Hae
Prime Life by Umppu

Jos oot aina persauki, niin mitä jos tarkastelisit omaa kulutustasi?

Sisältää kaupallisia linkkejä* asu saatu

 

Monilla aikuisilla tuntuu olevan rahankäyttö tänä päivänä täyisin holtitonta. Kokoajan ollaan ns. persauki ja mihinkään ei ole oikeastaan varaa.  Mistä se saataa johtua, että työssäkäyvällä ei riitä rahat ihan tavalliseen elämiseen ja perustarpeisiin? Ja puhun nyt työssäkäyvistä ihmisistä en työttömistä, en sairaista, en eläkeläisistä jne… Meillä täällä Suomessa eläminen ei ole ilmaista, mutta ei se ole myöskään överi kallista.  Toki asuinpakkakuntakohtaiset esiemrkiksi asumiskulut voi olla todella suuria. Mä luulen että suurin ongelma ihmisten rahankäytössä on erilaiset luotot, osamksut ja pikavipit. Ei ymmärretä sitä, että yli varojen ei voida elää.  On esimerkiksi todella helppo tehdä ostoksia verkossa ja painaa nappia maksa myöhemmin. Jos sä tarviit äkkiä 500e niin sun pitää olla varma, että sulla on ens kuussa maksaa se 600e pois sitä lainaa tai vippiä, joka kasvaa aivan älytöntä korkoa. Luotto on monelle ihmiselle hetken huumaa, jolla kuvitellaan rahan olevan ilmaista, mitä se ei ole.

Mää havahduin itse tähän asiaan kun kävin yks päivä ärrällä ostamassa itselleni tupakkaa… Hävettää myöntää, mutta kyllä polta tupakkaa. Usein ostan sitä muiden ostosten yhteydessä, enkä ole kiinnittänyt siihen minkäänlaista huomioo tai siis siihen mitä se ylipäänsä maksaa. Ostin 2 askia vihreää LM:ää.. Mulla oli kymppi kourassa, kun jotenkin kuvittelin sen maksavan sen 5e aski.. Ei todellakaan maksanut. Summa oli lähestulkoon tuplaten sen. Mää aloin ihan oikeasti miettiin, että kuinka paljon mulla menee vuodessa rahaa tupakkaan ja se summa on aivan helvetisti. Saisin sillä aika kivan etelänreissun.. saisin myös aikamoisen summan vuodessa säästöä.

No mitenkä mun tupakka liittyy persaukisuuteen? Se liittyy siten, että aika usein kuulen  esiemerkiksi monen vanhemman sanovan että ei ole rahaa laittaa lasten harrastuksiin. Saatan kuulla sen juurikin sielä tupakkapaikalla… Sitten mietin pienessä mielessäni, että jos vanhemmalla on rahaa laittaa tupakkaan kuukaudessa satanen tai useampi, niin mitenkä hänen lapsellaan ei ole varaa harrastaa.  Vielä hullumpaa on ajatella, jos molemmat vanhemmista polttaa.. Kaikki riippuu siis paljonkin siitä mihinkä sitä rahaa laittaa ja mitä pitää prioriteettilistalla tärkeimpänä. (tämä nyt vain esiemrkkinä)

 

On monta asiaa missä jokainen vois miettiä omaa rahankäyttöään. Mikä on tarpeeksi rahaa, että se riittää tarpeelliseen. Mikä on määrä, että siitä riittäisi vaikka säästöön ja jossain vaiheessa asiat olisi niin, että et olisikaan aina persauki. Persaukisuuteen voi jäädä, mutta sieltä voi päästä myös pois. Välillä elämässä on hetkiä kun on tiukempaa ja sitten on taas niitä kun on vähän löysempää. Jos joskus rahaa jostain saa vähän enemmän, niin meillä tuntuu olevan sellainen kulttuuri, että se raha on pakko laittaa heti haiseen. Mää oon itse säästänyt kohta 16 vuotta. Mulla on erilaisia rahastoja, minne siirtyy joka kuukausi pieniä summia rahaa. En ole edes huomannut niiden lähtemistä mun tililtä, mutta olin aivan ymmälläni, kun kuulin paljonko sielä on jo säästössä. Toki rahoihin en pääse ihan noin vaan käsiksi mikä on hyvä, mutta kuitenkin. Mun mielestä säästämisen voi aloittaa vaikka eurosta. Ihan mistä tahansa, kun vaan sen aloittaa. Jos tuntuu että siihen euroonkaan ei ole varaa niin sille asialle kannattaa tehdä jo äkkiä jotain.

