, josta et mitään tiedä, olisiko järkevää vastata, ettet ole metodiin perehtynyt ja jättää nämä ”asiantuntijalausunnot” niille jotka aiheesta jotain ymmärtävät?

 10. Sara-Sofia kirjoitti:

  Käytiin tyttären kanssa eräässä kampaamo opistossa Tampereella ottamassa permanentit,tyttärellä puolipitkä ja minulla selkään saakka (oli),tahdottiin koittaa ”korkkiruuvikiharaa”,molemmilla on luonnostaan paksut hiukset,tukkaa on paljon,minulle on aina saanut hyvin permanentin,ja se myös pysynyt tosi hyvin…tyttärellä ollut yksi permis,se myös saatiin hyvin laitettua,oli kaunis.
  Ylläri pylläri,kummallekkaan ei tullut kiharan kiharaa,tukka oli suora,tytöllä heti,minulla alkuun pari tosi loivaa lainetta,jotka sitten suoristuivat kokonaan,kun pesun jälkeen(viikon päästä permiksen laitosta)kampasin,harva piikkisellä kammalla,mun on pakko,muuten pää näyttää harakanpesältä.
  Soitin tietenkin sinne ja mentiin käymään,oltais saatu uudet permikset,mutta hiusten kunnnon takia tahdottiin erittäin kosteuttavat hiushoidot.Molempien tukka oli ennen hommaa hyväkuntoinen ,minulla pari vuotta edellisestä permiksestä(tai kolme)tyttärellä enemmän.
  Sama lääkityskin on ollut useamman vuoden mulla,eli ei voinut johtua siitäkään,raskaana ei ollut kumpikaan.
  Ihmetellään edelleen mikä siinä meni pieleen,ja kun vielä molemmille kävi niin?
  Samaan paikkaan emme enään mene,mutta kampaamokoulussa olen aiemminkin käynyt,en tuolla samassa mutta ettei mitään ongelmia silloinkaan…
  Osaisitko arvella,arvailla mikä ois voinut olla syy?

  • primebody kirjoitti:

   Pitää aina muistaa että oppilaitoksessa työskentelee oppilaat. Se voi olla sen oppilaan ensimäinen permis. Voi olla että ainevalinnassa on sattunut jotain tai vastaavaa.. En osaa sanoa mikä siis on ongelma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.