Hae
Prime Life by Umppu

Miks kaiken pitäis olla ilmaista?

 

Vaalit lähestyy ja kaikenlaisia lupauksia on ilmoilla. Suomen kansa on hätää kärsimässä kun valitettavasti joistain asioista on pakko leikata. Miksi asioista leikataan on kysymys johonka jokaisen pitäis tietää vastaus… siksi kun rahaa ei ole. Ihan sama mistä leikataan, niin aina siinä joku kokee kokevansa vääryyttä. On se sitten tukia, eläkkeitä, lapsilisiä mitä tahansa.  Onhan se perseestä, mutta tilanne on mikä on. Valtio ei ole pohjaton kaivo, mistä vaan tulee sitä rahaa. Me ollaan totuttu monessa asiassa liian hyvään ja näköjään se alkaa kohta kostautumaan omaan nilkkaan. Ollaan saatu liian kauan liian paljon ja totuttu siihen, ettei tarvi itse laittaa tikkua ristiin.  Hyvinvointivaltio ei ole kohta valtio, missä kaikki voi hyvin tai mun mielestä ei oo voinut hyvin pitkään aikaan.

Valtio saa rahaa veroista ja siksi me jokainen työssäkäyvä maksamme niitä veroja, jotta tämä maa voisi pyöriä. On se sitteen päättäjien taksimatka tai mikä tahansa niin me maksamme sen… me myös itse äänestämme ne ihmiset sinne, mihinkä olis ehkä aika tehdä hieman tarkastelua omalla kohdalla ketä sinne äänestää. Jos jättää äänestämästä niin sitten on turha jatkaa sitä ”päättäjät sitä päättäjät tätä”, kun ei kerran ole itse laittanut tikkua ristiin asian eteen. Aina se oma ehdokas ei välttämättä sinne pääse, mutta me ne päättäjät valitsemme.

Mua on aikoinaan kirjaimellisesti vituttanut maksaa veroja. Mun mielestä Suomen verotuksessa on edelleen monta asiaa pielessä, mutta nykyään maksan veroni jopa mielelläni… tai ehkä mielelläni sana on jo vähän liiottelua. Mää toivosin että jokainen ymmärtäis, kuinka tärkeää niiden verojen maksaminen oikeasti on ja kuinka tärkeää on, että me kaikki Suomen kansalaiset maksaisimme ne tänne Suomeen… Verotuksessa on siis selvästi jotain korjattavaa, kun tuntuu että mitä isommat tulot, niin yritykset siirtyy ulkomaille kevyemmän verotuksen perässä. Ymmärrän, mutta taas en ymmärrä. Eihän sitä ihminen edes saa tuhlattua miljoonia vuodessa kun perseilemällä? Kai se vaurastuminen tekee sen Roope-ankka efektin…

Mää muistan kun sain ensimäisen äitiyspäivärahani ja olin jotenkin aivan äimänkäkenä, kun siitä meni vero… Nyt kun ajattelen asiaa niin kuinka hullulta se kuulostaa, että jopa valitin siittä, että sain ilmaista rahaa ja siitä meni vielä vero :). Onhan maita missä ei saada minkäänlaista äitiyspäivärahaa ollenkaan, eikä ole edes äitiyslomiakaan, mistään tuista puhumattakaan. Tämäkin on asia mitä me pidetää ihan itsestään selvyytenä ja vielä valitetaan, kun rahasta menee verot.. Mehän saadaan vielä iso laatikko vauvan tarvikkeita ja vaatteita ILMAISEKSI. Sama se on kaikki tuet yms.. On hieno, että meillä on systeemi joka auttaa, kun apua tarvitsee, mutta siinä vaiheessa kun siihen turvaudutaan vuosi tolkulla, sekä pidetään sitä itsestäänselvyytenä ja opetetaan se sama jälkikasvulle mennään jo vähän metsään.