Kirjoita vaikka useamman kuukauden ajan  ylös mihinkä sun kaikki rahat menee. Monilla on varmasti ne samat suurimmat kuluerät, kuten asuminen, auto, päivähoito, vesi, sähköt, vakuutukset jne, mutta sitten on sellaisia ylimääräisiä menoja kuten shoppailu, ravintolat jne.  Voisko jossain niissä säästää? Voisiko vaikka joka viikko laittaa 5e säästöön? Mieti mitä sillä säästäis kun lopettais sen tupakanpolton…. tai sen alkoholin juonnin… tai baareissa käymisen…

Onto sun henkireikä liikunta ja vaikka kallis salikortti? Mitä jos keräisit kaveriporukan jolla alkaisitte tekemään yhteistreenejä ulkona säällä kun säällä… Mitä siinä vois sääsätää? Syötkö ulkona? Ajeletko taxilla? Voisko niistä mahdollisesti säästää?. Äkkiä siitä se 5e per viikko saa säästöön.

Tee budjetti joka kuukaudelle ja mieti, kuinka paljon sulla on rahaa käyttää mihinkin ja pysy siinä budjetissa. Mää oon tavannut niitäkin ihmisiä, jotka aina valittaa ettei oo rahaa, mutta ne ostaa kokoajan jotain vaan kun halvalla saa. Ostopäiväkirja on hyvä asia havainnollistamaan omaa rahankulutusta ja siinä joutuu ihan oikeasti käymään läpi omaa rahankäyttöä.

Sieltä voi löytyä yllättäviäkin kuluja kuukausitasolla. Joku nappaa joka aamu Redbull tölkin matkaan..  se on monta kymppiä jo kuukaudessa.. Voisko siitä mahdollisesti luopua? Kaikkea vastaavaa tulee vastaan omissa kulutustottumuksissa, mitä ei edes huomaa.

 

Mää oon joskus ollut todella surkea käyttään rahaa. Tuhlasin heti aina kaiken ja sitten mietin että mitenkä elän loput 2 viikkoa ennen kun saan uuden palkan.  Palkasta meni heti iso osa luottokorttilaskuun.. Se kierre oli vaan katkaistava ja opeteltava rahankäyttö täysin uudelleen. Kantapään kautta oon oppinut montakin tapaa kuinka rahaa käytän ja kuinka rahat riittää mulla  nykyään aina. Mää maksan mun palkasta aina ensin lainat (asunto) ja sitten heti laskut. Lasken suurinpiirtein kuinka paljon mulla menee rahaa ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin ja sen jälkeen tiedän mitä mulle jää vai jääkö mitään. Aina ei jää ja sekin pitää vaan sisäistää. Silti joka kuukausi menee säästöön rahaa. Mulla ei oo koskaan tilannetta, ettei mulla oo pennin hyrrää. Mulla ei oo koskaan tilannetta ettei mulla ole rahaa ostaa lapsille ruokaa tai autoon bensaa, koska en elä yli varojeni. Oon sen joskus tehnyt ja tiedän kuinka kamalaa se on ja kuinka vaikeeta siitä kierteestä on päästä eroon.

Jokainen voi vaikuttaa niihin omiin tuloihinsa. Jokaisella on mahdolllisuus siihen jos siihen vaan uskoo. Vaikka rahalla ei sitä onnea saa, niin sillä saa paljon. Mulle se luo ainakin tietynlaisen turvan mun elämään. Jos mun lapsi sairastuu on mulla varaa viedä se lääkäriin. Jos mulla hajoo jokin asia, niin mulla on varaa ostaa uus koska säästän. Rahankäyttö pitää oivaltaa. Pitää myös oppia että sitä ei voi käyttää enempää, kun sitä saa. Jos sitä tarkastelee omaa talouttaan ja miettii mihinkä sitä rahaa kuluttaa…. ja huomaa siinä epäkohdan jonka ymmärtää voi rahaa saada nopeastikkin säästöön.  Pahinta on on ottaa velkaa velanmaksuun. Jo edes ajatus siitä on kierteen alku. Mää luulen että ihan jokaisessa pankissa saa talousneuvontaa jos sitä tarvitsee. Mää toivon, että aikuiset ihmiset havahtuis tähän, silä me opetamme ne tapamme omille lapsillemme.

