Hae
Prime Life by Umppu

Minkälainen on naisen asema Suomessa?

Sisältää kaupallisia linkkejä* Vaatteet saatu

 

Mä haluisin kirjottaa mun mielestä aika tärkeästä aiheesta, eli siitä minkälainen on tällä hetkellä naisen asema Suomessa. Mä tiedän ja tiedostan sen että se naisen asema täällä Suomessa on paljon parempi, kuin monissa muissa maissa, mutta haluan puhua nyt vain meidän kotimaasta. Lähestulkoon joka päivä kun avaat ihan minkä tahansa lehden saat lukea uutisen raiskaus tapauksesta, missä kohteena varmaan 90 % sesti on nainen. Lähestulkoon päivittäin kun avaat ne samaiset lehdet saat lukea lapseen kohdistuneesta hyväksikäyttötapauksesta ja aika usein kohteena on tytöt. Multa kysyttiin yhdessä haastattelussa, että mitenkä koe naisena yksin liikkumisen ulkona. Liikkuisinko yksin ulkona esimerkiksi Tampereen keskustassa ja vastaus oli ehdoton ei.  Suurin syy ehkä siihen on nämä naisiin kohdistuvat rikokset ja turvattomuuden tunne. Musta tuntuu että lehtien palstoilla arkipäivää on jo väkivaltarikokset, raiskaukset ja jopa tapot ja murhat. Me aina kutsutaan tätä meidän valtioo hyvinvointivaltioksi, mutta mä en ehkä enää  nää sitä samalla tavalla. Toki asiat voivat paperilla näyttää hyviltä ja hyvinvointivaltiolta mutta onko se sitä todellisuudessa? Nämäkin tuntemukset riippuu pitkälti varmasti asuinpaikasta.

Mä oon aika vahvasti sitä mieltä että nainen joutuu tekeen tupla määrän töitä saavuttaakseen sen samanlaisen aseman kuin mies (edelleenkin). Mä oon ollut tosi kauan yrittäjänä ja mä joudun edelleen aivan liian usein kuuleen sen lauseen ”kuules tyttö”. Se lause tulee aina miehen suusta. Mulla ainakin tässä maailmassa mies ja nainen on ihan saman arvoisia.  Mä pyrin parhaani aina kohteleen miehiä sekä naisia tasa-arvoisesti. Musta ei ole minkäänlaista merkitystä sillä onko joku ihminen fyysisesti tai henkisesti heikompi kun toinen ja sitä ei  musta voi missään tapauksessa käyttää hyväkseen. Jotenkin sitä aina varoitellaan vaikka ulkomailla, että varokaa sitä ja varokaa tätä. Paljon matkustaneena voin kertoa että on paljon asioita, mitä pelkään kaikista eniten täällä omassa kotimaassani.

 

 

On monta asiaa mitä mä en allekirjoita meidän lainsäädännössä. Yksi niistä on rikoksista johtuneet tuomiot. Ihan yhtä vakavia asioita on henkinen ja fyysinen väkivalta. Se voi loppupeleissä tuhota jonkun toisen elämän, mutta harvoin sen tekijä joutuu minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan. Vaikka meillä naisilla on siinä arkielämässä ihan samanlaiset ja yhtäläiset oikeudet, kun niillä miehillä niin en usko että kukaan voi väittää naisen ja miehen olevan silti täysin samassa arvossa/asemassa täällä meillä Suomessa vai voiko?  On paljon sellaisia asioita mitkä juontaa juurensa todella pitkältä. On  vaikka niin kutsutut miehen ja naisen työt. Mä en ehkä niissä asioissa koe  (henkilökohtaisesti) mitään epätasa-arvoa, koska ainakin meidän perheessä mies hoitaa sellaiset fyysisesti rankemmat kotityöt, mihinkä esimerkiksi mulla ei voimat riitä.

