Hae
Prime Life by Umppu

Miksi leikitään ihmisten hyvinvoinnilla?

Sisältää kaupallisia linkkejä* vaatteet saatu

Mä en voi käsittää tätä jatkuvaa uutisointia Suomen päiväkotien ja koulujen huonosta kunnosta ja vielä siihen päälle resurssien puutteesta. Nyt tähtäimessä on yksityiset päiväkodit, missä on ainakin lehtijuttujen perusteella ollut aivan käsittämätön tilanne. Samaa tasoa on tämän vanhustenhuolto, mistä nyt otsikoidaan jatkuvasti. Yksi ihminen 12:sta lapsen kanssa.. Vanhukset ilman pesua ulosteisissa vaipoissa…. Jutut mitä oon lukenut on aivan käsittämättömiä ja pöyristyttäviä. Kuinka rahanahneita ihmiset yksityisellä puolella on… ja vielä tähän voi lisätä sen vanhustenhoidon. Moni vielä mieltää, että yksityisellä puolella asiat on aina jotenkin paremmin ja ne hoidetaan paremmin..

Ihmiset luottaa omat rakkaat ihmiset muiden hoitoon ja se on ihan ala-arvoista. Jos ajatellaan vaikka kunnallista päivähoitoa, niin mielestäni sielä on asiat erittäin hyvin verrattuna noihin lukemiini asioihin yksityisellä puolella.  (ja huomioiden että missän asiassa ei voi yleistää) Kaikki päiväkodissa työskentelevät ja yleensäkkin hoitotyötä tekevät henkilöt ovat meille aivan uskomattoma tärkeitä ihmisiä ja kaikenlisäksi alipalkattuja.  Mää pidän todella tärkeänä sitä, että voin jättää omat lapseni hyvällä mielellä päivähoitoon, eikä mun tarvi miettiä asiaa sen enempää. Meidän lapsilla on aivan ihanat hoitajat <3. Samoin esikoisen opettaja.

Sitten mitä tulee tähän koulu ja päiväkoti rakentamiseen… Vaikka sanotaan että niitä rakennuksia rakennetaan halvalla ja liian nopeasti niin silti niihin tuhotaan miljoonia euroja rahaa. Kuinka voi olla mahdollista, että muutaman vuoden vanha päiväkoti tai koulu on jo homeessa tai siellä on sisäilmaongelmia?. Kun nykyään jatkuvasti allergiat ja muut  herkistymät on lisääntyneet kamalla vauhdilla, niin pakkohan niitä syitä on jostain löytyä.  Esimerkiksi hajusteallergiat, ruoka-aineallergiat, pitkät sairastelukierteet yms ovat lisääntyneet.  Minkälaisia  tai kuinka voimakkaita ne ovat näillä lapsilla, jotka altistetaan jotkut jopa alle vuoden ikäisenä sisäilma ongelmista kärsiviin tiloihin ja pahimmassa tapauksissa homeisiin tiloihin?. He joutuvat olevan jatkuvasti homeisessa opilaitoksissa huonossa sisäilmassa hengittämään sitä ilmaa ja moni sairastuu vakavasti. Kuka on vastuussa?

 

Mä jaksan väittää että näillä asioilla on yhteys. Lapset sairastavat kokoajan päiväkodissa tai koulussa ja sitten kun on pitkät lomat ja saavat olla kotona niin he ovat terveitä. Mitenkäs nämä kaikki päiväkodeissa ja kouluissa työskentelevät ihmiset? He kouluttavat itsensä ja ainut vaihtoehto on se homeinen/sisäilmaongelmainen työtila.  Sulla ei ole tavallaan vaihtoehtoja tai vara valita, eikä ketään kiinnosta ne sun jatkuvat poskiontelotulehdukset ja sairastelut… Se tulee loppupeleissä paljon kalliimmaksi hoitaa niitä sairaita ihmisiä ja alkaa korjailla niitä homeisia rakennuksia, kun se että ne rakennettaisiin kerralla kunnolla ja lisättäis niitä resursseja oppilaitoksiin ja vanhusten hoitoon. Miks näistä vaan puhutaan, mutta mitään muutosta ei tapahdu. Edelleen se surkea rakentaminen jatkuu ja ihmisten kaltoinkohtelu…