Kuvat Noora Näppilä

Asu House of Brandon* missä nyt ystävämyynnit. Paljon uusia tuotteita jopa -70%. Shoppaile TÄÄLTÄ*

14 kommenttia

 1. P kirjoitti:

  Lainaus tekstistäsi ”Mää oon joskus ollut todella surkea käyttään rahaa. Tuhlasin heti aina kaiken ja sitten mietin että mitenkä elän loput 2 viikkoa ennen kun saan uuden palkan. ”

  Kirjoitat kuitenkin lähes perään: ”Mulla ei oo koskaan tilannetta, ettei mulla oo pennin hyrrää.”

  Kirjoitat useasti teksteissäsi ihonhoidon tärkeydestä, mutta poltat kuitenkin tupakkaa, joka on kaikkein vahingollista itsellesi ja iholle.

  • Poppi kirjoitti:

   Mä ymmärsin ton niin, että menneisyydessä Umppu on ollut huono raha käyttäjä, mutta nykyään ei tule tilannetta, että hänellä ei rahaa olisi.

  • primebody kirjoitti:

   Niin ei olen ollut huono käyttämään rahaa, mutta sen tilanteen tekemä ahdistus teki mut muuttaa tapojani ja nyt olen siinä tilanteessa, että sellaista hetkeä ei ole ettei olisi latin latia. Tiedän mitä tupakka aiheuttaa iholle ja kaikelle muullekkin terveydelle. Myönnän polttavani, koska olen rehellinen. Ihan samaa tekee vaikka epäterveelliset elämäntavat, auringossa loikoilu, alkoholi ja phimapana varmaan huumeet, mitkä tuhoaa myös hampaat ja aivot yms…

 2. Kk kirjoitti:

  Miten olet onnistunut olemaan tupakoimatta raskausajan/imetyksen? Kauan olet tupakoinut? En tiennytkään, että olet tupakoitsija niin siksi tuli mieleen.

  • primebody kirjoitti:

   Mulla oli välissä monta vuotta etten polttanut ollenkaan… Sitten vaan jotenkin ajauduin polttamaan uudelleen. Ehkä perustelin sen sillä että päivässä edes pieni hetki yksin, kun vessassakin oli koko perhe.. Mulle lopettaminen ei ole ollut vaikeaa ja oon sen tehnyt monesti. Kun mulla on aikaa keskittyä lopettamiseen ja tarpeeksi kova halu, niin aion tehdä sen lopullisesti.

 3. Mariela kirjoitti:

  Ei luotot ja pikavipit oo syy siihen että ihmisillä ei oo rahaa. Nehän on vaan pelastus sille että ei nimenomaan oo sitä rahaa. Siinä vaiheessa kun ihminen ottaa pikavipin, hän on jo rahaton joten syytä jatkuvaan persaukisuuteen tulee etsiä syvemmältä.

  Olen ehdottomasti sitä mieltä että some on yksi syypää. Nuoret näkee kaikkea ihanaa ja jokainen vaate ja tuote on saatava itselle. On hämärtynyt se mitä tarvitaan, ostetaan kaikki ihana ja uusi. Mä elän itse tosi pienesti, meillä on kolme lasta ja pienet tulot. Säästöjä meillä on kuitenkin keskimääräistä enemmän, sekä itsellemme että lapsille. Ajattelen sen niin, että sen sijaan että ostaisin lapsille uusia vaatteita ja leluja jatkuvasti, sijoitan sen rahan lasteni puolesta ja käytän sen myöhemmin lukiomaksuihin, autokouluun ym.

  Toki tästäkin moni ajattelee että miksi säästän lapsilleni kun he kuitenkin tuhlaavat sen teini-iässä. Uskon kuitenkin että minulla on vanhempana vastuu opettaa vastuullinen rahankäyttö ja omilla valinnoillani ja yhteisellä arvomaailmalla voin vaikuttaa tuleviin valintoihin. Jos vanhemmat ostavat ja törsäävät rahojaan, mitä voi olettaa mitä seuraava sukupolvi tekee?

 4. Chandra kirjoitti:

  Äitini, kampaaja sekä tupakoitsija n. sinun ikääsi asti, kuoli vajaa 2 v sitten keuhkosyöpään. Ei ollut kaunista katseltavaa.