Minä taas huolehdin enemmän sitä kodin puhtaudesta, koska mä välitän siitä paljon enemmän  ja se ei oo fyysisesti niin raskasta. Menään myös vähän osaamisen ja mielenkiinnon mukaan.  Vaikka oon ollut aika vastahakoinen tän uuden muodissa olevaan sukupuoli neutraalisuuden kanssa, niin oon alkanu miettiin, että siitä voi seurata myös paljon hyvää. Sillä voi tiettyllä tapaa eri ammateissa tasapainottaa sitä eriarvoisuutta.  Sillä saadaan ehkä kumottua sellaisia tietynlaisia olettamuksia jos vaikka puhutaan esimerkiksi palomiehestä. Ihminen kuka tulee sammuttamaan tulipaloa on aina oletettavasti se mies. Se voi yhtä hyvin olla nainen joka on fyysisesti yhtä vahva kuin mies.  Palohenkilö sana kuulosti tökeröltä, vaikka sitä koitti kauan mutustella, mutta ilmeisemmin sana onkin pelastaja, mikä taas on jo ihan jees. Todellakaan kaikkia asioita en tässä sukupuolineutraaliuuudessa allekirjoita, kuten vaikka sitä että omaa lasta ei kutsuta niin sanotusti ihmisen nimellä, vaan se on vaikka kettu joka sitten itse päättää onkohan aikuisena varis vai hirvi. Tasa-arvon kannalta tässä on monia hyviä juttuja.

Meillä lapset saa itse päättää millä leluilla leikkii ja osittain mitä pukee päälle (en anna lähteä esim ilman housuja päiväkottiin näin esimerkkinä). En rajoita millään tapaa sitä, jos tyttöni haluaa leikkiä autoilla ja poikani haluaisi pukea prinsessamekon… Vaikka olen ollut kasvatuksen  suhteen kotona todella neutraali, niin tyttöni on oman elämänsä prinsessa ja poikani automies. Meillä voi pukea poika vaaleanpunaisen hupparin ja niitä pojilta löytyykin… mua nauratti se että joku väitti että väreillä on sukupuolet… kuka niin väitää?

 

Mä huomaan että mulla tietyt asiat vaatii aikaa, että voin ne sisäistää ja itsekseni miettiä ja tutkia niitä asioita eri kantilta. Mun mielestä se on ihan inhimillistä, että me ei aina heti omaksutaan kaikkia uusia jopa välillä vähän hullunkurisesti keksittyjä asioita. Musta on hassua että vaikka koulussa ei sanota tytöt ja pojat vaan käytetään sanontaa puolukat ja mustikat. Miks vaan ei voida sanoa että hei lapset? Jos tämän kaiken neutraalisuuden taustalla on se tasa-arvo, niin voihan senkin toteuttaa fiksusti ja jättää ne eläimet ja marjat pois ja puhua ihmisistä. ?

Musta on silti todella hienoa että nykypäivänä jo esimerkiksi päiväkodissa opetetaan siitä, että kaikki ovat saman arvoisia olkoon hän mitä sukupuolta tahansa, olkoon heidän ihonvärinsä mikä tahansa, edustaa hän mitä uskontokuntaa tahansa ja mitä näitä kaikkia nyt on. Meidän pitää myös vanhempina omaksua uusia tapoja, jotka  kääntää sitä omaa ajattelutapaa välillä vähän liiankin nopeasti.

Musta olis hyvä tiedottaa näistä kaikista uusista jutuista jotenkin julkisesti, että kaikki menis samoilla hommilla eteenpäin. Tuskin on mitään opuksia vanhemmille ihmisille, että näin elät nykypäivänä. Jos mä mietin ihan mun omaa lapsuutta ja vaikka sitä, että meillä oli luokassa ylhäällä aakkoset. Niissä oli vaikka O niin kuin omena ja mun luokassa oli N niin kuin nee..eri.  Mut on esimerkiks jo koulussa kasvatettu tavallaan siihen, että kaikki ihmiset ei oo tasa-arvoisia ihon väärin katsomatta.

Sitä ei opetettu mulle missään vaiheessa, vaan mun on pitänyt omaksua se tapa itselleni. Omaksuminen ei silti ole oletusarvo vaan se on itsestä kiinni.  Musta on hienoa että meillä on esimerkiksi ollut naispresidentti. Presidentti, jonka Suomen kansa meille äänesti.  Se on varmasti auttanut asiaa tässä miehen ja naisen tasa-arvoisessa kohtelussa. Musta olis tosi hyvä että vaikka tällaisista asioista tulis televisiossa jotain ohjelmaa. Puhuttaisi näistä asioista oikeesti ja rehellisesti. Kysyttäs vaikka naisilta, että onko ne kokenut omassa elämässä on epätasa-arvoa ja jos on niin missä tilanteessa? Ihmiset ei aina huomaa omassa käytöksessään sellaisia asioita, mitstä joku toinen voi loukkaantua.