 

Edelleen moni on kateellinen ihmisille, ketkä tienaa hyvin. Pitää muistaa, että ne ihmiset on kuitenkin myös meille kaikille niitä ehdottoman tärkeitä tyyppejä. ”Miljonääri voi maksaa paljon enemmän veroa vuodessa, kun perus duunari koko elämänsä aikana”.  Mää kirjoitinkin joskus siitä, että voitaisko mielummin tulorekisterin sijaan julkaista joku verorekisteri jossa tulisi ilmi kuinka paljon kukakin ”rikas” maksaa veroja ja tekee hyvää meidän valtiolle, jos saataisiin sillä katetutte lypsettyä pois. Jotta me halutaan, että täällä hommat toimii ja asiat on edelleen ilmaisia on meidän laitettava se oma korsi kekoon. Leikkaukset tulee tulevaisuudessa vaan lisääntymään, koska rahaa ei ole. Siitä seuraa ruma ilmiö, mitä tässä maassa on koitettu vältellä kynsin ja hampain rikkaat/köyhät. En tiedä onko maailmassa montaakaan valtioo, missä voi ”asua ilmaiseksi” ja saada vielä hieman käyttörahaa joka kuukausi? Se vanha sananlasku siitä että raha ei kasva puussa on edelleenkin totta. Se jokainen penni, minkä valtio laittaa tilille joka kuukausi on jonkun tekemä. Ilmaista rahaa ei ole.

Meillä on 5 henkinen perhe, jossa kaksi työssäkäyvää aikuista. Ei meillä oo rahaa niin paljon, että voitais aina tehdä mitä halutaan. Jokaisesta palkasta menee ne pakolliset maksut joka kuukausi ja loppupeleissä se käteenjäävä summa pakollisten kulujen ja menojen jälkeen ei päätä huimaa. On pakko säästää, että välillä voi matkustaa ja tehdä jotain arjesta poikkevaa. Mä itse tykkään tehdä töitä, koska se tekee mun päivään selkeän rutiinin. Mää oon aina tykännyt käydä töissä ja musta se on sellainen asia, että mun on töitä tehtävä, jotta pärjään tässä yhteiskunnassa. Yrittäjänä voin toki vaikuttaa omaan palkaani, mutta tavallaan jos en tee töitä niin ei sielä yrityksessä ole rahaa, enkä voi nostaa sitä palkkaa ollenkaan. Jokainen asia mitä haluan haluan vaatii, multa itseltäni omaa panostusta.

Mun on ehkä vaikea selittää tätä asiaa, mitä nyt tässä ajan takaa, mutta ehkä selkeyttääkseni tarkoitan sitä, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen omaan elämään. Jos et ole tyytyväinen omaan tilanteeseen, niin tee siihen muutos. Joskus se muutos saattaa vaatia aivan käsittämättömiä ponnisteluja, mutta itse uskon aina siihen, että kun niihin omiin unelmiin ja tekemiseen uskoo, niin se jossain vaiheessa alkaa tuottamaan tulosta ja vie sua eteenpäin siihen suuntaan mihinkä itse haluat. Me tarvitaan niitä yrittelijäitä ihmisiä ja niitä kannattelijoita..

 

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

16 kommenttia

 1. Ella kirjoitti:

  Senpä vuoksi kaikki yritykset tulisi määrätä palkkaamaan kaikki työkykyiset työttömät töihin, vastineeksi miljardien verotuista, veronkierrosta ja vanhusten tappamisesta, mitä esim tämä ihailemasi Attendon miljonääritoimitusjohtaja harrastaa. Rahaa ei ole- hokema tarkoittaa vain sitä, että yritysjohtajilla ei ole omasta mielestään tarpeeksi osinkoja, joten he järkkäävät kaverinsa Kokoomuksesta hoitamaan asiat niin, että sitä rahaa heille tulee. Sinä olet vain sinisilmäinen, yksinkertainen kampaaja, joka luulee Kokoomusta äänestämällä kuuluvansa joskus ”menestyjiin”.

  • primebody kirjoitti:

   Nyt oli kyllä sellainen kommentti että taitaa olla sulla peiliin katsomisen paikka..