  • primebody kirjoitti:

   Mää tiedän omat heikkouteni… Osanottoni äitisi puolesta <3

 5. Natalia kirjoitti:

  Hyvä teksti täynnä asiaa. Ihana lukea siitä, miten joku pohtii omaa rahankäyttöään. Itse pidän keskusteluista rahasta ja sen käytöstä, sekä millätavoin pystyä säästämään. Mulla itsellä on niin monta eri ”paikkaa” johon laitan rahaa säästöön, että tuttuja laittaa hymyilyttämään mun säästäminen. On kolikkokippoa, tupakkarahat seteleinä säästössä, rahastosäästöt ja osakesalkku, sit asuntosäästö ja erillinen tili joka on matkusteluun säästetty raha. Kuukaudet toisinaan on tiukkoja, mutta teen pari kertaa vuodessa ulkomaanmatkan joka palkitsee tiukilla olon, lisäksi tiiän että todellisuudessa en ole rahaton, en vain salli itselleni että käyttäisin säästöjä. Tähtään myös siihen, että raha riittää palkkavälin. Toisinaan on ollut kuukausia jolloin olen joutunut ”lainaamaan” rahaa, onneksi olen tehnyt se omista säästöistäni ja maksanut sitten itselleni takaisin ??? Tätä mun äiti nauraa usein, olla nyt velkaa itselleen… ?Ps. En osta luotolle, enkä ole hankkinut luottokorttia. T: Nainen24v.

 6. Essi kirjoitti:

  Tosi järkevä teksti luettavaksi, jälleen kerran! 🙂 ainoastaan syletti jo valmiiks ku tiesi et joku kerkee tarttua tuohon tupakkakeissiin ja mässäillä sillä, mut ihana kun oot rehellinen ja täysin normaali ihminen kuin me kaikki muutkin pieniä omia paheitamme kantaen 🙂

 7. Työssäkäyvä yksinasuja kirjoitti:

  Mä nykyään vaan ärsyynnyn kun jengi kirjoittaa miten helppoa on säästää ja jaetaan säästövinkkejä. Harmikseni en ole löytänyt yhtään vinkkiä jota en jo toteuttaisi ennestään. Mullakin oli ennen rahaa. Kunnes erosin ja pitikin alkaa maksaa asuminen jne kaikki omasta pussista, ei ollut enää sitä toista maksamassa puolet. Tähän päälle piti ostaa huonekalut, astiat, pyykinpesukone jne, eli säästöt meni aika lailla tyhjäksi. Pk-seutu on kallis, kun vuokrakämpät on sen 700 eurosta ylöspäin. Siihen päälle auton kulut (kaikkialle nyt vaan ei pääse julkisilla / en ole valmis menemään julkisilla 1h/suunta jos samaan matkaan menee autolla 20min/suunta), sähkö, vakuutukset ym mitä yhdessä asuessa yleensä menee puoliksi. Ei tartte kauheasti käydä ulkona syömässä, kun ruokaan menee muutenkin niin paljon erikoisruokavalion takia. Mutta jotenkin sitä vaan on pakko pärjätä, vaikka välillä miettiikin ettei tässä ole mitään järkeä. Reissaamisesta saa vain haaveilla.

 8. Mp kirjoitti:

  Meillä kanssa havahduttiin ihan täysin, kun tajuttiin että pystyimme nelihenkisenä perheenä kuluttamaan viikossa 900 oikeastaan ei yhtään mihinkään. Ei ostettu vaatteita, kauneustuotteita, ei harrastuksia tms vaan tuo raha meni ihan ruokakauppaan ja bensaan. Joka päivä kun kävi pikaisesti lähikaupassa meni 40-50 euroa kerralla ja ihmeteltiin aina että mihin helvettiin meidän rahat menee. Ei penniäkään säästöön ja oli pakko tehdä muutos. Tultiin siihen tulokseen, että jos 900 e menee viikossa oikeastaan ei mihinkään, niin joku on pahasti vialla. Seuraavasta tiilistä maksettiin vasta kaikki laskut ja lainat ja oltiin tilanteessa että hupsis, ollaan ihan persauki viikon jälkeen. Sen jälkeen ollaan käyty kaupassa kerran viikossa ja oikeesti pyritään ostaan ihan kaikki mitä tarvii viikon aikana jotta ei tule niitä lähikaupan käyntejä joka päivä, koska siihen uppoaa ihan älyttömästi rahaa!

 9. Lukija kirjoitti:

  Jos se koko perhe on mukana vessassa, niin olisiko mahdollista muovata pelisääntöjä niin että jokaisella on oikeus vessarauhaan? Etenkin, kun lapset ovat jo noinkin isoja. Ja jos pärjäävät tupakkatauon ajan niin varmaan vessahetkenkin ajan suoriutuvat.

  Tupakointi ei tokikaan ole se paheista ja rahaa vievistä jutuista pahin, mut koska tunnut tietävän pari hyväähän vinkkiä rahan säästöön niin ehkä vastavuoroisesti saa tarjota vinkkejä hermojen säästelyyn ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.