Otsikoissa on ollut jo hetken aikaa #metoo kamppanjaan liittyviä asioita. Voi olla että näissäkin tapauksissa mies on kuvitellut tekevänsä jotain täysin harmitonta ja nainen on kokenut sen seksuaalikseksi häirinnäksi. Raja on todella häilyvä joissain tapauksissa. Samaa häirintää on myös joutunut kokemaan osa miehistä. Voihan olla myös niin, että mies on kokenut epätasa-arvoa, ahdistelua seksuaalista häirintää  ja sekin on mun mielestä tärkeä asia.  Kuka määrittää ne rajat ja missä ne menee? No uskon että paljon asioita liittyy tiedonpuutteeseen. Aika usein mullakin saattaa olla jostain asiasta tietty mielipide ja kun tutustun aiheeseen enemmän luen siittä enemmän niin mun mielipide saattaa vaihtua aivan täysin. Mä koenkin jonkun asian ihan toisella tapaa kun mitenkä mä koin sen aiemmin.

Mää uson että monessa asiassa meitä auttaisi uudet (järkevät) pelisäännöt ja  kunnon tuomiot rikoksista. Maailma muuttuu niin hurjaa vauhtia, että mun on ainakin sulateltava ja mietittävä monia asioita itsekseen, ennen kuin ne tuntuu musta ihan tavallisilta arkisilta asioilta. On asioita ja tapoja, mitkä omaksuu nopeastikkin itselleen, mutta sitten on niitä, mitkä todella vaatii mutustelua ja hampaiden kiristelyä eikä siltikään tunnu hyviltä. Mulle esimerkiksi ei tunnu luontevalta vaikka unisex vessat yleisillä paikoilla. En halua kuulla kun naapurin jorma piraisee viereisessä kopissa.  Vaikka kuinka koitan siihen asiaan uida sisälle, niin se tuntuu todella vieraalta ja oudolta. En myöskään ole ainakaan vielä valmis esimerkiksi unisex pukuhuoneisiin vaikka kuntosalilla (näistäkin on ollut puhetta).. ehkä joskus, mutta se vaatii vielä sisäistämistä.

Kun me puhutaan paljon siitä, että rodut sekottuu jatkuvasti ja toisissa kulttuureissa naisten asema on erilainen, kun meillä täällä Suomessa, niin mitenkä me voimme esimerkiksi kertoa siitä ja opettaa sitä tasa-arvoa muualta tuleville, kun emme edes itse omaksu niitä tapoja vielä kunnolla. Niin kauan kun niistä rikoksista ei joudu vastuuseen ja niistä ei saa tuomioita, niin uskon niiden jatkuvan. Kun aina painotetaan sitä maassa aan tavalla, niin toivoisin sitä myös meiltä kanta Suomalaisilta. Kohdellaan myös naisia tasa-arvoisesti

Mekko* (nyt alessa 29,90) House of Brandon*

Kuvat: Noora Näppilä

-Umppu

8 kommenttia

 1. Hannis kirjoitti:

  Tuohon että koet ulkomailla olon turvallisemmaksi kuin Suomessa niin voi olla vaan sekin syy että usein ulkomailla viettää sen max viikon ja usein pyörii turistiseuduilla ja harvemmin yksin niin jää ehkä luonnollisesti ne turvattomimmat alueet ulkomailla näkemättä?
  Tasa-arvo asioista samoilla linjoilla kanssasi ja surettaa että vaikka Suomea pidetään hyvinkin tasa-arvoisena maana niin edelleen 2019 se ok usein pelkkää sananhelinää. Näkyy selkeästi mm. Pörssiyritysten johdoissa ja muissakin korkean profiilin tehtävissä. Mutta osasyynä on myös tietyllä tapaa meidän naisten oma suhtautuminen toisiimme. Hyvin helposti otetaan dissauksen kohteeksi varsinkin nuorempia naispoliitikkoja ja julkkiksia jos tekevät jotain virheitä ja useln juuri naiset haukkuu kovimmin. Monesti nuoremmat miehet pääsevät paaaljon helpommalla. Naisilla (varsinkin meillä keski-ikää kolkuttelevilla)on järjetön kateus nuorempaa kaunista naista kohtaan ja sellainen nakertaa pohjaa naisten asemasta yleisesti.

  • primebody kirjoitti:

   Joo varmasti tuokin totta että reissussa on vaan tietyillä alueilla mutta jos vertaukseksi joku olisi Suomen Tampereen keskustassa reissussa, niin varmasti järkyttyivät… Mää en kans ymmärrä tota kateutta. Esim mun oma ala kehittyy kokoajan. Tulee taitavia nuoria tyyppejä ja mikä parasta, kun voin oppia itse niiltä ja saada vahvistusta omaan ammattitaitoon. Mun mielestä kateus on tosi nakertavaa ja turhaa. Jos joku on sua parempi tai menestyneempi vaikka jossain, niin mieti mitä hän tekee toisin ja tee perässä. Naiset osaa olla todella törkeitä toisiaan kohtaan valitettavasti ja siinä olis peiliin katsomisen paikka.