 2. Siiri kirjoitti:

  Aamen. Mää äänestän sua, jos alat eduskuntavaaliehdokkaaksi ;).

  Itse työn puolesta törmään tosi paljon näihin ketkä käyttää tukia väärin. Ymmärrän, että esim. sairaudet on ihan eri asia ja sellaisessa tilanteessa tukea täytyy saadakin. Mutta juuri tuollaisia ketkä eivät vain viitsi tehdä mitään ja sitä tämä meidän järjestelmä tukee.

  Onhan se ihan helvetin väärin, että itse aikanani yh:na ollessa laskin, että saisin saman rahan olemalla kotona ja asumalla vuokralla kuin sain käymällä hoitoalan töissä, opiskelemalla siinä ohessa (että saisin palkankorotuksen), viemällä lapset hoitoon ja maksamalla ostamastani asunnosta asuntolainaa. Itsellä toinen vaihtoehto ei käynyt mielessäkään, mutta valitettavan monella käy.

 3. Sanni kirjoitti:

  Onhan se nyt epäreilua,että Kansanedustajien palkat nousee koko ajan,mut lapsiperheiltä,vanhuksilta,sairaanhoidosta leikataan!! (varsinkin Lapissa ).. Kyllä niitä k.edustajien palkkoja voisi ihan hyvin leikata sen 20-50%. Ja niiden pudjetteja 5-10%.. Taksimatkat rajoittaa max.200e/kk,heidän palkalla on varaa ajella autolla tai maksaa itse taksit..Saati julkisten käyttö ,sehän säästäisi luontoa ??..Sit näkis kuka niitä hommia haluu oikeasti tehdä ja tekee ”parantaakseen”asioita,kuin ajakseen omaa etuaan.. Oon sen verran kyyninen,että ei se äänestäminen vaikuta niihin asioihin.Moni k.edustaja haluaisi muuuttaa asioita,mutta sit tulee pyrokratia vastaan tai enemmistö on toista mieltä tms..
  Mut vielä veroihin ja hintoihin! Onhan se ihan super hassua,että Ruotsista lennät muualle maailmaan niin paljon halvemmalla ku Suomesta.. Suomi on kallis maa. Itse oon aika varma,et jos palkan verot laskettais ns. Alle 2500e/kk tienaavilta vaikka puoleen mitä se on nyt,niin osto voima kasvais . Ja sillä ostetun tavaran verolla sit Suomi saa omaan säästöpossuun rahaa.. Lääkkeet on muualla maailmassa paljon halvempaa ku Suomessa.. Itse oon sitä mieltä,että jokaisella pitäs olla mahdollisuus johonkin perustuloon.. Ja jokainen sais hoitaa lapsiaan kotona kouluikään asti,niin halutessaan. Avaahan se sijaisuuksia sitten niille nuorille jotka etsivät työpaikkoja,kun mammat jää hoitaan lapsia kotiin. Asioita voi ajatella niin monella tapaa. Ei oo oikeaa tai väärää.. Mut vaikka äänestät,niin sä et voi vaikuttaa siihen mitä ne tekee siellä hallituksessa . Ellei suomen kansalaiset uskalla nostaa METELIÄ ja lopettaa turhat pelleilyt johon kuluu rahaa..

  • primebody kirjoitti:

   Avatkoon mulle vähän sitä että mitenkä se olisi taloudellisesti kannattavaa että työntekijä on 7 vuotta lapsen kanssa kotona ja se avaa sijaisuuksia?? Siinähän on tuplakulut joka suuntaan.,. Toki jos puoliso elättää sielä kotona.. siinä myös tippuu tän päivän nopeatahtisesta työelämästä pikkusen kelkasta ja paluu vaatii uudelleen kouluttamista yms. Lapsille on myös ihan tervettä olla sielä päivähoidossa mistä on paljonkin erilaisia tutkimuksia. En sano että kotona oleminen olisi huonompi vaihtoehto, mutta mun mielestä tässä ei ole minkälaista taloudellista näkökulmaa mihinkään suuntaan…