Jossain vaiheessa kuulin jonkin sellaisen jutun, että ilmastointi ei ole esimerkiksi kesäloman ajan päällä ollenkaan kouluissa. Ei ihmekään jos siellä alkaa jos minkälaiset sienet kasvamaan. Nyt säästetään aivan vääristä asioista. Leikitään oikeasti ihmisten terveydellä ja tää on tosi vakava asia. Mää en ainakaan omasta lapsuudesta muista ketään kaveria kenellä olis ollut minkäänlaisia allergioita.. En myöskään muista että silloin oltaisiin oltu jatkuvasti kipeenä kerta toisensa jälkeen.

Meidän lapset on onneks tosi vähän olleet kipeenä ja ollaan selvitty muistaakseni yhdellä antibiotilla koko perhe viime vuonna. Nykyään myös vanhemmat on ehkä vähän liian hysteerisiä. Hinkataan ja desinfioidaan kotia minkä keretään. Mää en ole ite ylihysteerinen tai bakteerikammoinen. Ne tarttuu jos tarttuu. Monilapsisissa perheissä aika usein koko perhe käy taudit läpi jos ne on todella tarttuvia. Joku vanha lastenlääkäri sanoikin, että Suomalaisten lasten tulisi syödä lusikallinen paskaa päivässä, jotta heidän vastustuskyky kasvaisi.

En tiedä on sillä mitään vaikutusta, kun lapsemme syö päivittäin maitohappoa, d-vitamiinia, monivitamiinia ja kalaöljyä. En ainakaan viitsi niitä lopettaa, kun tähänasti on mennyt niin hyvin ja näitä kaikkea he eivät ruoasta saa. Mitä enemmän niitä antibiotteja vetää, niin vastustuskyky vaan heikkenee ja on aina alttiimpi saamaan uusia sairauksia…..  No mutta… en todellakaan ole mikään lääkäri ja ala tässä sen kummemmin mitään neuvoja jakeleen…

Mitä muut on mieltä tästä lapsi, vanhus, päiväkoti, koulut, home ja sisäilma keissistä? Aika monta eri asiaa, mutta niissä kaikissa on paljon yhteistä.

 

Kuvan asu House of Brandonilta*, missä on nyt ystävämyynnit! Tuotteita jopa -70%. Shoppaile TÄÄLTÄ*

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

 

6 kommenttia

 1. Manduca kirjoitti:

  Vieläkö luokkia tuuletetaan välituntien aikana? Ollessani alakoulussa järjestäjät aina tuulettivat luokat avaamalla tuuletusikkunat välituntien ajaksi. Vieläkö tämmöinen perinne on käytössä, kun luokkien tuulettaminen ja järjestäjät? Olisi mukava tietää 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Samaa oon miettinyt. Ei varmaan..

   • Nipsu kirjoitti:

    Ikkunoita ei saa monessakaan luokassa\koulussa availla,koska se taas sotkee sen ilmastoinnin. Eli ei juuri availla 🙁

 2. Nimetön kirjoitti:

  Olen hoitaja ja vaikka olenkin sitä mieltä, että meidän palkoissa olisi nostamisen varaa, niin mun mielestä on hyvä muistaa se että kun tulot nousee niin veroprosenttikin nousee. Esimerkiksi mun miehellä on 1500€ parempi palkka mutta nettopalkka on vain 300€ isompi.

  • primebody kirjoitti:

   Se on ihan totta… niillä verorahoilla kuitenkin tää Suomi pyörii mitä kaikki ei hiffaa. Onhan se välillä hanurista niitä maksaa mutta ilman niitä meiltä poistuu moni itsestään selvyys mihinkä moni on niin tottunut eikä osaa niitä arvostaa

   • Nimetön kirjoitti:

    Jep, meilläkin ihan hyvillä mielin maksetaan verot kun tiedetään että suurin osa menee ihan järkeviin asioihin. Pointti oli siinä, että paljon esim. hoitajat hokee että rahat ei riitä, mitään ei voi ostaa jne. kun oikeesti, kyllä se käteen jäävä osuus on ihan kohtuullinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.