 2. HelluW kirjoitti:

  Päiväkodeissa ajatellaan nykyään sukupuolisensitiivisesti, eli huomioidaan tasa-arvo ja nähdään lapset yksilöllisesti. Varhaiskasvatuksen näkökulma on nykyään se, että sukupuolia ei tarvitse poistaa, mutta ennakkoluulot pitäisi tunnistaa ja yrittää päästä niistä eroon. Usein koulua ja varhaiskasvatusta kritisoidaan sukupuolineutraalista kasvatuksesta, vaikka todellisuudessa se panoittaa nykyään sukupuolisensitiivistä, tasa-arvoista kohtelua. Tyttöjä saa kutsua tytöiksi ja he saavat leikkiä barbeilla, mutta heillä täytyy olla yhtä lailla oikeus ja mahdollisuus valita autoleikki tai palomies-roolivaatteet. Media teki ihan turhan haloon siitä, että koulut ja päiväkodit olisivat nykyään sukupuolineutraaleja ja sukupuolet pitäisi poistaa – näin asia ei ole.

 3. Maria kirjoitti:

  Naisilla on huomaamattaan satojen vuosien perinnetaakka haetuillaan edelleen. Vaikka naisten asema on parantunut, oma ajattelu itsestä on yksi kahle saavuttaa tasa-arvo. Itse nainen helposti ajattelee, että hänen on oltava se, joka joustaa ja antaa periksi. Nainen myös kokee enemmän syyllisyyttä ja vastuuta muista. Juuri syyllisyyden ja vastuuvelvollisuuden sekoitus saa naiset perääntymään ja luopumaan enemmästä kuin miehet. Miehet etupäässä ajattelevat omia intressejään, niin seksuaalisia kuin taloudellisia. Miehet myös käyttävät edellee n valtaa häikäilemättömämmin, jos verrataan naisia ja miehiä massana. Naisille voi olla shokki huomata miehessä hyvinkin lapsellisen itsekkäitä piirteitä. Näillä itsekkyyden piirteillä miehet usein porskuttaa pidemmälle kuin ”kilteiksi kasvatetut tytöt”.

 4. karkki kirjoitti:

  Missä oikein olet paljon matkustaneena liikkunut, jos kerran Tampereen keskusta on paikka, jossa et yksin uskalla liikkua, mutta ulkomailla et ole yhtä turvattomia paikkoja nähnyt? Käsittääkseni Tampereellakin on kyllä turisteja ja useimmiten turistit mainitsevat Suomesta turvallisuuden. Vai voiko Tampere sitten erota niin paljon Helsingistä, jossa itse asun ja liikun kyllä huoletta yksinkin, toki ympäristöä huomioiden.

  Jos matkustaa vain perinteisissä turistikohteissa niin niissä turvallisuuteen kiinnitetään yleensä erityisesti huomiota ja tilanne voi muuttua, kun kiertelee turistialueiden ulkopuolella. Itselle on reissuissa tapahtunut enemmän pelottavia tilanteita kuin Suomessa, vaikka olen kuitenkin aika turvallisissa paikoissa pääasiassa reissannut eikä mitään vakavaa ole koskaan tapahtunut. Toki jokainen kokee eri tilanteita turvattomaksi enkä niitä sinällään vähättele, mutta kuulostaa vain niin hassulta, että joku Tampere koetaan turvattomaksi.

  • primebody kirjoitti:

   Joo varmaan kuulostaa hassulta, mutta voin tässä äkkiseltään mainita 10 paikkaa keskustassa mihin en mene edes päivän valolla yksin.

   • Aaa kirjoitti:

    Mainitse ihmeessä? Itse olen asunut Tampereella koko 25-vuotisen elämäni enkä keksi yhtäkään paikkaa jossa tarvitsisi noin hysteerisesti pelätä. Omia ennakkoluulojaan voi olla hyvä vähän tarkastella jos esimerkiksi Keskustori tuntuu niin pelottavalta paikalta ettei sinne uskalla yksin mennä. Mullekin on sattunut kyllä kaikenlaista, mutta ne asiat ei ole olleet mitenkään paikkaan sidonnaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.