   • Late kirjoitti:

    Mun on pakko tulla kommentoimaan tähän. Säästäähän ns.valtio sillä,että hoidetaan kotona.. Mietitäänpä paljonko päiväkoti paikan rakentaminen maksaa, ylläpitokulut,kulut lapsesta,hoitajien palkat ym.. Halvempaahan se on oikeasti antaa se 400e-500e./vanhemmalle kuukaudessa josta valtio saa osan takaisin verona.. Nämä vanhemmat jotka hoitaa kotona lasta jää sitten pois töistä (esim.vaikka kaupasta,siivooja,kampaaja…) ja siinä on sitten avoin työpaikka sijaisuus jollekin työttömälle.. Kuitenkaan kaikki ei jää hoitamaan lasta kotiin, mutta tähän on mahdollisuus..
    Minun mielestä työttömiä voitaisiin ottaa myös oppisopimuksella vanhusten hoitoon ja päiväkoteihin ja kouluttaa avustajiksi jolloin lapset ja vanhukset ei kärsi..
    Itse olen sitä mieltä, että moni työnantaja käyttää hyväkseen sitä tukea jolla ottaa työttömiä ”töihin”, ikinä eivät palkkaa työntekijää tilalle vaikka olisi tarve. Olen ollut tällaisessa työpaikassa johon ei ikinä palkattu työntekijää ns.rehellisellä palkalla, vaikka olisi ollut tarve 🙁 . Tämä on mun mielestä orjatyövoimaa johon ihmiset pakotetaan karenssien uhalla..

    • primebody kirjoitti:

     Päivähoito maksaa…. ja jos se kotona oleva äiti olisikin töissä niin maksaahan se palkastaan verotuloa valtiolle… mää uskon että se työnteko on tässä se kannattavampi vaihtoehto..

   • Late kirjoitti:

    Päivähoito maksaa ”Kunnallisen päivähoidon hinta on laskelmien mukaan keskimäärin noin 1000 euroa kuukaudessa lasta kohden, mistä perhe maksaa korkeintaan 264 euroa. –Pienen lapsen päivähoito on kalliimpaa, sillä alle kolmivuotias tarvitsee paljon enemmän aikuista kuin leikki-ikäinen.” Eli se alle 400euroa mitä vanhemmat saa kuukaudessa on pieni raha verrattuna noihin päivähoito kuluihin.. Ja ne sijaisuudet joita vanhempainvapaat avaisi työttömille,säästää valtion pussia 500e. ylöspäin/kk..Ei se varmaan ratkaisu ole työttömyyteen, mutta ei se valtiolle kalliiksi tule jos joku haluanee hoitaa lasta kotona..
    Eipä niistä tavallisen tallisisen kuukausi tuloista,valtio kovin pääse rikastumaan verojen kautta.. 2000 euron tuloilla jos maksat veroja 15% se tekee 300e..Ja jos lähtee oikein miettimään,edes päivähoitomaksut ja verot ei riitä kattamaan päivähoidosta aiheutuvia kuluja.. Samalla tavalla se päivähoito syö Valtion pussia kuin,että hoitais kotona lasta..
    Työttömät pitäs saada töihin,mutta kaikki maksaa Suomessa varsinkin työnantajalle!Työnantajalle pitäisi tulla jotain helpotuksia,alentaa työntekijästä aiheutuvia maksuja ja kuluja. Samoin jotain vähätuloisten palkkoja pitäs nostaa tai veroja alentaa,että vois jotain osataa pakollisten kulujen jälkeen..Ja miten tähän päästään on aika hyvä kysymys.. Suomi on kallis maa.. Itse uskon jos alv:ta ja palkan veroja lasketaan,laskisi hinnat ja nousisi ostovoima.. Ihmiset ehkä ostais useammin palveluita ja tavaroita ja enemmän kuin normaalisti..Nämä on tosi vaikeita ja monimutkaisia asioita! 🙂

 4. kata kirjoitti:

  Ulla-Riitta Koskinen. Voisitko alkaa politiikkaan ja pyrkiä kansanedustajaksi? Tartteis sunlaista ihmistä sinne

  • primebody kirjoitti:

   En tiedä oliko tää vitsi vai totuuteen perustuva kommenti 🙂 🙂

 5. Anna kirjoitti:

  Tartun lauseeseesi ”jokaisella ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä”. Näin ei ole eikä koskaan tule olemaankaan. Jos olet terve ja työkykyinen näin asia on. Tämä maailma ei vain ikävä kyllä ole tasa-arvoinen. Sairaat ja vammaiset kun eivät pysty juurikaan vaikuttamaan omaan elämäänsä ja työkykyynsä. Suomi on hyvinvointivaltio, jossa valtio on luvannut pitää huolen sairaista ja vähäosaisista. Näin ei ole esim. Yhdysvalloissa, jossa valtio ei ole luvannut pitää huolta vähäosaisista. Olen nuorena vuosia sitten leskeksi jäänyt kolmen lapsen yh-äiti, lapseni omaishoitaja, akateemisesti koulutettu ja hyvätuloinen. Minulla oli jostain ihmeestä voimavaroja kolmen pienen lapsen kanssa, joista yksi on kehitysvammainen, kouluttautua ja menestyä työelämässä, mutta on aivan turha puhua, että kaikki jaksavat tai pystyvät tai on mahdollisuus. Minulla oli riittävän hyvä tukiverkko, että tähän kaikkeen pystyin.

  • primebody kirjoitti:

   Mää toivoisin että jokainen lukija ymmärtää kun kirjoittaa yleisesti asiasta, niin silloin ei koskaan tarkoiteta esimerkiksi työkyvyttömiä, vammaisia yms. Ne on siitä niin sanotusta ”normista” poikkeavaa. Mää jotenkin itse ajattelen että lukija tiedostaa sen, enkä siksi sina erikseen kirjoita sitä, mutta ilmeisesti tarvis. On täysin eri asia jos ihminen on sairas tai vammainen <3 kun normaali terve työkykyinen ihminen.

 6. Kata kirjoitti:

  Olipa pirullisen kuuloinen kommentti minulta! Ihan siis ilman sarkasmia ja tosissaan! Äänestäisin heti! (jessus kirjotuksen voi tulkita niin monella tavalla kun ei ole ilmeet ja eleet messissä)

 7. Aliisa kirjoitti:

  Asiaa! Tuo hyvätuloisten kadehtiminen herätti ajatuksia. Olen itse tällä hetkellä työtön, juuri valmistunut opiskelija. Itse asiassa se kuuluisa tapaus: Korkeasti koulutettu työtön. Asuinpaikkani lähellä on ns. rikkaiden asuinalue. Siellä asuu mm. johtajia, tai muita paljon tienaavia ihmisiä. Ja talot ovat todellakin oikeita ”lukaaleja”! Tämänhetkisen asemani puolesta minun pitäisi kai kadehtia ja olla katkera näitä ihmisiä kohtaan.

  Valitettavasti olen kuitenkin tietoinen asian kääntöpuolesta. Ne ihmiset ovat alusta pitäen tehneet jotain taloudellisen tilanteensa eteen: opiskelleet ahkerasti, tehneet kenties minimaalisella palkalla töitä tulevalla työkentällään, työskentelevät nyt periaatteessa 24/7 laajan vastuunsa vuoksi jne. Jotain niiden lukaalien eteen on siis tehtykin. Okei, ammatti voi periytyä ”isältä pojalle”, mutta sekään ei tarkoita etteikö töitä pitäisi tehdä. En ihan usko, että Suomessa olisi kovinkaan monta sellaista henkilöä, joille kaikki on tarjoiltu 100%:sen valmiina. Sen sijaan kitisisin omaa tilannettani, yritän olla mahdollisimman aktiivinen. Harvoin ketään tullaan kotoa hakemaan. Työtä ne johtajatkin ovat joutuneet tekemään ja tekevät sitä eläkeikään asti tai ylikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.